Καλοκαιρινό Χρώμα με το "ΔΟΛΩΜΑ" του ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Είσαι μέσα στον Ιούλη
έξω ο ήλιος καίει τα πάντα. Αναζητάς μια δροσιά, ένα παράθυρο σε κάτι που θα σε βγάλει από
την ζεστή φυλακή της Πόλης.
Κάτι Κινηματογραφικό, σαν θερινό Σινεμά ένα πράμα. 
Μια ταινία που να σε γεμίζει καλοκαίρι, δροσιά, ομορφιά και φυσικά γέλιο.
Ναι, γέλιο και χαμόγελο που τόσο μα τόσο έχεις ανάγκη.

Ξεφύλλισα μια σειρά Κινηματογραφικές Ελληνικές προτάσεις και το χέρι μου σταμάτησε....

Εδώ...!


ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

"ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ"

Τώρα θα αρχίσετε εσείς εύλογα τις ερωτήσεις:
Μην βιάζεστε, θα σας βοηθήσω εγώ με ...γρήγορες απαντήσεις στο "γιατί" της επιλογής:

  • Μα γιατί είναι Αλέκος Σακελλάριος, φαρδιά-πλατιά υπογραφή σε Σενάριο και Σκηνοθεσία. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό έτσι. Στην πλοκή, στο χιούμορ, στους χαρακτήρες αλλά πάνω απ όλα στις ανυπέρβλητες αυτές ατάκες του...!
  • Μα γιατί πρωταγωνιστεί ο Αλέκος Αλεξανδράκης. Η Γοητευτικότερη αντρική μορφή του Ελληνικού Κινηματογράφου. Για μια ακόμα φορά στο είδος που πετάει στα δάχτυλα. Στην comedy.
  • Μα γιατί είναι εκεί ο Ντίνος Ηλιόπουλος....! εμ τι λέτε για αυτό ; Η Παρουσία του μεγάλου μας ηθοποιού εγγυάται τη ...μουρμούρα με τις ατάκες ξυράφια του Αλέκου Σακελλάριου.
  • Μα γιατί είναι εκεί και η Αλίκη. Η Αλίκη σε ένα ρόλο που γενικά της πάει, τον έχει. Το πανέμορφο πρόσωπό της λάμπει, γεμάτο χρώμα όπως λάμπει και το περιβάλλον γύρω της.
  • Μα γιατί η Μουσική είναι του Κώστα Καπνίση....! τι να λέμε τώρα. Όταν γράφει μουσική σε ταινία ο μεγάλος μουσυργός τότε πρέπει να την δούμε...!
  • Τέλος, για έναν ακόμα σοβαρό ενισχυτικό λόγο. Η Ταινία είναι γυρισμένη και στη ΡΟΔΟ...! Δεν φτάνει αυτό ; στην μαγευτική Ρόδο του 1964, σε γυρίσματα που αναδεικνύουν με μοναδικό τρόπο τις συγκλονιστικές φυσικές της ομορφιές


Ε για όλους τους παραπάνω λόγους, η επιλογή μου σταμάτησε στο "ΔΟΛΩΜΑ"
Για τις στιγμές, για την νοσταλγία, για το καλοκαίρι, συνίσταται χωρίς επιφύλαξη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Πρεμιέρα:  9 Νοέμβρη 1964

Παραγωγή:  FINOS FILMS

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ

Κινηματογράφιση:  ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ

Μοντάζ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ

Σκηνογραφία:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ

Μουσική:  ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του Μπάμπη Βαλέρη

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ στο ρόλο της Καίτης

ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Μάνθου

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ στο ρόλο του Μίλτου

ΑΝΤΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ στο ρόλο του Γιώργου

ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ στο ρόλο του Χαρίλαου

ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του Αστυνόμου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΣΛΑΝΗΣ στο ρόλο του Αστυνόμου Παπαδημητρίου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ στο ρόλο του Ρομπέρ

Παίζουν επίσης οι:  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ, ΡΑΦΑΗΛ ΝΤΕΝΟΓΙΑΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΕΡΡΙΚΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ, ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ


Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο Αλέκος Σακελλάριος πέραν του πολύ όμορφου σεναρίου, που δίνει αρκετή αγωνία και πολλές προσδοκίες στην εξελιξή του, έχει και μια Σκηνοθεσία που κάνει το "ΔΟΛΩΜΑ" από τις πολύ αγαπημένες αισθητικά και εικαστικά ταινίες.

Να αποδώσουμε εξαιρετικά εύσημα στην καταπληκτική ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ και ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ και στο ΜΟΝΤΑΖ του ΠΕΤΡΟΥ ΛΥΚΑ.
Η Συνεργασία λοιπόν αυτής της τριάδας δίνει:
Πανέμορφα Παστέλ χρώματα παντού ειδικά στους εσωτερικούς χώρους. Μπορεί σήμερα αισθητικά τα χρώματα αυτά να φαίνονται έντονα και το κοντράστ να "προκαλεί" στο μάτι το σημερινό αλλά δεν παύει να του δίνει μια μοναδική ομορφιά.
Χρώματα παντού λοιπόν. Χρώματα που ταιριάζουν αρμονικά και με την ενδυματολογία των ηθοποιών αλλά και με το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της Ρόδου, που συνηγορεί στο ύφος αυτό.


ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Μπάμπης Βαλέρης είναι ένας επαγγελματίας χαρτοκλέφτης του καλού κόσμου και των πλούσιων σαλονιών. Με το φίλο του το Μάνθο και τους συνεργάτες του, μια ολάκερη συγκροτημένη ομάδα δηλαδή σχεδιάζουν, κύρια στην περίοδο των διακοπών, να "χτυπήσουν" ανυποψίαστα "βαριά πορτοφόλια" γιαλιστερών επωνύμων που περνούν τις ανέμελες διακοπές του σε κοσμικά θέρετρα. Κέρκυρα, Ρόδος κλπ
Όμως για αυτή τη δουλειά απόλυτα απαραίτητη είναι μια πανέμορφη, λαμπερή, ερωτική Γυναίκα, που θα λειτουργήσει ως το "ΔΟΛΩΜΑ" που θα συνδέσει τους επώνυμους με την όλη "σπείρα".
Ο Βαλέρης θα αναζητήσει το νέο του "δόλωμα" στα καμπαρέ της Τρούμπας και θα την βρει στο πρόσωπο της όμορφης και γλυκύτατης Καίτης, για την οποία όμως θα χρειαστεί ....απίστευτη "δουλειά" για να εγκαταλείψει τις κακές της συνήθειες και να μετασχηματιστεί σε μια γοητευτική βαμπ Κυρία του καλού κόσμου.
Έτσι το πεδίο ξανοίγεται ανοιχτό μπροστά τους με φόντο τη μαγευτική Ρόδο του 1964...




ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στην ταινία έχουμε εξαίρετες έως άριστες ερμηνείες. Παρά το ότι το ύφος της κρατιέται στα επίπεδα μιας αισθηματικής comedy, οι άριστες ατάκες του Σακελλάριου και οι ανατροπές βοηθούν και σε πολλά χαμόγελα, σε γέλια λαχαταριστά αλλά και σε μια γλυκιά νοσταλγία.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ, είναι για μία ακόμα φορά μοναδικός, γοητευτικός, εκφραστικός. Σε έναν ιδιάζοντα ρόλο στην καριέρα του, αυτού του επαγγελματία χαρτοκλέφτη, διατηρεί αλώβητη την αρχοντική του παράσταση, τον ερωτισμό του, αλλά και τα στοιχεία της ανθρωπιάς του ως χαρακτήρας. Είναι "σπαθί". Παίρνει τις ευθύνες πάνω του, δεν δίνει κανέναν πόσο μάλλον την απλή Καίτη την οποία ο ίδιος κάλεσε στον κόσμο του ως δόλωμα.


Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ είναι εδώ καλή. Πολύ καλή θα έλεγε κανείς.
Με εξαίρεση την παντελώς αποτυχημένη και τραβηγμένη προσπάθεια να μιμηθεί την μεγάλη MARYLIN MONROE σε ένα ανάλογο χορευτικό στο καμπαρέ, καλύτερα να έλειπε η προσπάθεια αυτή, η Αλίκη είναι συγκρατημένη, απλή, αληθινή. Με ένα πανέμορφο και αθώο πρόσωπο εντυπωσιάζει και δίνει μια τρυφεράδα σημαντική στην ταινία. Θα πρόσθετα αρκετά τολμηρές οι εμφανίσεις της Αλίκης μέχρι όμως το όριο των γυμνών εξαιρετικών της ποδιών χωρίς να πάει στο είδος της femme fatale.


Ο ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ είναι το "αλάτι" της ταινίας.
Ο Ηθοποιός αυτός έστω και σε δεύτερο εδώ ρόλο, είναι ο μοναδικός που κρατάει το σκήπτρο του γέλιου, του χιούμορ, της μοναδικής αυτής του ικανότητας να το μεταδίδει μέσα στην σοβαροφάνεια.
Εξαιρετικός πραγματικά από τις καλύτερες τέτοιες εμφανίσεις του.


Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, νεαρός, ταλαντούχος, μια από τις πιο ευγενικές αντρικές φυσιογνωμίες του κλασικού Ελληνικού Κινηματογράφου.
Φορέας της αγνότητας, της ελπίδας, του ονείρου, δίνει εδώ μια πολύ όμορφη παρουσία .


Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ, αστραφτερός και γοητευτικός όσο ποτέ, στα έντονα χρώματα της ταινίας φαντάζει πιο modeling από ποτέ. Λίγο σκληρά χαρακτηριστικά στο ρόλο του ομολογουμένως αλλά όπως πάντα η προσωπικότητά του επιβλητική στην ταινία


Οι ερμηνείες των λοιπών Ηθοποιών είναι πάρα πολύ καλές. Απόλυτα ενσωματωμένες σε αυτό που ήθελε η ταινία και προσδοκούσε ο δημιουργός της. Ακόμα και οι μικρές εμφανίσεις ήταν άριστες.


Η Μοναδική Ρόδος....

Τι να πει τώρα κανείς για το χώρο των εξωτερικών γυρισμάτων της ταινίας.
Τι να πει κανείς για τη Ρόδο, εκείνης μάλιστα της εποχής, του καλοκαιριού του 1964, που διατηρούσε την γαλήνη της με τον κοσμοπολιτισμό της.
Η Παλιά πόλη μαγική, βγαλμένη λες από παραμύθι, οι Εφτά Πηγές με τις "Πεταλούδες", μα πάνω απ όλα η παραμυθένια Καλλιθέα με τα Αραβουργήματά της, τα λουτρά της, την δαντελωτή της παραλία, μέρη μοναδικά για να σε συγκινήσουν


Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Κώστας Καπνίσης έχει και εδώ πάρει την μπαγκέτα του και γράφει μια εξαίρετη μουσική.
Στην ταινία αναδεικνύεται ένα τραγούδι που έμελε να γίνει θρύλος 

"Αστο το χεράκι σου"-Η Ιστορία του τραγουδιού της ταινίας

Ο Καπνίσης έγραψε ένα από τα πιο τρυφερά τραγούδια του Ελληνικού Κινηματογράφου πάνω στους ρομαντικούς στίχους του Αλέκου Σακελλάριου.
Τραγουδούν οι Δημήτρης Μουζάς και Λευτέρης Λιγνός. Δεύτερη φωνή κάνει η Αλίκη Βουγιουκλάκη όπως και οΤόλης Βοσκόπουλος.
Στην ταινία το τραγούδι το ντουμπλάρουν οι: ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και ο ΚΩΣΤΑΣ ΦΥΣΣΟΥΝ  (Αδελφός του Πέτρου)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την ΤΑΙΝΙΑ

Το "ΔΟΛΩΜΑ" αγαπήθηκε πάρα πολύ από το κοινό. Έκοψε σε πρώτη προβολή 557.302 εισιτήρια, αριθμός πολύ μεγάλος στην εποχή του.
Το χορευτικό ήταν ιδέα της Αλίκης για να πατήσει πάνω στο "My heart belongs to Dady" της MARILYN όπως είπαμε στην ταινία:  "ΕΛΑ ΝΑ ΑΓΑΠΗΘΟΥΜΕ"
Η Εμφάνιση της Αλίκης εδώ είναι και η τελευταία με την FINOS καθώς είχε ήδη διακόψει το συμβόλαιό της.
Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ εγκαινιάζει στο "ΔΟΛΩΜΑ" την φιλμογραφία του σε ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ σε μια σειρά ταινιών που επίσης τον ανέδειξαν στη συνέχεια.

Σας αφήνω λοιπόν φίλες και φίλοι να απολαύσετε στο μπαλκόνι σας, στην αυλή σας, στη βεράντα σας, στο διαμέρισμά σας, το "ΔΟΛΩΜΑ", μια γλυκύτατη ευχάριστη χαμογελαστή κωμωδία ακούγοντας ξανά το υπέροχο τραγούδι της.





Σχόλια

  1. Γιάννη, να πω... ότι η Αλικη (την άκουσα κάποτε, δεν θυμάμαι και πάρα πολύ καλά... λεπτομέρειες... ) την θεωρούσε την καλλίτερή της ταινια για τους εξής λόγους: τα νειάτα και το χρώμα στην ταινία...

    και εγώ συμφωνώ... με την Αλίκη... (Αν και μού αρέσει καισε άλλες ταινίες...)

    εδώ το ΧΡΩΜΑ η μουσική... ο κούκλος Βουλγαρίδης... ΟΛΟΙ οι πρωταγωνιστές, η ΤΕΛΕΙΑ Ροδος... κλπ κλπ κλπ... Ολα αυτά κάνουν μοναδική την ταινία... ακόμα κι ο γάϊδαρος... στο τέλος... :) = χαμόγελο...

    Μού αρέσει τέλος ο επαγγελματισμός σου... Εισαι εκπληκτικός Γιάννη...Απίθανες οι αναρτήσεις σου!! μπραβο!!

    και... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Λαμπρινή μου με τιμούν τα λόγια σου για μένα και με γεμίζουν χαρά και ευθύνη για τη συνέχεια. Πραγματικά το χρώμα στην ταινία αυτή είναι υπέροχο. Δεν ξέρω, βλέπω ότι αρέσει σε πολύ κόσμο. Έχει κάτι από παλέτα ζωγραφικής, γεμάτο παστέλ είναι μέσα στη φύση και σε όμορφα πρόσωπα.
      Ευχαριστώ κορίτσι μου και να είσαι καλά.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο