Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ: JAMES MASON

Κινηματογραφική αναδρομή σήμερα αγαπητές Φίλες και Φίλοι
στις μεγάλες και εμβληματικές μορφές του Παγκόσμιου Κινηματογράφου που σημάδεψαν την 7η Τέχνη στον 20ο αιώνα.
Σήμερα θα περπατήσουμε στη "σκιά" ενός πραγματικά μεγάλου ΗΘΟΠΟΙΟΥ, που για δεκαετίες ολάκερες απλώσε την τεράστια Κινηματογραφική του μορφή στο χώρο της Υποκριτικής.
Κυρίες και Κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον Γίγαντα:

JAMES MASON


Θα μείνουμε λοιπον στο διάβα αυτής της μεγάλης μορφής του Άγγλου ηθοποιού του ΘΕΑΤΡΟΥ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, που το πέρασμά του, χάρισε μεγάλα και αξέχαστα ρίγη συγκίνησης.

ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε στις 15 ΜΑΗ 1909 στο HUDDERSFIELD, YORKSHIRE της ΑΓΓΛΙΑΣ
Έφυγε στις 27 ΙΟΥΛΗ 1984, στη ΛΩΖΑΝΗ της ΕΛΒΕΤΙΑΣ, μετά από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία σχετικά γρήγορη, στα 75 του χρόνια

JAMES NEVILLE MASON το πλήρες όνομά του. Σπούδασε στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του CAMBRIDGE Αρχιτεκτονική και εκεί φάνηκε για την αρχή πως ήταν η κλίση του. Όμως, παίρνοντας μέρος σε όλες σχεδόν τις καλλιτεχνικές παραστάσεις του Πανεπιστήμιου άρχισε να αναδεικνύει το καλλιτεχνικό, δραματικό και υποκριτικό του ταλέντο, το οποίο και δεν πέρασε απαρατήρητο.
Έτσι άρχισε τα πρώτα του ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ στο WEST END με εμφανίσεις στο OLD VIC THEATER στο ΛΟΝΔΙΝΟ καθώς και στην ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΥΛΗ του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ.
Έτσι γρήγορα τον κέρδισε η Υποκριτική και η Τέχνη, στην αρχή του ΘΕΑΤΡΟΥ.


ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ του ΒΗΜΑΤΑ

Στο θέατρο, μπήκε κάτω από την καθοδήγηση των SIR TYRONE GUTHRIE & ALEXANDER KORDA, ο οποίος μάλιστα του έδωσε και ένα μικρό ρόλο το 1933 σε μια ταινία μικρού μήκους. αλλά τον απέλυσε λίγες μέρες μετά την έναρξη των γυρισμάτων.
Όμως ο MASON παρέμεινε στο ΘΕΑΤΡΟ και συνέχισε τα καλλιτεχνικά του βήματα, με μικρούς στην αρχή ρόλους αλλά γρήγορα έφτασε σε μεγαλύτερες διανομές.
Το εξαίρετο παίξιμό του σε ρόλους που αναδείκνυαν τον ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΤΡΙΚΟ κόσμο έκαναν σταδιακά τον MASON να καταξιώνεται σαν ένας από τους ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΝΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ μέσα στη δεκαετία του 1940.
Στη δεκαετία αυτή, μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου εκεί έπαιξε και καθιερώθηκε σε ρόλους "ΗΡΩΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ", τους οποίους και κατάφερε να εξελίξει άμεσα.
Ο JAMES MASON ήταν από τους Ηθοποιούς που δεν αρνήθηκε εύκολα ρόλους, το βλέπουμε αυτό από την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του, συμμετείχε όπου εκαλείτο.
Αυτό, πολλές φορές ήταν σε βάρος της ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ του αλλά παρ΄όλα αυτά κατάφερε, μέσα στην αδυσώπητη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, να διατηρήσει το ΣΕΒΑΣΜΟ και την ΑΞΙΑ του.
Η Απίστευτη εκφραστική και γλυκειά ΦΩΝΗ του ήταν ένα από τα χαρακτηριστικά που του έδωσαν απίστευτη ικανότητα να μεταδίδει το χάρισμα της ΗΡΕΜΙΑΣ και της ΠΡΑΟΤΗΤΑΣ..


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το 1941 παντρεύτηκε την PAMELA KELLINO μέχρι το 1964 όπου και χώρισαν, Στις 13/8/1971, σε ηλικία 48 ετών, παντρεύεται με την CLARISSA KAYE, μένοντας μαζί της μέχρι το τέλος της ζωής του.
Είχε δύο παιδιά, την PORTLAND MASON, γεννημένη το 1948 και τον MORGAN MASON, γεννημένο το 1949

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Φιλμογραφία του JAMES MASON, όπως ήδη αναφέραμε, είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ
Έχει συμμετάσχει σε 155 Κινηματογραφικές ταινίες, αριθμός που πραγματικά προκαλεί ΔΕΟΣ....!
Έχει ακόμα κάνει στον Κινηματογράφο:
 • 6 ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
 • 5 ΣΕΝΑΡΙΑ
 • 2 ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ
 • 1 SOUNDTRACK
πλουτίζοντας έτσι τη δημιουργική πτυχή του χαρακτήρα του.

Διαλέγουμε επιλεκτικά να σταθούμε σε μερικά από τα πλέον σημαντικά του έργα, καθώς είναι αδύνατον να κάνουμε αναλυτική παρουσίαση της φιλμογραφίας του:

1942  "HATTER'S CASTLE" Δράμα του LANCE COMFORT με τους DEBORAH KERR, ROBERT NEWTON


1943  "THE MAN IN GREY"  Ιστορικό ρομαντικό δράμα του LESLIE ARLISS,


1945  "THE SEVENTH VEIL"  Μουσικό δράμα του COMPTON BENNETT με την ANN TODD & HERBERT LOM


1949 Το συγκλονιστικό δράμα film noir  "CAUGHT" του MAX OPHULS με τους BARBARA BEL GEDDES, ROBERT RYAN1949  "MADAME BOVARY"  Ιστορικό ρομαντικό δράμα του VINCENTE MINNELLI με τον MASON στο ρόλο του GUSTAVE FLAUBERT και την JENNIFER JONES στο ρόλο της MADAME BOVARY


1949  "THE RECKLESS MOMENT"  Δραματικό film noir του MAX OPHULS με την JOAN BENNETT1949  "EAST SIDE WEST SIDE"  Εγκληματικό ρομαντικό δράμα του MARVYN LEROY με τους VAN HEFLIN & BARBARA STANWYCK


1951  "THE DESERT FOX: THE STORY OF ROMMEL"  Μεγάλο πολεμικό ιστορικό δράμα με τον ίδιο να ερμηνεύει μοναδικό τον Στρατηγό ΡΟΜΕΛ του HENRY HATHAWAY.


1947  "ODD MAN OUT" Εγκληματικό Φιλμ noir του CAROL REED

1952  "FIVE FINGERS" Δραματικό θρίλλερ του JOSEPH MANKEIWICZ


1953  Το μεγάλο ιστορικό Σαιξπηρικό δράμα "ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ" από τον JOSEPH MANKIEWICZ μαζί με τον MARLON BRANDO, DEBORAH KERR,


1954  "A STAR IS BORN"  Μουσικό ρομαντικό δράμα του GEORGE CUKOR με την JUDY GARLAND


1954  "20.000 ΛΕΥΓΕΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ" στο θρυλικό φανταστικό δράμα του RICHARD FLEISCHER με τον KIRK DOUGLAS, PETER LORRE, PAUL LUKAS, ερμηνεύοντας συγκλονιστικά τον CAPTAIN NEMO.1959  "ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ"  (NORTH BY NORTHWEST) στο μεγάλο έργο του ALFRED HICHCOCK με τους CARY GRANT, EVA MARIE SAINT


1962  Πρωταγωνιστεί στο μεγάλο ρομαντικό ΔΡΑΜΑ του STANLEY KUBRICK  "LOLITA" με τους SHELLEY WINTERS, SUE LYON1966  "GEORGY GIRL"  Δραματική ρομαντική COMEDY του SILVIO NARIZZANO με τους ALAN BATES, LYNN REDGRAVE


1978  "HEAVEN CAN WAIT"  Δραματική ρομαντική φαντασίας comedy των WARREN BEATTY &  BUCK HENRY με τους WARREN BEATTY & JULIE KRISTIE

1982  "EVIL UNDER THE SUN"  στη μεταφορά του μυθιστορήματος της ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ μαζί με τους:
PETER USTINOV, COLIN BLAKELY, MAGIIE SMITH

1982  "THE VERDICT"  το μεγάλο δράμα του SIDNEY LUMET με τους PAUL NEWMAN, CHARLOTTE RAMBLING


Κάναμε μια επιλεγμένη διαδρομή στην τεράστια φλιμογραφία του μεγάλου ηθοποιού σε όλες αυτές τις δεκαετίες της δημιουργίας του.ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Ο JAMES MASON ναι.......δεν θα το πιστέψετε......!!!   δεν έχει τιμηθεί με βραβείο OSCAR στην κολοσσιαία καριέρρα του....!!!
Είναι και αυτό από τα ....παράδοξα της Αμερικανικής ακαδημίας κινηματογράφου, της συγκεκριμένης δηλαδή....

Στο διάβα του έχει:

9 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 5 ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Ανάμεσά τους:  1954 ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ  (A STAR IS BORN)

Προσπαθήσαμε, όσο πιο ...σεμνά μπορούσαμε, να δώσουμε ένα γενικό περίγραμμα, του μεγάλου ηθοποιού του 20ου αιώνα, που ακούει στο όνομα JAMES MASON.

Ένας ηθοποιός που αποτελεί μιά απο τις μεγαλύτερες και πιο λαμπερές μορφές του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


2 σχόλια:

 1. Μέγας!!!! Τώρα τελευταία είδα ξανά την Ετυμηγορία.

  Πάρα πολύ καλό το αφιέρωμα Γιάννη, σ' ευχαριστούμε πολύ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πραγματικά Μαργαρίτα....! Μεγάλος. Καλή Κυριακή να έχεις.

   Διαγραφή