ΤΑΙΝΙΑ της ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: TIM BURTON "Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ"


Φίλες και Φίλοι....
είμαστε πλέον στην πρώτη βδομάδα του 2013 και όλα παίρνουν πλέον το γνώριμό τους δρόμο...
Ξαναγυρίζουμε εδώ στην Κινηματογραφική δικτυακή μας γωνιά για να συνεχίσουμε τις περιπλανήσεις μας στο μεράκι που αγαπάμε και μας συγκινεί, στον Κινηματογράφο.
Σήμερα λέω να ξεκινήσουμε τη νέα χρονία με μία Παλιά ταινία. Μια ταινία ενός μεγάλου Σκηνοθέτη, που μας έχει χαρίσει άπειρα Κινηματογραφικά παραμύθια, ντυμένα με ένα ιδιαίτερο ανθρώπινο, συναισθηματικό και τρυφερό χρώμα.
Πάμε λοιπόν πίσω στα 1990, να συναντήσουμε τον μεγάλο σκηνοθέτη, τον

TIM BURTON

στην εξαιρετικά τρυφερή του ταινία:


"Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ"

(EDWARD SCISSORHANDS)

Όταν ο «μαέστρος» του είδους TIM BURTON, δημιουργεί ένα σύγχρονο ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, με απίστευτη ΓΟΗΤΕΙΑ, ΛΥΡΙΣΜΟ και ΑΓΑΠΗ, συνδυάζοντας την..ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ του ΣΚΟΤΑΔΙΟΥ με το ...ΣΚΟΤΑΔΙ της ΓΟΗΤΕΙΑΣ ...

Η ταινία πραγματικά συγκίνησε με την προβολή της και ανέδειξε για μια ακόμα φορά σε μεγάλο βαθμό την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ενός μεγάλου ηθοποιού που πραγματικά λες και τόχει στο αίμα του την ερμηνεία του "παράταιρου" και του "εξωπραγματικού".
Του μεγάλου JOHNNY DEPP.

                                                                
14 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1990 Η Επίσημη πρώτη της ταινίας στις ΗΠΑ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Η Ταινία βασίζεται στην συγγραφική δημιουργία των:
TIM BURTON & CAROLINE THOMPSON
σε ΣΕΝΑΡΙΟ:  CAROLINE THOMPSON
και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ φυσικά του:  TIM BURTON
H Tαινία έχει ένα τεράστιο σε σύνολο επιτελείο που δούλεψε για τα ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ, το προχωρημένο ΜΑΚΙΓΙΑΖ, φυσικά τα εντυπωσιακά για την εποχή EFFECTS, το πανέμορφο και εντυπωσιακό ART DECOR.
COSTUME DESIGN: Επικεφαλής η COLEEN ATWOOD
Στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ο εξαιρετικός:  STEFAN CZAPSKY
στην πανέμορφη ΜΟΥΣΙΚΗ όπως πάντα στις ταινίες του BURTON ο:  DANY ELFMAN 

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Στο ρόλο του συγκλονιστικου ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ ο
JOHNNY DEPP
WINONA RIDER στο ρόλο της KIM
DIANNE WIEST στο ρόλο της PEG
ANTHONY MICHAEL HALL στο ρόλο του JIM
KATHY BAKER στο ρόλο της JOYCE
Στο ρόλο του δημιουργού του "ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ" ο θρυλικός VINCENT PRICE
Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ του TIM BURTON για τον
«ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ»
Έχοντάς μας μυήσει στον Κόσμο του «ΠΕΡΙΕΡΓΟΥ» και του «ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥ» ο TIM BURTON, από τον «ΑΚΕΦΑΛΟ ΚΑΒΑΛΑΡΗ», στον «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΦΙΑΛΤΗ» περνάει και μέσα από τον «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ».
Οι ΗΡΩΕΣ του κατοικούν σε έναν ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΚΟΣΜΟ πάντα ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙαπό κάποιο αλλόκοτο μυστικό ή θρύλο ...
Η ΨΥΧΗ τους όμως, όπως αυτή του "ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ", είναι ΑΓΝΗ αλλά το περιβάλλον ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να «ανεχθεί» ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ την παρουσία του και την συνύπαρξη μαζί του.
Εδώ ο Σκηνοθέτης βάζει το ΑΙΩΝΙΟ ΖΗΤΗΜΑ της ΣΧΕΣΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ, που το συναντάμε, ως ΘΑΝΑΣΙΜΗ ΑΓΩΝΙΑ, σε μια σειρά ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ («ΦΡΑΝΚΕΣΤΑΪΝ», «ΔΡΑΚΟΥΛΑΣ» ...). Δηλαδή η αμφίδρομη σχέση «ΟΜΟΡΦΟΥ» και «ΚΑΛΟΥ» ή «ΑΣΧΗΜΟΥ» και «ΚΑΚΟΥ».

ΤΟ ΘΕΜΑ του ΕΡΓΟΥ-ΑΝΑΛΥΣΗ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ο «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ» EDWARD λοιπόν ...!!! (JOHNNY DEPP)

Το «δημιούργημα» ενός εκκεντρικού επιστήμονα (VINCENT PRICE), ο οποίος για ...πρακτικούς λόγους δίνει ...ψαλίδια αντί για χέρια στο γλυκύτατο συναισθηματικά αλλά παράταιρο και διαφορετικό εμφανισιακά πλάσμα του ...
Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ μας καλεί αμέσως στο ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΤΟΠΟ ...!!! Στον σκοτεινό, απομακρυσμένο Πύργο του, με τα απίστευτης ομορφιάς τεχνουργήματά του από γυαλί, πάγο, φυτά και λουλούδια. Και εμείς ...ΤΡΕΧΟΥΜΕ να τον βρούμε.
Ο EDWARD ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ εγκαταλείπει τον μοναχικό του Πύργο και έρχεται ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ, ως «μέλος» της Οικογένειας των BOGGS, να ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ έντονα την ψεύτικη ΗΡΕΜΙΑ μιας επαρχιακής κωμόπολης με τις κλασικές ανθρώπινες συμπεριφορές της Μικροπρέπειας, της ζήλιας, της αγάπης, του μίσους κ.λ.π.
Εκεί, θα γνωρίσει τον ΕΡΩΤΑ, τη μαγική δύναμη της ΑΓΑΠΗΣ, στα μάτια της KIM BOGGS(WINONA RYDER), το συναίσθημα της οποίας προσπαθεί να βιώσει με τρόπους που δεν έχει μάθει ποτέ ...
Ο EDWARD Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ, είναι ένα ΓΛΥΚΥΤΑΤΟ ΠΛΑΣΜΑ, μια ΤΡΑΓΙΚΗ ΦΙΓΟΥΡΑ με όλη τη σημασία της λέξης. Δημιουργεί με τα θαυματουργά ψαλιδοχέρια του ΥΠΕΡΟΧΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ με τα οποία δίνει χαρά, ομορφιά και σπάει τη ρουτίνα της κλασικής κωμόπολης, αλλά ότι αγγίζει με τα χέρια του ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ...
Ο ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ δεν μπορεί να ξεπεράσει το ΣΟΚ της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ του ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ και τον θεωρεί «ΤΕΡΑΣ» ...!!!
Όταν μάλιστα αρχίζει να ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ την ΑΓΑΠΗ του, τον ΕΡΩΤΑ του, την ΥΠΑΡΞΗ του, τότε ηΣΥΓΚΡΟΥΣΗ αρχίζει και γίνεται ΜΟΙΡΑΙΑ με «πόλο» σύγκρουσης τον ΝΕΑΡΟ «ΑΝΤΕΡΑΣΤΗ» του, με τον οποίο έρχεται σε ΘΑΝΑΣΙΜΗ και ΜΟΙΡΑΙΑ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ στο φινάλε της ιστορίας, οδηγώντας τον ΠΑΛΙ στην ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ του στον ΜΑΓΙΚΟ του ΚΟΣΜΟ, χωρίς την ΑΓΑΠΗ του, χωρίς τη ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ του, ΜΟΝΑΧΟ και ΕΡΗΜΟ με το να ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ το ΔΩΡΟ του ΧΙΟΝΙΟΥ στην Κωμόπολη που τον πίκρανε και να ζει ΕΡΗΜΟΣ και ΜΟΝΟΣ πλάθοντας εκείνα τα ΥΠΕΡΟΧΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ του ...
Η ΜΟΥΣΙΚΗ της ΤΑΙΝΙΑΣ, από τον DANNY ELFMAN είναι ΥΠΕΡΟΧΗ ...!!! Δένει τέλεια με την αντιφατική εικόνα του ΓΟΤΘΙΚΟΥ ΜΥΘΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ του Edward και αυτής της πολύχρωμης κωμόπολης.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Στο ΔΥΣΚΟΛΟ εκφραστικά και φιλοσοφικά ρόλο του ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ ειλικρινά δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε άλλον από τον ΜΕΓΑΛΟ JOHNNYDEPP ...!!!
Ο Μεγάλος αυτός ερμηνευτής του Κινηματογράφου, λες και είναι φτιαγμένος για ανάλογους ρόλους, λες και "δεν μπορεί" να ερμηνεύσει το "νορμαλ" και το στατικό.
ΛΙΓΟΜΙΛΗΤΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΟΣ, ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΓΛΥΚΟΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΣ, ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ, ΜΟΝΟΣ ....στο μέτρο του ΑΡΙΣΤΟΥ ...!!!
Η Παρουσία του JOHNNY DEPP στον Κινηματογράφο σε ρόλους ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ, ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΣ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΥΣ και ΠΑΡΑΤΑΙΡΟΥΣ, ανεβάζει συνέχεια τον «πήχυ» της τέχνης του.
Ακόμα και με έντονα παραμορφωμένο ΠΡΟΣΩΠΟ η γλυκύτητά του φαίνεται πεντακάθαρα στην Οθόνη με τα ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΑ ΚΑΣΤΑΝΑ του ΜΑΤΙΑ να ΦΥΛΑΚΙΖΟΥΝ τις αισθήσεις.
Έργο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ παραδίδει μαθήματα τέχνης.
Στον ΠΡΩΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ρόλο της KIM BOGGS η λαμπερή και εκφραστικότατη WINONA RYDER στις πρώτες εμφανίσεις μιας μεγάλης πορείας στον Κινηματογράφο ...!!!
Πανέμορφη, με μια ΑΘΩΑ γλυκύτητα, εκφραστική, ρομαντική και ανθρώπινη την χαιρόμαστε σε ένα κλίμα σαν την «Καλή Νεράιδα των Παραμυθιών» ...!!!

 Η DIANNE WIEST στο ρόλο της Μητέρας PEG BOGGS είναι εξαιρετική ...!!!

Ερμηνεύει με πραότητα και στωικότητα όλο το συναισθηματικό βάρος της αφήγησης των γεγονότων που συμβαίνουν γύρω της έχοντας η ίδια την πρώτη επαφή με το παράξενο αυτό πλάσμα.

Ο ANTHONY MICHAEL HALL στο ρόλο του «αντιπαθητικού» JIM, του έτερου δέους, με το οποίο συγκρούεται ο Ψαλιδοχέρης είναι πειστικότατος στη ερμηνεία του.
Να ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΟΥΜΕ και όλο το υπόλοιπο CAST, το οποίο είναι αυθεντικό στην ερμηνεία του και στην ανταπόκριση του ρόλους τους ως κατοίκων μιας κλασικής Αμερικανικής επαρχιακής κωμόπολης ...!!!

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ο «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ» είναι ένα ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ που έχει τηΔΥΝΑΜΗ και την ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ να μας ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙ.
Η Πλοκή και η δράση της ΤΑΙΝΙΑΣ θα μας κάνει ΠΑΝΤΑ να την ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και να θέλουμε να την ΞΑΝΑΒΛΕΠΟΥΜΕ για τις γλυκές γκάφες του ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ, το δύσβατο δρόμο της ένταξής του στην ανθρώπινη κοινωνία και να ΚΛΑΙΜΕ σαν παιδιά με το ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ.
ΖΩΗΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ, ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ που σίγουρα οιΑΔΕΛΦΟΙ ΓΚΡΙΜ θα το είχαν εμπνευστεί αν μπορούσαν να βρίσκονται ανάμεσα στην εποχή μας.
Ο JOHHNY DEPP με τον ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ θα παραμείνει για ΠΑΝΤΑ ο ήρωας των άγουρων νιάτων μας όσο και αν τα κινηματογραφικά του βήματα τον έχουν ανεβάσει και στρέψει σε σκοτεινότερες επιλογές.
Ο ΤΡΟΠΟΣ με τον οποίο ΤΑΥΤΙΖΕΤΑΙ με το ρόλο του καλοκάγαθου «τέρατος» είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ...!!!   Ενώ και η WINONA RYDER στο ρόλο του Μοιραίου Κοριτσιού (Κλασική γυναικεία μορφή στα έργα του TIM BURTON) είναι το ΣΩΣΤΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΒΑΡΟ στην «ΑΣΧΗΜΙΑ» του πρωταγωνιστή ...!!!
Ο TIM BURTON ήταν, είναι και ελπίζουμε θα είναι για πάντα ένα «ΠΑΙΔΙ» και με τον «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ» θυμίζει τις πλέον γοητευτικές και γλυκές στιγμές της ζωής μας.


Και επειδή ο κόσμος των ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ παραμένει πιο φωτεινός και ζωντανός από τον εφιαλτικό κόσμο του ρεαλισμού και επειδή τα ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΑΡΕΣΟΥΝ όσο και αν παριστάνουμε τους ...σοβαροφανείς ΕΙΔΙΚΑ δε αν έχουν και ΘΛΙΜΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ, τότε για ΟΛΑ τα παραπάνω θεωρούμε τον «ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ» μια ΕΠΙΛΟΓΗ που ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να ΧΑΣΕΤΕ ...!!!

Πιστέψτε με ...!!!   Θα αφήσετε τον εαυτό σας τόσο αυθόρμητα να ΣΚΕΦΤΕΙ, να ΔΕΙ, και στο ΤΕΛΟΣ όταν τα ΔΑΚΡΥΑ υγράνουν το πρόσωπό σας θα νιώσετε και εσείς τη ΔΡΟΣΙΑ της άχνας των πάγων που κυλάει από τα ψαλιδοχέρια του EDWARD καθώς σμιλεύει με την ΑΓΑΠΗ της ΨΥΧΗΣ του τα ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ ΕΡΩΤΙΚΑ του ΤΕΧΝΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ...








Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ μοναδικά εκφραστική σκηνή του αποχαιρετηστίριου χορού στον Πάγο......
όλα είναι ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ.......

Σχόλια

  1. Καταπληκτική ταινία ενός εξαιρετικού σκηνοθέτη με τον μοναδικό Johnny Depp!!!! Θαυμάσια η παρουσίασή σου Γιάννη, συγχαρητήρια!!!!

    Τώρα θυμήθηκα και την ταινία Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας, κι αυτή μ' αρέσει πάρα πολύ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Μαργαρίτα για τα καλά σου λόγια. Άμα μετρήσουμε τις ταινίες και παρουσίες του μεγάλου JOHNNY DEPP πραγματικά θέλουμε πολύ χρόνο. Καλή σου συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ, επίσης!!!! Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα!!!!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ