Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

ΤΡΕΙΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ, ΕΝΑ ΕΡΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ: "EROS"

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
Υποδεχόμαστε τον Οκτώβρη, πέραν από τις ευχές μας, με το ταξίδι μας, στο χώρο
του ΕΡΩΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ σε μια ΔΙΕΘΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ που πραγματικά
τάραξε τα νερά με την σύλληψη, τη θεματολογία και την προβολή της.

Τρεις Μεγάλοι Σκηνοθέτες και δημιουργοί:

Ο Κινέζος WONG KAR WAI


Ο Μεγάλος Ιταλός Δημιουργός MICHELANGELO ANTONIONI


και ο Εξαίρετος Αμερικανός Σκηνοθέτης DAVID SODERBERGH


ενώνουν διαλεκτικά και λεύτερα τις προσωπικές τους σκέψεις και προσεγγίσεις πάνω στο θέμα του ΕΡΩΤΑ και δημιουργούν μια σπάνια ΤΡΙΛΟΓΙΑ, μια Κινηματογραφική ταινία, που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ως ΥΜΝΩΔΙΑ στον ΕΡΩΤΑ σαν πράξη ζωής, ηδονής, αισθήσεων.

"EROS"Τρεις διαφορετικές και ανεξάρτητες μικρές ιστορίες. Καμία σχέση χρονική, τοπική ή θεματολογική μεταξύ τους.
Τρεις διαφορετικές ματιές πάνω στην ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ και τις αισθήσεις που βάζει σε κίνηση.

Μια διεθνής παραγωγή, που ξεκίνησε σαν ιδέα του MICHELANGELO ANTONIONI για να ενωθεί με δύο ακόμα σκηνοθέτες να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή και ματιά στον έρωτα αλλά και τις βασανιστικές επιπτώσεις του.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρεμιέρα:  3 Δεκέμβρη 2004

Οι τρεις σπονδυλωτές προσεγγίσεις είναι αναλυτικά κατά σειρά:

"THE HAND"

Σενάριο-σκηνοθεσία:  WONG KAR WAI

Ερμηνείες:

 LI GONG στο ρόλο της Miss Hua

CHEN CHANG στο ρόλο του Zhang

Το θέμα: 

Ο Zhang, νεαρός γοητευτικός ράφτης και η Miss Hua, μια όμορφη, αισθαντική αλλά ψυχικά κουρασμένη Πόρνη, συναντιούνται μετά από καιρό στην πρόβα ενός από τα ρούχα της.
Η Hua κάνει μια αναστροφή στο χρόνο για να θυμηθούν την πρώτη τους γνωριμία.
Η Όμορφη Hua προσεγγίζει τον παρθένο σεξουαλικά Zhang με το χέρι της σε ένα ερωτικό τολμηρό και ανατρεπτικό χάδι σε "επιτρεπτά" και "μη επιτρεπτά" σημεία του σώματός του.
Ο Zhang ζει στη ζωή του τον πρώτο συγκλονιστικό οργασμό.

"Το χέρι" είναι το δικό του χέρι, του ράφτη, το χέρι που με την εμπειρία και την τέχνη του μπορεί να πάρει "μέτρα" στο σώμα του πελάτη του χωρίς μεζούρα παρά με την αίσθηση της αφής.
Κάτι που κάνει και στην λατρεμένη του Hua.

"EQUILIBRIUM"   (ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ)

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  DAVID SODERBERGH

Ερμηνείες:

ROBERT DOWNEY JR. στο ρόλο του Nick Penrose

ALAN ARKIN στο ρόλο του ψυχαναλυτή Dr. Pearl

ELE KEATS στο ρόλο της Cecilia

Το Θέμα:

Εδώ ο SODERBERGH μας γυρίζει πίσω σε μια ασπρόμαυρη ταινία, στο 1950 σε ένα Στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, τον Nick Penrose, που τον κατατρέχει μια σιωπηρή οπτασία μιας ερωτικής γυναίκας. Η Πίεση τον οδηγεί στον ...καναπέ του Ψυχαναλυτή του, του Dr. Pearl.
Όμως οι ρόλοι αντιστρέφονται......ναι μεν ο Nick περιγράφει την ερωτική του εμμονή όμως, κρυφά, ο ίδιος ο ψυχαναλυτής είναι δέσμιος της δικής του ερωτικής εμμονής, που δεν είναι άλλη παρά η παρουσία μιας ερωτικής γυναίκας, την οποία, μετά πάθους, παρατηρεί από το ιατρείο του με κάθε ..οπτικό μέσο ακριβώς την ώρα της ...ψυχανάλυσης του πελάτη του.

Μια εύθραυστη Ισορροπία σχέσης Γιατρού-Ασθενή που διαταράσσεται και ανατρέπεται.
Ποιος χρειάζεται την ψυχανάλυση ; ποιος είναι δέσμιος της εμμονής ;

"THE DANGEROUS THREAD OF THINGS"

(Το Επικίνδυνο Νήμα των πραγμάτων)

Σενάριο:  MICHELANGELO ANTONIONI-TONINO GUERRA
Σκηνοθεσία:  MICHELANGELO ANTONIONI

Ερμηνείες:

CHRISTOPHER BUCHHOLZ στο ρόλο του Christopher

REGINA NEMNI στο ρόλο της CLOE

LUISA RANIERI στο ρόλο της LINDA

Ο  Chrisopher, είναι ζευγάρι με την Cloe, όμως είναι συνεχώς μαζί σε κατάσταση συγκρούσεων και αδιεξόδων παρά τον διάχυτο ερωτισμό της γυναίκας του. Φεύγει σε μια αφηρημένη τυχαία περιπλάνηση στην Τοσκάνη. Εκεί, στη μαγική ύπαιθρο γνωρίζει, την "απέναντι γειτόνισσα" ενός μικρού πύργου, τη Linda. Παρασύρεται μαζί της σε ένα ερωτικό σεξουαλικό κρεσέντο. Το τέλος βρίσκει τις δύο Γυναίκες, μόνες μαζί ολόγυμνες στην παραλία σε μια ατελή τάση προσέγγισης μεταξύ τους.....Η Εξέλιξη στη φαντασία του θεατή....LUISA RANIERIREGINA NEMNI

Να σημειώσουμε ότι οι συνένωση των τριών ταινιών έγινε χωρίς κανείς από τους δύο άλλους δημιουργούς να μην γνωρίζει εξ αρχή τις άλλες δημιουργίες.
Έτσι η σύνθεση προέκυψε παντελώς λεύτερα, "απροσάρμοστα", εκφραστικά.

ΤΟ ΦΟΝΤΟ

"THE HAND"  WONG KAR WAI

O μεγάλος Κινέζος και προσωπικά αγαπημένος Σκηνοθέτης και δημιουργός WONG KAR WAI, στο "THE HAND" αφήνεται με αριστουργηματικό τρόπο σε αυτό που ξέρει καλά. Στο είδος του, στη σχολή του. Σε έναν κόσμο χρωμάτων κάπου στα μέσα του 1960, εικαστικά, ενδυματολογικά, η δική του ερωτική επιθυμία έχει το γνώριμο ανεκπλήρωτο άγχος όλων σχεδόν των έργων του.
Ντυμένη με αριστουργηματική μουσική του PEER RABEN σε καθαρά κλασικό μοτίβο.
Το υπέροχο CONCERTO ALEVTA του συνθέτη ντύνει με μοναδικό τρόπο την ταινία του WAI.

Τα κάδρα του γεμάτα χρώμα, ακανόνιστα, πάντα γεωμετρικά, ο αισθησιασμός παντού, πνιγμένος, με μια ταινία σαν ζωγραφιά, καλλιτεχνική γεμάτη λυρισμό. Ο WONG KAR WAI τολμά, όπως πάντα, και τολμά δίνοντας στα πρόσωπά του την όψη της προσμονής, του ανεκπλήρωτου, του ερωτικού βάσανου. 
Και γύρω ο χώρος, κλειστός, σκοτεινός, όμως γεμάτος χρώμα, φως, πόθο που είναι παντού, έτοιμος να εκραγεί.....


"EQUILIBRIUM" DAVID SODERBERGH

Όλα δείχνουν τακτοποιημένα στον high κόσμο της Νέας Υόρκης του 1955.
Το ιατρείο του Ψυχαναλυτή, η ασπρόμαυρη σκηνοθεσία, οι σκιάσεις που υποδηλώνουν τον διαταραγμένο μάλλον πιεσμένο κόσμο του ασθενή, του Nick.
Εδώ ο SODERBERGH προσεγγίζει την ερωτική επιθυμία με δύο τρόπους σε μια ματιά με διάθεση ανάλαφρη και με κάμποσο χιούμορ.
Ο Σοβαρός ασθενής που αναζητεί λύτρωση από την ερωτική του φαντασία αλλά και ο απολαυστικός Ψυχαναλυτής, που διαταράσσει παντελώς την ισορροπία, καθώς μετατρέπεται σε έναν ....μανιώδη Ηδονοβλεψία της διπλανής πόρτας."THE DANGEROYS THREAD OF THINGS"  MICHELANGELO ANTONIONI

Η εκδοχή του μεγάλου ANTONIONI, τυλιγμένη στην κλασική ομορφιά της Ιταλικής φύσης της Τοσκάνης, στα ανοιχτά τοπία δράσης και απελευθέρωσης των ηρώων του.
Τα γυμνά γυναικεία σώματα δίνονται απόλυτα στην εικόνα, εκφραστικά, ερωτικά, προκλητικά ξεχειλίζοντας από αισθησιασμό.

Οι  ENRICA ANTONION & VINICIO MILANI ντύνουν μουσικά την ταινία με ένα μουσικό θέμα τόσο πράο, τόσο διακριτικά λυρικό που συγκλονίζει.

Ο ANTONIONI εδώ στήνει ένα ερωτικό τρίο, δύο γυναίκες και ο άντρας, ένας αισθητικός πειρασμός, κορύφωση η τελευταία σκηνή του χορού των δύο γυμνών γυναικών σε έναν συμβολισμό ίσως ; σε μια υπόνοια για κάποια συνέχεια μεταξύ τους ; δεν ξέρουμε.....
Ο Μεγάλος σκηνοθέτης, στο κλείσιμο της τεράστιας καριέρας του το αφήνει στην κρίση μας....


Αυτή, φίλες και φίλοι, ήταν η εξαίρετη Τριλογία με θέμα τον ΕΡΩΤΑ....

Με επίκεντρο την ερωτική επιθυμία. Μια αποτύπωση στην Κινηματογραφική κάμερα μιας στιγμιαίας αίσθησης-σύλληψης αν θέλετε της ερωτικής επιθυμίας από τρεις πολύ μεγάλους
δημιουργούς του Κινηματογράφου, έχοντας και οι ίδιοι στο καλλιτεχνικό τους DNA τη σφραγίδα του ερωτισμού στην έκφρασή τους.

Σας αφήνω να νιώθετε και οι ίδιοι την ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ, ως έκρηξη στιγμής, ως χορό και δημιουργία χρωμάτων, εικόνων, ζωής, ως μια θύελλα που ξεπροβάλλει είτε σε πραγματικό είτε σε φανταστικό χρόνο στο θυμικό σας ανατρέποντας όλα τα προκατ, τα "πρέπει", τα "δήθεν", τα "νόμιμα", τα "παράνομα", τα "φυσιολογικά", τα "ιδιαίτερα".

Και θα κλείσω με το trailer της ταινίας και δύο μουσικά θέματά της που θα σας ταξιδέψουν πραγματικά1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα αγαπητέ μου Γιάννη
    Ομολογώ πως με παραξένευσαν και οι ιστορίες και η συνένωσή τους
    Μου προκάλεσαν ομως ευχάριστο ενδιαφέρον
    Ευχαριστούμε που τις μοιτάστηκες μαζι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή