TOSHIRO MIFUNE: Ο Θρυλικός Samurai του Κινηματογράφου

Κύρίες και Κύριοι
σήμερα θα ταξιδέψουμε Ανατολικά στην Άπω Ανατολή, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου
Εκεί που αναδείκτηκε και καθιερώθηκε σαν ένα από τα μεγάλα, θρυλικά Ονόματα του Ιαπωνικού αλλά και Παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Ένας Ηθοποιός που ενσάρκωσε στο διάβα του, στην κουλτούρα του, όλες εκείνες τις αξίες και κώδικες τιμής με τις οποίες μεγαλούργησε στον Κινηματογράφο
Δικαιώς τον ονομάζουμε "SAMURAI" του ΚΙνηματογράφου
Φίλες και Φίλοι σας παρουσιάζω τον μεγάλο


TOSHIRO MIFUNE

1 Απρίλη 1920-24 Δεκέμβρη 1997
έζησε 77 χρόνια
Θεωρείται και ταύτισε το όνομά του ερμηνευτικά με τον άλλο μεγάλο Σκηνοθετικό Γίγαντα του Παγκόσμιου ΚΙνηματογράφου, τον Ιάπωνα AKIRA KUROSAWA

Τα νεανικά χρόνια της ζωής του

Ο TOSHIRO MIFUNE γεννήθηκε στην πόλη TSINGTAO στην ΚΙΝΑ και μεγάλωσε στην πόλη DALIAN με τους γονείς και τα αδέλφια του.
Σε ηλικία 4 ετών, η οικογένειά του μετακόμισε στη ΜΑΝΤΖΟΥΡΙΑ. Στο θρήσκευμα Χριστιανοί Μεθοδιστές.
Η πρώτη του επαγγελματική ενασχόληση ήταν σε φωτογραφικό κατάστημα του πατέρα του, ΙΑΠΩΝΑ στην καταγωγή, μετανάστη από την αντίκρυ χώρα.
Τα 19 πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην ΚΙΝΑ και στη συνέχεια ως Ιάπωνας πολίτης κατατάχτηκε στην Μονάδα εναέριας φωτογράφισης της Ιαπωνικής αεροπορίας κατά τον Β' Παγκ. πόλεμο.
Τα πρώτα επαγγελματικά του χρόνια

Το 1947 ένας φίλος του φωτογράφος στην TOHO PRODUCTIONS του πρότεινε να δουλέψουν στο τμήμα φωτογραφίας σαν βοηθός οπερατέρ.
Εκεί δέχτηκε και μια δοκιμή υποκριτικής με θέμα "έκφραση θυμού" στο πρόσωπο. Ανασύροντας την πολεμική του εμπειρία κέρδισε το δοκιμαστικό  με αποτέλεσμα ο σκηνοθέτης KAJIRO YAMAMOTO να τον επιλέξει σε ΕΞΕΧΟΝΤΑ ΡΟΛΟ στην ταινία "SHIN BAKA JIDAI".

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ για την πορεία της καριέρας του TOSHIRO MIFUNE ήταν φυσικά η συνάντησή του με τον θρύλο του Ιαπωνικού και Παγκόσμιου ΚΙνηματογράφου, τον AKIRA KUROSAWA.
Αυτό έγινε όταν η TOHO STUDIOS, η μεγαλύτερη παραγωγός κινηματογραφική εταιρεία στην Ιαπωνία, διοργάνωσε ένα μεγάλο σαφάρι ταλέντων στο οποίο 100άδες επίδοξοι ηθοποιοί είχαν ακροάσεις σε μια επιτροπή.
O KUROSAWA μάλιστα ήταν αρνητικός να συμμετάσχει στην κριτική επιτροπή αλλά μια γνωστή του Ηθοποιός του μίλησε για τον TOSHIRO κάνοντας μνεία στα επίδοξα ταλέντα του.  Μάλιστα ο ίδιος ο KUROSAWA περιγράφει τη πρώτη θέα στον MIFUNE ως εξής:
"Μόλις ξεκίνησα την ακρόαση είδα ένα νεαρό άντρα να κοίτεται ολόγυρα μέσα σε μια βίαιη φρενίτιδα. Έμοιαζε φοβισμένος, κοίταγε ολόγυρα, φαινόταν σαν πληγωμένο θεριό προσπαθώντας να ανασάνει αργά με δυσκολία. Πραγματικά είχα εντυπωσιασθεί..."
Όταν ο εξαντλημένος MIFUNE τελείωσε τη σκηνή του, οι κριτές φυσικά ήταν αρνητικοί αλλά ο KUROSAWA δεν απέσυρε το ενδιαφέρον του
"Είμαι ένα πρόσωπο που σπάνια εντυπωσιάζεται από ηθοποιούς" έλεγε αλλά "στην περίπτωση του MIFUNE ήμουνα απόλυτα συντετριμμένος"

Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Ο MIFUNE γνώρισε, ερωτεύτηκε και σύντομα παντρεύτηκε την SACHIKO YOSHIMINE.
Οι γονείς της αγαπημένης του ήταν σφόδρα αντίθετοι στο γάμο αυτό για λόγους θρησκευτικών διαφορών καθώς εκείνοι ήταν Βουδιστές και επίσης το κυριότερο για την κακή φήμη που έφεραν τότε οι επίδοξοι ηθοποιοί με οικονομικές κύρια αποτυχίες.
Ο Σκηνοθέτης TANIGUCHI SENKICHI με τη βοήθεια του AKIRA KUROSAWA έπεισαν την οικογένεια της αγαπημένης του να επιτρέψει το γάμο, ο οποίος έγινε το Φλεβάρη του 1950 στα 30 του χρόνια. Τον Νοέμβρη του 1950 ήρθε στη ζωή ο πρώτος τους γιος ο SHIRO. 
Το 1955 γεννήθηκε ο 2ος γιος τους TAKESHI
Το 1982, γεννήθηκε η MIKA
 από τη σχέση του με την ερωμένη του τότε την MIKA KITAGAWA
ΤΑ ΩΡΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ
Το άστρο του TOSHIRO MIFUNE ξεκίνησε να λάμπει και να μεσουρανεί με τη συνεργασία του με τον AKIRA KUROSAWA ο οποίος υπήρξε ο μεγάλος του μέντορας στη ζωή του, αναδεικνύοντάς τον ως τον μεγαλύτερο Ιάπωνα Ηθοποιό αλλά σπάζοντας τα σύνορα της χώρας του επεκτείνοντας τη φήμη του στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο.
Ο Ρόλος που κατά κόρον ενσάρκωσε ήταν αυτός του κλασικού SAMURAI
Σε αυτό βοήθησε το παρουσιαστικό του επιβλητικό και σεμνό, η φωνή του και το στυλ του.
Ο MIFUNE είχε τη φήμη ανθρώπου με εντυπωσιακή αίσθηση του χιούμορ, που συχνά ήταν ολοφάνερο στους ρόλους του.
Πάνω απ όλα ήταν γνωστός για το ΠΑΘΟΣ και τη ΠΙΣΤΗ που έδειχνε στην προετοιμασία των ρόλων του.
Σποούδαζε πολεμικές τέχνες, βήματα, κινήσεις, ξένες διαλέκτους, ειδικότερα Ισπανικά, Αγγλικά με τη μέθοδο της φωνητικής.
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ KUROSAWA-MIFUNE


Tα περισσότερα από τα έργα στα οποία συνεργάστηκαν οι δύο μεγάλες αυτές μορφές θεωρούνται ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.
Αναφέρουμε:

  • "STRAY DOG"  1949

  • "RASHOMON"  1950



  • "SEVEN SAMURAI"  1954



  • "THE HIDDEN FORTRESS"  1958



  • "HIGH AND LOW" 1963

  • "THRONE OF THE BLOOD"  Πάνω στον "ΜΑΚΒΕΘ" του ΣΑΙΞΠΗΡ  1957



  • "YOJIMBO"  1961

  • "TSUBAKI SANJURO"  1962


  • "RED BEARD"  1965
Το "RED BEARD" είναι η τελευταία ταινία της συνεργασίας MIFUNE-KUROSAWA. Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν στο τέλος αυτής της εκπληκτικής πορείας και μεγάλης επιτυχίας από τις πλέον σπάνιες στην Κινηματογραφία. Τα οικονομικά προβλήματα που συνάντησε ο MIFUNE έφεραν τριβές με τον σκηνοθέτη του. Αν και οι προβολές του RED BEARD σε Ευρώπη και Αμερική κάλυψαν ένα μέρος της ζημιάς.
Η Καριέρα των δύο μεγάλων συνεργατών πήρε διαφορετικούς δρόμους. Ο MIFUNE συνέχισε να απολαμβάνει μια μεγάλη επιτυχία σε ρόλους SAMURAI και πολεμικές ταινίες:  "REBELLION",  "SAMURAI ASSASSIN",  "THE EMPEROR AND A GENERAL" σε αντίθεση με τον KUROSAWA που προβλήματα τον οδήγησαν στο κατώφλι ακόμα και της απόπειρας αυτοκτονίας.
Ο MIFUNE έγινε ιδιαίτερα επίσης γνωστός στο Αμερικάνικο ακροατήριο με το ρόλο του LORD TORANAGA στην μεγάλη τηλεοπτική σειρά "SHOGUN".
ΤΑ ΥΣΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η Δεκαετία του 1980 βρίσκει τον MIFUNE να ιδρύει ΣΧΟΛΗ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ "MIFUNE GEIJUTSU GAKUIN". Η Σχολή έκλεισε μετά από τρία χρόνια για οικονομικούς λόγους.
H σχέση του με τον KUROSAWA εξακολουθεί να παραμένει αμφίθυμη καθώς ο μεγάλος σκηνοθέτης από τη μία κάνει υποτιμητικά σχόλια για τις ταλευταίες δουλειές του MIFUNE, εν τούτοις παραδέχεται ότι όλες οι ταινίες του χωρίς αυτόν απλά δεν θα υπήρχαν.
Το 1993, ο Θάνατος του κοινού τους φίλου ISHIRO HONDA τους φέρνει πάλι μαζί σαν να μην πέρασε μια μέρα δίνοντας τέλος στην ψυχρότητα των τελευταίων χρόνων.
Το παράξενο είναι και οι δύο έφυγαν από τη ζωή διαδοχικά μέσα σε δύο χρόνια.
Ο MIFUNE είχε σπρώξει τον εαυτό του στα άκρα από κούραση και αυτό πλήγωσε χωρίς επιστροφή την υγεία του. Σοβαρά καρδιακά προβλήματα τον οδήγησαν να αποσυρθεί από το κοινό στο σπίτι του.
To 1995 επλήγη από Καρκίνο στο πάγκρεας και δύο χρόνια αργότερα το 1997 έφυγε από τη ζωή στην MITAKA, TOKYO στην ΙΑΠΩΝΙΑ στη χώρα καταγωγής του σε ηλικία 77 ετών
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Η Φιλμογραφία του TOSHIRO MIFUNE συνολικά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Στο διάστημα 1947-1995, είναι σχεδόν πανταχού παρών στον Κινηματογράφο.
48 χρόνια δημιουργίας και τέχνης με συμμετοχή σε 182 Κινηματογραφικές ταινίες....!!!
αριθμός που προκαλεί ίλιγγο πραγματικά.
Επίσης σημαντικές οι εμφανίσεις του στις ταινίες:
"MIDWAY" 1976 του JACK SMIGHT στο ρόλο του Ναύαρχου YAMAMOTO
"ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ HOLYWOOD ΠΑΡΑΚΑΛΩ" 1979 του STEVEN SPIELBERG
"GRAND PRIX" 1966 του JOHN FRANKENHEIMER
"THE EMPEROR AND A GENERAL" 1967 του KIHACHI OKAMOTO
"THE RED SUN"  1971 WESTERN του TERENCE YOUNG

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
14 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 2 υποψηφιότητες κοσμούν τη μεγάλη παρουσία του TOSHIRO MIFUNE στον κόσμο του Κινηματογράφου.
2 ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΙΜΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 1986
ΒΡΑΒΕΙΟ 1993 ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Το 1973 είναι ΜΕΛΟΣ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ του 8ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΣΧΑΣ όπως επίσης και το 1977 στο ίδιο φεστιβαλ
3 BLUE RIBBON AWARDS ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ MONTREAL 1985
2 ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ 1961 1965


Μία λοιπόν από τις πλέον εμβληματικές μορφές στην Ιστορία του Κινηματογράφου, ένας πραγματικός SAMURAI της τέχνης και της υποκριτικής, με μια αστείρευτη ψυχική εσωτερική δύναμη, μια παρουσία που σφράγισε με τη μορφή του και το έργο του μια τεράστια Κινηματογραφική προσφορά για πάντα






Σχόλια

  1. Έχω δει αρκετές ταινίες του, εξαιρετικός!!!!
    Αλλά πολλά από αυτά που αναφέρεις δεν τα γνώριζα, οπότε σ' ευχαριστώ πολύ για την όμορφη παρουσίαση Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που μπόρεσα να σου προσφέρω κάτι χρήσιμο στην ενημέρωσή σου Μαργαρίτα μου. Ευχαριστώ πολύ πάντα για τη συντροφιά και την παρέα. Καλό απόγευμα να έχεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ