Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΡΤΗΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 21 Απρίλη 1938 και έφυγε στις 14 Απρίλη 2024, σε ηλικία 86 ετών


Ο αέναος κύκλος του χρόνου εξακολουθεί, μέσα να μάς τραβά μέσα στη φυσική του φθορά. Ο παντοτινός κύκλος της ζωής, που αγκαλιάζει τα πάντα και συνεχίζει το δικό του τραγούδι από τη γένεση των ημερών μέχρι το τέλος τους.
Πολλές απώλειες αγαπημένων ηθοποιών θρηνήσαμε τους τελευταίους μήνες: Ο Σπύρος Φωκάς, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, η Μαίρη Χρονοπούλου, ο Ηλίας Λογοθέτης.
Και τώρα ακόμα μία. Ακόμα μια απώλεια ενός μεγάλου μας ηθοποιού και εκλεκτού θεατράνθρωπου. Ενός καλλιτέχνη, που αγαπήσαμε για το ήθος, την ευγένεια, τη γαλήνη παρουσίας, που έβγαζε, την ποιότητα που ανέδυε επί σκηνής.

Ο Γιάννης Φέρτης δεν είναι πια κοντά μας.

Έκλεισε ένα μεγάλο κύκλο ζωής χαρίζοντάς μας πάρα πολλές υπέροχες στιγμές, που φέρουν το δικό του προσωπικό καλλιτεχνικό και ερμηνευτικό στίγμα. Ένας ηθοποιός, "χαμηλού προφίλ" αλλά ύψιστης ποιότητας, που γέμιζε την καρδιά κάθε θεατή με μια παράξενη ηρεμία κύρια με αυτήν τη μοναδική χροιά της φωνής του. Μιας φωνής, που μένει αλησμόνητη ακόμα και στο χώρο της μουσικής καθώς με αυτήν ντύθηκαν κάποια αξέχαστα τραγούδια.

Θεωρώ χρέος καρδιάς να πω και να αφιερώσω λίγα πράγματα στην μεγάλη προσωπικότητά του, για όσες όμορφες στιγμές άφησε πίσω στη ζωή μας.

Ο Γιάννης Φέρτης, καταγόταν από την Φθιώτιδα και συγκεκριμένα από το ορεινό χωρίο, Δάφνη. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, αποφοιτώντας το 1958. Στην προσωπική του ζωή είχε τρεις γάμους: Με την Ξένια Καλογεροπούλου, από το 1963 έως το 1972, με την Μιμή Ντενίση από το 1981 έως το 1988 και τέλος με την Μαρίνα Ψάλτη από το 2001 έως το τέλος της ζωής του.


Η καλλιτεχνική του καριέρα

Πολύ δύσκολα συναντά κάποιος το φάσμα και το πλάτος της καλλιτεχνικής διαδρομής και δράσης του Γιάννη Φέρτη. Το χάρισμά του απλώθηκε σε πολλά επίπεδα και έτσι τον είδαμε:

  • Στο ΘΕΑΤΡΟ στο διάστημα 1959-2019, για 60 ολάκερα χρόνια!
  • Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ στο διάστημα 1961-2008, για 47 ολάκερα χρόνια!
  • Στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ στο διάστημα 1976-2007, για 31 χρόνια
  • Στην ΑΦΗΓΗΣΗ και στο ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Το μεγάλο του στίγμα, άφησε στο θεατρικό σανίδι, όπου δημιούργησε μια τεράστια καριέρα στην οποία και μεγαλούργησε. Τον είδαμε σε δεκάδες διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, σε ένα ευρύτατο γκάμα του είδους. Σε όλο το φάσμα της Αρχαίας Τραγωδίας αλλά και σε σχεδόν όλα εκείνα τα μεγάλα θρυλικά κλασικά έργα των μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, στα έργα των οποίων άφησε τη σφραγίδα του. Ερμήνευσε: Ζαν Ανούιγ, Τένεσι Ουίλλιαμς, Πίτερ Σάφερ, Θόρντον Ουάιλντερ, Αλεξέι Αρμπούζωφ, Ιβάν Τουργκένιεφ, Ζαν Κοκτώ, Μπρέχτ, Άντον Τσέχωφ, Όσκαρ Ουάιλντ, Νικολάι Γκογκόλ, Τζον Πάτρικ, Ερρίκο Ίψεν, Σαίξπηρ  και άλλους.

Στο λαμπερό αυτό ρεπερτόριο δούλεψε μέσα σε θιάσους με όλη την αφρόκρεμα της Ελληνικής υποκριτικής: με την Ξένια Καλογεροπούλου ως θιασάρχης, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, Το θίασο Καρέζη-Καζάκου, το θίασο Μάνου Κατράκη-Μελίνας Μερκούρη, το Σπύρο Ευαγγελάτο, το Ρώσο Γ. Λιουμπίμοφ και πολλούς ακόμα.

Είναι πραγματικά ατελείωτη η λίστα αναφοράς της θεατρικής δράσης του μεγάλου μας ηθοποιού, αφήνοντας ένα ανεξίτηλο στίγμα στο πέρασμά του.

Το αποτύπωμά του στην Τηλεόραση

Εμφανίστηκε σε 18 τηλεοπτικές σειρές. Κάνω μια γενική αναφορά σε αυτές:
1976 "Αθάνατες ιστορίες αγάπης", η πρώτη του σειρά, σε δύο μέρη, στον Διονύσιο Σολωμό και στο ζευγάρι Καρυωτάκης-Πολυδούρη.
1979 "Συμβολαιογράφος" και "Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια"
1980 "Οι άθλιοι των Αθηνών"
Τελευταία εμφάνιση το 2007 στις "Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα"

H υπέροχη φωνή του Γιάννη Φέρτη

Ένα από τα μεγάλα χαρίσματα, ευλογία θα το έλεγε κάποιος, ήταν και η φωνή του. Ένα χάδι γαλήνης έβγαζε η χροιά του, με την οποία έντυσε και κάποια τραγούδια αξέχαστα. Και δεν ήταν μόνο το τραγούδι αλλά και η αφήγηση με την οποία έκανε πολύ μεγάλη επιτυχία. 


Το 1971 θα τον απολαύσουμε ντουέτο με την Αφροδίτη Μάνου, στο υπέροχο και αξέχαστο "Σαν με κοιτάς", μία από τις λυρικές μπαλάντες του Γιάννη Σπανού, που έντυσαν την ταινία "Ένα καλοκαίρι"


Το 1972 θα ακούσουμε τη μοναδική φωνή του να αφηγείται στο τραγούδι "Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω" από το έργο "Μικρά Ασία" του Σταύρου Κουγιουμτζή με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.
Στη συνέχεια είχε το ρόλο του αφηγητή σε μια σειρά παρουσιάσεις έργων:
2001 "Άξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Σε αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, στην Μακρόνηση
2007 Στα τραγούδια του παλιού καιρού και Ελένη, του Μανώλη Μητσιά, από το δίσκο "Αργοναύτες"
2014 "Μέρες Επιταφίου" του Νίκου Γκάτσου σε μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Άφησα τελευταίο τον ...κινηματογραφικό Γιάννη Φέρτη για να κλείσω αυτό το αφιέρωμα με τον αγαπημένο μας κινηματογράφο.

Η παρουσία του στο σινεμά ξεκίνησε το 1961 στην αισθηματική κομεντί του Ντίμη Δαδήρα "ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ". Πρωταγωνίστησε με την Τζένη Καρέζη, εγκαινιάζοντας την μακρόχρονη παρουσία του στη μεγάλη οθόνη, που κράτησε 47 χρόνια.


Θα τον δούμε σε 28 ταινίες, στις οποίες ξεχώρισε με το ερμηνευτικό του υπόβαθρο και τη σκηνική του παρουσία. Ξεχωρίζω μερικές από αυτές:

1962 "ΗΛΕΚΤΡΑ" του Μιχάλη Κακογιάννη, στην οποία ερμήνευσε τον Ορέστη με μοναδική ερμηνεία.


1965 "ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ", το ιστορικό δράμα του Άδωνι Κύρου, για τη δραματική ιστορία της Κοκκινιάς




1966 "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ", ένα ακόμα ιστορικό πολεμικό δράμα του Πάνου Γλυκοφρύδη σε μια ακόμα συγκλονιστική του ερμηνεία

1970 "ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ", το κοινωνικό δράμα του Βασίλη Γεωργιάδη, στο πλάι της Ζωής Λάσκαρη


1970 "ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ", πολεμικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη, πάλι μαζί με τη Ζωή Λάσκαρη


2002  "ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ", το ερωτικό δράμα του Παντελή Παγουλάτου


2008 "ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ", το ιστορικό δράμα του Τόνυ Λυκουρέση πάνω στο βιβλίο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, ταινία που σάρωσε πολλά βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στα οποία και ΒΡΑΒΕΙΟ Α΄ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ για τον Γιάννη Φέρτη




ΒΡΑΒΕΙΑ

  • 2001 Βραβείο "Αιμίλιος Βεάκης" για την ερμηνεία του στον "Θαυματοποιό" του Μπράιαν Φρίελ
  • 2018 Θεατρικό βραβείο κοινού, για την ερμηνεία του στο έργο του Ζεράρ Σιμπλερά "Ήρωες"
  • 2008 Βραβείο Α' Αντρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία του Τώνη Λυκουρέση "Σκλάβοι στα δεσμά τους"

Αυτή ήταν, φίλες και φίλοι, μια σεμνή αναφορά-αφιέρωμα στον μεγάλο Γιάννη Φέρτη. Στον ηθοποιό μας, που η έκφραση γαλήνης στην υποκριτική του αλλά και στη χροιά της φωνής του, σημάδεψε τα καλλιτεχνικά μας χρόνια.

Κρατάμε όλα εκείνα, που μάς έδωσε όλα αυτά τα χρόνια, ένα μεγάλο κληροδότημα στον Ελληνικό κινηματογράφο και θέατρο. 


Σε ευχαριστούμε Γιάννη Φέρτη


Σχόλια

  1. Για μένα, μάλλον ο πιο αγαπημένος της γενιάς του. Για όλους τους λόγους που ανέφερες παραπάνω αλλά περισσότερο για την αθόρυβη παρουσία του στα όλο αυτό που αποκαλούμε σταρ σύστεμ της Πατρίδας μας. Αξέχαστος στην Ηλέκτρα αλλά κι όπου έπαιξε.
    Ένας ένας φεύγει, και σίγουρα αν κι έχουμε σπουδαίους καλλιτέχνες δεν περιβάλλονται με την αύρα εκείνων των μεγάλων, ίσως και άδικα.
    Την Καλημέρα μου, φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω μαζί σου, Βασίλη μου. Μακράν ο άνθρωπος που έκανε τη λιγότερη "φασαρία", που δεν είχε των άλλων την προβολή. Ένα πέρασμα, αντάξιο μιας άλλης αντίληψης για την τέχνη, φίλε μου.
      Σίγουρα έχουμε πολύ μεγάλους ηθοποιούς, Βασίλη. Τους βλέπουμε να διαπρέπουν στις σειρές. Η αύρα είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης κοινωνικής μας κατάστασης και του πολιτιστικού μας επιπέδου. Εκεί είναι το ζήτημα.
      Καλή βδομάδα δάσκαλε!

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Σίγουρα, Κική μου.
      Καλή βδομάδα, κοπέλα μου, με την αγάπη μου.

      Διαγραφή
  3. Αναπαυμένη ας είναι η ψυχή του. Φοβερός ηθοποιός. Κράτησε αξιοπρεπές και σοβαρό προφίλ στην καθημερινότητά του αλλά και στο επαγγελματικό περιβάλλον. Δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι μεμπτό γι αυτόν. Σπουδαίοι ρόλοι, άφησε παρακαταθήκη για τους επόμενους και δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Σημαντικό και για το χώρο του ήταν η γοητεία που απέδιδε. Ωραίος άντρας!
    Μπράβο Γιάννη για το αφιέρωμά σου. Το περίμενα
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια αληθινή γοητεία, Άννα μου. Δεν το έπαιξε ποτέ "άντρακλας", μήτε "γόης". Όμως αυτή η αύρα που εξέπεμπε είχε μια απαράμιλλη γοητεία. Και φυσικά "άρχοντας" στη στάση ζωής του.
      Σε ευχαριστώ πολύ, Άννα μου, να είσαι καλά. Καλή βδομάδα.

      Διαγραφή
  4. Μέσα απ' το υπέροχο αφιέρωμά σου θυμήθηκα πολλές συμμετοχές του σε ταινίες αλλά και σε τραγούδια. Χαρακτηριστική η βελούδινη φωνή του, χαρισματικός ηθοποιός με ήθος και συνέπεια. Και ήταν αυτά που τον έκαναν ακόμα πιο γοητευτικό. Θα λείψει, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, Γιάννη μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή η βελούδινη φωνή ήταν μοναδική, Μαρία μου. Το ήθος του, η ευγένεια και εν γένει η παρουσία του συγκροτούσε την προσωπικότητά του. Ναι, θα μάς λείψει πραγματικά. Στέλνω φιλιά, Μαρία μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  5. Και σε αυτό το θεατρικό βραβείο κοινού (2018), συνέβαλα με το "λιθαράκι μου", φίλε Γιάννη, αφού είχα τη χαρά και την τύχη, να τον δω στο έργο "Ήρωες", σε μια παράσταση που ακόμα τη θυμάμαι και συγκινούμαι! Εκείνος δε, όχι απλά αξιοπρεπής, αλλά γοητευτικός και με βελούδινη φωνή μέχρι τέλους.. Όσο χαίρομαι τα αφιερώματά σου Γιάννη μου, τόσο στενοχωριέμαι που είναι κι αποχαιρετισμοί, σε ανθρώπους που αγαπήσαμε και θαυμάσαμε.. Καλό του ταξίδι λοιπόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς αυτοί οι αποχαιρετισμοί, "ματώνουν", Πέτρα μου. Αλλά ο κύκλος της ζωής, βλέπεις! Δυστυχώς. Η θεατρική σου εμπειρία και η αγάπη σου, σού έχει δώσει υπέροχες στιγμές με μεγάλους ηθοποιούς. Καταλαβαίνω, κορίτσι μου. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και την παρουσία. Όμορφη συνέχεια να ευχηθώ.

      Διαγραφή
  6. Με φόντο τη σύγχρονη λαμπερή βιτρίνα της βιομηχανίας του ¨θεάματος¨ της προχειρότητας, της αρπαχτής, της υπερβολής και πολλών ¨άλλων¨ ηθοποιοί σαν τον Γιάννη Φέρτη, με όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν έναν άνθρωπο και έναν καλό ηθοποιό, θα μας λείψει. Εκεί πάνω η γειτονιά κοντεύει πια ολόκληρη πολιτεία. Ας είναι αναπαυμένοι!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολιτεία και μάλιστα γεμάτη φως και τέχνη, Αννίκα μου. Αχ ο κύκλος της ζωής, δυστυχώς.
      Σε σχέση με όσα μαθαίνουμε για "επώνυμους" με γκρίζες δραστηριότητες, έρχεται ο Γιάννης Φέρτης να απλώσει τη δική του υπέροχη αύρα αλήθειας και εντιμότητας.
      Καλησπέρα αγαπημένη μου φίλη και ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  7. ευχαριστούμε... πανέμορφος γοητευτικός, ταλέντο... Θα πω ότι ήμουν τυχερή να τον δω επί σκηνής... Γοητευτικότατος!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ο Θε ός να τον αναπαύσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά ήσουν τυχερή, Λαμπρινή. Πρέπει να ήταν ευτυχής συγκυρία, καλή μου φίλη. Την καλησπέρα μου και καλό Πάσχα να έχεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

"Κάτι Κουρασμένα Παλικάρια" στην κάψα του Καλοκαιριού