Τρίτη, 22 Απριλίου 2014

ABDELLATIF KECHICHE: "Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΚΑΝΝΩΝ 2013

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και πάλι.
Το ΠΑΣΧΑ πλέον πέρασε, εύχομαι σε όλες και όλους τις καλύτερες ευχές.
Η Άνοιξη φουντώνει και το άρωμα της Φύσης γεμίζει τις ανάσες μας.
Η Επιστροφή στα δικτυακά Κινηματογραφικά μας δρώμενα μας βρίσκει μπροστά σε ένα ΜΕΓΑΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ
Κατ΄εμέ το ΚΟΡΥΦΑΙΟ στον Κόσμο του Κινηματογράφου


14 έως 24 ΜΑΗ 2014
έχουμε το 67ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ των ΚΑΝΝΩΝ που θα σημαδέψει και τα φετινά Κινηματογραφικά μας δρώμενα
Ο Κόσμος του Κινηματογράφου έχει στραμένο το βλέμα του στην λαμπερή διοργάνωση που πλέον έχει μπεί στο τελικό της στάδιο.
Εμείς εδώ, θα κάνουμε ένα flash back στην περυσινή ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ και στην ΤΑΙΝΙΑ
που κέρδισε επάξια τον ΧΡΥΣΟ ΦΟΙΝΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2013
Φίλες και Φίλοι σας παρουσιάζουμε την Ταινία του
ABDELLATIF KECHICHE

"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE"

("BLUE IS THE WARMEST COLOR")

Ο Γνωστός ΤΥΝΗΣΙΟΣ 54χρονος Σκηνοθέτης ABDELLATIF KECHICHE, γνωστός για τα προηγούμενα έργα του:
 • 2007 "THE SECRET OF THE GRAIN"
 • 2010 "ΜΑΥΡΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ"
έρχεται να δώσει πέρυσι μια ΤΑΙΝΙΑ που, όπως και να το κάνεις, ήταν ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ για το θέμα της και τη σημειολογία της.
Όπως και στις προηγούμενες ταινίες του, το ΣΕΝΑΡΙΟ το έχει ΓΡΑΨΕΙ η
GHALIA LACROIX
καταθέτοντας μια πολύ μεγάλη και δύσκολη "βουτιά" στον ερωτικό κόσμο μιας Νεαρής κοπέλας, μη διστάζοντας να φέρει στην επιφάνεια ορέξεις και φαντασιώσεις καλά κρυμένες, κατεστημένα "παραβατικές" και έντονα διαφορετικές.
Τόσο η συγγραφέας αλλά κύρια ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ αναβιώνοντας πλήρως τη σχολή της
NOUVELLE VAGUE κατορθώνει να διαβάσει με τρόπο έντονο και να εκφράσει επίσης ανάγλυφα
τον οργασμικό κόσμο αναζήτησης του ΕΡΩΤΑ μέσα από τη Μύηση δύο νεαρών κοριτσιών.
Σίγουρα οι "καθεστωτικοί" του έρωτα θα νιώσουν "άβολα" καθώς οι δημιουργοί της ταινίας "ξέρουν", όπως και πολύς κόσμος,  ότι πολλά από τα πρώτα εφηβικά-νεανικά ερωτικά σκιρτήματα πατούσαν πάνω στην "ασφάλεια" και στη "σιγουριά" που έδινη μια Ομφυλοφιλική σχέση.

ΤΟ ΘΕΜΑ
Η Νεαρή ADELE, μαθήτρια στην Εφηβική αναστάτωση των 15 της χρόνων, έχει τη συνάντησή της με τον κόσμο των πρώτων ερωτικών ανησυχιών. Τα πρώτα της ερωτικά βήματα είναι με έναν Νεαρό αλλά η πορεία της αλλάζει όταν συναντιέται με μια όμορφη εξωσχολική γοητευτική κοπέλλα την ΕΜΜΑ με χαρακτηριστικό γνώρισμα τα μπλε μαλλιά της.
Η ADELE θα νιώσει με την ΕΜΜΑ τα πρώτα βήματα στον κόσμο των Ερωτικών Ηδονών και εκεί θα νιώσει με τρόπο έντονο τον πρώτο Οργασμό στη ζωή της. Η Σχέση τους περνάει από το είδος εκείνο της σχέσης της "ΠΡΩΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ", με όλα τα γνωρίσματα της ανωριμότητας, με πορεία στη Φθορά και στην Ρήξη όπου εκεί πλέον θα δώσει τη θέση της στην επερχόμενη Ωριμότητα.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Για το ΣΕΝΑΡΙΟ και την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ήδη μιλήσαμε πάνω στην ταινία
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  31 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013
JULIE MAROH ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  SOFIAN EL FANI
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  SYLVIE LETELLIER
MAKE UP:  PIERRE OLIVIER PERSIN
ΜΟΥΣΙΚΗ:  JEAN PAUL HURIER & ELISE LOGUERN
ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

LEA SEYROUX στο ρόλο της ΕΜΜΑ
ADELE EXARCHOPOULOS στο ρόλο της ADELE
SALIM KECHIOUCHE στο ρόλο του SAMIR
AVRELIEN RECOING στο ρόλο του ΠΑΤΕΡΑ της ADELE
CATHERINE SALEE στο ρόλο της ΜΗΤΕΡΑΣ της ADELE

Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ
O ABDELLATIF KECHICHE πατάει έντονα πάνω στις δύο τεχνικές τόσο του μεγάλου INGMAR BERGMAN εστιάζοντας πολύ στα πρόσωπα των δύο κύριων πρωταγωνιστών. Το ΓΚΡΟ ΠΛΑΝ είναι έντονο και φυσιολογικά εξηγήσιμο για να αποδώσει τις αυστηρές προσωπικές στιγμές που δίνει στα πρόσωπα των δύο κοριτσιών ο κόσμος της Ηδονής και του έρωτά τους.
Τα δύο κορίτσια εμφανίζονται "καθαρά" στα πλάνα, χωρίς παρεμβάσεις βαψίματος και μαγκιγιάζ, όπως ακριβώς είναι και στην πραγματική τους ζωή. Οι σκηνές είναι τόσο αληθοφανείς που ο Σκηνοθέτης δεν διστάζει να εμφανίσει στη σκηνή και την έκκριση των υγρών της μήτης της ADELE τονίζοντάς μας την αληθοφάνεια και αγνότητα της πρώτης Νιότης.
Ο ΦΑΚΟΣ την παρακολουθεί πολύ στενά, στην κυριολεξία την "πολιορκεί" σε κάθε προσωπική της στιγμή.
Επίσης ο ABDELLATIF KECHICHE αναβιώνει έντονα στην ταινία το κλίμα και την αντίληψη της NOUVELLE VAGUE.
Οι ερωτικές σκηνές του οργασμού που έχουν τα δύο κορίτσια είναι παρατεταμένες και με πολύ δυνατά εκφραστικά στοιχεία για να είναι όπως και είναι αληθοφανείς.
Ο Εστιασμός εκεί δεν γίνεται τυχαία για να αναπαρασταθεί η κορύφωση αυτού που "προσμένει" η ADELE και ο ερχομός του στην επαφή τους.
Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
Η Ταινία είναι εξαρετικά τολμηρή ως προς το θέμα και ως προς τον ΕΡΩΤΙΣΜΟ.
Επίσης δεν διστάζει να βυθιστεί μέσα στον ΝΕΑΝΙΚΟ ΕΡΩΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ των εφήβων των πρώτων φαντασιώσεων και των πρώτων επαφών.
Οι ΕΡΩΤΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ, όπω αναφέραμε, είναι πολύ αληθοφανείς, έντονες και απόλυα ρεαλιστικές, αναδύουν ένα άρωμα ερωτισμού και παρά τη τόλμη τους σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται "πορνογραφικές".
Ο Φακός του KECHICHE ακολουθεί την ADELE, σχεδόν τρεις ολάκερες ώρες, στις αναζητήσεις της, στον κόσμο της, στην επώδυνη διαπίστωση ότι μυείται στον Οργασμό μέσα από μια Ομοφυλόφιλη επαφή, καθώς η Φύση δεν κάνει διακρίσεις πάνω στο "σωστό" και "παραβατικό" παρά έχει μονάχα να δώσει και να προσφέρει απλόχερα.
Ο Θεατής δένεται ένα με τις δύο πρωταγωνίστριες, βιώνει τα βήματά τους, αντιλαμβάνεται την ηδονή που νιώθουν.
Το πιθανό μήνυμα που θέλει να δώσει το θέμα της ταινίας είναι ότι η ΕΡΩΤΙΚΗ ΦΥΣΗ δεν μπαίνει στην "νομικίστικη" αντιπαράθεση straight & homoerotic επαφής αλλά αφήνεται στην ίδια την ερωτική Φύση να προσφέρει ηδονές.ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ
Η ADELE EXARCHOPOULOS, η νεαρή ΓΑΛΛΙΔΑ ηθοποιός με Ελληνικές ρίζες, μόλις στα 19 της χρόνια (!!!),  είναι συγκλονιστικά αφοπλιστική στην ερμηνεία της πάνω στην ADELE.
Aπίστευτα φυσική, ειλικρινής, αυθόρμητη, συγκινητική στις εκφράσεις και τα συναισθήματά της, δεν σου δίνει την εικόνα μιας επαγγελματία Ηθοποιού που υποδύεται έναν δύσκολο ρόλο αλλά πράγματι ένα νεαρό κορίτσι που ζει την ίδια την πραγματικότητα της ζωής της.
Και φυσικά να παραδεχτούμε ότι ο εν δυνάμει ερωτισμός της ξεχειλίζει πραγματικά από κάθε ικμάδα της.


Η LEA SEYDOUX στο ρόλο της πιο "μυημένης" ΕΜΜΑΣ
η 29 χρονη Γαλλίδα πανέμορφη Ηθοποιός είναι σαφώς πιο έμπειρη πάνω στην Υποκριτική και έχει τη δυνατότητα να αποδώσει ένα δύσκολο και τολμηρό ρόλο της Ομοφυλόφιλης Γυναίκας που θα "τραβήξει" με τη γοητεία της την νεαρή ADELE.
Eκφραστικά δυνατή, τρυφερή, πραγματικά μια ερμηνεία συγκλονιστική και αφοπλιστική που δένει διαλεκτικά όμορφα με την συμπρωταγωνίστριά της στην ταινία.
Αξίζει πραγματικά ειδική αναφορά στην ερμηνεία της καθώς κερδίζει τον κάθε θεατή από τη στιγμή που εμφανίζεται σαν να τον μαγνητίζει και αυτόν.ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

"Η ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" ήταν ταινία που μαγνήτισε τον Παγκόσμιο Κινηματογράφο με όλες τις παραμέτρους της.

Συνολικά έχει τιμηθεί ήδη στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα της "ζωής" της με:

45 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 35 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Όπως αντιλαμβάνεστε αποδοχή καθολική και απόλυτη από το χώρο του Κινηματογράφου

Στις βραβεύσεις της ξεχωρίζουν:

όπως ήδη αναφέραμε ο ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ 2013 και συνολικά ΤΡΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ
Καλύτερης σκηνοθεσίας στον ABDELLATIF KECHICHE και για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ η καλύτερη ερμηνεία απονέμεται σε ΔΥΟ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ:  ADELE EXARCHOPOULOS & LEA SEYDOUX

Επισης στη συνέχεια ξεχωρίζουν δεκάδες ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΦΕΣΤΙΒΑΛ σε όλο το κόσμο ΕΥΡΩΠΗ και ΑΜΕΡΙΚΗ.


Η ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Μουσική της ταινίας δοσμένη από τους δύο δημιουργούς της είναι προσασμοσμένη στα νεανικά "θέλω" των πρωταγωνιστών της και αυτό είναι λογικό.

Κλείνοντας την αναφορά μας στην "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" θα λέγαμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερο και έντονο ΔΡΑΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ, με έντονα τα στοιχεία της ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑΣ, ένα θέμα απλοΪκό, μια ρεαλιστική προσέγγιση της καθημερινότητας των νέων ανθρώπων αλλά και μια ΟΜΟΡΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Η Ροή των συναισθημάτων θετικών και αρνητικών είναι έντονη και αφήνει τη δική της σφραγίδα σε ολάκερη τη δημιουργία.Αν πιστεύετε ότι ο Έρωτας δεν γνωρίζει από νόρμες και προκατ κανόνες η "ΖΩΗ ΤΗΣ ADELE" είναι ενα μικρό αισθητικό και αισθησιακό δοκίμιο πάνω σε αυτό το θέμα, αν νιώθετε συγκίνηση πάνω στα πρώτα νεανικά εφηβικά ερωτικά σκιρτήματα και είστε ριζοσπαστικοί και απόλυτα δεκτικοί στη φύση τους και στο άπλαστο και άναρχο της ερωτικής διάθεσης τότε η ταινία είναι πραγματικά μια σημαντική προσφορά πάνω σε αυτό.


2 σχόλια:

 1. Χρόνια πολλά και πάλι!
  Θα συμφωνήσω, από αυτά τα βραβεία γίνονται γνωστά πολλά διαμαντάκια! Άλλο δεν θα προσθέσω, τα λέει όλα ο επίλογός σου!
  Καλημέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλησπέρα Woman.....! πραγματικά τα μεγάλα φεστιβάλ, και κύρια τα Ευρωπαϊκά είναι φυτώρια αριστουργημάτων, μικρών και μεγάλων. Με συγκινείς στο κλείσιμό σου με την επισήμανσή σου. Πραγματικά έχω την εντύπωση ότι έτσι συμβαίνει στο θέμα αυτό. Η Διάπλαση της ερωτικής διάθεσης και τα πρώτα βήματα της "φωτιάς" είναι ένστικτα που δεν υποτάσσονται σε νόρμες και "λογικές". Καλή συνέχεια κορίτσι μου.

   Διαγραφή