Γυναικεία λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Μέρος δεύτερο)

 Φίλες και Φίλοι,

Η "Μήδεια" έφυγε και άφησε πίσω της ένα ορυμαγδό προβλημάτων, καταστροφών και απωλειών. Εμείς παραμένουμε ζωντανοί στο κινηματογραφικό μας "στερέωμα" προσπαθώντας να αποδιώξουμε κάθε γκρίζα σκέψη και αρνητικό συναίσθημα.

Πριν λίγες μέρες είχα δημοσιεύσει το: Γυναικεία λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Μέρος1ο) 

Σήμερα είναι καιρός να σας παρουσιάσω τη συνέχεια αυτού του, εξ ορισμού, λαμπερού θέματος.

Γυναικεία λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Μέρος 2ο)


Αφήνουμε λοιπόν την ιστορία να μας ταξιδέψει πολλά χρόνια πίσω στις χρυσές εκείνες εποχές του Χόλιγουντ όπου μεσουρανούσαν μυθικά ονόματα γυναικείων ηθοποιών, που παραμένουν έως σήμερα αξέχαστα.

Καλό μας ταξίδι λοιπόν.


ANGELA LANDSBURY


Από τις πιο μεγάλες μορφές της Αγγλικής υποκριτικής σκηνής.

Γεννημένη στις 16 Οκτώβρη 1925 στο Λονδίνο. Με διπλή υπηκοότητα, αυτήν της πατρίδας της αλλά και Αμερικάνικη. Μια μεγάλη γκάμα στις δυνατότητές της: Ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος, τραγουδίστρια, παραγωγός. Με την έναρξη του πολέμου, το 1940, έφυγε για τις ΗΠΑ όπου και συνέχισε τη λαμπερή της καριέρα.

Ήταν τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου, το 1945, 1946 και το 1963.

Η φιλμογραφία της ξεκίνησε το 1944 με το θρυλικό "Gaslight",  όπου ήταν συγκλονιστική στην ερμηνεία της ως Νάνσυ, υπηρέτρια της Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

Έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε 114 ταινίες. σε όλες τις εκφάνσεις της υποκριτικής, κινηματογράφο, θέατρο και τηλεόραση. 

33 Βραβεία και ακόμα 55 υποψηφιότητες συνοδεύουν τη μεγάλη της καριέρα. Η μεγαλύτερη ερμηνευτική στιγμή της θεωρείται η συμμετοχή της στο πολιτικό θρίλερ του Τζον Φρανκενχάιμερ "Ο άθρωπος της Μαντζουρίας". Από το 1970 μεταπήδησε περισσότερο στο θέατρο και από το 1980 και στην τηλεόραση.


BARBARA STANWYCK

Ένας ακόμα θρύλος για το κλασικό Χόλιγουντ

Γεννημένη στις 16 Ιούλη 1907, έφυγε στις 20 Γενάρη 1990, σε ηλικία 83 ετών.

Ηθοποιός με τεράστια εμπειρία αλλά και εύρος ρόλων. Στάθηκε επάξια στο πλάι μεγάλων σκηνοθετών της εποχής. Σεσίλ ντε Μιλη, Φριτς Λάνγκ, Φρανκ Κάπρα, Μπίλι Γουάιλντερ. Στον κινηματογράφο στάθηκε για 38 ολάκερα χρόνια, έχοντας στην φιλμογραφία της 85 ταινίες. Στη συνέχεια δούλεψε και στην τηλεόραση.



Το Αμερικάνικο ινστιτούτο κινηματογράφου την έχει κατατάξει στην 11η θέση με τις 25 μεγαλύτερες γυναικείες παρουσίες όλων των εποχών. Ήταν 4 φορές υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου (1938,1942,1945,1949). Τιμήθηκε από την Αμερικάνικη ακαδημία το 1981, με τιμητικό Όσκαρ για την συνολική της προσφορά. Συνολικά τιμήθηκε με 20 βραβεία και 6 ακόμα υποψηφιότητες.

Αλησμόνητη θα μείνει η σκοτεινή ερμηνεία της στο υπέροχο φίλμ νουάρ του Billy Wilder "Double Indemnity", ερμηνεία για την οποία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου αλλά το έχασε από την επίσης υπέροχη Ίνγκριντ Μπέργκμαν στην ερμηνεία της στην ταινία "Gaslight"


GLORIA GRAHAME


Γεννημένη στις 28 Νοέμβρη 1923 στο Λος Άντελες, έφυγε στις 5 Οκτώβρη 1981 στην Ν.Υόρκη, εντελώς πρόωρα σε ηλικία 58 ετών. από επιπλοκές που της προκάλεσε καρκίνος του μαστού από τον οποίο έπασχε το 1974.

Ηθοποιός με εξαίρετη ομορφιά, με καριέρα στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Διέπρεψε σε ρόλους φιλμ νουαρ. Η φιλμογραφία της ξεκίνησε το 1944 στην ταινία "Gold fever". Τιμήθηκε με 2 βραβεία και ακόμα 2 υποψηφιότητες. Ανάμεσά τους με Όσκαρ Β' Γυναικείου ρόλου το 1953 για την ερμηνεία της στην ταινία "The bad and the beautiful" και επίσης υποψήφια για το ίδιο βραβείο το 1948 στην ταινία "Crossfire".

Για την συνολική προσφορά της έχει το δικό της αστέρι στη λεωφόρο Δόξας του Χόλιγουντ. Διακρίθηκε για την υπέροχη ερμηνεία της στο νουάρ "In a lonely place" του Nicholas Ray στο πλάι του μεγάλου Χάμφρεϋ Μπόγκαρτ. Επίσης μεγάλες οι παρουσίες της στις ταινίες: "Το όγδοο θαύμα" 1952, "Πύρινος εφιάλτης" 1952, "Το ανθρώπινο κτήνος", "Η μεγάλη κάψα" 1953 και "Οκλαχόμα" 1955, ταινίες που θεωρούνται οι κορυφαίες της καριέρας της. Η φιλμογραφία της ανέρχεται συνολικά σε 64 ταινίες.


INGRID BERGMAN


Ένα από τα μεγαλύτερα ιερά "τέρατα" της υποκριτικής τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο. Μια γυναίκα θρύλος της τέχνης που σημάδεψε με το πέρασμά της τα δρώμενα.

Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1915 στην Στοκχόλμη και πέθανε ακριβώς τη μέρα των γενεθλίων της το 1982, πρόωρα σε ηλικία 67 ετών από καρκίνο του μαστού.

Απόφοιτη της δραματικής σχολής της Στοκχόλμης ξεκίνησε την τεράστια καριέρα της το 1938 στο θέατρο όπου και ξεκίνησε να σαρώνει την αγάπη και την καταξίωση. Γυναίκα με κλασική ομορφιά, συγκρατημένη, και με έναν έκδηλο αισθησιασμό χωρίς να τον αποκαλύπτει περαιτέρω.



Το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της έδωσε την 4η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των μεγάλων γυναικών της σκηνής.

Η φιλμογραφία της ήταν 54 ταινίες. Ανάμεσά τους βρίσκονται φιλμ που σημάδεψαν την ιστορία της χρυσής εκείνης εποχής:  "Ο εφιάλτης", "Δρ. Τζέκυλ και Μίστερ Χάυντ", "Καζαμπλάνκα", "Για ποιον χτυπά η καμπάνα", "Υπόθεσις Νοτόριους", "Αναστασία", "Έγκλημα στο Όριαν εξπρές" "Φθινοπωρινή σονάτα"

Τιμήθηκε με 35 διεθνή βραβεία και ακόμα 17 υποψηφιότητες. Ξεχωρίζουν 3 Όσκαρ, 2 από αυτά Α' γυναικείου ρόλου (Εφιάλτης, Αναστασια) και ένα υποστηρικτικού ρόλου (Έγκλημα στο Όριαν εξπρες), 4 Χρυσές σφαίρες, 2 βραβεία ΕΜΜΥ, 1 βραβείο BAFTA, 1 Βραβείο CESAR, 3 David di Donatello, 1 Φεστιβάλ Βενετίας.


JOAN BLONDELL


Το κορίτσι με τα ξανθά μαλλιά, τα πολύ μεγάλα υπέροχα γαλάζια μάτια αλλά και εκείνο το εκφραστικό μεγάλο χαμόγελο.


Γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1906 στην Ν. Υόρκη και έφυγε στις 25 Δεκέμβρη 1979 στη Σάντα Μόνικα, σε ηλικία 73 ετών.

Ξεκίνησε τη μεγάλη της καριέρα στο VAUDEVILLE ως χαρακτήρας κόμικ με το όνομα Eddie και καταξιώθηκε σε μια πολύ μεγάλη καριέρα χρόνων


Από τις γυναίκες εκείνες που προκάλεσαν ρίγη ηδονής στην εμφάνισή τους. Για 51 ολάκερα χρόνια δούλευε ασταμάτητη στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Έφτασε σε μια φιλμογραφία ρεκόρ 162 εμφανίσεων, αριθμός που προκαλεί ίλιγγο.

Ήταν υποψήφια για Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου το 1952 στο "Γαλάζιο Βέλο" και το 1960 πήρε και αυτή δικαιωματικά το άστρο της στο Walk of fame του Χόλιγουντ.


JOAN CRAWFORD


Μία ακόμα από τις μεγάλες ντίβες του παλιού Χόλιγουντ. Μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα και μια γυναίκα με "ειδικό βάρος" της δικής της ξεχωριστής ταυτότητας και αισθητικής.

Το πραγματικό της όνομα Lucille Fay LeSueur, γεννήθηκε στις 23 Μάρτη 1904 στο Τέξας και έφυγε στις 10 Μάη 1977, σε ηλικία 73 ετών από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Το 1925 ξεκίνησε η τεράστια καριέρα της στον βουβό κινηματογράφο, το 1928 γνώρισε την πρώτη επιτυχία.  Συνήθως οι ρόλοι της καθιέρωσαν το πρότυπο της σκληρά εργαζόμενης γυναίκας αλλά και αυτής που βρίσκει επιτυχία στον έρωτα. Έγινε ένα από τα μεγάλα αστέρια του Χόλιγουντ.


Μεγάλες οι εμφανίσεις της στα: "Θύελλα σε μητρική καρδιά" (Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου), "Τα λύτρα του πόνου", "Πύρινος εφιάλτης" 1952. Η φιλμογραφία της έδωσε 109 συμμετοχές σε ταινίες. Τεράστια ήταν η επιτυχία της στην ταινία τρόμου "Τι απέγινε η Baby Jane" το 1962 που έπαιξε με τη μεγάλη της αντίπαλο Μπέτι Ντέιβις.

11 Βραβεία και 7 υποψηφιότητες κοσμούν το παλμαρέ της. Με το Όσκαρ που αναφέραμε, ακόμα 2 υποψηφιότητες ("Possessed", Mildred pierce"), 1 Χρυσή σφαίρα 

Το Αμερικάνικο ινστιτούτο κινηματογράφου της έχει δώσει την 10η θέση στη μεγάλη 25άδα όλων των εποχών.


JUDY GARLAND


Ένα από τα πιο φωτεινά πρόσωπα του κλασικού Χολιγουντ. Ηθοποιός και τραγουδίστρια, χαρακτηριστική με τη γλυκύτατη φωνή της. Μια φωνή που την καθιέρωσε σε 40 χρόνια στη σκηνή ερμηνεύοντας τραγούδια με διάφορα θέματα και διαθέσεις.

Γεννήθηκε στις 10 Ιούνη 1922 και έφυγε με τραγικό και πρόωρο τρόπο στις 22 Ιούνη 1969, μόλις σε ηλικία 47 ετών, έχοντας σοβαρότατα προβλήματα με αλκοόλ και ναρκωτικά, γεγονός που την οδήγησε σε αυτόν τον χαμό.

Η Φιλμογραφία της έδωσε 40 συμμετοχές της σε ταινίες και 163 συμμετοχές σε soundtracks ταινιών, αριθμός συγκλονιστικός. Αναφέρουμε ενδεικτικές της ταινίες-παρουσίες:
1939 "Ο Μάγος του Οζ", 1944 "Το τραγούδι της αγάπης", 1954 "Ένα αστέρι γεννιέται", 1961 "Η δίκη της Νυρεμβέργης"


9 βραβεία και ακόμα 8 υποψηφιότητες κοσμούν το πέρασμά της από τον κινηματογράφο. Το 1962 τιμήθηκε με ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ για την προσφορά της. Προτάθηκε για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου στην ταινία "Ένα αστέρι γεννιέται". Επίσης προτεινόμενη για υποστηρικτικό ρόλο στην ταινία "Η δίκη της Νυρεμβέργης". Τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο "Σεσίλ ντε Μιλ" για την προσφορά της στον κινηματογράφο και ήταν η νεώτερη ηθοποιός που το κατέκτησε στα 39 της χρόνια.

Το 1939 τραγούδισε το "Πάνω από το ουράνιο τόξο" (Over the rainbow), στην ταινία "Ο μάγος του Οζ". Μια εκτέλεση, ως μικρή Ντόροθυ, που προκάλεσε τεράστια δισκογραφική επιτυχία σε όλον τον κόσμο αλλά συγκίνησε τους πάντες, παίρνοντας ειδικό βραβείο. 




Είχε πολυτάραχη ζωή με πέντε γάμους, εκ των οποίων οι 4 απέτυχαν. Ακόμα και τα παιδικά της χρόνια ήταν προβληματικά. 



AUDREY HEPBURN


Ένα ακόμα από τα εκφραστικά πρόσωπα του κλασικού κινηματογράφου η Αγγλίδα ηθοποιός αλλά και φημισμένη παγκόσμια, παραγωγός.
Γεννήθηκε στις 4 Μάη 1929 στο Βέλγιο και έφυγε στις 20 Γενάρη 1993 στην Ελβετία, σε ηλικία πρόωρη 62 ετών από καρκίνο.

Διακρίθηκε στο μεγάλο της πέρασμα στο θέατρο, στον κινηματογράφο αλλά και σε μουσικές παραστάσεις στο Μπροντγουέι. Το Αμερικάνικο ινστιτούτο κινηματογράφου την έχει κατατάξει στην 3η θέση από τις 25 μεγάλες γυναίκες στάρ του σινεμά.

Η ομορφιά της ήταν ξεχωριστή και για πολλά χρόνια αποτέλεσε και σύμβολο μόδας και στυλ. Στο ύστερο χρόνο της ζωής της προσέφερε μεγάλη υπηρεσία σε ανθρωπιστικά έργα και τιμήθηκε για αυτό από την UNESCO.


Η φιλμογραφία της διήρκησε από το 1949 έως το 1989. Έπαιξε σε 34 ταινίες και συμμετείχε σε 14 soundtracks.
1953  "Διακοπές στη Ρώμη",  1961 "Πρόγευμα στου Τίφαννις",  1963 "Ραντεβού στο Παρίσι",  1964  "Ωραία μου κυρία".

Γνώρισε την παγκόσμια καταξίωσε με 25 βραβεία και ακόμα 41 υποψηφιότητες. Τιμήθηκε με όλα τα βραβεία όπως Όσκαρ, Έμμυ, Γκραμι. 1 Όσκαρ για την ανθρωπιστική προσφορά της το 1993, Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για το "Διακοπές στη Ρώμη", 1 Χρυσή σφαίρα το 1990, 3 βραβεία BAFTA, 3 βραβεία DAVID DI DONATELLO, 1 βραβείο GRAMMY. Επίσης έχει και το δικό της άστρο στο Walk of fame του Χόλιγουντ.

Στην πολιτική και κοινωνική της δράση, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο, Λατινική Αμερική, Αφρική. Συναντήθηκε με κινήματα και ηγέτες και με απλούς ανθρώπους και αγωνίστηκε για να δοθεί λύση σε πολλά βασικά προβλήματα επιβίωσης πληθυσμών, όπως αυτό του νερού στο Σουδάν. 


KIM NOVAK


Ηθοποιός της νεώτερης γενιάς. Γεννημένη στις 13 Φλεβάρη 1933 στο Σικάγο.
Ξεκίνησε τη μεγάλη της καριέρα το 1954 και στην συνέχεια η πορεία της είναι ανοδική, με μεγάλες επιτυχίες και πολύ μεγάλες συνεργασίες στο χώρο του κινηματογράφου. 
Δούλεψε με τον Όττο Πρέμινγκερ, τον Άλφρεντ Χίτσκοκ και άλλους σκηνοθέτες σε εμβληματικούς ρόλους.

Η Φιλμογραφία της είναι 33 ταινίες ανάμεσα στις οποίες θα ξεχωρίσουν κάποιες που την έφεραν απόλυτα στην κορυφή της δημοσιότητας.




Το 1958 θριαμβεύει στο θρίλερ του Χίτσκοκ "Βέρτιγκο" στο πλάι του μεγάλου Τζέημς Στιούαρτ, το 1955 στο "Πικ νικ" και στο "Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι" του Όττο Πρέμινγκερ στο πλάι του Φρανκ Σινάτρα, το 1957 στο "Η φλόγα καίει ακόμα",  "Ο φιλαράκος μου", το 1958 στο "Ήρθες αργά αγάπη μου", το 1959 στο "Περασμένα μεσάνυχτα, το 1960 στο "Θα ανταμώσουμε ξανά"
Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 η Κιμ Νόβακ κατακτούσε την κορυφή για να την αφήσει σταθερά και να επανέλθει πολλά χρόνια μετά, το 1980 σε μια έξοχη εμφάνιση στο αστυνομικό της Αγκάθα Κρίστι "Στον καθρέφτη είδα το δολοφόνο" όπου έπαιξε στο πλάι της Ελίζαμπεθ Ταίηλορ και του Ροκ Χάτσον.

Έχει τιμηθεί με 5 βραβεία και ακόμα 7 υποψηφιότητες.
2 Χρυσές σφαίρες το 1955 και 1957, και το 1997 από το Φεστιβάλ Βερολίνου για την συνολική της προσφορά.


ELIZABETH TAYLOR



Ένας ακόμα αιώνιος θρύλος στην ιστορία του κινηματογράφου. Ίσως τα ωραιότερα μάτια του κινηματογράφου εκείνης της εποχής

Γεννημένη στις 27 Φλεβάρη 1932 στο Λονδίνο από Αμερικάνους γονείς, έφυγε στις 23 Μάρτη 2011 στο Λος Άντζελες,  από καρδιακή ανεπάρκεια, πρόωρα σε ηλικία 79 ετών.

Στη δεκαετία του 1950 αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ντίβα του Αμερικάνικου κινηματογράφου. Ξεκίνησε τη μεγάλη της καριέρα το 1943 στην ταινία "Σιωπηρός μάρτυρας" κερδίζοντας τον τίτλο του "Παιδιού θαύμα". Το Αμερικάνικο ινστιτούτο κινηματογράφου την κατατάσσει στην 7η θέση των 25 μεγαλύτερων σταρ του σινεμά.

60 ολάκερα χρόνια στον κινηματογράφο, έχοντας στη φιλμογραφία της 79 συμμετοχές σε ταινίες.
1960 "Ζήσαμε την αμαρτία" (Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου), 1963 "Κλεοπάτρα" σε μια εμβληματική ερμηνεία υψηλής αισθητικής, 1966 "Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γούλφ", Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου σε μια ερμηνεία ανεπανάληπτη, 1951 "Μια θέση στον ήλιο", 1960 "Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι", Υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, 1959 "Λυσσασμένη γάτα", υποψήφια για Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, 1958 "Όσα δεν σβήνει ο χρόνος"


Συνολικά οι βραβεύσεις της είναι 40 βραβεία και ακόμα 34 υποψηφιότητες.
Επίσης έχει τιμηθεί με:
4 Χρυσές σφαίρες, 2 BAFTA, 1 Aσημένια άρκτο Βερολίνου, 3 David di donatello,  Αστέρι στο Walk of fame, 




Για όσους ενδιαφέρονται για το συγγραφικό μου έργο, ακολουθείτε το blog: Ανθολογία: Γιάννης Πιταροκοίλης


Σχόλια

  1. Εκπληκτική και η συνέχεια του αφιερώματος Γιάννη μου.
    Η μία πιο λαμπερή από την άλλη. Ηθοποιοί διαχρονικής ομορφιάς με ταινίες ορόσημα στην καριέρα τους.
    Μπράβο Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάρηκα που σου άρεσε Γιώργο μου. Η μαυρίλα των ημερών, μας οδηγεί να αναζητήσουμε λίγη λάμψη στη ζωή μας από πρόσωπα που έχουν αφήσει στίγμα στην ιστορία τους. Ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Την καλησπέρα μου.

      Διαγραφή
  2. Από όλες αυτές τις λαμπρές υπάρξεις, ξέρω φυσικά την Taylor, την Bergman, την Κim Novak, την Herburn. Από όλες πιο πολύ μου άρεσαν οι Herburn και η Bergman. Α και τα μάτια της Τέιλορ!!!
    Βάλε και αντρική λάμψη να μας πάρει την μαυρίλα της ζωής μας και εμάς των γυναικών...όλο μονοφάι;;;;;;;😍😊😊😊
    Καλό βράδυ Γιάννη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και θα βάλω Άννα μου! Λες να σας αφήσω έτσι; Εννοείται; Να κλείσουμε τον κύκλο με τις γυναίκες και θα πάμε και τα παλικάρια!
      Ευχαριστώ καλή μου φίλη. Διατηρούμε το χιούμορ και τη ζωντάνια μας. Καλό ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  3. Τώρα, τι να πω όταν μου παρουσιάζεις, Μπέργκμαν, Νόβακ, Τέιλορ, σταρ αληθινές που όπου κι αν έπαιξαν έγραψαν ιστορία αλλά και κέντρισαν το μυαλό μας. Βέβαια και όλες οι άλλες, σπουδαίες ηθοποιοί δεν ήταν τυχαίες και ίσως το αφιέρωμά σου να έχει μεγαλύτερη αξία, διότι τις ξαναβάζεις στο κάδρο της μνήμης μας.
    Ένα ακόμα όμορφο αφιέρωμα, νοσταλγικό αλλά ξέρεις; ακόμα και σήμερα οι μόνες ταινίες, που δεν χάνω από την τηλεόραση, είναι αυτές, εκείνης της εποχής.
    Την Καλημέρα μου, Φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκείνη η χρυσή εποχή αγαπητέ Βασίλη, σίγουρα έχει και τα δικά της σκοτάδια. Σε μας τώρα, όπως είναι φυσικό φαντάζει εξωραϊσμένη όπως κάθε τι που διαβαίνει την κάθαρση του χρόνου. Όμως η αξία της είναι τεράστια. Μόνο αυτήν την εικονική λάμψη αν βλέπεις φτάνει να καταλαβαίνεις. Γιατί, εμφάνιση και ποιότητα συμβαδίζουν με τις γυναίκες αυτές. Σε άλλες περισσότερο σε άλλες λιγότερο. Και εγώ μαζί σου Βασίλη. Χαίρομαι κάθε παρουσία τους κοντά μας ακόμα. Καλησπέρα και ευχαριστώ αγαπητέ φίλε.

      Διαγραφή
  4. Ζούμε σκοτεινές μέρες Γιάννη, οπότε λίγη λάμψη χρειάζονταν.
    Πολύ ωραία η συνέχεια του αφιερώματος.
    Γνώρισα και υπάρξεις που δεν ήξερα και πολύ χάρηκα γι' αυτό, γιατί ομολογώ πως ο κινηματογράφος δεν είναι δυνατό μου στοιχείο, οπότε το cinefil με βοηθάει σε αυτό.
    Να 'σαι καλά για τον χρόνο και το μεράκι σου Γιάννη!
    Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό λέω και εγώ βρε Μαρίνα μου. Θέλουμε και λίγο λάμψη μην πέσουμε στα ...πατώματα με όσα γίνονται γύρω μας. Και εγώ μαθαίνω κορίτσι μου μέσα από αυτή τη διαδικασία. Παρέα όλοι μαζί. Σε ευχαριστώ πολύ, να είσαι καλά, όμορφο ξημέρωμα.

      Διαγραφή
  5. Ανάμεσα στις εκθαμβωτικές ντίβες της εποχής, θα ξεχώριζα την ANGELA LANDSBURY που, μεταξύ όλων των άλλων, έχει ερμηνεύσει και Μις Μαρπλ (το αγαπημένο μου είδος).
    Το είχαμε ανάγκη αυτό το φωτεινό διάλειμμα, Γιάννη μου.
    Νοσταλγία και θαυμασμός για μια εποχή που πέρασε ανεπιστρεπτί.
    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ξέχασα να το αναφέρω βρε Μαρία μου, έχεις δίκιο. Απέδωσε με επιτυχία την Μις Μαρπλ σε ύστερη ηλικία βέβαια. Μάλιστα όταν την είδα νέα, απαστράπτουσα και σέξυ στον "Εφιάλτη" δεν την αναγνώρισα. Και όταν διάβασα το όνομά της πραγματικά σοκαρίστηκα. Άτιμε χρόνε!
      Ευχαριστώ κορίτσι μου, να είσαι καλά για το πέρασμά σου.

      Διαγραφή
  6. Βλέπω ότι ο καρκίνος "θέριζε" κι εκείνες τις εποχές.. Δεν ξέρω αν ξεχώρισα την Τέιλορ επειδή είναι πιο γνωστή, συγκριτικά με μερικές όμορφες κυρίες, από το πολύ ωραίο αφιέρωμά σου, Γιάννη. Εμβληματικές προσωπικότητες, που συμμετείχαν σε αξέχαστες ταινίες, που δεν νομίζω ότι θα γίνουν ξανά, και επάξια εντάχθηκαν στο πάνθεον τών αιώνιων γυναικών.. Καλό βραδάκι 🌷🌺

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα μου, τι να πει κανείς για την Τέιλορ. Μεγάλη προσωπικότητα. Εντάξει, δικαιούμαστε να γεμίσουμε και να γεμίσουμε και λίγο ομορφιά και λάμψη έτσι; Σε ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Να είσαι καλά. Όμορφο βράδυ.

      Διαγραφή
  7. μία προς μία!
    αλλου ειδους γυναικεια ομορφια και υπαρξη η τοτε εποχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Κική μου, άλλη αισθητική εντελώς, άλλα τα πρότυπα της γυναίκας τότε, εντελώς διαφορετικά. Και είναι και η ασπρόμαυρη εικόνα που δένει με τη γοητεία τους. Καλησπέρα καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  8. Όσοι είδαν το Caslight είναι αδύνατον να μη θυμούνται την Άντζελα Λάνσμπουρι. Η Μπάρμπαρα Στάνγουικ, η Ίνγκριντ Μπέρκμαν, η Τζούντι Γκάρλαντ, η Όντρεϊ Χέπμπορν, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ…γυναίκες ηθοποιοί με διαφορετικές αποχρώσεις, με ακαταμάχητη γοητεία που διαθέτουν πέρα απ’ τη θηλυκή πλευρά τους εξαιρετικό ταλέντο και ισχυρή προσωπικότητα που μετεωρίζεται σε κάθε σύνθεση του ρόλου τους.
    Εξαιρετικό αφιέρωμα Γιάννη μου από μια νοσταλγική εποχή της μεγάλης οθόνης.
    Να είσαι καλά , καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αννίκα μου, βλέποντας το "Gaslight" μόλις είδα στην οθόνη την ελκυστική και ποθητή τότε Άντζελα, αληθινά δεν το πίστευα. Αχ αυτός ο χρόνος τελικά, τι επίδραση έχει στους ανθρώπους.
      Νοσταλγική εποχή, άλλων προδιαγραφών και μέτρων που μένει μέσα στην καρδιά και στις αισθήσεις μας να μας θυμίζει ή να μας γυρίζει πάλι εκεί.
      Ευχαριστώ Αννίκα μου, για την κρίση και τη συμμετοχή σου και τα όμορφα λόγια σου. Καλησπέρα κορίτσι μου.

      Διαγραφή
  9. Γιάννη, πολύ όμορφο το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, στις ηθοποιούς του κλασικού Χόλιγουντ που πασπάλισαν τα όνειρα του κοινού με λάμψη και μαγεία. Χαίρομαι που βλέπω τρεις αγαπημένες ηθοποιούς, Στάνγουικ - Μπέργκμαν - Χέμπορν. Λατρεμένη Μπέργκμαν, πολύ μπροστά για την εποχή της, κατάφερε να μην χαθεί, να ξεχωρίσει. Την έχω δει σε μια από τις πρώτες της ταινίες, το Intermezzo, με τον Λέσλι Χάουαρν. Λ-α-μ-π-ε-ρ-ή. Κάπου διάβασα πως ήταν τόσο έντονη η λάμψη της στην οθόνη που δεν της έβαζαν μακιγιάζ. Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωω τι λες τώρα Τζοάννα! Αυτό δεν το ήξερα. Η λάμψη της στις φωτογραφίες και στις εμφανίσεις της είναι παροιμιώδης όντως. Για την υποκριτική της ικανότητα δεν το συζητάμε. Από τις τεράστιες μορφές τέχνης. Και μου κάνει εντύπωση Τζοάννα μου ότι ενώ διατηρεί μια χαμηλή αισθησιακή εμφάνιση, εννοώ ενδυματολογικά, εμφανισιακά, δεν μπορεί να κρυφτεί η ομορφιά της.
      Καλησπέρα καλή μου φίλη, να είσαι καλά.

      Διαγραφή
  10. άλλες εποχές , άλλη ομορφιά τότε
    εννοώ με το τρόπο χτενίσματος και η φυσική τους ομορφιά εννοείται
    ωραίο θέμα όπως πάντα άλλωστε

    Καλώς σε βρήκα. Ελπίζω να σε βρίσκω καλά. Μετά από ένα διάλειμμα 4 μηνών , επέστρεψα και στη blogoγειτονιά μας και στο blog μου , με νέα ανάρτηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δελφινάκι μου καλώς όρισες και πάλι καλή μας φίλη. Μας λείπεις, στο έχω ξαναπεί. Και χαίρομαι που είσαι πάλι εδώ. Ελπίζω να είσαι καλά.
      Ναι, άλλες εποχές τότε, άλλη αισθητική, άλλα πρότυπα στη γυναικεία ομορφιά και εμφάνιση. Ευχαριστώ πολύ καλή μου φίλη. Καλή βδομάδα να έχεις.

      Διαγραφή
  11. Διάβασα τη συνέχεια του αφιερώματος και είναι εξαιρετικο όπως πάντα σε όλα όσα γράφεις.Αλλες εποχές εκείνες με αληθινές αστραφτερές παρουσίες.Οντως ντίβες που εξακολουθούν και λάμπουν στην οθόνη ακόμα και σήμερα οταν τις βλέπουμε,Χαρισματικά ταλέντα και δυνατές προσωπικότητς.Λίζ Τειλορ και Οντρει Χέπμπορν.Τι να γράψει κανείς....Οταν έχει παλιές ταινίες δεν τις χάνω.
    🌻Ευχομαι καλό μήνα από αυριο με υγεία και να μας φέρει όλα τα καλά.🌻

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτές τις μνήμες κρατάμε Γιάννη μου, αυτήν τη λάμψη και τη νοσταλγία του σινεμά εκείνης της εποχής. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου καλέ μου φίλε. Ευχαριστώ πολύ που ήσουν εδώ. Καλό μήνα.

      Διαγραφή
  12. Όλη η ομορφιά μαζεμένη!! Αγαπημένες μου η Μπέργκμαν και η Όντρεϊ Χέπμπορν!!
    Να σαι καλά βρε Γιάννη και περιμένουμε την αφιέρωση για τα παλικαρια!!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δέσποινά μου, εστίασες σε δύο μεγάλες Κυρίες, πανέμορφες γυναίκες, με ξεχωριστό τύπο η κάθε μία. Καλό μήνα να έχεις καλή μου φίλη. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

Κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο: "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir