GEORGE CLOONEY: Λάμψη, Γοητεία και Τέχνη


Κυρίες και Κύριοι, Φίλες και Φίλοι
σήμερα στο CINEFIL, στα πλαίσια του συνήθους αφιερώματός μας στον Ηθοποιό του Μήνα, θα σταθούμε σε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟ, σε μια σημαντική Μορφή του σύγχρονου Κινηματογράφου, γεμάτη ΤΕΧΝΗ, ΓΟΗΤΕΙΑ αλλά και μια έντονη ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ.
Θα κάνουμε μια παρουσίαση σε έναν Ηθοποιό που το πέρασμά του, με την επιτρεπόμενη ...λογοτεχνική άδεια της υπερβολής, αφήνει ...ΑΝΑΣΤΕΝΑΓΜΟΥΣ ΓΟΗΤΕΙΑΣ και ΑΙΣΘΗΣΙΑΣΜΟΥ στον ....Γυναικείο Πληθυσμό.....
Πάμε λοιπόν άμεσα στον εξαίρετο:

GEORGE CLOONEY


O GEORGE TIMOTHY CLOONEY γεννήθηκε στις 6 ΜΑΗ 1961 στο LEXINGTON, KENTUCKY, USA
Οι γονείς του, η NINA BRUCE, Μητέρα του, πρώην λαμπερή παρουσία στο χώρο της ομορφιάς και ο NICK CLOONEY, πρώην άνθρωπος της τηλεόρασης, παρουσιαστής και διοργανωτής σε game show.
O Νεαρός CLOONEY πέρασε τα περισσότερα χρόνια της νιότης του στο OHIO & KENTUCKY και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο AUGUSTA HIGH SCHOOL.
Άνθρωπος ενεργός της άθλησης ο ίδιος, στο basket & baseball έπαιξε στους CINCINATTI REDS αλλά δεν προχώρησε σε επαγγελματική καρριέρα.
Η Ξαδέλφη του τον πήρε σε ένα μικρό ρόλο σε ένα φιλμ και έτσι ο CLOONEY ξεκίνησε να φλερτάρει με την Υποκριτική.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στην περίοδο 1984-85, ξεκινούν οι πρώτες του εμφανίσεις στην ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ "E/R".
Η Πληθωρική του παρουσία, και το εξαίρετο υποκριτικό του ταλέντο, κέντρισαν αμέσως την προσοχή και έτσι ξεκίνησε την συνεχόμενη τηλεοπτική του εμφάνιση. 
Η Πρώτη του μικρή Κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1987, σε ένα το πολύ μέτριο θρίλλερ τρόμου του ANDRE SZOTS  "GRIZZLY II".
Η Κύρια τότε δουλειά του ήταν στη σειρά "E/R" Παρ' όλα αυτά ξεκίνησε τις πρώτες σημαντικές του Κινηματογραφικές εμφανίσεις:
Το 1996 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΜΕΓΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ στην οποία και πρωταγωνιστεί. Είναι το Αστυνομικό φιλμ δράσης του ROBERT RODRIGUEZ  "ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΡΟΥΠΟ ΩΣ ΤΗΝ ΑΥΓΗ" 
Πρωταγωνιστεί μαζί με τους QUENTIN TARANTINO (Τον διάσημο Σκηνοθέτη....), HARVEY KEITEL, JULIETTE LEWIS, SALMA HAYEK


Στο τέλος της ίδιας χρονιάς, μια ακόμα σπουδαία ταινία, η Ρομαντική Αισθηματική COMEDY του MICHAEL HOFFFMAN  
"ONE FINE DAY"
με την μεγάλη MICHELLE PFEIFFER






ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Από εκεί πλέον ο GEORGE CLOONEY αρχίζει να ξεχωρίζει και οι ταινίες και οι εμφανίσεις του είναι εντυπωσιακές όπως εξ ίσου και σημαντικές.
Μια σειρά ταινιών αναδεικνύουν την Υποκριτική και την Προσωπικότητά του.
Το 1992 πρωταγωνιστεί σε ένα μέτριο φιλμ του JOEL SCHUMACHER  "BATMAN & ROBIN" με τους UMA THERMAN, ARNOLD SCHWATGENEGGER, CHRIS O'DONNEL

Αλλά η μέτρια αυτή παρένθεση δίνει τη θέση της σε ΘΡΙΑΜΒΙΚΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ σε τρεις κατά σειρά Μεγάλες ταινίες:
  • 1998 "OUT OF SIGHT" Το ρομαντικό αστυνομικό συναισθηματικό δράμα του STEVEN SODERBERGH με τους JENNIFER LOPEZ, VING RHAMES.
  • 1998 Το συγκλονιστικό ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΡΑΜΑ του TERENCE MALLICK  "ΛΕΠΤΗ ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ" στο πλάι πολλών ηθοποιών όπως οι NICK NOLTE, JIM CAVIEZEL, SEAN PINN, BEN CHAPLIN, JOHN CUSACK.
  • 1999 Η COMEDY περιπέτειας και δράσης του DAVID RUSSELL "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΗΡΩΕΣ" με τους MARK WAHLBERG, ICE CUBE.






Η αρχή της νέας χιλιετίας, του 2000, τον βρίσκει πλέον να συνεχίζει τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις σε μια σειρά από ταινίες, με πιο σπουδαίες τις:

  • 2000  "Ω ΑΔΕΛΦΕ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ" Την εξαίρετη αστυνομική comedy των ΑΔΕΛΦΩΝ COEN με τους JOHN TURTURRO, TIM BLAKE NELSON
  • 2000 "Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ", τη δραματική περιπέτεια του WOLFANG PETERSEN με τους MARK WAHLBERG, DIANE LANE
  • 2001  "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΝΤΕΚΑ"  το εγκληματικό αστυνομικό θρίλλερ του STEVEN SODERBERGH με τους BRAD PITT, JULIA ROBERTS. Μια ταινία με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ που οδήγησε τους δημιουργούς της να την συνεχίσουν με τις ταινίες:
  • 2004  "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑ" 
  • 2007 "Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑΤΡΙΩΝ"  με τους ίδιους ερμηνευτές εκτός από την JULIA ROBERTS που δεν ήταν στην τελευταια ταινία στην οποία προστέθηκε ο MATT DAMON





 















Το 2002 ο GEORGE CLOONEY κάνει το ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ του σαν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Σκηνοθετεί την ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ με στοιχεία κωμωδίας του τηλεοπτικού παραγωγού CUCK BARRIS στην ταινία:
"ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΜΥΑΛΟΥ"


Αυτή είναι η ΑΡΧΗ στην εταιρεία:  SECTION EIGHT PRODUCTIONS που ίδρυσε με τον σκηνοθέτη STEVEN SODERBERGH.
Η Εταιρεία αυτή έδωσε και άλλα αξιόλογα φιλμς όπως:
το 2005 το δραματικό θρίλλερ του STEPHEN GAGHAN  "SYRIANA" με τους MATT DAMON, AMANDA PEET, μια πραγματικά υπέροχη ταινία που δίνει στον μεγάλο ηθοποιό το 2006 OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ και ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ επίσης για Α΄ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ.
Το 2005 ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ  "ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ", μια πραγματικά συγκλονιστική ταινία πάνω στο Μαύρο φασιστικό πέπλο του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ, όπου υποδύεται τον Δημοσιογράφο EDWARD MURROW που αγωνίζεται να ξεσκεπάσει τις μηχανορραφίες του σκοτεινού Φασίστα Γερουσιαστή MCCARTHY
Η Ταινία του ήταν υποψήφια για 6 βραβεία OSCAR με τον ίδιο πλέον να έχει κορυφώσει και τον σκεπτικιστικό του ρόλο μέσα στα παρασκήνια του HOLLYWOOD.






Στο "FRED FRIENDLY" πραγματικά ο GEORGE CLOONEY είναι απλά συγκλονιστικός ίσως στο ύψιστο επίπεδο καλλιτεχνικής του ωριμότητας και δημιουργίας.
Το 2006 η "SECTION EIGHT" κλείνει, ο SODERBERGH μπορεί απερίσπαστα να συνεχίζει να σκηνοθετεί και ο CLOONEY ιδρύδει μια νέα ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ "SMOKEHOUSE PRODUCTIONS" με τον φίλο και επαγγελματικό του συνεργάτη GRANT HESLOV.
H Συνεργασία αυτή έδωσε ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ στις οποίες ο μεγάλος ηθοποιός πραγματικά έλαμψε:

  • 2007  "MICHAEL CLAYTON"  Αστυνομικό δράμα μυστηρίου του TONY GILROY με την TILDA SWINTON που κερδίζει OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ.
  • 2008  "ΚΑΥΤΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ" μια Αστυνομική κωμωδία των ΑΔΕΛΦΩΝ COEN με τους BRAD PITT, FRANCES MCDORMAND
  • 2009  "ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝ ΕΠΙΜΟΝΑ ΚΑΤΣΙΚΕΣ" πολεμική κωμωδία του GRANT HESLOV με τους EWAN MCGREGOR, KEVIN SPACEY
  • 2009  "FANTASTIC MR.FOX"  ένα πανέμορφο animation περιπέτειας του WES ANDERSON
  • 2009  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ" ένα υπέροχο δράμα του JASON REITMAN με την VERA FARMIGA, ANNA KENDRICK, ταινία που είναι υποψήφια για Επτά συνολικά Βραβεία.
  • 2011 η Τελευταία του μεγάλη ταινία στο ρομαντικό δράμα του ALEXANDER PAYNE  "ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ"











O GEORGE CLOONEY σαν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Μεγάλος ηθοποιός και άνθρωπος της τέχνης δεν είναι απλά ένας μεγάλος star που περιορίζεται σε αυτό το ρόλο.
Ο GEORGE CLOONEY είναι ένας άνθρωπος με έντονη ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.
Δεν είναι από εκείνους που "κάθονται" επάνω στη φήμη και στις δάφνες που του προσφέρει η καριέρα του αλλά παρεμβαίνει, μιλάει, λειτουργεί, "εκτίθεται". Παίρνει μέρος το 2008 σαν αντιπρόσωπος της ΕΙΡΗΝΗΣ του ΟΗΕ, οργανώνει τον τηλεμαραθώνιο για την ΑΪΤΗ για την καταστροφή του 2010 και τον Μάρτη 2012 συλλαμβάνεται κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από την πρεσβεία του ΣΟΥΔΑΝ στην Ουάσινγκτων.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ
Παντρεύτηκε το 1989 την Ηθοποιό TALIA BALSAM από το 1989 ως το 1993. Μετά το διαζύγιό τους, ο ίδιος ...ορκίστηκε να μην παντρευτεί ξανά. Οι καλές του φίλες MICHELLE PFEIFFER & NICOLE KIDMAN στοιχημάτισαν μαζί του 10.000 $ ότι θα μπορούσε να κάνει παιδί μετά τα ...40 του και του έστειλαν το ...τσεκ μετά τα γεννέθλιά του. Εκείνος επέστρεψε τα χρήματα και στοιχημάτισε το ...διπλάσιο για την ηλικία των 50 ότι θα παρέμενε εργένης. Και έτσι πραγματικά τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, έναν πιστό ...Εργένη, που όμως "καίει" πραγματικά καρδιές με την απαράμμιλη ΓΟΗΤΕΙΑ του.....






ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
  • ΣΑΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: 5 ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΣΑΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: 6 ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΣΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: 29 ΤΑΙΝΙΕΣ
  • ΣΑΝ ΗΘΟΠΟΙΟΣ: 72 ΤΑΙΝΙΕΣ
ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟΤΗΤΑ του GEORGE CLOONEY είναι πολύ υψηλή και μέχρι τώρα στην πορεία του όπως είπαμε έχει συνολικά τιμηθεί με:
73 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, αριθμός τεράστιος και εκτυφλωτικός πραγματικά, όπου ανάμεσά τους έχουν κορυφαία θέση ΜΕΓΑΛΑ ΔΙΕΘΝΗ ΦΕΣΤΙΒΑΛΣ (OSCAR, GOLDEN GLOBES, EMMY, BAFTA...)
και ακόμα 122 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ πάντα σε ύψιστο επίπεδο, γεγονός που αναδεικνύει την ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ του στο χώρο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.


Ένας Ηθοποιός και όχι μόνο.......!
που δεν δίστασε ποτέ του να μας χαρίσει το άπλετο και ασυναγώνιστο χαμόγελό του αντάμα με την επιβλητική του εμφάνιση και σκηνική οντότητα....






Σχόλια

  1. Λάμψη, γοητεία και τέχνη!!!! Πολύ εύστοχος ο τίτλος της ανάρτησης και πολύ ωραία η παρουσίαση με κάποια στοιχεία που δεν γνώριζα.
    Καλό Σαββατοκύριακο κι ευχαριστούμε πολύ Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νάσαι καλά Μαργαρίτα μου.....σε ευχαριστώ πολύ. Καλό Σ/Κ να έχεις με κάθε τι καλό

      Διαγραφή
  2. Δεν γνώριζα πολλά για τον Clooney. Μερικές ερμηνείες του τις έχω θαυμάσει, άλλες με έχουν αφήσει αδιάφορη. Το σίγουρο είναι ότι έχει ταλέντο. Και είναι από τους ελάχιστους "star" που έχουν ξεφύγει από τα κλισέ πρότυπα της κοινωνικής και πολιτικής δράσης.
    Καλή εβδομάδα να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά σε αυτό το τελευταίο καλή μου φίλη θα συμφωνήσω. Έχει δώσει κάτι διαφορετικό στην προσωπικότητά του από το παγωμένο υφάκι των σταρ του Hollywood.....Καλή βδομάδα και σε σένα

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ