ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU: Ένας Μεξικάνος δημιουργός στον Κινηματογράφο


ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU


Ο Κινηματογράφος από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής έχει τη δική του μεγάλη ιστορία στο χώρο της Έβδομης Τέχνης και έχει αφήσει διαχρονικά το δικό του στίγμα στα παγκόσμια κινηματογραφικά δρώμενα.
Ένας από τους εξαίρετους εκφραστές αυτής της σχολής είναι και ο Διάσημος Μεξικάνος Σκηνοθέτης, που τον τελευταίο καιρό, παραμένει ιδιαίτερα επίκαιρος, δημιουργικός και παραγωγικός στην Φιλμογραφία του.

Και Σεναριογράφος και Παραγωγός, έχει γεννηθεί στις 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1963 στην Πόλη του Μεξικού.

Το έργο του χαρακτηρίζεται από τα έντονα Ανθρώπινα Πάθη, από τις περιπλανήσεις του ανθρώπου μέσα σε χαρακτηριστικές ίσως και ακραίες πιέσεις και καταστάσεις.
Άλλωστε στο αίμα του, ρέει το "καυτό" παθιασμένο ΛατινοΑμερικάνικο αίμα, που δεν θα ήταν δυνατόν να μην εκφράζεται με ένταση, πάθος, συναισθήματα, περιπέτεια.


ΓΕΝΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ένιωσε την  αρμύρα του Ατλαντικού Ωκεανού και τα πάθη της θάλασσας με ένα φορτηγό πλοίο στην ηλικία των 17-19 ετών.
Ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αφρική γεγονός που τον γέμισε εμπειρίες που τις εξέφρασε αργότερα στην Φιλμογραφία του καθώς στα έργα του αναδεικνύει παραστάσεις από αυτές.
Στη συνέχεια επέστρεψε στην Πόλη του Μεξικού με σπουδές στο ΙβηροΑμερικανικό Πανεπιστήμιο στον τομέα της Επικοινωνίας.
Η Καριέρα του ξεκινά το 1984 φιλοξενούμενος στον Μεξικάνικο μουσικό ραδιοσταθμό WFM και το 1988 γίνεται ο Σκηνοθέτης του σταθμού.
Στα επόμενα πέντε χρόνια αναλώνεται σε συνεντεύξεις με διάφορους rock stars από διάφορες συναυλίες αναδεικνύοντας τον WFM ως τον κορυφαίο ραδιοσταθμό στην πατρίδα του.
Από το 1987 έως το 1989 έκανε τη μουσική για έξι Μεξικάνικες ταινίες έχοντας την αίσθηση ότι η ΜΟΥΣΙΚΗ τον μαγεύει περισσότερο σαν καλλιτέχνη.


Η Δεκαετία του 1990 τον βρίσκει να απλώνει το ταλέντο του στο γράψιμο σεναρίου, στην παραγωγή και στην σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους καθώς και διαφημίσεων.
Σπούδασε Σκηνοθεσία με τον θεατρικό Πολωνό σκηνοθέτη LUDWIK MARGULES και τον JUDITH WESTON στο Los Angeles.

Έτσι το 1995, σε ηλικία 42 ετών, γράφει και σκηνοθετεί το πρώτο του τηλεοπτικό έργο σειράς των "Z Films" με το όνομα "BEHIND THE MONEY", σειρά που έγινε εξαίρετα δημοφιλής στο Μεξικό.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ



Η Είσοδος του ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU στην παγκόσμια Κινηματογραφική σκηνή γίνεται με εκκωφαντικό τρόπο στα 1999-2000 καθώς είναι ο Παραγωγός και Σκηνοθετεί ένα συγκλονιστικό Σπονδυλωτό δυνατό δράμα, πάνω σε Σενάριο του GUILLERMO ARRIAGA

"ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΓΑΠΕΣ"  (AMORES PERROS)


Ένα πολύ σκληρό φιλμ που διασχίζει τα γκρίζα, παράνομα, εγκληματικά και κοινωνικά διαλυμένα μονοπάτια της Μεξικάνικης κοινωνίας στην πρωτεύουσα.
Μια ταινία εξαιρετικά πρωτότυπη καθώς ξεκινάει από τρεις διαφορετικές αφετηρίες ιστοριών οι οποίες συγκλίνουν με δραματική κορύφωση στο φινάλε.

Στις ερμηνείες ήταν οι:  EMILIO ECHE VARRIA, GAEL GARCIA BERNAL, GOYA TOLEDO


Η Ταινία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα παγκόσμια Κινηματογραφικά φόρουμ, τιμήθηκε με 54 διεθνή βραβεία (!!!), διακρίθηκε σε ύψιστο επίπεδο στις ΚΑΝΝΕΣ και επίσης από τότε ο Inarritu άνοιξε διάπλατα τον κόσμο του Hollywood όντας η ταινία υποψήφια για OSCAR ξενόγλωσσης ταινίας.


Μετά την πρώτη αυτή παγκόσμια επιτυχία έρχεται το 2003 με ένα ακόμα συγκλονιστικό δράμα, που καθιερώνει πλέον τον Μεξικάνο δημιουργό στους κορυφαίους ανερχόμενους αστέρες του Κινηματογράφου

"21 ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ"  (21 GRAMS)


Η Ταινία βασίστηκε πάλι στο εξαίρετο Σενάριο του GUILLERMO ARRIAGA και πρωταγωνίστησαν οι:  BENICIO DEL TORO,  NAOMI WATTS,  SEAN PENN όπου και διακρίθηκαν διεθνώς.


Η Τραγωδία πλήττει ένα νεαρό παντρεμένο ζευγάρι στις διακοπές τους στην έρημο του Μαρόκο, σε μια ιστορία στην οποία εμπλέκονται τέσσερις διαφορετικές οικογένειες.

Η Ταινία θριάμβευσε και αυτή στα παγκόσμια Φεστιβάλ. Τιμήθηκε 26 Διεθνή βραβεία, ήταν επίσης Υποψήφια για δύο OSCAR (Α' Γυναικείου ρόλου και Υποστηρικτικού αντρικού ρόλου)


Το όνομα πλέον του ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU έχει απλωθεί σε παγκόσμιο Κινηματογραφικό επίπεδο και δεν απομένει παρά η περαιτέρω δημιουργική του πορεία στα επόμενα φιλμ του.

Το 2005 σειρά έχει η "ΒΑΒΕΛ" 


Η Ταινία είναι γυρισμένη σε τέσσερις χώρες και σε τρεις Ηπείρους καθώς επίσης και σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες. Τέσσερις ιστορίες στο ΜΑΡΟΚΟ, στο ΜΕΞΙΚΟ, στις ΗΠΑ και στην ΙΑΠΩΝΙΑ.

Πάλι το Σενάριο βασίζεται σε μια ιδέα του GUILLERMO ARRIAGA και πρωταγωνιστούν οι:

BRAD PITT,  CATE BLANCHETT, ADRIANA BARRAZA.
Το υπόλοιπο cast αποτελείται είτε από νέους είτε από μη επαγγελματίες Ηθοποιούς.


Στην έρημο του Μαρόκο, ένα βοσκόπουλο παίζει με μια κυνηγετική καραμπίνα σημαδεύοντας ένα τουριστικό λεωφορείο όπου και πληγώνει την SUSAN, μια νεαρή Αμερικανίδα τουρίστρια στο λαιμό. Εκεί ξεκινάει και η Οδύσσεια του άντρα της που απεγνωσμένα γυρεύει να βρει γιατρό μέσα στην κακοτράχαλη έρημο για να την σώσει. Η Ιστορία θα συναντηθεί και με άλλα δρώμενα και πρόσωπα που ξεκινάνε από παντελώς άλλη κατεύθυνση.


Και αυτή η ταινία θριαμβεύει στα παγκόσμια φεστιβάλ, κερδίζοντας 41 Διεθνή βραβεία, ανάμεσά τους OSCAR καλύτερης μουσικής, Χρυσή σφαίρα ΗΠΑ, βραβείο BAFTA Μουσικής και στην κορύφωση τρία Βραβεία στο Φεστιβάλ των ΚΑΝΝΩΝ για τον Σκηνοθέτη και το καλύτερο editing.

Το 2010 η μεγάλη διαδρομή φτάνει σε ένα ακόμα Δράμα.

"BIUTIFUL"


Ο ΟΥΞΜΠΑΛ ανακαλύπτει ότι του απομένουν λίγοι μήνες ζωής και έτσι αποφασίζει να βάλει μια τάξη στο χάος της ζωής του. Στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας περιπλανιέται στις φτωχογειτονιές και στον Υπόκοσμο της Βαρκελώνης ανάμεσα σε μετανάστες, συμμορίες και εμπόρους ναρκωτικών.

Πάλι ο γνωστός κόσμος του INARRITU στην δημιουργική του ματιά.
Αυτή τη φορά το Σενάριο είναι δικό του και πρωταγωνιστούν οι:

JAVIER BARDEM, MARICEL ALVAREZ,  HANAA BUCHAIB


Και αυτή η ταινία απασχολεί έντονα τα Διεθνή φεστιβάλ, ακόμα μια φορά ο INARRITU γίνεται υποψήφιος για OSCAR καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
17 Διεθνή βραβεία και 45 Υποψηφιότητες στολίζουν και την ταινία αυτή.
2 Βραβεία φεστιβάλ ΚΑΝΝΩΝ, το ένα για την εκπληκτική ερμηνεία του BARDEM το άλλο για την καλλιτεχνική επεξεργασία.


Το 2014 έρχεται ένας ακόμα θρίαμβος με μια ακόμα ταινία, αυτή τη φορά μια Σάτιρα

"BIRDMAN: Η ΑΠΡΟΣΜΕΝΗ ΑΡΕΤΗ ΤΗΣ ΑΦΕΛΕΙΑΣ"


Το Σενάριο είναι του ίδιου και του NICOLAS GIACOBONE
Πρωταγωνιστούν οι:  MICHAEL KEATON, NAOMI WATTS,  EDWARD NORTON,  EMMA STONE,  ZACH GALIFIANAKIS,  ANDREA RISEBOROUGH

O Ηθοποιός Ρίγκαν Τόμσον έγινε πριν από χρόνια διάσημος πάιζοντας έναν υπερ-ήρωα και τώρα προσπαθεί να ανεβάσει ένα θεατρικό έργο στο Broadway. Τις μέρες πριν την πρεμιέρα πρέπει να πολεμήσει τον εγωισμό του και τις ενδο-οικογενειακές του διαμάχες για να αποδείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει πίσω τη παλιά του δόξα.


Το φιλμ είναι η πρώτη δημιουργική απόπειρα κωμικής σάτιρας από τον INARRITU και έγινε με εξαίρετη επιτυχία.

Η Ταινία σάρωσε στα Κινηματογραφικά βραβεία συγκεντρώνοντας ...145 Διεθνή Βραβεία (!!!).
4 Βραβεία OSCAR (Καλύτερη ταινία, καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Σενάριο, Καλύτερη Κινηματογράφιση)
Ακόμα 5 Υποψηφιότητες για OSCAR. 2 Χρυσές σφαίρες ΗΠΑ, Βραβείο BAFTA, 2 Bραβεία CESAR, Βραβείο DAVID DI DONATELLO και δεκάδες ακόμα βραβεύσεις.


Τελευταία του μεγάλη δημιουργία, η ταινία που δημιουργήθηκε το 2015 και η επιτυχία της κορυφώθηκε πριν λίγες μέρες, το 2016 στο Hollywood στα φετινά βραβεία OSCAR

"Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ"  (THE RENEVANT)


Πάντα σκληρός στα θέματά του ο INARRITU, πάντα αντιμέτωπος με τον άνθρωπο σε οριακές συναισθηματικές καταστάσεις.
Με τον MARK SMITH γράφουν μαζί έναν εξαίρετο Σενάριο βασισμένο στην Νουβέλα του MICHAEL PUNKE.


Το 1820 σε μια απάτητη περιοχή της Αμερικάνικης υπαίθρου. Ο ΧΙΟΥ ΓΚΛΑΣ, κυνηγός και έμπορος γούνας δέχεται επίθεση από μια αρκούδα και στη συνέχεια ληστεύεται από τους συναδέλφους του, που τον εγκαταλείπουν στην ανηλεή του μοίρα.
Ο Κυνηγός, βαδίζει σε οριακές ανθρώπινες καταστάσεις, πρέπει να ζήσει, ξεπερνώντας μια βίαιη φύση, τους τοπικούς Ινδιάνους, έχοντας ως θέλησή του την επιστροφή για την εκδίκηση.

Συγκλονιστική η ερμηνεία του LEONARDO DI CAPRIO και των :  TOM HARDY, WILL POULTER


Η Ταινία έχει ήδη τιμηθεί με 66 Διεθνή βραβεία, έχοντας ήδη 3 Χρυσές σφαίρες ΗΠΑ, 4 Βραβεία BAFTA και 3 OSCAR (Σκηνοθεσίας, Κινηματογράφισης και Α' Αντρικού ρόλου)

Να τονίσουμε επίσης ότι ο INARRITU έχει αγαπημένη του δημιουργία επίσης τις ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ στις οποίες έχει επίσης διακριθεί έχοντας στο ενεργητικό του μεγάλη παραγωγή.



ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Συνοψίζοντας τη δημιουργική παρουσία του Μεξικάνου Καλλιτέχνη απαριθμούμε τις δουλείες του:

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ: 14 ταινίες
ΣΕΝΑΡΙΟ: 10 Ταινίες
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: 15 Ταινίες
ΣΥΝΘΕΤΗΣ: 4 Ταινίες

Μια εντυπωσιακή πολυτάλαντη, με λίγα λόγια, παρουσία



ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Νομίζω είπαμε για τις ιδιαίτερα εντυπωσιακές διακρίσεις του κινηματογραφικού έργου του μεγάλου δημιουργού. Δύσκολα συναντάς τέτοιες διακρίσεις για έναν δημιουργό όχι πολλών χρόνων.
Επίσης είναι εντυπωσιακό ότι σχεδόν κάθε του έργο τυγχάνει μεγάλων διακρισεων.

ο ALEJANDRO GONZALEZ INARRITU στο διάστημα αυτό έχει τιμηθεί με:

106 ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ (4 oscar, 2 χρυσές σφαίρες, 2 BAFTA, 5 Βραβεία ΚΑΝΝΩΝ)
και ακόμα με 137 επίσης Υποψηφιότητες 

Ένας πραγματικά μεγάλος δημιουργός στο χώρο του Κινηματογράφου, μια παγκόσμια καλλιτεχνική προσωπικότητα, που κάθε του δημιούργημα έχει τη σφραγίδα του, τη σοβαρότητά του, τη θεματολογία του, τη δομή του.
Ένας Σκηνοθέτης που τιμά τον Λατινοαμερικάνικο Κινηματογράφο και συνάμα τον έχει Διεθνοποιήσει.





























Σχόλια

  1. Με λίγα λόγια ο τύπος έχει σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του. Και ενώ άλλοι βρέθηκαν στο απώγειο της δόξας και μετά καταποντίστηκαν, ή έμειναν στη μετριότητα, ο Ιναρίτου προχωρά σταθερά βελτιούμενος και κατακτά ολοένα και υψηλότερες κορυφές στην καριέρα του.
    Παρότι πολύ γνωστός στον παγκόσμιο κινηματογράφο, δεν είχα παρακολουθήσει τη φιλμογραφία του (πλην του Birdman). Γενικά έχω μια "αποστροφή" σε ταινίες που βραβεύονται (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων).
    Μου άναψες φωτιές τώρα και αρχίζω το κατέβασμα.
    Καλό σου βράδυ Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαρρώ Πέτρο μου ότι έχει μια αξιοθαύμαστη συνέπεια στη δημιουργία του. Δεν είναι πολλά τα έργα του αλλά οι διακρίσεις τους είναι σε μεγάλη συχνότητα και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό..
      Καταλαβαίνω τις λες για τις βραβεύσεις, ειδικά στα OSCAR, αλλά και εκεί αρκετές φορές ξεχωρίζουν αριστουργήματα.
      Ευχαριστώ φίλε και καλή σου συνέχεια.
      Ότι κατεβάσεις πες μου χαχαχαχαχα.

      Διαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση Γιάννη, για ένα γνωστό σκηνοθέτη, που όμως όπως έγραψε κι ο Πέτρος δεν γνώριζα τη φιλμογραφία του. Εξαιρετική παρουσίαση, μας κάνει να θέλουμε να δούμε και όσες ταινίες του, χάσαμε.
    Ευχαριστούμε πολύ, καλέ μου φίλε!
    Αρχίζω κι εγώ αναζήτηση...
    Καλό σου ξημέρωμα
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαρίνα μου καλησπέρα σου. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Έχω και εγώ κατά νου να δω κάποιες πρόσθετες ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη και ελπίζω να τα καταφέρω. Ακούω υπέροχα λόγια για την "ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ".
      Καλό σου μεσημέρι καλή μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ