Alan Parker: Στη μνήμη ενός μεγάλου σκηνοθέτη (In memoriam)

 Sir Alan William Parker

14 Φλεβάρη 1944-31 Ιούλη 2020

Έφυγε σε ηλικία 76 ετών

Ένας ακόμα από τους σύγχρονους μεγάλους του κινηματογράφου πέρασε στην αιωνιότητα πριν λίγες μέρες.

Ο μεγάλος Άγγλος κινηματογραφιστής και δημιουργός έφυγε αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό αλλά και ένα από τους πιο αξιοσημείωτους θησαυρούς στην σύγχρονη κινηματογραφική φιλμογραφία.

Περνώντας από πολλά στάδια, δυσκολίες, προσωπικούς αγώνες στην καριέρα του στο χώρο, έπιασε ούριες "θάλασσες" χαρίζοντάς μας μεγάλες ταινίες, πολύ σημαντικές και το κυριότερο σε διαφορετικά κινηματογραφικά είδη.

Πατέρας του ήταν ο Willian Leslie Parker, ελαιοχρωματιστής και μητέρα του η Elsie Ellen, μοδίστρα

Γεννήθηκε στο Islington του Λονδίνου και έφυγε από τη ζωή στη γεννέτειρά του πόλη. 

Ξεκίνησε σαν διαφημιστικός συντάκτης στο Λονδίνο στην δεκαετία του 1960 και στην αρχή του 1970 έκανε ένα διαφημιστικό γραφείο με το Collett Dickenson Pearce (CDP). Συνεργάστηκε εκεί με τον David Puttnam σαν παραγωγός και στη συνέχεια πέρασε στο χώρο των τηλεοπτικών διαφημίσεων για να γίνει διευθυντής στο χώρο. 

Πολλές από τις διαφημίσεις του διακρίθηκαν για την ποιότητά τους και απέκτησε έτσι πολλά βραβεία. Η Συνέχεια ανήκε όμως στον λαμπερό χώρο της Σεναριογραφίας και της Σκηνοθεσίας όπου ο μεγάλος δημιουργός άπλωσε το μεγάλο του ταλέντο δίνοντάς αριστουργήματα που έμειναν σφραγίδες στο σύγχρονο σινεμά.

Η Ενασχόλησή του δημιουργικά με το σινεμά ήταν τέτοια που άπλωσε την παρουσία του σε όλα τα στάδια της παραγωγής του. Έτσι αριθμούμε τις εξής δημιουργίες του:

Σκηνοθέτησε 26 ταινίες αρχής γενομένης από το 1974

Ως κινηματογραφιστής δεν έμεινε σε ένα είδος αλλά άπλωσε το ταλέντο του σε πολλά: Musical, Κοινωνικό δράμα, Οικογενειακό προσωπικό δράμα και Θρίλερ

Η πρώτη του σκηνοθετική δουλειά ήταν το 1974 με το θρίλερ μικρού μήκους:  FOOTSTEPS.

Το πρώτο σοκ που προκάλεσε στον παγκόσμιο κινηματογράφο έγινε το 1978 όπου σκηνοθέτησε το συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα:

  1978  "ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ του ΜΕΣΟΝΥΧΤΙΟΥ"

Ένα δράμα βασισμένο σε μια πραγματική ιστορία, που στιγμάτισε τις απάνθρωπες συνθήκες του Τουρκικού συστήματος δικαιοσύνης. Η ταινία προκάλεσε τέτοια αναταραχή που δημιούργησε πολλαπλά διπλωματικά επεισόδια στις χώρες που τιμήθηκε και διακρίθηκε καθώς "ξεβράκωσε" την Τουρκική δικαιοσύνη αποκαλύπτοντας τον ωμό φασισμό της.

Η ταινία γνώρισε μεγάλες παγκόσμιες διακρίσεις με 14 διεθνή βραβεία (2 Όσκαρ) και 14 ακόμα υποψηφιότητες. Τιμήθηκε για την σκηνοθεσία της, το σενάριό της (Oliver Stone-Billy Hayes) και τη μουσική της (Giorgio Moroder)

Brad Davis στον κεντρικό ρόλο 


1980  "ΣΤΟΝ ΠΥΡΕΤΟ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ"  FAME

Εδώ ο Parker αλλάζει εντελώς θεματογραφία και είδος. Περνάει αυτή τη φορά σε ένα δραματικό musical που κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία στο σύνολο της παραγωγής του.

Με το σενάριο του Christopher Gore και τη μουσική του Michael Gore κάνει μια ρυθμική δυνατή συναισθηματική ταινία που παίρνει δύο Όσκαρ (Μουσικής και τραγουδιού) και τιμάται γενικά με 7 διεθνή βραβεία και ακόμα 16 υποψηφιότητες.

1982  PINK FLOYD "ΤΟ ΤΕΙΧΟΣ"

Η Επόμενη μεγάλη του δημιουργία είναι το συγκλονιστικό δράμα φαντασίας σε συνδυασμό animation μουσικής. Ένα μνημειώδες έργο που βασίζεται στην κινηματογραφική απόδοση του έργου των PINK FLOYD "THE WALL". 

Το σενάριο βασίστηκε στη μεγάλη μορφή του συγκροτήματος, τον Roger Waters

Τιμήθηκε με δύο βραβεία BAFTA (Τραγουδιού και ήχου) και έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία με τα σαφή του κοινωνικά ριζοσπαστικά μηνύματα.


1984 "ΜΠΕΡΝΤΙ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥΛΙ"

Ένα πολύ δυνατό αντιπολεμικό δράμα βασισμένο στο βιβλίο του William Wharton και σενάριο της Sandy Kroopf με θέμα τις επιρροές του πολέμου του Βιετνάμ


Εξαίρετες οι ερμηνείες των Nicolas Gage & Matthew Modine

Η ταινία προβλήθηκε στις Κάννες και ήταν υποψήφια για δύο μεγάλα βραβεία του κοινού και καλύτερης σκηνοθεσίας. Πήρε βραβείο κοινού στο φεστιβάλ Βαρσοβίας 1987 για καλύτερη ταινία.


1987  "ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ"

Και πάλι αλλαγή είδους για τον μεγάλο σκηνοθέτη. Αυτή τη φορά σειρά έχει το είδος ενός θρίλερ τρόμου και μυστηρίου δοσμένο με εκπληκτικό τρόπο.

Βασισμένο στην νουβέλα του William Hjortsberg και σε σενάριο του ίδιου του Parker χτίζεται ένα συγκλονιστικό δυνατό θρίλερ τρόμου, στο οποίο δεσπόζουν τρεις πολύ μεγάλες ερμηνείες:

Robert de Niro, Mickey Rourke, Lisa Bonet



1988  "Ο ΜΙΣΙΣΙΠΗΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ"

Σειρά έχει ένα ακόμα συγκλονιστικό κοινωνικό δράμα που κάνει τομή στον έρποντα ρατσισμό της Αμερικής. 

Σε σενάριο Chris Gerolmo με μεγάλες ερμηνευτικές παρουσίες των Gene Hackman, Willem Dafoe, Frances McDormand γίνεται μια ακόμα μεγάλη ταινία με ηχηρά χαστούκια

Η ταινία τα σπάει στην κυριολεξία, είναι υποψήφια για 6 Όσκαρ, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Πάρκερ αλλά κερδίζει τελικά το Όσκαρ κινηματογράφισης ο Peter Biziou. H ταινία θα τιμηθεί συνολικά με 17 διεθνή βραβεία και 24 ακόμα υποψηφίοτητες.


1996  "ΕΒΙΤΑ"

Σειρά έχει να αναδειχθεί ένα βιογραφικό ιστορικό δράμα με κεντρικό πρόσωπο την Εβίτα Περόν. Τη γυναίκα που σημάδεψε την Αργεντινή του Περονισμού.

Βασισμένο στο βιβλίο του Tim Rice και σενάριο του ίδιου του Parker. Οι εμβληματικές ερμηνείες είναι της εκτυφλωτικής και πειστικής Madonna και των Jonathan Pryce & Antonio Banderas

Ο μεγάλος Andrew Lloyd Weber κερδίζει επάξια το Όσκαρ Μουσικής, ενώ η ταινία τιμάται διεθνώς με 18 διεθνή βραβεία και ακόμα 43 υποψηφιότητες.

Jonathan Pryce-Madonna


1999  "ΟΙ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΑ"

Ένα ακόμα δράμα με μεγάλη απήχηση και σπουδαία δημιουργία. Βασισμένο στο βιβλίο του Frank McCourt και σενάριο της Laura Jones

Στις ερμηνείες οι: Emily Watson, Robert Carlyle & Joe Breen

Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ μουσικής για την εξαίρετη δουλειά του John Williams. 5 διεθνείς βραβεύσεις και 12 υποψηφιότητες.


2003  "Η ΖΩΗ του ΝΤΕΗΒΙΝΤ ΓΚΕΪΛ"

Η μεγάλη δημιουργική στράτα του Alan Parker θα τερματίσει με αυτό το συγκλονιστικό δράμα που πραγματεύεται το θέμα της θανατικής ποινής με τρόπο ανάλογα εμβληματικό.

Το σενάριο είναι του Charles Radolph και έχουμε τρεις υπέροχες ερμηνείες με τους:

Kevin Spacy, Kate Winslet, Laura Linney


Έγραψε το Σενάριο σε 10 ταινίες αρχής γενομένης από το 1971

Όσον αφορά τις κινηματογραφικές ταινίες έγραψε το σενάριο για την οθόνη στα:

  • "Δαιμονισμένος Άγγελος"
  • "Έλα να δεις τον παράδεισο"
  • "Ο δρόμος για το Γουέλβιλ"
  • "Εβίτα"
  • "Οι στάχτες της Άντζελα"

Έκανε την Παραγωγή σε 7 ταινίες αρχής γενομένης από το 1994

"Εβίτα"

"Οι στάχτες της Άντζελα"

"Η ζωή του Ντέηβιντ Γκέιλ"


Εμφανίστηκε ως "ηθοποιός" σε 5 ταινίες του


Οι βραβεύσεις

Για την προσωπική του δημιουργία και κινηματογραφική παρουσία ο Alan Parker τιμήθηκε διεθνώς με 22 βραβεία και συνολικά είχε ακόμα 29 υποψηφιότητες.

Συνολικά οι ταινίες του απόσπασαν:

  • 19 Βραβεία BAFTA Βρεταννικού κινηματογράφου
  • 10 Χρυσές σφαίρες
  • 6 Όσκαρ
Η ταινία "Birdy" επιλέχτηκε ως μία από τις 10 καλύτερες ταινίες για το 1984 και πήρε το ειδικό βραβείο του Φεστιβάλ Καννών 1985.
Προσωπικά έγινε αξιωματικός του Τάγματος της Βρεταννικής αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες του στο Βρεταννικό σινεμά και έγινες "Ιππότης του τάγματος" το 2002.
Το 2013 τιμήθηκε με το BAFTA Academy Fellowship Award, που θεωρείται η ψηλότερη τιμή που δίνει η Βρεταννική ακαδημία κινηματογράφου.
Τέλος, το 2015 ο Parker πρόσφερε το προσωπικό του αρχείο στο Εθνικό αρχείο του Βρεταννικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Έκανε δύο γάμους, είχε συνολικά πέντε παιδιά και επτά εγγόνια.
Το 2002 τιμήθηκε με τον τίτλο του "Sir"

Alan Parker-Madonna   "Evita"



Υποκλινόμαστε στη μνήμη του μεγάλου αυτού δημιουργού, που σημάδεψε με το πέρασμά του την σύγχρονη εποχή του κινηματογράφου μας.


Σχόλια

  1. Γιάννη, καταπληκτικό αφιέρωμα σε έναν εμβληματικό σκηνοθέτη που ακροβατούσε ανάμεσα στα κινηματογραφικά είδη. Με επιτυχία ή όχι.
    Το "The wall" είναι ένα βιντεοκλίπ του μοναδικού αριστουργήματος των Pink Floyd, μια ταινία που δραματοποιεί τον κάθε στίχο.
    Το "Angel Heart". Τι να πω εδώ,η επιτομή του νουάρ τρόμου. Πατώντας σε γερές βάσεις παρουσιάζει μια ταινία ορόσημο, εκπληκτική σε κάθε επαναληπτική προβολή.
    Τέλος μια ακόμα ταινία,διασκεδαστική, όχι όμως τόσο διαδεδομένη,στον χώρο του μιούζικαλ είναι και το "Bugsy Malone", που ρίχνει μια ολότελα άναρχη μάτια στις γκανκστερικές ταινίες.
    Μπράβο Γιάννη για το αφιέρωμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την τρίτη ταινία δεν την έχω δει. Τη δεύτερη την έχω να την δω αυτές τις μέρες και κρατώ την άποψή σου που, ενισχύει την προτροπή μου να το κάνω. Την πρώτη ναι την έχω δει. Μεγάλες δημιουργίες, ενδιαφέρουσες, σημαντικές. Ένας μεγάλος σκηνοθέτης με σημαντικό πέρασμα.
      Γιώργο, απολαμβάνω κάθε φορά φίλε τη συμμετοχή σου, το ξέρεις. Καλή μας συνέχεια.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο είδα τον "Δαιμονισμένο άγγελο"! Βρε φίλε, σε θυμήθηκα! και για την προτροπή και για τη γραφή σου. Εντάξει. Συγκλονιστικό έτσι; Ετοιμάζομαι να το παρουσιάσω. Καλησπέρα.

      Διαγραφή
  2. Δεν τον ξέρω , άγνωστος
    αλλά όπως πάντα ωραίο αφιέρωμα

    κάποιες ταινίες τις έχω ακουστά , δεν τις είδα

    το Fame όμως είδα το
    και τι ωραίο τραγούδι
    και το έργο μου άρεσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα όμορφα χορευτικά μας νιάτα αυτή η ταινία Δελφινάκι μου. Από εκείνες τις ζωηρές εποχές. Ευχαριστώ αγαπητή φίλη για την παρουσία και το σχόλιό σου. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή
  3. Γιάννη μου δεν θα πω ψέματα. Κάποιες φορές το όνομα του σκηνοθέτη περνάει " αβρόχοις ποσί" και μόνο αν η ταινία είναι πολύ καλή μπορεί να το προσέξουμε στο " the end " Έχω δει κάποιες από αυτές, πραγματικά εξαιρετικές αν και σκληρές. (δεν ξέρω αν θα μπορούσα να τις δω τώρα) Λόγω ηλικίας (μη χαμογελάς) χρειάζομαι κάτι πιο soft. Πάντως συμφωνώ, πρόκειται για ταλαντούχο σκηνοθέτη και η παρουσίαση άψογη.
    Να είσαι καλά!
    Καλό ξημέρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ αρχήν να σε ...μαλώσω καλή μου φίλη για την αναφορά περί ...ηλικίας. Δεν καταλαβαίνω! Χαχαχαχα, η ηλικία μας μια χαρά είναι και δημιουργική και γόνιμη. Αντέχουμε, αντέχουμε λέμε.
      Ναι, πολλές φορές το όνομα ενός σκηνοθέτη ή άλλου συντελεστή περνάει στο δεύτερο πλάνο αλλά είναι σημαντικό σε τέτοιες δημιουργίες να κρατάμε τις αναφορές αυτές.
      Ευχαριστώ καλή μου και όμορφο ξημέρωμα να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  4. μεγάλος ... απλά μεγάλος ... λίγα λόγια μα πάρα πολύ αγάπη για όσες δημιουργίες άφησε πίσω του... ε ναι .. μου αρέσει πάρα πολύ, έτσι απλά.

    Σε φιλώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η απλή σου απάντηση Μάνια μου τα λέει όλα. Ένα μεγάλο καλάθι από δημιουργίες. Καλησπέρα καλή μου και όμορφη μέρα.

      Διαγραφή
  5. Μεγάλος και τρανός. Πολλές ταινίες του έχω δει και είναι όλες μια προς μία. Αφήνει έργο πίσω του που το όνομά του δεν θα ξεχαστεί.
    Ωραίο αφιέρωμα Γιάννη μου
    Πάω να δω και τα προηγούμενα
    Φιλιά πολλά και δροσερά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άννα μου καλώς όρισες! Με αέρα νησιώτικο, φρέσκο και μυρωδάτο. Ναι, μεγάλος δημιουργός. Με ανοιχτούς ορίζοντες στη σκέψη του και στα είδη που δούλεψε. Σε ευχαριστώ καλή μου φίλη. Στέλνω φιλιά πολλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά: Δεκαετία 1960-Μέρος 1ο

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

"ΑΝΤΙΓΟΝΗ" του Γιώργου Τζαβέλλα. Το Αρχαίο δράμα στον ελληνικό κινηματογράφο