ΘΡΥΛΙΚΑ FILM NOIR: "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" του GEORGE MARSHALL & RAYMOND CHANDLER

Φίλες και Φίλοι
πριν λίγες μέρες μιλώντας για το Κλασικό Film Noir
προχωρήσαμε στην πρώτη παρουσίαση των τριών βασικών κατηγοριών του, 
σύμφωνα με την ανάλυση-προσέγγιση του Αλέξη Δερμεντζόγλου.


Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα από τα πλέον κλασικά και θρυλικά Film Noir εκείνης της εποχής, που ανήκει στην δεύτερη κατηγορία αυτήν της "Νέας συμφωνίας"

Ένα έργο, δημιούργημα εξαίρετης γραφής από έναν κλασικό συγγραφέα του Αστυνομικού είδους της εποχής, τον εξαίρετο

RAYMOND CHANDLER


Σε Σκηνοθεσία του:

GEORGE MARSHALL


"Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ"


(THE BLUE DAHLIA)


Από τους συλλεκτικούς θησαυρούς της Έβδομης τέχνης στο συγκεκριμένο είδος, μια ταινία που ξεχωρίζει για την ατμόσφαιρά της, τις ερμηνείες της αλλά και τα μηνύματά της, που φυσικά εντάσσονται στην κατηγορία που αναφέραμε


Πρεμιέρα:  19 ΑΠΡΙΛΗ 1946 στις ΗΠΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο:  RAYMOND CHANDLER 

Σκηνοθεσία:  GEORGE MARSHALL

Κινηματογράφιση:  LIONEL LINDON

Μουσική:  VICTOR YOUNG

Casting:  ROBERT MAYO

Ενδυματολογία:  EDITH HEAD


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ALAN LADD στο ρόλο του JOHNNY MORRISON

VERONICA LAKE στο ρόλο της JOYCE HARWOOD

WILLIAM BENDIX στο ρόλο του BUZZ HANCHEK

HOWARD DA SILVA στο ρόλο του EDDIE HARWOOD

DORIS DOWLING στο ρόλο της HELEN MORRISON

TOM POWERS στο ρόλο του Capt. HEDRICKSON

HUGH BEAUMONT στο ρόλο του GEORGE COPELAND

WILL RIGHT στο ρόλο του "DAD" NEWELL

HOWARD FREEMANN στο ρόλο του CORELLI

DORIS DOWLING-HOWARD DA SILVA
ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Η Συγκεκριμένη κατηγορία του FILM NOIR (Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ), δεν είναι τίποτα άλλο από το
NEW DEAL στον κόσμο και την Κοινωνία των ΗΠΑ αμέσως μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το τέλος του δεν σηματοδοτεί μονάχα μια νέα αρχή στην Οικονομία και στην Κοινωνία αλλά διαγράφει και μια νέα "συμφωνία" στις σχέσεις των ανθρώπων και στη διαπλοκή τους.
Το κλίμα μιας σάπιας παρηκμασμένης προπολεμικής κοινωνίας, το οποίο διαπερνάει απόλυτα τις ανθρώπινες σχέσεις και τους χαρακτήρες, έρχεται αμέσως μετά τον Πόλεμο να ξεκαθαρίσει το "καλό" από το "κακό" και να επιβάλλει την Κάθαρση.

Στις ανθρώπινες σχέσεις είτε ερωτικές είτε προσωπικές είτε επαγγελματικές, η κάθαρση αυτή κορυφώνεται με το "ξεκαθάρισμα" ρόλων, στάσεων ζωής, συμπεριφορών και ερωτικών σχέσεων.

Οι "κακοί" διολισθαίνουν στην καταστροφή, το "καλό" καθαίρεται και αναδεικνύεται μέσα από το καινούργιο που γεννιέται.

Εκεί απόλυτα εντάσσεται και η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ"


ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο RAYMOND CHANDLER είναι ο κλασικός συγγραφέας εκείνης της εποχής των "αντι-ηρώων" που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ένα σάπιο περιβάλλον βουτηγμένο στο αλκοόλ, στη Βία, στο πιστόλι και στις διαλυμένες ερωτικές σχέσεις.

Μοναδικός συγγραφέας στήνει και εδώ ακόμα μια φορά το "θησαυρό" του.

Ο Σκηνοθέτης GEORGE MARSHALL, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΑΛΕΞΗ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ:
"Καταφρονεμένος επαγγελματίας σκηνοθέτης, πέτυχε μια τέτοια λειτουργική απόδοση αυτού του άλλου, που έρπει υπόγεια είτε ως επικίνδυνο φίδι είτε ως παραβατική επιθυμία. Ο Μεγάλος MICHELANGELO ANTONIONI, λάτρης και αυτός του Noir, μετέφερε στην περιβόητη ΝΥΧΤΑ του, ατόφια στοιχεία από την ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ"


Η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" είναι μια εφιαλτική ίντριγκα,με σημείο αναφορά το νυχτερινό κέντρο με το συγκεκριμένο όνομα, που δίνει και τον τίτλο στην ταινία.

Ο Αντυπολοχαγός Johnny Morrison, απόμαχος πια, μετά το τέλος του πολέμου επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας βρεθεί με δύο συμμαχητές και φίλους του, τον πληγωμένο από τις μάχες Buzz και τον George. Εκεί βρίσκει το σπίτι του να ζει την ατμόσφαιρα ενός πάρτυ και την Γυναίκα του Helen στην αγκαλιά του εραστή της Eddie, ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ".
Η Γυναίκα του είναι αλκοολική, έχοντας χάσει το παιδί της, παραδέχεται την ευθύνη της για αυτό προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση του Johnny ο οποίος απειλεί ότι θα την σκοτώσει.
Αργότερα η Helen βρίσκεται νεκρή στο διαμέρισμά τους και εκεί ο άντρας της ο Johnny χρήζεται και βασικός ύποπτος σε μια πορεία αποκάλυψης της αλήθειας, που οδηγεί στην γνωριμία του με την σύζυγο του αντεραστή του, την Joyce, γνωριμία που αναμένεται να είναι καταλυτική για την πορεία στην αλήθεια.


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο GEORGE MARSHALL στο έργο ακολουθεί ένα βαρύ και σκοτεινό Γοτθικό ύφος ανάλογο αυτού του OTTO PREMINGER. Φυσικά στο έργο κυριαρχεί το σκοτάδι, η εξπρεσσιονιστική διάθεση κάτι που φωτογραφίζει ποιοτικές αναφορές στον FRITZ LANG.
Όλο το φιλμ κινείται σε έναν σκοτεινό κόσμο, σε ένα ταξίδι μέσα στη νύχτα και στην ατμόσφαιρα της βροχής, καθώς σιγά-σιγά έρχεται η αυγή.
Όλα είναι ερεθισμένα, παράξενα, υπνωτισμένα. 
Η Παρουσία της "ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ", η VERONICA LAKE, καταλυτική στο ρόλο της.
Παντού συμπτώσεις, ανατροπές, ίντριγκες, σκοτάδια.
Η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" είναι ένα φιλμ βουτηγμένο στην Αμαρτία, την οποία φροντίζει και αγωνίζεται σταδιακά να καθάρει και να απενεχοποιήσει.
Η Κίνηση της κάμερας του MARSHALL είναι προσεκτική, χειρίζεται το υλικό του με σεβασμό και λεπτότητα. Ταξιδεύει με τους ήρωες του CHANDLER 



ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Η Ταινία σημαδεύεται στην κυριολεξία από ένα ερμηνευτικό δίδυμο που είναι συγκλονιστικό

Ο ALAN LADD στο ρόλο του JOHNNY MORRISON

Στα 33 του χρόνια, ο διάσημος Αμερικάνος ηθοποιός, και πρόωρα χαμένος


Μια ερμηνεία συγκλονιστική, βγαλμένη μέσα από μια πληγωμένη καρδιά, που αναζητά την αλήθεια και το φως σε έναν νέο κόσμο, που προσπαθεί να οικοδομήσει, έχοντας επιστρέψει στην απόλυτη καταστροφή.
Η Γυναίκα του αλκοολική στην αγκαλιά ενός άλλου άντρα. Το παιδί τους χαμένο από δική της παρεκτροπή στο ποτό. Η Ίδια δολοφονημένη και εκείνος να αγωνίζεται να περισώσει το παρόν του και ίσως το μέλλον του.








Ερμηνεία χωρίς ακρότητες και εκρήξεις, με πολλά βουβά στοιχεία, με ένα βλέμμα στο οποίο είναι ζωγραφισμένη η καθαρή "αθωότητα" και σιγουριά.

Κοντά του η εκτυφλωτική VERONICA LAKE, η 24χρονη τότε και μετέπειτα αδικοχαμένη Ηθοποιός,  στο ρόλο της JOYCE HARWOOD, της γυναίκας του αντεραστή του.





Η Κλασική "Μοιραία Γυναίκα" στις ιστορίες του Noir.
Πανέμορφη, απαστράπτουσα, γλυκιά, δεν είναι ο ρόλος της αυτό που αποκαλούμε "Femme fatale" αλλά μια νεαρή Γυναίκα που γυρεύει τη δική της ισορροπία, το δικό της αύριο σε μια διαλυμένη συζυγική ζωή και βρίσκει στο δρόμο τον άντρα της ερωμένης του συζύγου της.
Αυτό που αποκαλέσαμε ένα φιλμ γεμάτο "αμαρτία" και παρεκτροπή.

DORIS DOWLING 

Η 23χρονη τότε Αμερικανίδα Ηθοποιός
Η Άλλη μοιραία Γυναίκα της "Γαλάζιας Ντάλιας"
Η αλκοολική και άπιστη σύζυγος, η Helen Morrison



Εξαίρετη ερμηνεία της Ηθοποιού, που σε θέση Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ είναι εκπληκτική.
Μια στην ουσία κατεστραμμένη γυναίκα, έχει προκαλέσει το θάνατο του παιδιού τους, έμμεσα, οδηγώντας μεθυσμένη, έχει διαλύσει το σπιτικό της και διολισθαίνει στην κάθαρση, που είναι η δολοφονία της.


WILLIAM BENDIX

Ο 40χρονος τότε Αμερικάνος ηθοποιός, στο ρόλο του BUZZ WANCHEK, φίλου του Johnny, ενός πληγωμένου γίγαντα με ψυχή μικρού παιδιού. Ένας άνθρωπος, πιστός, αφοσιωμένος στη φιλία και στις ανθρώπινες σχέσεις, υπομένει τα προβλήματα του φίλου του, κάποια στιγμή δεχόμενος και το στίγμα του πιθανού ενόχου της δολοφονίας.
Άψογη ερμηνεία γεμάτη ψυχή και εσωτερική δύναμη που δίνουν στον Buzz την εικόνα ενός ανθρώπου στα όρια της ψυχοπάθειας.


HOWARD DA SILVA

Ο 37χρονος Αμερικάνος Ηθοποιός, από αυτούς που κατέστρεψε την καριέρα ο Φασιστικός κόσμος του Μακάρθυ και της παρέας του, έχει στην ταινία τον καθ' ύλην "κόντρα ρόλο", αυτόν του
Eddie Harwood, ιδιοκτήτη της "Γαλάζιας Ντάλιας" και εραστή της Helen.


Επιβλητική εμφάνιση με την ανάλογη ατμόσφαιρα στο ύφος του, ως άνθρωπος επαγγελματίας των κέντρων της νύχτας. Ερμηνεύει άψογα τον άνθρωπο του σκοτεινού παρασκηνίου.



TOM POWERS & DON COSTELLO

στους ρόλους του Αστυνόμου Cpt. Hedrickson & Υποδιοικητή αντίστοιχα


WILL WRIGHT

Ο 52χρονος Αμερικάνος Ηθοποιός, ερμηνεύει με μοναδική αληθοφάνεια τον ψυχρόNEWELL τον επιστάτη ασφαλείας του συγκροτήματος που έμενε η Helen Morrison.



Σε ρόλους υποστηρικτικούς οι δύο Ηθοποιοί έχουν αξιόλογη εμφάνιση και παρουσία με την ανάλογη ατμόσφαιρα και το επιβαλλόμενο ύφος.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Παρά το ότι στο πέρασμα του χρόνου η ταινία θεωρείται χαρακτηριστικά συλλεκτική στην ιστορία των Film Noir εποχής του κλασικού Αμερικάνικου Κινηματογράφου, στην εποχή της είχε μονάχα τη διάκριση του να είναι Υποψήφια για OSCAR ΣΕΝΑΡΙΟΥ για τον μεγάλο RAYMOND CHANDLER.


Κατά πως λέει λοιπόν ο Αλέξης Δερμεντζόγλου στο βιβλίο του "Στις Ομίχλες του Noir"
Η "ΓΑΛΑΖΙΑ ΝΤΑΛΙΑ" είναι μια δημιουργία που σε όλη της τη διάρκεια έχει πολύ υψηλό πυρετό, καταγράφοντας το μετά μιας ταραγμένης εποχής του πολέμου. 
Μια σειρά υποσχέσεων για μια νέα ζωή. Μια νέα αλήθεια. 
Η Ταινία κυνηγάει την κάθαρση από τους "αμαρτωλούς" και έκλυτους και δείχνει το δρόμο που η νέα κοινωνία μπορεί να δομηθεί ανάμεσα σε κάποιες "ραγισμένες καρδιές".
Το φιλμ και το βιβλίο ακροβατεί ανάμεσα στον συντηρητισμό βρισκόμενο στην κόψη του ξυραφιού.
Στο τέλος όμως κατορθώνει να γύρει στην θετική υπέρβαση, με μια ελπίδα που έχει πάρα πολλά ματωμένα ίχνη και το αλκοόλ να ρέει άφθονο όπως πάντα άλλωστε στον Raymond Chandler.





Σχόλια

  1. πέρασα να ευχηθώ Καλές Γιορτές και καλά Χριστούγεννα.
    Λογω την ημερών εχω περιορισμένο ελεύθερο χρόνο και περνάω σήμερα απο ολα τα αγαπημενα μπλοκοσπιτακια για να ευχηθω γιατι δε ξερω ποτε θα προλαβω να το κανω καποια αλλη στιγμη.
    Να περασεις ομορφα και να ξεκουραστεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κική μου, σε ευχαριστώ από καρδιάς για τις ζεστές σου ευχές. Να είσαι πάντα καλά. Να δημιουργείς, να ομορφαίνεις το χώρο. Να έχεις υγεία και όμορφες στιγμές.
      Καλά Χριστούγεννα κορίτσι μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ