ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑ "ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ"

Φίλες και Φίλοι
καθώς μπήκαμε πια στο Καλοκαίρι του 2016 νομίζω μας χρειάζεται μια "βουτιά" στις πιο 
γλυκές και νοσταλγικές στιγμές της παλιάς Αθήνας.
Ο Παλιός Ελληνικός Κινηματογράφος, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της συναισθηματικής του αξίας, το οφείλει στο ότι "ξαναζούμε" στιγμές της παλιάς Αθήνας, της παλιάς γειτονιάς και όχι μόνο, που ειδικά σε εμάς τους μεγαλύτερους έχει πολύ μεγάλη συναισθηματική επιρροή.

Σήμερα λοιπόν, διάλεξα για σας, μια πολύ παλιά υπέροχη αισθηματική comedy από τις πρώτες που ανέβασαν την αίγλη του Ελληνικού παλιού προκλασικού Σινεμά.

ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ

"ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ"


Μια από τις πρώτες παραγωγές της FINOS FILMS που πραγματικά άνοιξε το δρόμο για μια σειρά μεγάλων επιτυχιών στην συνέχεια.

"ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ" (Μπορεί παραφραστικά τον τίτλο του να τον δείτε και ως "ΤΟ ΣΑΡΑΒΑΛΑΚΙ"),
μας μεταφέρε πίσω στην Αθήνα του 1953, στα ήθη και αρχές εκείνης της σκληρής και μαύρης εποχής για την φτωχολογιά, που προσπαθούσε με άνισα μέσα να ορθοποδήσει στη ζωή της.
Ο Έρωτας, βίωμα απαγορευμένο στην ελεύθερη έκφρασή του, ενταγμένο στην γκρίζα προσπάθεια των φτωχών λαϊκών οικογενειών να "αποκαταστήσουν" τα κορίτσια τους με έναν πλούσιο γάμο, που δεν ήταν παρά μια καλυμμένη εξαγορά.

"ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ" αναδεικνύει αυτό το ζήτημα με όμορφο, κωμικό, γεμάτο χαμόγελα τρόπο.
Όπως επίσης μας ταξιδεύει στις παλιές εκείνες γειτονιές της Αθήνας.
Επίσης στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας του 1953, την οποία θα δείτε πραγματικά αγνώριστη σαν ένα μεγάλο χωριό.
Ακόμα η ομορφιά δεν θα μείνει εδώ. Θα ταξιδέψουμε με το θρυλικό "σαραβαλάκι" του Βάγγου του σωφέρ ταξί, στην πρώτη οδό που οδηγούσε στην Κακιά σκάλα και στις παραλίες της Μεγαρίδος.
Οι σκηνές από τον δρόμο, με τις φιδίσιες στροφές του, από το τραίνο της εποχής, από τις ερημικές παραλίες, τα πρώτα "αεροδυναμικά" Αμερικάνικα ταξί που άρχισαν να σχηματίζουν τις πρώτες πιάτσες στην Πόλη.

Όλα αυτά ενταγμένα σε μια γλυκύτατη ιστορία που ένα ατύχημα φέρνει για να στηθεί η νοσταλγική όμορφη αυτή κωμωδία.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Πρεμιέρα:  2 Φλεβάρη 1953

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΚΣ

ΜΟΝΤΑΖ:  ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΟΥΓΙΟΥΛ

ΝΤΕΚΟΡ:  ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ-FINOS FILMS


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Βάγγου Τσιρίκου, σωφέρ ταξί

ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ στο ρόλο της Λέλας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ στο ρόλο του αφεντικού κ. Νέστωρα

ΤΖΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στο ρόλο της Μητέρας Ευδοξίας

ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ στο ρόλο της Κικής

ΛΕΛΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ στο ρόλο της Δίδος Βιργινίας

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ στο ρόλο του Μίστου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ στο ρόλο του Τροχονόμου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του πρατηριούχου "Φιλόσοφου"

ΘΑΝΟΣ ΤΖΕΝΕΡΑΛΗΣ στο ρόλο του Αστυνόμου

ΣΠΕΡΑΝΤΖΑ ΒΡΑΝΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ



ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Βάγγος Τσιρίκος, είναι οδηγός σωφέρ στο θρυλικό "Σαραβαλάκι" που το αφεντικό του ο κ. Νέστορας, το κρατάει για γούρι στην πιάτσα ...ταλαιπωρώντας τον οδηγό του αλλά και τους πελάτες του.
Οι κόντρες του με το αφεντικό του, τον Κυρ-Νέστορα είναι παροιμιώδεις και εμφαντικές μιας σχέσης "σκύλου με γάτας" με καλές όμως προθέσεις.
Ο Βάγγος, τύπος λαϊκού μπερμπάντη της εποχής, εμπλέκεται χωρίς ευθύνη σε ένα τροχαίο ατύχημα στο οποίο τραυματίζει ελαφρά την νεαρή μοναχοκόρη Λέλα, στα όμορφα μάτια της οποίας, γνωρίζει τον "μάστορά" του αλλά και την αγάπη της ζωής του.
Η "κακιά πεθερά" όμως μητέρα της Λέλας, έχει αντίθετη γνώμη για το μέλλον της κόρης της, την οποία γυρεύει να ...μοσχοπαντρέψει και έτσι ξεκινάει μια αμάχη με τον ....κυνηγημένο Βάγγο ανηλεής..

Η Ίδια η ζωή και το περιβάλλον των δύο νεαρών παιδιών θα δώσει τη λύση στο αδιέξοδό τους.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ έχει γράψει μια υπέροχη κωμωδία, της οποίας οι ατάκες, το ύφος και το χιούμορ έγραψαν ιστορία και αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό.




ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Ο ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ είναι η ψυχή της ταινίας, θεματολογικά και ερμηνευτικά.



Μια ερμηνεία που ανοίγει για τον μεγάλο μας ηθοποιό μια τεράστια αναγνώριση και καταξίωση  στη λαϊκή συνείδηση. Η ερμηνεία του στην ταινία τον αναδεικνύει ως τον πιο δημοφιλή άντρα ηθοποιό της δεκαετίας του 1950 και είναι ο πρώτος Ηθοποιός που υπογράφει μόνιμο συμβόλαιο συνεργασίας με την FINOS.

 ΣΜΑΡΟΥΛΑ ΓΙΟΥΛΗ


"Εισβάλλει" στη μεγάλη Οθόνη με μια ερμηνεία χαμηλών τόνων, τρυφερή, απλή, ερωτευμένη.
Πολύ καλή ερμηνεία του κλασικού χαριτωμένου κοριτσιού που θα θριαμβεύσει και στις επόμενες ταινίες. 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

Από τους παλιούς ηθοποιούς της γενιάς του 1940, μια κλασική φυσιογνωμία του καλοκάγαθου και γκρινιάρη "αφεντικού", που όμως διατηρεί ακέραια την ανθρωπιά του και την καλοσύνη του.

ΤΖΕΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κόντρα ρόλος για την παλιά μας Ηθοποιό, αυτή τη φορά στο ρόλο της "κακιάς" και "στρίγγλας" Μαμάς και ...Πεθεράς.
Πληθωρική, εκφραστική, χαριτωμένη παρ΄όλα αυτά και πάνω απ όλα αυθεντική


ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Η Ταινία είχε πολύ μεγάλη εισπρακτική επιτυχία για την εποχή. Έκοψε 190,589 εισιτήρια και ήρθε ΠΡΩΤΗ σε εισπράξεις ανάμεσα σε 22 ταινίες εκείνης της χρονιάς.
  • Η ΕΛΣΑ ΡΙΖΟΥ είναι η πρώτη της εμφάνιση στον Κινηματογράφο και ξεκίνησε από Χορεύτρια. 
  • Στην ταινία ακούγεται για πρώτη φορά η τεράστια μουσική επιτυχία του ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΟΥΓΙΟΥΛ  "Μια ζωή την έχουμε", που έγινε και ταινία αργότερα.






Βάλτε λοιπόν από το ψυγείο έναν παγωμένο χυμό ή μια μπύρα, χαλαρώστε στην πολυθρόνα σας στο μπαλκόνι με το άρωμα του δεντρολίβανου και δείτε την να αλλάξετε τη διάθεσή σας.




Σχόλια

  1. Δεν θυμάμαι να την έχω δει ποτέ ολόκληρη. Και σε ευχαριστώ που μου τη θύμησες γιατί αλήθεια είναι μια καλή συντροφιά για τα βράδια που το χαζοκούτι παίζει τρίχες.
    Ο Μίμης δεν χρειάζεται συστάσεις. Για την συγκεκριμένη δεν μπορώ να θυμηθώ την ερμηνεία του και δεν ξέρω αν είναι η καλύτερη, από όσες ομως έχω δει ξεχωρίζω την υπέροχη ηθογραφία "Ο Φανούρης και το σόι του" όπου είναι καταπληκτικός.
    Καλό βράδυ Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Πέτρο μου. Σου προτείνω την ταινία ανεπιφύλακτα για κάποιο βράδυ σου. Η Ερμηνεία του Φωτόπουλου εδώ θεωρείται μία από αυτές που τον καταξίωσαν. Κάποιοι την θεωρούν ως την ερμηνεία που τον καθιέρωσε ως κορυφαίο ηθοποιό του 1950.
      Ευχαριστώ φίλε και καλή διασκέδαση.

      Διαγραφή
  2. Πολύ αδικημένες οι ταινίες του 40 και το 50, τα αρχεία που κυκλοφορούν είναι πολύ κακής ποιότητας. Έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Φωτόπουλου και είχα συγκλονιστεί. Πολύ μου αρέσει όταν το ταλέντο συνοδεύεται από καλό χαρακτήρα.

    Καλή σου συνέχεια Γιάννη. Πάω να δω τι μπορώ να προλάβω από τα αφιερώματά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστίνα μου καλησπέρα σου καλή μου. Καλό μήνα να σου ευχηθώ αναδρομικά. Πάντα η παρουσία σου είναι συνεπής και σε ευχαριστώ από καρδιάς. Πραγματικά η δεκαετία 1940-50 είναι ο προπομπός του κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου με αδικημένες δημιουργίες.
      Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ