Στον μαγικό κόσμο του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών" Μέρος 4: Οι δύο πύργοι (The two towers)

Αγαπητές φίλες και φίλοι, επανερχόμαστε, με το θέμα μας αυτό στο μεγάλο μας αφιέρωμα που έχουμε ξεκινήσει με τον μαγικό κόσμο του J.R.R.Tolkin και φυσικά τον θρυλικό "Άρχοντα των δαχτυλιδιών".
Προχωρώ στην παρουσίαση της κινηματογραφική τριλογίας. Πριν ξεκινήσουμε να σας θυμίσω τι έχω, μέχρι τώρα, παρουσιάσει και που μπορείτε να το βρείτε:




Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να συνεχίσουμε το μαγικό μας ταξίδι προς το Βουνό του Χαμού.
Στο μέρος όπου πρέπει να καταστραφεί το ένα και μοναδικό, το μονάκριβο δαχτυλίδι, για να σωθεί το ανθρώπινο γένος και η ζωή από τις δυνάμεις του κακού, όπως αυτές εκπροσωπούνται από τον Σάουρον.

"Οι δύο Πύργοι"

("The two towers")


Ας δούμε, αγαπητές φίλες και φίλοι, που έχουμε αφήσει την επική ιστορία μας:

Στην δεύτερη εποχή της Μέσης Γης, ο Σάουρον έχει δημιουργήσει 19 δαχτυλίδια, τα οποία έχουν δοθεί: 
Τρία στους άρχοντες των ξωτικών
Επτά στους άρχοντες νάνους
Εννέα στους ανθρώπους

Όμως, απόκρυφα από όλους, εξαπατώντας τους έχει δημιουργήσει και το μοναδικό "ένα" δαχτυλίδι, με το οποίο εξουσιάζει απόλυτα τα πάντα.


Στο πέρασμα των χρόνων, στο χάσιμο των αιώνων, το δαχτυλίδι αυτό πέρασε στα χέρια των Χόμπιτ και συγκεριμένα του Μπίλμπο Μπάγκινς, ο οποίος και το διατηρεί κρυμμένο στο Σάιρ, στη χώρα των Χόμπιτ.
Το δαχτυλίδι γίνεται στόχος αναζήτησης του Σάουρον, ο οποίος στέλνει στο Σαίρ του σκοτεινούς ιππότες του με αποτέλεσμα τον θανάσιμο κίνδυνο όλων.

Έτσι με την άφιξη του μάγου Γκανταλφ στο χωριό αποφασίζεται στην πορεία η συγκρότηση μιας ομάδας, μια συντροφιάς, η οποία και θα αναλάβει την οριστική καταστροφή του δαχτυλιδιού κινούμενη Ανατολικά στην χώρα της Μόρντορ με τελικό προορισμό το βουνό του Χαμού.



Την συντροφιά αποτελούν, όπως είδαμε οι:
Φρόντο Μπάγκινς, o Σαμ στενός φίλος του Φρόντο μαζί με άλλα δύο Χόμπιτ, τους Μέρυ και Πίπιν.
Ο μάγος Γκάνταλφ, ο Λέγκολας ένα ξωτικό, ο νάνος Γκίμλι από τη γενιά των νάνων, ο Άραγκορν, ένας Ντουνεντάιν, νόμιμος διάδοχος του θρόνου της Γκόντορ και ο Μπόρομιρ, γιος του Ντένεθορ.


Ο Φρόντο, θα είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος του μαρτυρίου, καθώς θα γίνει αυτός ο "δαχτυλιδοκουβαλητής" στο σημείο καταστροφής.
Η πορεία που θα ξεκινήσει θα είναι μαρτυρική, γεμάτη τρομερές δυσκολίες, θανάσιμες παγίδες και κινδύνους που θα διασπάσουν την συντροφιά σε κρίσιμα σημεία.
Από κοντά τους, παρακολουθεί, διακριτικά και στο σκοτάδι και το Γκόλουμ, το γνωστό καταραμένο πλάσμα, που κυνηγά και αυτό, για λογαριασμό του το μοιραίο δαχτυλίδι.

Στην γέφυρα του Καζαντ-Ντουμ η συντροφιά θα παγιδευτεί σε υπόγειες σπηλιές καταδιωκόμενοι από Όρκ αλλά το τρομερό τέρας του Μπάλρογκ, το οποίο θα αντιμετωπίσει σε μια έσχατη αναμέτρηση ο Γκάνταλφ. Στη μάχη παρασύρονται και οι δύο στην άβυσσο κάτω από τη γέφυρα.


Η συντροφιά, έχοντας χάσει τον Γκάνταλφ, φτάνει στο Λοθλοριεν, ένα βασίλειο των Ξωτικών, όπου η βασίλισσα Γκαλάντριελ τους εφοδιάζει με δώρα αποχαιρετώντας τους στην έξοδο.
Η συντροφιά δέχεται τη φονική επίθεση της φυλής των Ούρουκ-Χάι, συνεργατών του Σάουρον, στο δάσος του Πάρθ-Γκάλεν.
Εκεί τραυματίζεται θανάσιμα και πεθαίνει ο Μπόρομιρ ενώ τα δύο μικρά Χόμπιτ, ο Πίπιν και ο Μέρι, πιάνονται αιχμάλωτοι από τα Ορκ. 
Ο Φρόντο με τον Σαμ αποφασίζουν να κινηθούν μόνοι τους στην Μόρντορ συνεχίζοντας την αποστολή τους ενώ η υπόλοιπη τριάδα των Άραγκορν, Λέγκολας και του νάνου Γκίμλι αποφασίζουν να ψάξουν τους δύο αιχμάλωτους για να τους απελευθερώσουν.

Πρεμιέρα:  18 Δεκέμβρη 2002 στην Ελλάδα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Οι συντελεστές των ταινιών είναι ίδιοι και αναφέρονται στο 2ο μέρος του αφιερώματος εδώ:


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Θα προσθέσουμε εδώ τους νέους χαρακτήρες που εμφανίζονται στους "Δύο πύργους" με τους ηθοποιούς που τους ερμηνεύουν


 BERNARD HILL στο ρόλο του βασιλιά Theoden




MIRANDA OTTO στο ρόλο της EOWYN, ανιψιάς του βασιλιά Theoden




KARL URBAN στο ρόλο του Eomer





JOHN NOBLE στο ρόλο του Denethor, τοποτηρητή θρόνου της Γκόντορ






BRAD DOURIF στο ρόλο του GRIMA





DAVID WENHAM στο ρόλο του Faramir, αδελφού του Boromir, δεύτερου γιου του βασιλιά Denethor





BRUCE HOPKINS στο ρόλο του Gamling




PARIS HOWE STREWE στο ρόλο του Theodred, γιου του βασιλιά Theoden


Η ΠΛΟΚΗ


Στους "Δύο Πύργους" θα παρακολουθήσουμε σε παράλληλες δράσεις των ηρώων πρωταγωνιστών , όσων απέμειναν από την συντροφιά του δαχτυλιδιού, προς τον τελικό τους σκοπό.
Ο Φρόντο με τον Σαμ θα πρέπει να διασχίσουν τον τρομερό δρόμο που θα τους οδηγήσει στη Μόρντορ. Εκεί θα έχουμε την εμφάνιση του Γκόλουμ το οποίο πλέον θα τους επιτεθεί, διεκδικώντας με μανία το δαχτυλίδι. Καθώς οι δύο φίλοι έχουν ανάγκη από έναν οδηγό που θα τους οδηγήσει στο Βουνό του Χαμού, στήνουν μια εύθραυστη συνεργασία με το πλάσμα αυτό στην γεμάτη προκλήσεις πορεία τους.



Στο μεταξύ ο Άραγκορν, ο Λέγκολας και ο Γκίμλι, καταδιώκουν τους Ούρουκ Χάι για να μπορέσουν να απελευθερώσουν τα δύο μικρά Χόμπιτ, τον Μέρι και τον Πίπιν. 
Μια δύναμη από πιστούς άντρες στο παλιό βασίλειο του Ρόχαν, τους Ροχίρριμ, θα επιτεθεί στη φάλαγγα των Ουρουκ Χάι και έτσι οι δύο μικροί φίλοι θα δραπετεύσουν βρίσκοντας καταφύγιο στο ιστορικό δάσος του Φάνγκορν, όπου θα συναντήσουν τους Έντ. Τη φυλή των παλιών δέντρων.

Η Ομάδα των τριών, ακολουθώντας τα ίχνη των δύο μικρών Χόμπιτ θα καταφύγει και αυτή στο δάσος όπου εκεί θα βρουν ξανά στο δρόμο τους τον αγαπημένο τους μάγο Γκάνταλφ.
Αυτή τη φορά με την επαναφορά του ως Γκάνταλφ ο Λευκός.

Η Δράση στη συνέχεια μεταφέρεται στο βασίλειο του Ρόχαν όπου ο παλιός βασιλιάς Θέοντεν θα λυτρωθεί από την χειραγώγηση που του ασκεί ο Σάρουμαν μέσω του Γκρίμα, ενός άβουλου οργάνου του. Αποφασιστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η παρέμβαση του Γκάνταλφ.

Τα χωριά του Ρόχαν καίγονται στην κυριολεξία από τις ορδές των Ούρουκ Χάι, που έχει εξαπολύσει ο Σάρουμαν από τον πύργο του στο Άιζενγκαρντ.

Ο βασιλιάς Θέοντεν με την εναπομείνασα οικογένειά του, την ανιψιά του Eowyn, τους μαχητές του αλλά και τον Γκάνταλφ, τον Άραγκορν, τον Γκίμλι και τον Λέγκολας, παίρνουν τους κατοίκους και πηγαίνουν στο φρούριο του Χέλμς Ντιπ για να οργανώσουν την άμυνά τους μπροστά στη μεγάλη επίθεση που περιμένουν από τις ορδές του Σάρουμαν.

Μια επίθεση που ήδη έχει ξεκινήσει στην ερειπωμένη πόλη Οσγκίλιαθ, την οποία υπερασπίζεται ο Φάραμιρ, ο δεύτερος γιος του βασιλιά Ντένεθορ.

Η κορύφωση της πλοκής θα είναι καθολική σε όλα τα επίπεδα δράσης και σύγκρουσης.
Η Αναφορά στους "Δύο πύργους" έχει να κάνει με τον πύργο που διοικεί ο Σάρουμαν στο Άιζενγκαρντ με τις ορδές του σε παράλληλη ύπαρξη και δράση με τον Πύργο που βρίσκεται η φλόγα και το πύρινο μάτι του Σάουρον.

Αυτή η είναι η αναφορά που έδωσε και τον τίτλο στο 2ο βιβλίο αλλά και ταινία .

Η Επίθεση των Ούρουκ Χάι στα τείχη του Χέλμς Ντιπ


Ο πύργος του Σάρουμαν στο Άιζενγκαρντ


Ο Γκανταλφ ο Λευκός, με την επανεμφάνισή του στο δάσος του Φανγκορν





Η συγκλονιστική Miranda Otto ως πριγκίπισσα Eowyn
είναι πραγματικά εμβληματική με την παρουσία της.


ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ-ΡΥΘΜΟΣ

Ο Peter Jackson και όλο του το επιτελείο, συνεχίζουν με εκπληκτική ομοιογένεια τη δουλειά που έχουν ξεκινήσει στην πρώτη ταινία. Χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή που να "μην δένει" με το συνολικό ύφος.
Έτσι, συνεχίζουμε να έχουμε συνδυασμό τεχνικών σκηνοθεσίας τόσο σε απόλυτα πλάνα συνόλου, σε "κάδρα" τοπίων που συγκλονίζουν και καθηλώνουν, σε μεσαία και κοντινά πλάνα, που αναδεικνύουν την ένταση των χαρακτήρων μέσα στο μερικό χώρο αλλά και τα πρόσωπα. Κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για να αναδειχθεί ο ψυχισμός των ηρώων.



Αυτό που μπορούμε να προσθέσουμε σαν παρατήρηση είναι η σκηνοθετική αντιμετώπιση που έχουν τα πλάσματα των "Εντς" στην ταινία. Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι κάπου η σχέση ανάμεσα σε αυτά τα αρχέγονα πλάσματα και τους ανθρώπους με τα χόμπιτ, κάπως "υπονομεύεται" καθώς ο ρυθμός εδώ κάνει μια κοιλιά ή "κρεμάει". Ίσως αυτό βέβαια να αφορά την μεγάλη έκδοση του dvd.



Στους "Δύο πύργους" έχουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε επικές μάχες και συγκρούσεις. Ειδικά η μεγάλη πολιορκία του Χέλμς Ντίπ είναι συγκλονιστική ως απόδοση. Η χρήση των ψηφιακών εφέ προσθέτει και κύρος και μεγαλοπρέπεια στην όλη σκηνοθετική δουλειά.

Ξεχωριστά θα σταθώ στην "ερμηνεία" του Γκόλουμ. Μέσα από τον Andy Serkis και την ψηφιακή του προβολή με τη μορφή του καταραμένου πλάσματος. Η ψηφιακή απεικόνιση είναι εκπληκτική. Η αληθοφάνεια αλλά και οι συναισθηματικές απεικονίσεις στη μορφή του πολλές φορές προκαλούν έντονη συγκίνηση.






ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Στην δεύτερη ταινία του "Δαχτυλιδιού" έχουμε την είσοδο στο καστ πολλών σημαντικών χαρακτήρων, που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πλοκή. 
Παράλληλα με την επιβλητική τους υποκριτική παρουσία θα προσθέσουν και το δικό τους λιθαράκι στο μεγάλο έργο.
Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις νέες πρωταγωνιστικές παρουσίες.

Ο Bernard Hill είναι η πρώτη εμβληματική προσωπικότητα που προστίθεται στο καστ.



Ο γνωστός και καταξιωμένος Άγγλος ηθοποιός έρχεται να ερμηνεύσει το μεγάλο ρόλο του βασιλιά του Ρόχαν, Θέοντεν. Εκπληκτική ερμηνεία, δυνατή, γεμάτη εσωτερικό πάθος, δύναμη και εκρηκτικότητα.
Ένας βασιλιάς, ένας ηγέτης, ένας άνθρωπος. Χάνει το γιο του στη μάχη. Αντιμετωπίζει τους δικούς του φόβους αλλά δεν διστάζει να υπερασπιστεί το λαό του και το χρέος του προς το ανθρώπινο γένος ως το τέλος.
Η ερμηνεία του γεμάτη συγκίνηση και με επικά χαρακτηριστικά.

Η Miranda Otto είναι η επόμενη πρωταγωνιστική παρουσία


Η Αυστραλέζα ηθοποιός, γεννημένη το 1967, θα έρθει με την παρουσία της  ως πριγκίπισσα Eowyn να σημαδέψει τους ερμηνευτικούς ρόλους. Μια ακόμα γυναικεία παρουσία στο καστ που θα μας μείνει αλησμόνητη.
Η πριγκίπισσα Eowyn είναι μια γυναίκα που δεν θα διστάσει να βγει μπροστά, αγωνίστρια, πολεμίστρια, ανατρέποντας κατεστημένες προκαταλήψεις και φόβους. Γυναίκα που στην καρδιά της θα μπει ο Άραγκορν αλλά εκεί θα βρει μπροστά της τον έρωτά του με την Arwen.
Η ερμηνεία της στο θρήνο για το θάνατο του εξάδελφού της καταγράφεται ως συγκλονιστική στιγμή ερμηνείας στην ταινία. Σκηνή που θα ασχοληθούμε μαζί της πιο κάτω.


Ο Karl Urban στο ρόλο του Eomer


Γεννημένος το 1972, από την Ν. Ζηλανδία. 
Η σκηνική του παρουσία πλήρης στην απόδοση του ρόλου του.


Ο David Wenham ερμηνεύοντας τον Faramir, τον μικρότερο γιο του βασιλιά Denethor, αδελφό του Boromir.


Αυστραλός ηθοποιός, γεννημένος το 1965. Ο Πολεμιστής με το γαλήνιο πρόσωπο. Ένας ρόλος δύσκολος καθώς ερμηνεύει τον "ριγμένο" ηθικά γιο από τον πατέρα του, που δεν πίστεψε ποτέ τις ικανότητές του μήτε καν σαν άνθρωπο.


O John Noble θα έρθει να ερμηνεύσει τον Denethor, τοποτηρητή του θρόνου στην Γκόντορ


Από τους εμβληματικούς Αυστραλούς ηθοποιούς, γεννημένος το 1948.
Στον "Άρχοντα" έχει να αποδώσει μια δύσκολη και ιδιαίτερη ερμηνεία.
Αυτήν του διαταραγμένου ψυχολογικά Denethor.
Εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του, ουσιαστικά παραιτημένος και ηττημένος χρόνια από κάθε διεκδίκηση στη ζωή ακολουθεί μοιραία το τέλος του φτάνοντας σε παρανοϊκή συμπεριφορά.


O Brad Dourif στο ρόλο του Grima

Αμερικάνος ηθοποιός, γεννημένος το 1950.
Η ερμηνεία του αφορά τον κόντρα ρόλο του Grima, ενός δόλιου τύπου, πιστού οργάνου του Σάρουμαν, που δρά δίπλα στον βασιλιά Theoden στο Ρόχαν, με σκοπό την απόλυτη πνευματική του χειραγώγηση και έλεγχο.
Σκηνικά η παρουσία του είναι εκπληκτική τόσο ως μορφή όσο και ως ερμηνεία.



Σημαντικές στιγμές στην ταινία

Στους "Δύο πύργους" υπάρχουν πάρα πολές σκηνές που κορυφώνουν την συγκίνηση και προκαλούν δυνατά συναισθήματα. Οι παράλληλες δράσεις είναι πάρα πολλές έτσι ώστε σε κάθε σκηνή να συναντάμε και να βιώνουμε και κάτι ξεχωριστό. Προσωπικά διάλεξα δύο σημαντικές τέτοιες σκηνές για να τις θυμηθούμε:

Ο Διάλογος της Arwen με τον πατέρα της Elrond


Στο "Σχιστό λαγκάδι" είναι η πόλη των Ξωτικών. Εκεί όπου ζει ο βασιλιάς τους ο Έλροντ με την κόρη του την Άργουεν




Ο Τόλκιν εδώ, χειρίζεται με έντονα συναισθήματα το θέμα της ερωτικής αγάπης. Η νεαρή Άργουεν, ως ξωτικό, είναι αθάνατη. Αν αγαπήσει, αν ερωτευθεί, ζει τον έρωτά της αλλά χάνει την αθανασία της.
Το μεγάλο αυτό συμβολικό δίλημμα, που φέρνει στην επιφάνεια τη δύναμη της αγάπης και τις ανατροπές που φέρνει στη ζωή μας, παρουσιάζει με υπέροχο τρόπο ο Τζάκσον στην ταινία.

Ο Έλροντ, πατέρας της Άργουεν, συνομιλεί μαζί της για την πιθανή απόφασή της να ζήσει με τον αγαπημένο της.


Παρακολουθείστε αυτήν την πραγματικά συγκλονιστική σκηνή φίλες και φίλοι. Επίσης σας δίνω και τον διάλογο μεταξύ πατέρα και κόρης.


"Άργουεν ήρθε η ώρα, τα πλοία φεύγουν απ το Βάλινορ, φύγε πριν να είναι αργά"
"Πήρα την απόφασή μου"
"Δεν θα γυρίσει πίσω, γιατί παραμένεις εδώ όταν δεν υπάρχει ελπίδα;"
"Υπάρχει ακόμα ελπίδα"
"Αν ο Άραγκορν επιβιώσει απ τον πόλεμο πάλι δεν θα σμίξετε. Αν ο Σάουρον ηττηθεί και ο Άραγκορν γίνει βασιλιάς και όλα όσα ελπίζεις βγούν αληθινά,
πάλι θα πρέπει να γευτείς την πίκρα της θνητότητας.Είτε από το σπαθί είτε από την αργή φθορά του χρόνου, ο Άραγκορν θα πεθάνει. 
Και δεν θα υπάρχει παρηγοριά για σένα. Καμιά παρηγορία να απαλύνει τον πόνο του θανάτου του. 
Θα ανταμώσει το θάνατο. Σαν μια μεγαλόπρεπη εικόνα των βασιλιάδων των ανθρώπων, σε ασκίαστη δόξα πριν την καταστροφή του κόσμου. 
Όμως εσύ κόρη μου, θα παραμένεις στο σκοτάδι και την αμφιβολία, σαν το σούρουπο το χειμώνα που έρχεται χωρίς αστέρια.
Θα κατοικείς εδώ, δεμένη στην οδύνη σου κάτω από τα μαραζωμένα δέντρα, μέχρι όλος ο κόσμος να αλλάξει και τα μακριά χρόνια της ζωής σου να εξαντληθούν. 
Άργουεν!Δεν υπάρχει τίποτα για σένα εδώ! Μόνο ο θάνατος!Δεν έχω και εγώ την αγάπη σου;"
"Έχεις την αγάπη μου πατέρα"




Η Άργουεν θα φύγει με τα υπόλοιπα Ξωτικά για τους "Αθάνατους τόπους" σε μια σκηνή που ξεχωρίζει για την μαγεία και την αισθητική της. Μέχρι που θα πάρει την απόφαση που θα κρίνει και τη ζωή της για τον άνθρωπο που αγαπά. Μια απόφαση που θα δούμε στην τρίτη ταινία του δημιουργού.


Ο θρήνος της Eowyn για το θάνατο του Theodred 

Μία ακόμα αριστουργηματική σκηνή στην ταινία αποτελεί ο θρήνος της Eowyn για τον θάνατο του εξαδέλφου της Theodred και την τελετή της ταφής του.
Τα λόγια στον πένθιμο ύμνο είναι στα αρχαία Αγγλικά κάτι που κάνει τη συγκεκριμένη σκηνή να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αξία.

Ας την παρακολουθήσουμε με έκδηλη συγκίνηση


Η παρουσία και η εμφάνιση της Miranda Otto ως Eowyn είναι συγκλονιστική



"Forth Eorlingas

Μία Επική μεγαλειώδης κινηματογραφική σκηνή, που σκηνοθετικά ακολουθεί τις κλασικές πολεμικές σκηνές του Kurosawa στο σινεμά.
Η απελπισμένη έξοδος των Εορλίνγκας από το πολιορκημένο Χέλμς Ντιπ αλλά και ταυτόχρονα η επική έφοδος του ιππικού των Ροχίρημ.
Σκηνές μέσα σε ένα σκηνικό περιβάλλον αληθινά εκστατικό.





Γενικά στατιστικά της ταινίας

Το κόστος της ταινίας ανήλθε στα 94 εκατομμύρια δολάρια. Η υποδοχή του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από ενθουσιώδης και στην πρώτη βδομάδα της προβολής η ταινία είχε έσοδα 62 εκατομμύρια δολάρια. 
Συνολικές εισπράξεις για τις ΗΠΑ: 342,5 εκατομμ. δολάρια, παγκόσμια: 583,4 εκατομμ. δολάρια.
Εισπρακτικά ήταν Νο. 2 στις ΗΠΑ για το 2002
και Νο.1 παγκόσμια 
Σήμερα θεωρείται η 24η πιο εμπορική ταινία των τελευταίων ετών.

Στην Ελλάδα έκοψε 905 χιλιάδες εισιτήρια φτάνοντας στην κορυφή για την περιόδο 2002-2003.



ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Είναι περιττό να τονίσουμε το βαθμό αποδοχής και καταξίωσης και της δεύτερης ταινίας του "Άρχοντα των δαχτυλιδιών" στα παγκόσμια κνηματογραφικά φεστιβάλ.

Η Ταινία τιμήθηκε με 123 διεθνή βραβεία και ακόμα 137 υποψηφιότητες.
Στέκομαι στα πιο εμφαντικά βραβεία:

2 Oscar (Οπτικά εφέ, μοντάζ ηχητικών εφέ)
3 BAFTA (Ενδυματολογία, Οπτικά εφέ, Βραβείο κοινού)


Παρασκηνιακά

Ο Ρόλος της Άργουεν είχε αρχικά προταθεί στην Κέητ Γουίνσλετ αλλά η ίδια τον απέρριψε. Ανάλογη πρόταση είχε γίνει και στην Ούμα Θέρμαν. 
Ο Ντέιβιντ Γουένχαμ επιλέχτηκε να ερμηνεύσει τον Φάραμιρ λόγω της ομοιότητάς του με τον Σον Μπιν που ερμήνευε τον αδελφό του.

Η Ταινία γυρίστηκε στην Νέα Ζηλανδία όπως και η προηγούμενη. Μάλιστα οι σκηνές της μεγάλης μάχης στο Χέλμς Ντιπ διήρκησαν 4 μήνες και οι σκηνές ήταν νυχτερινές με πολλά ατυχήματα. Ο Βίγκο Μόρτενσεν έπαιζε με σπασμένα δύο δάχτυλα ποδιών και ο Μπέρναρντ Χιλ με κάταγμα στο στέρνο λόγω πτώσης από το άλογο.





Μέρι και Πίπιν πάνω σε έναν Έντ


Φρόντο και Σαμ στην πορεία τους προς το Βουνό του Χαμού


Ο Σάρουμαν επιθεωρεί τις ορδές των Ούρουκ Χάι στο Άιζενγκαρντ στον πύργο του.



"Οι δύο πύργοι" θα ολοκληρωθούν σε μια πολύ κρίσιμη πλοκή και κορύφωση για το έργο που έχει αναλάβει τόσο η παρέα του δαχτυλιδιού αλλά όλη ξανά η συμμαχία ανθρώπων, ξωτικών, νάνων και μάγων κατά των δυνάμεων του σκοταδιού.

Στο επόμενο μέρος θα συνεχίσουμε με την τρίτη και τελευταία ταινία της θρυλικής τριλογίας.
Καλή ανάγνωση φίλες και φίλοι.

Το 4ο μέρος κλείνει εδώ με ένα βίντεο αφιερωμένο στον βασιλιά Theoden, στις μεγάλες του στιγμές





Σχόλια

  1. Φίλε μου Γιάννη χαιρετίζω με χαρά και αυτό το μέρος της κατατοπιστικου αφιερώματος σ'αυτό το κινηματογραφικό έπος.
    Η πλοκή σε αυτό το μέρος ξετυλίγεται με μαεστρία,οι ήρωες αποκτούν βάθος και υπόσταση,η απελπισία και η αγανάκτηση είναι ζωγραφισμένη σε όλους τους χαρακτήρες και όλες τους οι προσπάθειες καταλήγουν σε ένα μεγαλειώδες cliffhanger για το επόμενο κεφάλαιο.
    Υπάρχουν από τις κορυφαίες σκηνές επικής μάχης και σκηνές με έντονο συγκινησιακό φορτίο.
    Μπράβο Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο φίλε,
      μου αρέσει αυτή η παράλληλη στράτα μας εδώ, στο μεγάλο αυτό αφιέρωμα που τόσο αγαπάμε και μας συγκινεί. Όπως λες, το επικό στοιχείο στην δεύτερη αυτή ταινία είναι κυρίαρχο. Οι μεγάλες μάχες και κύρια η πολιορκία του Χέλμς Ντιπ είναι από τις κορυφαίες του είδους στον κινηματογράφο. Όταν ο δημιουργός σέβεται το γραπτό έργο του συγγραφέα αλλά και τους θεατές, τότε έχουμε αριστουργήματα.
      Καλησπέρα φίλε μου και ευχαριστώ πολύ.

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα φίλε Γιάννη! Εξαιρετική οπώς πάντα,καί αυτή η παρουσίαση σου!
    Δεν μπόρεσα ακόμα νά δώ τήν τριλογία . Καί τό κάστ τών ηθοποιών πολύ καλό!
    Καλή εβδομάδα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμητρα καλησπέρα κοπέλα μου. Χμμμ ψάξε την ευκαιρία να το κάνεις καλή μου φίλη. Θα αποζημιωθείς. Εγώ να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο και την παρουσία σου. Καλή βδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Το έχω δει πάνω απο δυο φορές! Και θα σου πω ότι η παρουσίασή σου είναι παραπάνω από εξαιρετική. Όντως η δουλειά που έγινε στην κινηματογραφική μεταφορά του Άρχοντα των δαχτυλιδιων είναι προσεγμένη και με σεβασμό στον συγγραφέα δίνει ένα αριστούργημα.
    Γι αυτό ο κόσμος το αγκάλιασε τόσο πολύ.
    Βεβαίως και τα μηνύματα που δίνει και αυτό το έργο της τριλογίας φοβερά. Μπορεί να μας συνεπαίρνει η σκηνοθετική δουλειά και η χρήση της τεχνολογίας αλλά καταφέρνουν, και αυτό το βρίσκω σημαντικότατο, να αφήνουν τις πανανθρώπινες ιδέες να ''βγαίνουν''μπροστά
    Καλημέρα από την δεύτερη πατρίδα σου
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την Άννα μας με τον αέρα του νησιού ολόγυρά της. Ευχαριστώ πολύ για την αύρα ανέμου και τη δροσιά της.
      Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα πανανθρώπινα μηνύματα στον "Άρχοντα" είναι πανταχου παρόντα και πολλές φορές εμφαντικά δοσμένα.
      Έτσι και στους "Δύο πύργους" αρχίζουν και γιγαντώνονται και καταλαμβάνουν χώρο στην όλη πλοκή. Η δύναμη της αγάπης, του έρωτα, της φιλίας, η αξιοπρέπεια και η περηφάνεια ενός ηγέτη, ο πόνος για την απώλεια και τόσα άλλα.
      Ο επικός χαρακτήρας του έργου ανεβάζει στροφές και μας δίνει ανεπανάληπτες στιγμές.
      Να είσαι καλά Άννα μου, σε κοπέλα μου. Απολαύστε το καλοκαίρι σας.

      Διαγραφή
  4. Θαυμάσια παρουσίαση, Γιάννη!
    Μια εξαίσια κινηματογραφική προσπάθεια, ένα έργο ζωής για τον Jackson, το οποίο σχεδίασε και υλοποίησε με μεγάλη αγάπη και μαεστρία! Το μέρος αυτό είναι ίσως το πιο αγχωτικό και άκρα συγκινητικό από τα άλλα δύο.
    Τα έχω δει πάρα πολλές φορές, πέρα από τον κινηματογράφο, διότι έχω στο σπίτι μία μεγάλη θαυμάστρια των ταινιών μα και των βιβλίων. Είδε μαζί μου το πρώτο μέρος στα έξι της και διάβασε το πρώτο βιβλίο αντίστοιχα στα οχτώ μόνη της! Τι το ήθελα; Έχει κόλλημα μεγάλο (τα έχει διαβάσει και τα έχει δει όλα - πολλές φορές) και φυσικά λατρεύει τον Τόλκιν! Σ' αυτό δεν έχει άδικο...
    Το πιο αστείο είναι ότι εχθές την ώρα που διάβαζα την παρουσίαση σου εκείνη έβλεπε με τη γιαγιά της, την οποία είχε ζαλίσει, για πολλοστή φορά το τρίτο μέρος...! Έλεος!
    Φέτος της διάβασα (είχαμε χρόνια να το κάνουμε αυτό, αλλά ήταν οι συνθήκες τέτοιες...) το Σιλμαρίλλιον, το οποίο είναι αρκετά δύσκολο για τον αναγνώστη. Ε, έπαθε ντελίριο, τι να πω!
    Αυτά τα λάθη - και άλλα - κάνουμε οι γονείς...!
    Εμένα η πρώτη μου επαφή με την τριλογία ήταν το πρώτο βιβλίο, που μου χάρισε ένας φίλος στα 22 μου χρόνια. Τότε δεν κόλλησα, όμως μετά εντυπωσιάστηκα από τη δουλειά που είχε γίνει και τη συγγραφική μα και την κινηματογραφική.
    Ξέρεις το επόμενο θέμα σου πάνω στον Τόλκιν θα είναι Τα Χόμπιτ, τα οποία γράφτηκαν μετά την τριλογία! Να το δεις, αν δεν το έχεις κάνει μέχρι τώρα.
    Σε ζάλισα και φεύγω!
    Οι παρουσιάσεις σου είναι μοναδικές και ιδιαίτερα θερμές πάντα!
    Καλή συνέχεια, λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γλαύκη μου στο έχω ξαναπεί, δεν με ζαλίζεις ποτέ! Όσα και να λες είναι για ένα πολύτιμα αλλά και αγαπημένα καθώς αποτελούν κατάθεση της καρδιάς σου.
      Στο θέμα τώρα: Λάτρεψα την κόρη σου με τις προτιμήσεις της αλλά και ...σένα με την σπουδή σου πάνω στο αντικείμενο. Το λατρεύω αυτό ξέρεις. Τη σπουδή σου, τη μεθοδικότητα που δείχνεις, την αγάπη, το μεράκι. Το να διαβάσεις με την κόρη σου το βιβλίο ε φιλενάδα, δεν είναι και μικρό θέμα. Δείχνει πραγματικά τις αξίες σου σαν μητέρα, σαν φίλη, σαν άνθρωπος.
      Τα "Χόμπιτ" τα έχω δει, τα έχω λατρέψει εννοείται και το έχω κατά νου να τα παρουσιάσουμε και αυτά στο μέλλον. Εμένα με συγκίνησε να σου πω, το τρίτο μέρος καθώς ειδικά, οι σκηνές του αποχωρισμού με έκαναν να κλαίω.
      Ευχαριστώ Γλαύκη μου. Μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη σε αυτό το κομμάτι.
      Υ.Γ. Δυστυχώς κανένα από τα βιβλία δεν τα έχω διαβάσει και πρέπει να το κάνω, ειδικά με το "Σιλμαρίλλιον".
      Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω καλή μου.

      Διαγραφή
  5. Άργησα να το διαβάσω, αλλά να μαι εδώ. Όμορφες εικόνες, συγκλονιστικες έφερε στο μυαλό μου αυτή η παρουσίαση και σε ευχαριστώ πολύ γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς την αγαπητή μου Ειρήνη. Πολύ δυνατό το 2ο έργο επίσης καλή μου φίλη. Όπως το λες και κύρια το αισθάνεσαι. Και εγώ σε ευχαριστώ ιδιαίτερα και το ξέρεις. Καλή συνέχεια.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

Κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο: "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir