Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

ΚΑΡΕ του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Είμαστε στην καρδιά του φετινού Αυγούστου.
Δηλαδή στην καρδιά του Καλοκαιριού. Στο απόγειο των διακοπών.
Είναι πραγματικά πανέμορφη η ηρεμία που ακολουθεί αυτές τις μέρες τα μεγάλα πολύβουα Αστικά κέντρα και δη την Αθήνα.
Ο Κόσμος, με όποιον δόκιμο τρόπο και σε προσιτά μέρη έχει ...αποσυρθεί έστω για λίγες μέρες για να αλλάξει παραστάσεις, για να ζήσει λίγο τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Τα Κινηματογραφικά Καρέ του Αυγούστου έχουν και αυτά την τιμητική τους. Είτε στα γραφικά θερινά σινεμά της πόλης, είτε στις αυλές και τα μπαλκόνια για τους τυχερούς είτε στα σπίτια για τους ενοίκους αυτής της Πόλης που αναζητούν μια καλοκαιρινή καταφυγή.

Ένα πολύ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ζευγάρι του κλασικού μας "χρυσού" Κινηματογράφου συναντάμε σε αυτήν την ανάρτηση στα καλοκαιρινά καρέ του Αυγούστου.
Δύο μορφές της Ελληνικής υποκριτικής σκηνής που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στα δρώμενα της μεγάλης μας οθόνης.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ
Δύο από τα Ιερά "τέρατα" της Ελληνικής αισθηματικής Κωμωδίας.
Γεννημένος στις 20 Σεπτέμβρη 1898 στη Χαλκίδα ο πρώτος
Γεννημένη στις 1 Γενάρη 1897 στην Αθήνα εκείνη.
Με λίγα λόγια συνομήλικοι στον ίδιο στίβο. Αυτόν της τέχνης

Σπουδάστρια της Μουσικής σκηνής η Γεωργία Βασιλειάδου, μεγάλο ταλέντο στην Όπερα, αναγκάζεται να διακόψει λόγω οικογενειακών βαρών και υποχρεώσεων μια λαμπρή ίσως καριέρα αλλά ο ερχομός του Αλέκου Σακελλάριου στη ζωή της ανοίγει το δρόμο σε μια λαμπρή καριέρα στον Κινηματογράφο.

Τι σύμπτωση...! και ο Ορέστης Μακρής ξεκινά τις σπουδές του ως Τενόρος, γνωστή άλλωστε η βροντώδης στεντόρεια φωνή του. Μεταπηδά και εκείνος αργότερα στο Θέατρο και στη συνέχεια από το 1955 στον Κινηματογράφο.

Η Καλλιτεχνική τους διαδρομή έμελλε να γίνει κοινή για πρώτη φορά το 1952 και στη συνέχεια θα συναντηθούν ακόμα δύο φορές, στο σύνολο τρεις, σε ισάριθμους πρωταγωνιστικούς ρόλους που τους θαυμάσαμε με τεράστια επιτυχία.

Έντονες ερμηνευτικές προσωπικότητες και οι δύο θα δώσουν ρόλους με έντονα τα στοιχεία των διαφορών σκέψης και ζωής. Η "Φαγωμαρα" τους επί σκηνής άφησε εποχή...! Ένας όμορφος κουρνιαχτός που στο φινάλε οδηγούνταν σε μια αρμονική συνύπαρξη.

Ας δούμε τις ΤΡΕΙΣ (3) μεγάλες Κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες τους θαυμάσαμε σαν ζευγάρι πρωταγωνιστών.

1952  "Ο ΓΡΟΥΣΟΥΖΗΣ" Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

Ο Ορέστης Μακρής, ως γκρινιάρης και ...γρουσούζης Κυρ-Αγαθοκλής, συγκεντρώνει στον καφενέ του όλες τις κλασικές φιγούρες της φτωχικής γειτονιάς.
Η Γεωργία Βασιλειάδου, ως Κυρά Επιστήμη θα κληθεί να αναλάβει χρέη γκουβερνάντας σε ένα γλυκύτατο μωρό, που βρίσκεται μια νύχτα ξαφνικά εγκαταλειμμένο στο κατώφλι του καφενέ.Κυρίαρχο πρόσωπο βέβαια στην ταινία ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ καθώς η ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ήταν σε υποστηρικτικό ρόλο.

Η Ταινία έρχεται ΤΡΙΤΗ σε εισπράξεις εκείνη τη χρονιά σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

1957  "Η ΘΕΙΑ ΑΠ' ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ"


Στην ουσία η πρώτη ταινία στην οποία εμφανίζονται ως απόλυτο πρωταγωνιστικό ζευγάρι οι δύο μεγάλοι μας Ηθοποιοί.

Μια τεράστια επιτυχία του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ που γράφει και σκηνοθετεί μια κωμωδία χαρακτήρων και ηθών που αφήνει εποχή.


Ο Χαρίλαος, απόστρατος στρατηγός με την σύζυγό του και τις τέσσερις κόρες του, μια οικογένεια που λειτουργεί με όρους ....στρατοπέδου και διμοιρίας και από την άλλη η Καλλιόπη, η ξενιτεμένη στην Αμερική αδελφή του, με εντελώς άλλα ήθη και αξίες.
Ο Ερχομός της δεύτερης στο σπιτικό του αδελφού της μετά από δεκάδες χρόνια, λειτουργεί ως η βόμβα που θα σαρώσει όλα εκείνα τα συντηρητικά θεμέλια της οικογένειας δίνοντας έναν καινούργιο αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας.


150.000 εισιτήρια περίπου σε πρώτη προβολή, θρίαμβος και πρώτη θέση στις ταινίες της χρονιάς.
Μακρής και Βασιλειάδου πραγματικά δίνουν ...ρεσιτάλ ερμηνείας.


1958  "Η ΚΥΡΑ ΜΑΣ Η ΜΑΜΜΗ"


Το απόγειο ενός μεγάλου θριάμβου.
Ένα χρόνο αργότερα από τη "ΘΕΙΑ ΑΠ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ", ο ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ, φέρνει μια ακόμα και τελευταία φορά κοντά τους δύο μεγάλους πρωταγωνιστές.

Σενάριο και Σκηνοθεσία δική του, ο μεγάλος δημιουργός, εμφανίζει μαζί στην οθόνη δύο διαφορετικούς χαρακτήρες και συνάμα αντιλήψεις.

Ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΑΚΡΗΣ ως Δρ. Λυκούργος Μπέκος, γυναικολόγος-μαιευτήρ, άνθρωπος του καθήκοντος και της επιστήμης.
"Απέναντί" του η ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ως Καλλιόπη Μουστάκη ή αλλιώς Κυρά-Μαμμή, όπως την αποκαλεί το κοινό της στο χωριό, γνωστή ...ξεματιάστρα και πρακτική.


Δύο διαφορετικές λειτουργίες που έρχονται να συγκρουστούν ...ανελέητα στο καθυστερημένο περιβάλλον ενός ορεινού απόμακρου χωριού της επαρχίας.
Τα παιδιά τους (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ και ΞΕΝΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ) θα έρθουν να αποτελέσουν τον καταλύτη που θα ενώσει διαλεκτικά τους δύο αυτούς ανθρώπους.


Οι δύο μεγάλοι μας ηθοποιοί, θεωρώ δίνουν ίσως την καλύτερη μακράν πρωταγωνιστική τους ερμηνεία.
Έντονα τα προοδευτικά για την εποχή μηνύματα που περνάει η ταινία στο κοινωνικό περιβάλλον
Δυστυχώς εισπρακτικά δεν είχε την ανάλογη επιτυχία των προηγούμενων ταινιών.
Ιστορικά όμως παραμένει μια υπέροχη κωμωδία με έντονα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

*********************

Αυτά, φίλες και φίλοι, ήταν τα νοσταλγικά Κινηματογραφικά Καρέ του Αυγούστου με τους ΟΡΕΣΤΗ ΜΑΚΡΗ και ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ.
Μια συνύπαρξη δύο τεράστιων καλλιτεχνών που αποτελούν ακόμα και σήμερα αξέχαστη και ξέγνοιαστη συντροφιά στις καυτές μέρες του καλοκαιριού μας.


6 σχόλια:

 1. Το λάτρεψα αυτό το αφιέρωμα!
  Ίσως γιατί λάτρεψα (χωρίς ίχνος υπερβολής) όλες τις ταινίες στις οποίες γίνεται μνεία σε αυτό!

  Στο youtube, έχω παρακολουθήσει πάνω από δύο φορές μέσα στο 2μηνο, και την "κυρα-μαμή", και την... εκρηκτική "θεία από το Σικάγο", και άλλες, όπου πρωταγωνιστούν ο καθένας με άλλους -λαμπρούς- ηθοποιούς μας!

  Ευχαριστίες για το όμορφο, νοσταλγικό αφιέρωμα!
  Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις, Γιάννη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς το κορίτσι μας. Και εγώ το ίδιο έκανα με σένα. Και απόλαυσα τις ίδιες όμορφες στιγμές. Με πιάνει δε και μια άνευ προηγουμένου νοσταλγία και δένει το γλυκό. Ευχαριστώ μάτια μου, να είσαι καλά και να περνάς όμορφα.

   Διαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ευρυτάνα μου. Να ομορφαίνουμε λίγο τις μέρες μας. Καλή σου συνέχεια.

   Διαγραφή
 3. Καλημέρα αγαπημένε μου φίλε.
  Εξαιρετική παρουσίαση όπως παντα.
  Και δικοί μου αγαπημένοι!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλώς το κορίτσι μας....! θα συμφωνήσω Κική μου μαζί σου. Ίδια συναισθήματα. Ευχαριστώ για το σχόλιο. Καλή βδομάδα να έχεις.

   Διαγραφή