ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ: Ένα υπέροχο Κινηματογραφικό Ζευγάρι

Φίλες και Φίλοι
Καλοκαιράκι σιγά-σιγά έτσι ;
λέμε δηλαδή καθώς ο καιρός έχει εντελώς άλλες διαθέσεις προς το παρόν.
Το καλοκαίρι λοιπόν μεγαλώνει η διάθεση της αναπόλησης και της νοσταλγίας.

Το μυαλό μου έτρεξε πίσω στον κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο.
Μια ταινία που ξανά-είδα μου έδωσε την αφορμή να θυμηθώ ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που μας έδωσε αξέχαστες comedy και που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσουμε.
Ποιο είναι αυτό το Κινηματογραφικό ζευγάρι ;
Ιδού τα αποκαλυπτήρια:

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ


Ο Μεγάλος μας πρωταγωνιστής (13/3/1913-28/6/1985) σε πολλές ταινίες της κλασικής μας εποχής ήταν ένα πανέμορφο ζευγάρι με την γλυκύτατη Καίτη Πάνου (1927-17/5/2008)
Στα χρόνια που έπαιξαν αυτό το πρωταγωνιστικό δίδυμο ήταν κύρια γύρω στα 1970, όπου ο Λάμπρος ήταν στα 57 του χρόνια και εκείνη στα 43.
Μια "χρυσή" θα έλεγε κανείς ηλικιακή συγκυρία για να γράψουν αυτήν την παρουσία.

Βέβαια ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ με την ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ 
έχουν το ξεκίνημά τους ως ζευγάρι πολύ παλιότερα.
Και συγκεκριμένα στο:

1960  "ΕΝΑΣ ΔΟΝ-ΖΟΥΑΝ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ" 


Για όσους νομίζουν ότι ο ασύγκριτος ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ έγραφε μόνον αστυνομικά διηγήματα ή σενάρια, εδώ θα διαπιστώσουν ευχάριστα ότι ο μεγάλος μας συγγραφέας είχε την ικανότητα να δώσει σεναριακά και το αγαπημένο είδος της αισθηματικής κωμωδίας.
Σε σκηνοθεσία λοιπόν του ΝΤΙΜΗ ΔΑΔΗΡΑ έχουμε μια γλυκύτατη, κεφάτη ταινία στην οποία φυσικά κυριαρχεί ο μεγάλος μας κωμικός ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ.

Κοντά του αυτή τη φορά ως κολλητή "φίλη", η οποία ζει έναν ανεκπλήρωτο έρωτα μαζί του είναι για πρώτη φορά η ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ


Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, τι άλλο, ερωτοτοπεί με μια μικρούλα, την ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ και από τα βάσανα αυτής της σχέσης προσπαθεί να τον σώσει η ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ.


Εκτός από τους δύο πρωταγωνιστές που αναφέραμε παίζουν και οι:
ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ, ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΩΝΑΚΗΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ

****************
Η επόμενη ταινία, που στην ουσία, εγκαινιάζει και καθιερώνει το ζευγάρι ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ-ΠΑΝΟΥ είναι:

1968  "Ο ΤΡΕΛΟΣ ΤΑΧΕΙ ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΑ" 



 Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ σκηνοθετεί  σε Σενάριο ΛΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ
Μια κλασική Ελληνική ανάλαφρη κωμωδία στην οποία ξεκινά να "υφαίνεται" η "συζυγική" σχέση ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ-ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΝΟΥ.

Μια πραγματικά ιδιόρρυθμη οικογένεια, από την οποία ο σύζυγος απουσιάζει στο ...φρενοκομείο λόγω της χαράς του από ένα ανέλπιστα μεγάλο κέρδος στο λαχείο.
Η Κυριαρχία μιας "φευγάτης" και φαντασμένης πεθεράς, ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, προκαλεί μύρια όσα προβλήματα στην οικογένεια με την σύζυγο, ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ,  να προσπαθεί απελπισμένα να κρατήσει ότι μπορεί όρθιο με μια Θεότρελλη κόρη, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ που παλεύει ανάμεσα σε διάφορους παρατρεχάμενους, ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ.


Όλα θα αλλάξουν σαν ο τέως ....τρελός επανέρχεται δριμύς στο σπιτικό του με στόχο να συνεφέρει την οικογένεια του με τον τρόπο που εκείνος νομίζει, χρησιμοποιώντας το "ατού" που του δίνει ένα ...τρελόχαρτο.

Πρωταγωνιστούν με το εξαίρετο ζευγάρι οι:  ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

*********************
Την ίδια χρονιά έχουμε μια άλλη ταινία, εντελώς διαφορετική, τόσο σε θέμα όσο και σε ατμόσφαιρα.
"Ο ΡΩΜΙΟΣ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ"

Αυτή τη φορά η συνύπαρξη των δύο πρωταγωνιστών δεν είναι σε πρώτο πλάνο ως ζευγάρι αλλά ως μακροχρόνια επαγγελματική σχέση, η οποία εν δυνάμει οδηγείται στη λύτρωσή της στο φινάλε της ταινίας.

Μιλάμε για ένα καλό Remix της μεγάλης επιτυχίας του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΕΤΩΝ 39" που είχε ανέβει πολύ παλιότερα με το ζευγάρι ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΓΟΘΕΤΙΔΗ-ΣΜΑΡΩ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ το 1954.
Το Σενάριο επίσης του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ


Ο Ρόλος εδώ της ΚΑΙΤΗΣ ΠΑΝΟΥ ήταν απλή συμμετοχή. Που όμως δεν είναι τυχαία. Καθώς είναι αυτή που συμβολικά κλείνει την ταινία στην τελευταία της εικόνα.

********************

Η Συνέχεια τους βρίσκει απόλυτα μαζί σε ρόλο ...συγυζικό σε δύο χαριτωμένες αισθηματικές κωμωδίες.

 1971  "Ο ΤΡΕΛΟΠΕΝΗΝΤΑΡΗΣ"  


Ένα χαμογελαστό σενάριο του ΚΩΣΤΑ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗ και Σκηνοθεσία του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.

Και πάλι η ....ταλαιπωρημένη αλλά γλυκύτατη σύζυγος ΚΑΙΤΗ ΠΑΝΟΥ έχει να ξεμπλοκάρει τον ανώριμο πενηντάρη σύζυγό της ΛΑΜΠΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ο οποίος ξεμυαλίζεται σε χίλιες δυό καταστάσεις.


Κοντά τους πρωταγωνιστεί μια καλή ομάδα ηθοποιών:  ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ, ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ, ΒΙΚΥ ΒΑΝΙΤΑ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ, ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ

****************

1972  "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΑΠ ΤΗ ΖΕΣΤΗ"  

Προσωπικά την θεωρώ την καλύτερή τους ταινία μακράν και σαν θέμα και σαν ερμηνεία.
Και εδώ η Σκηνοθεσία ήταν του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ και το Σενάριο του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, πραγματικά υπέροχος, ως Λουκάς Μπόμπολας, που επιστρέφει μετά από χρόνια ξενιτιάς στο σπιτικό του.
Η Ένταξή του όμως στην οικογένειά του, την οποία έχει να δει χρόνια ολάκερα, με τη σύζυγό του Ελένη και τα δυό τους παιδιά Ανδρέα και Αλίκη θα είναι δρόμος στρωμένος με αγκάθια.


Όλοι τους θα περάσουν μια επικίνδυνη καταιγίδα που θα τους φτάσει στα πρόθυρα της διάλυσης αλλά ο αγώνας και η ωριμότητα της συζύγου του θα είναι ο καταλύτης που θα επαναφέρει τη λύτρωση και τη συνοχή.

Υπέροχες ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές μας, που με αυτήν την εξαίρετη ταινία, έκλεισαν τον κύκλο συνύπαρξής τους.
Εξαιρετικός κοντά τους ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΣΙΟΣ και από κοντά οι:  ΠΑΝΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ, ΕΛΙΑ ΚΑΛΙΓΕΡΑΚΗ, ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ΜΙΤΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ


Πιστεύω ότι η ταινία αυτή ήταν και το καλύτερο κλείσιμο για ένα υπέροχο Κινηματογραφικό ζευγάρι που θα έχουμε πάντα να θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία όπως και χαμόγελο.





Σχόλια

  1. Τι ωραίο θέμα που διάλεξες, σπάνια βλέπουμε αφιερώματα και σε άλλα κινηματογραφικά ζευγάρια πέρα από τα συνήθη.. Εμένα σαν ανάμνηση από τις ταινίες τους μου έβγαζαν κάτι φυσικό ως ζευγάρι, μια ισορροπία.. Εκείνη κούμπωνε τρυφερά το εκρηκτικό του ταμπεραμέντο!

    Τους χαιρετισμούς μου.. έχω χαθεί αλλά δεν σας ξεχνώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Κατερίνα...! Υπάρχουν πράγματι, όπως λες, πολλά κινηματογραφικά ζευγάρια που αξίζουν την προσοχή μας στην συμπληρωματική τους ερμηνεία.
      Αλήθεια πόσες φορές η Καίτη Πάνου, ως χαρακτήρας ερμηνευτικός δεν ήταν αυτή που συγκράτησε ώριμα τον "λοξοδρομούντα" και εκρηκτικό Λάμπρο ;
      Πολύ σωστή η επισήμανσή σου.
      Κατερίνα μου, σου εύχομαι να έχεις όμορφες ημέρες και σε ευχαριστώ για την παρουσία σου καλή μου.

      Διαγραφή
  2. Θύμισες τρυφερές! Ο αξέχαστος ελλ κινηματογράφος και το ζευγάρι που μας χάρισε πολλές στιγμές ψυχαγωγίας και ακόμη μας χαρίζει. Ωραίο αφιέρωμα. Και ταιριαστό ζευγάρι. Μου άρεσε πολύ
    Να σαι καλά Γιάννη μου
    Καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά ταιριαστό όμως Άννα μου. Ο Ένας συμπλήρωνε τον άλλον. Η Καίτη Πάνου είχε ένα λατρεμένο "χαμηλό προφίλ" ερμηνείας αλλά σαν Γυναίκα έλαμπε πραγματικά με μια ωριμότητα και αισθητική που ξεχώριζε.
      Σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου.
      Καλή συνέχεια κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  3. Υπέροχες κλασικές κωμωδίες του καλού εμπορικού (όπως τον αποκαλούσαν) κινηματογράφου που ευτυχώς τις απολαμβάνουμε ακόμη. Φυσικά και ψήφος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παν, ευτυχώς δεν λες τίποτα φίλε...! είμαστε τυχεροί που απολαμβάνουμε αυτόν τον θησαυρό πραγματικά. Καλό βράδυ φίλε και σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή
  4. Σε αυτήν την περίπτωση...ο ψήφος σημαίνει κοινοποίηση στο Gmail μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα, Γιάννη!
    Καλώς σε (ξανα)βρίσκω!*

    Όπως πάντα, μοναδικό το αφιέρωμά σου σ' ένα αγαπημένο κινηματογραφικό ζευγάρι, αυτή τη φορά.

    Η Καίτη Πάνου, έχω την εντύπωση, ήταν η πρώτη, καθαρά "κινηματογραφική" Ελληνίδα ηθοποιός. (Έκανε, δηλαδή, την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, χωρίς να έχει πρότερη παρουσία στο θέατρο).
    Πολύ φινετσάτη κι ευγενική, πολύ φυσικές ερμηνείες.
    Για τον Κωνσταντάρα, πάλι, τι να πει κανείς; Ξεχωριστή και επιβλητική παρουσία, άφησε βαθύ το χνάρι του.

    Καλό βράδυ, Γιάννη!
    Ευχαριστίες για την όμορφη παρουσίαση!

    * [Έχουμε "συναντηθεί" παλαιότερα όταν "υπέγραφα" ως Roula the Cat].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ρούλα....!!!!!!!! αν είναι δυνατόν βρε κορίτσι μου, που είσαι ; είσαι καλά....!!!!! δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω και "συναντιόμαστε" πάλι και ελπίζω να σε έχουμε κοντά μας έτσι ;
    Αυτό που αναφέρεις για την Καίτη Πάνου δεν το γνωρίζω.
    Λάτρεψα όμως όπως λες την ευγένεια και το ήθος της, χαμηλών τόνων.
    Ο Λάμπρος εντάξει. Κάθε σχόλιο περιττό...!
    Περιμένω τακτικότερη παρουσία σου καλή μου φίλη και σε ευχαριστώ από καρδιάς που δεν με ξεχνάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο κινηματογραφικό ταξίδι στο νοσταλγικό παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ευρυτάνα. Πράγματι. Αυτά τα ταξίδια μας ηρεμούν, μας γαληνεύουν. Γεμίζουμε λίγο ομορφιά που τόσο μας λείπει. Καλή συνέχεια φίλε.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ