Κινηματογραφικά ζευγάρια, που έγραψαν ιστορία (Μέρος ΙΙ σύγχρονο Χόλιγουντ)

 Φίλες και φίλοι του κινηματογράφου, 

όπως σάς είχα υποσχεθεί, συνεχίζω το μεγάλο αφιέρωμα εδώ στο Cinefil πάνω σε μεγάλα ζευγάρια, που σημάδεψαν την ιστορία της τέχνης που αγαπάμε. 

Μέρος πρώτο εδώ, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τη θρυλική εποχή του χρυσού Χόλιγουντ αλλά και κάποια νεώτερα χρόνια.


Σήμερα θα περάσουμε στα επόμενα χρόνια, στις δεκαετίες, που φτάνουν ως τις μέρες μας, μένοντας στο χώρο του Χόλιγουντ δηλαδή, κατά βάση, του Αμερικάνικου κινηματογράφου.

Χωρίς χρονοτριβή, είναι ώρα να ξεκινήσουμε και το δεύτερο μέρος του ταξιδιού μας. Πάμε λοιπόν

"OI ΠΕΙΡΑΤΕΣ της ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ"

2003 "Η κατάρα του μαύρου μαργαριταριού"

2006 "Το σεντούκι του νεκρού"

2007 "Στο τέλος του κόσμου"

Σκηνοθεσία: Gore Verbinski

Orlando Bloom-Keira Knightley


Ω ναι φίλες και φίλοι. Πρώτη μας αναφορά σε ένα ζευγάρι της σύγχρονης εποχής, που έγραψε ανεξίτηλα τη δική του ιστορία. Στο μεγάλο κινηματογραφικό έπος φαντασίας των "Πειρατών της Καραϊβικής". Οι δύο εξαίρετοι ηθοποιοί γράφουν τη δική τους θρυλική ιστορία στις τρεις πρώτες ταινίες της σειράς.

O Ορλάντο Μπλουμ θα ερμηνεύσει τον Γουίλλιαμ Τέρνερ, το θρυλικό καπετάνιο του "Ιπτάμενου Ολλανδού" και η Κίρα Νάιτλι, την πανέμορφη και δυναμική Ελίζαμπεθ Σουόν.


Ποιος αλήθεια δεν θυμάται το φλογερό και πολυτάραχο ειδύλλιό τους. Τον έρωτά τους. Τις επικές μάχες, που έδωσαν αντάμα, ο ένας πλάι στον άλλο, ενωμένοι σε δύσκολες και μεγάλες στιγμές.

Η φαντασία αφήνεται λυρική και ποιητική σ' αυτό το κινηματογραφικό έπος να μας μεταφέρει σε κόσμους παραμυθένιους, φανταστικούς, με σκοτεινή ποιητική ομορφιά.

Ποιος θα ξεχάσει το "γάμο" του ερωτευμένου ζευγαριού, πάνω στο πλοίο, εν ώρα ναυμαχίας.


Γουίλλιαμ Τερνερ και Ελίζαμπεθ Σουόν. Οι καρδιές μας χτύπησαν δυνατά, ο έρωτας φτερούγισε στην καρδιά μας, τα συναισθήματα ξεπέρασαν τη λογική και ταξίδεψαν στη φαντασία, στο παραμύθι. Ένα κινηματογραφικό ζευγάρι, που έγραψε τη δική του όμορφη ιστορία. 


"Ο ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗΣ"  1990

Σκηνοθεσία: TIM BURTON

Johnny Depp-Winona Ryder

ερμηνεύοντας τους ρόλους του Έντουαρντ Ψαλιδοχέρη και της Κιμ, αντίστοιχα


Θα ταξιδέψουμε πιο πίσω, στο μακρινό 1990, όπου ο θρυλικός "παραμυθάς" του Χόλιγουντ, ο μεγάλος Τιμ Μπάρτον, θα δώσει ζωή σε ένα ακραία ιδιαίτερο και αντιφατικό ζευγάρι, βγαλμένο μέσα απ' το δικό του παραμύθι.

Ο Έντουαρντ, ο ονομαζόμενος ψαλιδοχέρης, ένα θλιβερό μοναχικό μελαγχολικό τεχνητό "πλάσμα" και μιας νεαρής κοπέλας, της Κιμ. Ο πρώτος φτιαγμένος στα εργαστήρια ενός παράταιρου καθηγητή, θα νιώσει για πρώτη φορά στη "ζωή" του συναισθήματα τρυφερότητας, δοτικότητας και αγάπης.


Εκείνη, μια νεαρή κοπέλα, θα κάνει τη μεγάλη υπέρβαση. Θα νικήσει κάθε προκατάληψη και κάθε συμβολική απαγόρευση για να δώσει τον έρωτά της στο μελαγχολικό πλάσμα, που την πλησιάζει.

Ο Τζώνυ Ντεπ μαζί με την Γουαϊνόνα Ράιντερ, θα δώσουν ένα απόλυτα πιστό και γλυκό ζευγάρι, τυλιγμένο στα αληθινά συναισθήματα. O πρώτος είναι μοναδικός στην καριέρα του, στο να αποδίδει ιδιαίτερους χαρακτήρες ως οντότητες και παρουσίες.


Η εξαίρετη μουσική του Dany Elfmann, είναι αν μη τι άλλο, εξαιρετική, ικανή να μάς γεμίσει συναισθηματικά αντανακλαστικά.


"ΚΡΑΜΕΡ εναντίον ΚΡΑΜΕΡ"  (1990)

Σκηνοθεσία: ROBERT BENON

DUSTIN HOFFMAN-MERYL STREEP

στους ρόλους των Τέντ και Τζοάννα Κράμερ


Την ίδια χρονιά, το 1990, το Χόλιγουντ θα μάς δώσει ένα ακόμα θρυλικό ζευγάρι, που άφησε εκκωφαντικά, το δικό του αποτύπωμα στα κινηματογραφικά δρώμενα.

Ο Ρόμπερτ Μπένον σκηνοθετεί ένα υπέροχο κοινωνικό δράμα, πάνω σε ένα πολύ καθημερινό πρόβλημα της σύγχρονης οικογένειας. Τη διαχείριση του χωρισμού ενός ζευγαριού με σημείο αναφοράς τη διεκδίκηση του μικρού μοναχογιού τους.

Δύο τεράστιοι ηθοποιοί, Η Μέρυλ Στριπ και ο Ντάστιν Χόφμαν. Η κυρία Τζοάννα Κράμερ και ο κύριος Τεντ Κράμερ, γράφουν μια μεγάλη ιστορία επί της οθόνης, προσπαθώντας να διεκδικήσουν το παιδί τους.


Όλοι ζήσαμε τη μεγαλειώδη ερμηνεία των δύο αυτών μεγάλων μορφών της υποκριτικής των ημερών μας. Ερμηνεία, που τους χάρισε πολύ μεγάλες διακρίσεις.

Το ότι και οι δύο διεκδίκησαν και πήραν τα Όσκαρ Α' αντρικού και γυναικείου ρόλου, αντιλαμβάνεστε ότι μόνο τυχαίο δεν ήταν. Όπως επίσης και τα δύο βραβεία BAFTA αλλά και τις δύο αντίστοιχες ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΠΑ. Ο Ντάστιν Χόφμαν πήρε και το Ιταλικό βραβείο DAVID DI DONATELLO. 


Δεν νομίζω ότι θα το συναντήσει κανείς εύκολα αυτό σε άλλο αντίστοιχο κινηματογραφικό ζευγάρι. Είμαστε αλήθεια τυχεροί όσοι έχουμε κρατήσει αυτήν την υπέροχη ερμηνεία ζωής.


"ΤΟ ΜΑΝΤΟΛΙΝΟ του ΛΟΧΑΓΟΥ ΚΟΡΕΛΙ"  (2001)

Σκηνοθεσία: JOHN MADDEN

NICOLAS CAGE-PENELOPE CRUZ

στους ρόλους των λοχαγού Αντόνιο Κορέλλι και της Πελαγίας


Ταξιδεύουμε μπροστά το χρόνο, έντεκα χρόνια μετά και μάλιστα στην πατρίδα μας. Στην υπέροχη και λατρεμένη Κεφαλλονιά. Εκεί το 2001 ένα πολεμικό ιστορικό δράμα, ένα εξαίρετο προσεγμένο φιλμ, θα μάς δώσει ένα άλλο κινηματογραφικό πρωταγωνιστικό ζευγάρι, που θα γράψει τη δική του ιστορία.

Δύο αστέρια του σύγχρονου Χόλιγουντ, ο Νίκολας Κέητζ, ο λαμπερός λοχαγός Κορέλλι, ο ευαίσθητος και καλλιτέχνης θα δεθεί ερωτικά με την όμορφη χωριατοπούλα, την Πελαγία.


Σε ένα περιβάλλον φρίκης, πολέμου αλλά και φρικαλεότητας, που προκαλούν οι αγριότητες των Γερμανών Ναζί κατά των Ιταλών αιχμαλώτων στρατιωτών. Πώς μπορεί να ζήσει η αγάπη ανάμεσα στο θάνατο, την αγριότητα, τη φρίκη; 

Οι δύο μεγάλοι ηθοποιοί θα μάς δώσουν την απάντηση με την πειστική τους ερμηνεία



"ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ" (THE CONJURING)

  • Το κάλεσμα (2013)
  • Το κάλεσμα ΙΙ (2016)
  • Το κάλεσμα: Ο διάβολος με έβαλε να το κάνω (2021)
Σκηνοθεσία: JAMES WAN

PATRICK WILSON-VERA FARMIGA

στους ρόλους του ζεύγους Warren, του Ed και της Lorrain


Προχωράμε αρκετά μπροστά το χρόνο. Θα φτάσουμε στο 2013 και μάλιστα θα αλλάξουμε και κινηματογραφικό είδος. Θα περάσουμε στο, για πολλούς, αγαπημένο είδος του μεταφυσικού τρόμου, όπου εκεί θα συναντήσουμε μια μεγάλη κινηματογραφική τριλογία, η οποία τρέχει μια τεράστια επιτυχία. Είναι η μεγάλη τριλογία που δημιούργησε ο σκηνοθέτης JAMES WAN, στις τρεις ταινίες, που αναφέρω πιο πάνω.

Το ζευγάρι, που πρωταγωνιστεί σ' αυτήν την τριλογία, ο ED και η LORRAIN WARREN, δεν είναι πρόσωπα σεναριακά, κινηματογραφικά. Είναι αληθινό ζευγάρι, με μία κόρη, το οποίο είχε ένα ιδιαίτερο χάρισμα στο να ανιχνεύει τις δυνάμεις του κακού και να βοηθά κόσμο στην απαλλαγή από τον εφιάλτη τους.
Στην ταινία, θα τους ερμηνεύσουν ο Πάτρικ Γουίλσον και η Βέρα Φαρμίγκα.


Έτσι δημιουργήθηκε ο συμπαντικός κόσμος του "Conjuring". Οι δύο καταξιωμένοι ηθοποιοί έχουν μια άριστη συνεργασία, χημεία. Η προετοιμασία, που έκαναν ήταν εκπληκτική. Έμειναν μαζί με την κ. Γουόρεν, μπήκαν στα μυστικά της και στις συμπεριφορές της. Και μπόρεσαν να τα μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη με πολύ μεγάλη επιτυχία.



Ένα ακόμα, λοιπόν, κινηματογραφικό ζευγάρι, που το ζήσαμε για 8 ολάκερα χρόνια, στη μεγάλη αυτή τριλογία, έδωσε το δικό τους κόσμο και το δικό τους αγώνα μέσα στα σκοτεινά και εφιαλτικά μονοπάτια του "Καλέσματος"


"ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ"  (1998)

(The great expectations)

Σκηνοθεσία: ALFONSO CUARON

ETHAN HAWKE-GWYNETH PALTROW

στους ρόλους του Finegan Bell και της Estella


Kαιρός να γυρίσουμε πίσω στη δεκαετία του 1990 και συγκεκριμένα στο 1998. Ο χαρισματικός Μεξικάνος σκηνοθέτης Alfonso Cuaron θα πιάσει ένα βαρύτατο μυθιστόρημα του μεγάλου Καρόλου Ντίκενς, προσαρμοσμένο στους σύγχρονους καιρούς και θα δημιουργήσει μια αξέχαστη υπέροχη ταινία, από τα μεγάλα "κομμάτια" στο σύγχρονο σινεμά.

Οι "Μεγάλες προσδοκίες", θα γεννήσουν δύο ήρωες, ένα ζευγάρι, που πρωταγωνιστεί στο έργο. Τον Φίνεγκαν Μπέλ και την υπέροχη και μοναδική Εστέλλα. Ασύμβατες προσωπικότητες, των οποίων η ζωή, θα δεθεί άρρηκτα από τα εφηβικά τους μέχρι τα ώριμα χρόνια.


Ο υπέροχος Ethan Hawke και η αισθαντική Gwyneth Paltrow, γράφουν δύο υπέροχες αξέχαστες ερμηνείες. Ένα ζευγάρι, που χαράζει τις καρδιές μας, συγκινεί, καθηλώνει. 


Ο Φίνεγκαν θα κάνει σκοπό της ζωής του να ζήσει τον έρωτά του με την απρόσιτη Εστέλλα. Όνειρό του απ' τα νεανικά του χρόνια. Στήνει στη ζωή του μεγάλες προσδοκίες για τις οποίες θα συναντήσει κάποιες πολύ μεγάλες βοήθειες με άγνωστο αποστολέα.

"MULLHOLLAND DRIVE"  2001

Σκηνοθεσία DAVID LYNCH

NAOMI WATTS-LAURA HARRING

στους ρόλους των: Betty Elms & Rita


Εδώ, φίλες και φίλοι, έχουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. Τρία χρόνια αργότερα, το 2001, ο μεγάλος αναρχικός σκηνοθέτης DAVID LYNCH, θα ταράξει συθέμελα τον "καθωσπρεπισμό" του Χόλιγουντ και με την συγκεκριμένη ταινία έρχεται να φέρει ένα αριστουργηματικό θρίλερ, που ακόμα μέχρι σήμερα, συνεχίζει να καθηλώνει, να συγκινεί αλλά και να βάζει σε συνεχείς σκέψεις τους απανταχού σινεφίλ.

Εδώ, το ζευγάρι μας είναι διαφορετικό γιατί είναι ομόφυλο. Δύο γυναίκες, η Μπέττυ και η Ρίτα, είναι οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστικοί χαρακτήρες. Στους δύο κορυφαίους ρόλους, η NAOMI WATTS και η LAURA HARRING.


Ένα θρίλερ από αυτά που ο μεγάλος αυτός δημιουργός συνηθίζει να δημιουργεί για να μας βυθίζει στα άναρχα και τρομερά του ταξίδια, στους γρίφους, στον σκοτεινό υποσεινήδητο κόσμο του.
Δύο φίλες, θα είναι εκείνες, που θα πρωταγωνιστήσουν στο μεγάλο αυτό φιλμ. Θα τις δούμε σε κάθε τους κίνηση, σε μια μοιραία σχέση μεταξύ τους και σε ένα τρομερά ασύλληπτο φινάλε, που θα σάς αφήσει με το στόμα ανοιχτό.


Οι δύο ηθοποιοί, κεντρικές πρωταγωνίστριες, θα συνθέσουν ένα ζευγάρι, που περνάει στην ιστορία για την πλοκή και την έντασή του. Υπέροχες πραγματικά και οι δύο. Αλληλοεπιδρούν η μία στην άλλη, στο σημείο να μην γνωρίζεις κάποια στιγμή ποια είναι ποια. Αν τις βάλουμε σε "ζυγαριά", θα έλεγα ότι η Ναόμι Γουότς είναι λίγα κλικ πιο πάνω από την συμπρωταγωνίστριά της, στο φιλμ, που ακόμα και τώρα, απασχολεί τα τραπέζια περισυλλογής των απανταχού σινεφιλ.



"ΜΑΤΙΑ ΕΡΜΗΤΙΚΑ ΚΛΕΙΣΤΑ"  (1999)

(EYES WIDE SHUT)

Σκηνοθεσία: STANLEY KUBRICH

NICOLE KIDMAN-TOM CRUISE

στους ρόλους των: Alice Harford & Dr. William Harford


Στην ίδια περίπου εποχή, δύο μόλις χρόνια πίσω, ένας άλλος τεράστιος κινηματογραφικός δημιουργός, ο STANLEY KUBRICK, θα μάς δώσει ένα ερωτικό θρίλερ μυστηρίου, το οποίο γράφει τη δική του αθάνατη ιστορία στα κινηματογραφικά πλατώ.

Προσφιλές θέμα, η ερωτική ζωή ενός μεοαστικού ζευγαριού δύο Αμερικάνων. Ο γιατρός Δρ. Ουίλλιαμ Χάρφορντ και η Άλις, η σύζυγός του. Ένας γάμος με μια ερωτική-σεξουαλική ζωή τελματωμένη. Δύο σώματα, που γυρεύουν τα δικά τους μονοπάτια στα σκοτάδια του ερωτισμού και της σεξουαλικότητας.


Δύο ερμηνείες, που συναρπάζουν, δύο μεγάλοι ηθοποιοί, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε δύσκολα, θα έλεγε κανείς δυσπρόσιτα μονοπάτια.
Ο Τομ Κρουζ και η Νικόλ Κίντμαν, όμορφοι, ερωτικοί, ηδονικοί. Σε ένα αλλόκοτο παιχνίδι τραβηγμένο στα όρια. Εκεί που ακροβατούν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που πραγματικά φοβίζουν.



Η ταινία έχει μεγάλες διακρίσεις εντός, εκτός ΗΠΑ και το ερωτικό ζευγάρι των Χάρφορντ θα μείνει για πάντα να μάς θυμίζει, τι ακριβώς μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε δύο συντρόφους με πνιγμένα ερωτικά ένστικτα και με κάθοδο στον άναρχο ερωτικό κόσμο των αισθήσεων.


"Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ"  (1997)
(LA VITA E BELLA)

Σκηνοθεσία: ROBERTO BEGNINI

ROBERTO BEGNINI-NICOLETTA BRASCHI

στους ρόλους του Guido και της Dora


Δύο χρόνια πιο πίσω θα συναντήσουμε ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, που σημάδεψε τις καρδιές και ζωντάνεψε τις ιστορικές μας μνήμες. Αυτές, που οι τωρινοί άρχοντες θέλουν να λειάνουν και να μεταλλάξουν.

Ο μεγάλος κινηματογραφιστής και ηθοποιός, ROBERTO BEGNINI, θα σκηνοθετήσει ένα δραματικό αριστούργημα, έναν ύμνο στη ζωή και την ομορφιά της. Το "Η ζωή είναι ωραία".
Εκεί θα αναδειχθεί ένα ζευγάρι συντρόφων, που θα μάς συγκινήσει, θα μας συγκλονίσει, θα μάς κάνει να χαμογελάσουμε και παράλληλα να δακρύσουμε.


Ο Guido, ένας γλυκύτατος άνθρωπος. Υπερκινητικός, χαρούμενος, γεμάτος ανθρωπιά και ομορφιά ψυχής. Δίνει κάθε ικμάδα της ύπαρξής του για τη γυναίκα, που αγαπά. Για την Dora. Μια γυναίκα, απλή, καθημερινή, που θα δεθεί μαζί του στις λαμπερές και σκοτεινές πλευρές της ζωής που τυλίγει το πρωταγωνιστικό μας ζευγάρι. 

Ο Roberto Begnini και η Nicoletta Braschi, δίνουν ένα αλησμόνητο ρεσιτάλ ερμηνείας. Θα τους δούμε στην αρχή της σχέσης τους, στο πρώτο τους φλερτ, στον έρωτά τους, στο χτίσιμο της οικογένειάς τους, στη λατρεία τους για το μικρό τους γιο, καταλύτη της ζωής τους. Θα ταξιδέψουμε μαζί τους στα ναζιστικά φασιστικά κολαστήρια του Άουσβιτς για να δούμε πώς μπορεί μια αληθινή αγάπη να μείνει ζωντανή, να κρατηθεί, να στηρίξει, να σώσει. Έστω και μέσα απ' την υπέρτατη θυσία.


O Roberto Begnini θα κερδίσει επάξια το Όσκαρ, το BAFTA, το μέγα βραβείο Φεστιβάλ Καννών, τα Ιταλικά βραβεία David di Donatello Α΄ αντρικού ρόλου, όπως και πολλά ακόμα διεθνή φεστιβάλ.
Μια ερμηνεία ενός ζευγαριού σε μια ταινία με ένα μήνυμα εκκωφαντικό, που πρέπει να ακούγεται στη μέγιστη δυνατή ένταση.


Υ.Γ. Σ' ΑΓΑΠΩ (2007)

P.S. I LOVE YOU

Ρομαντική αισθηματική δραματική κομεντί

Σκηνοθεσία:  RICHARD LAGRAVENESE

HILARY SWANK-GERARD BUTLER

στους ρόλους των: HOLLY & GERRY


Προχωράμε στο 2007 για να συναντήσουμε ένα γλυκύτατο αισθηματικό δράμα με έντονα τα στοιχεία του ρομαντισμού, της ανθρωπιάς και λίγο της κομεντί.
Ποιος δεν θυμάται άραγε τα μηνύματα του γλυκύτατου Τζέρυ, που έρχονται στην τέως σύζυγό του, τη Χόλλυ, στην επέτειο των 30της χρόνων. Όλα μάλιστα τελειώνοντας με το πανέμορφο εκείνο υστερόγραφο "Σ' Αγαπώ".
Ποιος δεν έκλαψε άραγε με τα γράμματα αυτά του άντρα της; Ο Τζέρρυ χάθηκε απ' τη ζωή, τραγικά πρόωρα, από καρκίνο. Παρά το ότι στο γάμο τους είχαν θεματάκια, εκείνος γνώριζε. Και φρόντιζε κρυφά όλα αυτά τα χρόνια να αφήσει τη δική του παρακαταθήκη στην αγαπημένη του.


Κάθε του μήνυμα και μια στήριξη για την μετέπειτα ζωή της. Κάθε του μήνυμα και μια καθοδήγηση, μια κατεύθυνση για το δικό της δρόμο "μετά". Πάντα σφραγισμένο με τη δική του υπογραφή. Μια υπογραφή, τυλιγμένη με όλη του την αγάπη.

Μια υπογραφή που θα την οδηγήσει, καθόλου τυχαία, στην προοπτική, όχι να μείνει στάσιμη στη ζωή της αλλά να κάνει τα επόμενα βήματά της για να βρει την επόμενη ευτυχία.

Το ζευγάρι των πρωταγωνιστών, γλυκύτατο, απλό, καθημερινό, γεμάτο φως και αγάπη. Πολύ όμορφες ερμηνείες από τους δύο ηθοποιούς, που θα συγκροτήσουν ένα ακόμα ρομαντικό ζευγάρι αγάπης στο σινεμά.


Η Χίλαρυ Σουάνκ, θα τιμηθεί με κινηματογραφικά βραβεία Γερμανίας και Ιρλανδίας για την πολύη όμορφη ερμηνεία της σε μια ταινία, που δίνει πολλά συναισθήματα.


Αγαπημένες φίλες και φίλοι,
εδώ κλείνω και το δεύτερο μέρος του αφιερώματός μου στα κινηματογραφικά ζευγάρια που αγαπήσαμε, στο διάβα του χρόνου.
Μπήκαμε στη σύγχρονη εποχή του Χόλιγουντ. Το αφιέρωμα δεν σταματά εδώ. Μάς περιμένει συνέχεια. Και συγκεκριμένα το επόμενο μέρος με επιλεγμένα ζευγάρια του σύγχρονου Χόλιγουντ.

Ως τότε να έχετε την αγάπη μου.


















Σχόλια

  1. Τα λίγα είναι λίγα για να περιγράψω τα συναισθήματά μου, καθώς διάβαζα την εγγραφή σου! Βλέπεις είναι οι ταινίες, τις οποίες είδα στον χρόνο τους (΄κ πολύ κοντά), από τις οποίες έχω πολύ ζωντανές εικόνες ακόμα και βέβαια δεν μπορώ, παρά να υποκλιθώ σε όλη αυτήν την προσπάθεια σου, για μία ακόμη φορά, της καταγραφής της ιστορίας του κινηματογράφου, που όλοι μας αγαπάμε. Υπέροχα ζευγάρια και ιστορίες, για μια ακόμη φορά, εγώ όμως θα ξεχωρίσω την ταινία του Κιούμπρικ, Μάτια ερμητικά κλειστά, όχι μόνο για τους πρωταγωνιστές αλλά και για όλη την ατμόσφαιρα της ταινίας.
    Νάσαι καλά, φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα οι επιλογές των ζευγαριών κουβαλούν την υποκειμενική μου εκλογή. Φυσικά και υπάρχουν άπειρα ζευγάρια, που έχουν λάμψει και ξεχωρίσει στην ιστορία του σινεμά. Παλιά και τώρα. Προσπαθώ να σταθώ στα πιο καταξιωμένα.
      Το γνωστό μας ζευγάρι στο "Μάτια ερμητικά κλειστά" ανοίγει ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, που κατεβαίνει στα άδυτα της σεξουαλικότητάς μας. Στον κόσμο των φαντασιώσεων και των εμμονών. Η ατμόσφαιρα της ταινίας αυτής είναι αξεπέραστη, Βασίλη μου. Φοβίζει, τρομάζει, βάζει σε σκέψεις.
      Συνεχίζουμε φίλε μου το ταξίδι μας και σε ευχαριστώ πολύ, που είσαι εδώ.

      Διαγραφή
  2. Αυτό το "κάλεσμα" γιατί δεν το έχω δει ποτέ; Ούτε καν το ήξερα! Η ταινία "η ζωή είναι ωραία", Γιάννη μου, μπορεί να συμπεριληφθεί σε άφθονες από τις κατηγορίες τού σινεμά που αναρτάς. Δεν ξέρω πώς να περιγράψω το συναίσθημα από κάθε άποψη! Ερμηνείες, εικόνα, μουσική, σκηνοθεσία, όλα είναι άρτια σε υπέρτατο βαθμό! Το δε "Κράμερ εναντίον Κράμερ", θεέ μου, πόσο με έχει συγκινήσει;.. Δεν έχω δει ποτέ χωρίς να κλαίω, τη σκηνή με το δωμάτιο με τα ζωγραφισμένα σύννεφα, τού -υπέροχου- μικρού τους.. Κάθε φορά νιώθω πως αυτό το μικράκι είναι ακόμα εκεί, μέσα σε αυτό το δωμάτιο, ένα ανυπεράσπιστο παιδί, που βιώνει κυριολεκτικά την έκφραση "αμαρτίες γονέων".. Σήμερα, να σου πω την αλήθεια μου, ξέχασα ότι μιλούσαμε για ζευγάρια.. Νομίζω πως σε ό,τι αφορά το συναίσθημά μου, η οικογένεια είχε τον πρώτο ρόλο.. Τέλειο αφιέρωμα, και φυσικά, αναμένω το επόμενο! Την καλημέρα μου ✨

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, συμμερίζομαι κάθε σου συναίσθημα, που με αγγίζει απόλυτα. Πώς μπορώ να διαφωνήσω απέναντι σε αυτό που θυμήθηκες. Τι κλάμα ρίξαμε στο "Κράμερ"! Πόσο ταυτιστήκαμε με την αγωνία και την ψυχούλα του μικρού παιδιού. Πόσο επίσης νιώσαμε τον πατέρα, στο "Η ζωή είναι ωραία". Ναι, τα ζευγάρια είναι εκείνα που κινούν το νήμα της πλοκής σε όλες αυτές τις ταινίες, Πέτρα μου. Για αυτό έχουν τον πρώτο λόγο στην αναφορά.
      Σε ευχαριστώ, Πέτρα μου. Φυσικά συνεχίζουμε.

      Διαγραφή
  3. Για να είμαι ειλικρινής, κάποιες ταινίες δεν τις ήξερα, άρα δεν ήξερα τα ζευγάρια. Κάποιες όμως είναι αγαπημένες και ευχαριστούμε που μας τις ξαναθύμισες. Όπως και να 'χει φεύγω πάλι από τον διαδικτυακό σου χώρο, γεμάτη πληροφορίες, προτάσεις (για τις ταινίες που δεν ήξερα) και ενθύμηση παλιών αγαπημένων ταινιών, οπότε σε ευχαριστώ πολύ Γιάννη μου.
    Μέσα στα όσα ζούμε, είναι υπέροχο να έχουμε δημιουργικούς αντιπερισπασμούς, να μας αλλάζουν λίγο διάθεση.
    Καλό απόγευμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κρατώ αυτό το τελευταίο, Μαρίνα μου. Στις γκρίζες ζώνες θέλουμε φως. Και φως δημιουργίας και τέχνης. Αυτό είναι καθήκον μας. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για την παρουσία και τις σκέψεις σου. Καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο αφιέρωμα κι αυτό μια και οι ταινίες είναι της εποχής μας. Δεν έχω δει όλες τις ταινίες αλλά όσες έχω δει έχουν μείνει στη μνήμη μου και τα ζευγάρια πόσο ταιριαστά. Το Κράμερ εναντίον Κράμερ όμως κορυφαίο. Είναι βέβαια και το ζευγάρι των πρωταγωνιστών θεοί για μένα. Έχουμε και συνέχεια σ'αυτό το αφιέρωμα;
    Να σαι καλά ΓΙάννη μου
    Τα φιλιά μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου, το "Κράμερ εναντίον Κράμερ" είναι κινηματογραφικό και κοινωνικό διαμάντι. Από αυτά που ξεχωρίζουν στους ουρανούς της σκέψης. Και οι ερμηνείες από αυτές που διδάσκονται στις σχολές υποκριτικής. Τι να λέμε.
      Φυσικά και θα έχουμε συνέχεια στο αφιέρωμα. Μάς περιμένει ένα δεύτερο τουλάχιστον για το νεώτερο Χόλιγουντ, μάς περιμένει ο Ευρωπαϊκός κινηματογράφος και τέλος μάς περιμένει ο Ελληνικός κινηματογράφος. Πιστεύω θα περάσουμε όμορφα, καλή μου φίλη.
      Την καλησπέρα μου και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Πολύ ωραίο αφιέρωμα έφτιαξες Γιάννη μου. Έχω δει όλες τις ταινίες που περιγράφεις. Μακράν αγαπημένη μου είναι το P.S. I love you. Έχω λατρέψει αυτό το ζευγάρι και έχω κλάψει τόσο πολύ με αυτή την ταινία και κάθε φορά που την παίζει επανάληψη η τηλεόραση, την ξαναβλέπω και ξανακλαίω. Κάθε φορά! Περιμένω με αγωνία την συνέχεια του αφιερώματος, να δω πού θα μας πας και τι γλυκιές αναμνήσεις θα μας ξυπνήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ω τι λες τώρα, Κατερίνα μου! Έχεις δει τις ταινίες! Πόσο χαίρομαι καλή μου φίλη. Εντάξει, το "P.S.I love you" είναι ένα ρεσιτάλ ευαισθησίας και ρομαντισμού. Είναι μια γλυκύτατη έμπνευση δημιουργίας πραγματικά, που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο.
      Την καλησπέρα μου, κορίτσι μου και σε ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  6. Χωρίς να έχω δει όλες τις ταινίες που αναφέρεις, ξεχωρίζω με την πρώτη την αριστουργηματική "Η ζωή είναι ωραία". Λατρεύω Μπενίνι και η συγκεκριμένη ταινία, είναι ένας ύμνος στην αγάπη που επιβιώνει στην πιο σκληρή εποχή του ναζισμού. Είχα κλάψει κι εγώ με το Κράμερ εναντίον Κράμερ, πάντως. Να σου πω πως έχεις κάνει τρελό ψάξιμο και έχεις ρίξει απίστευτη δουλειά (και) γι' αυτή την κατηγορία. Περιμένω με ενδιαφέρον ευρωπαϊκό & ελληνικό κινηματογράφο που μου είναι πιο οικεία και αγαπημένα.
    Καλή συνέχεια, μέγα ερευνητή της έβδομης τέχνης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρία μου, καλή μου φίλη. Ο ενθουσιασμός της υποδοχής αυτής της δουλειάς εδώ, δίνει ενθουσιασμό και χαρά και σε μένα, να το ξέρεις. Κύκλο κάνει όλο αυτό. Ο Μπενίνι είναι εκπληκτικός και η ταινία του αυτή ήταν μια σύλληψη απίστευτη και σαν θέμα και σαν μήνυμα.
      Το δε ζεύγος Κράμερ, μπορεί να συγκριθεί ίσως μόνο με το ζεύγος Μπάρτον-Τέηλορ στο "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ".
      Ναι, Μαρία μου, θα έχουμε συνέχεια, καλή μου φίλη και πιστεύω θα είναι ενδιαφέρουσα.
      Τα φιλιά μου και όμορφο ξημέρωμα να έχουμε.

      Διαγραφή
  7. Από εδώ μόνο "P.S. I Lone You" και... τελεία!
    Τους λάτρεψα όπως και το story!
    Αν και όταν το είδα για πρώτη φορά ήταν λίγο καιρό μετά την απώλεια του αδερφού μου και είχα συγκλονιστεί σκεφτόμενη τη γυναίκα του που δεν πρόλαβαν να είναι μαζί για πολύ. Στα δύο χρόνια γάμου την άφησε για πάντα όπως και ο πρωταγωνιστής. Όμως αυτή είναι η ζωή.
    Μπράβο, Γιάννη μου, και αναμένουμε τη συνέχεια, γιατί αγαπάμε τα ζευγάρια! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πωπω τραγική ιστορία βρε Γλαύκη μου. Δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες τέτοιες καταστάσεις. Να μην τυχαίνει σε κανέναν άνθρωπο να βιώνει αυτά τα πράγματα. Ναι, αυτό το ζευγάρι είναι τόσο μα τόσο τρυφερό. Αλλά και τόσο πικρό. Συνεχίζουμε καλή μου φίλη. Στέλνω την αγάπη μου. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ