ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ: ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΡΟΛΟΙ σε ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ (Μέρος 9ο)

Φίλες και Φίλοι
συνείζουμε τον "περίπατό" μας στον Ελληνικό Κινηματογράφο, αναζητώντας τους Ηθοποιούς εκείνους, Άντρες και Γυναίκες που διέπρεψαν με τις εμφανίσεις τους μέσα από ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ αλλά άφησαν τη δική τους προσωπική σφραγίδα στο Οικοδόμημα του Κινηματογράφου μας.
Ο Κατάλογος των ΜΕΓΑΛΩΝ αυτών ΗΘΟΠΟΙΩΝ δείχνει ανεξάντλητος και σήμερα αισίως φτάνουμε στο 9ο Μέρος του σχετικού Αφιερώματός μας
Προχωράμε λοιπόν με ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΑΞΕΧΑΣΤΟΥΣ και ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥΣ

ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ:  Ένας επιβλητικός Ηθοποιός

Κατά τη γνώμη μου ο ΖΩΡΑΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ ήταν μια από τις πλέον ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΕΣ καιΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Δεν υπήρξε Κινηματογραφική ταινία, που να μην ΞΕΧΩΡΙΣΕ με την ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ, μετρημένη, σοβαρή παρουσία του.
Το κανονικό του όνομα είναι ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΣΑΠΕΛΗΣ. Γεννήθηκε το 1921 στη ΣΑΛΑΜΙΝΑ και πέθανε στις 11 ΓΕΝΑΡΗ 2002 στην Αθήνα, σε ηλικία 81 ετών.
Σπούδασε Υποκριτική στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και φυσικά είναι καταξιωμένος και στο ΘΕΑΤΡΟ.
Χαρακτηριστική η φωνή του, το λυγερόκορμο της εμφάνισής του και το επίσης χαρακτηριστικό του πρόσωπο.
Από το 1945 ξεκίνησε τις θεατρικές του εμφανίσεις και στην αρχή της δεκαετίας του 1950 συμμετέχει σε μεγάλους θιάσους.
(ΛΑΜΠΕΤΗ-ΧΡΟΝ, ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ΚΑΤΡΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ)
Από το 1966 προσλαμβάνεται στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στο οποίο και παραμένει μόνιμα

Στον Κινηματογράφο έχει συνολικά 36 εμφανίσεις σε Κινηματογραφικές ταινίες.
Οι ρόλοι του ήταν συγκεκριμένοι σε ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ, ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ, ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτη του εμφάνιση το 1946 στην Ταινία του ΒΙΩΝΑ ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗ  "ΑΔΟΥΛΩΤΟΙ ΣΚΛΑΒΟΙ"
Τελευταία του συμμετοχή το 1985, στην άτυχη εποχή παρακμής του Κινηματογράφου μας στην ταινία του ΟΜΗΡΟΥ ΕΥΣΤΡΑΤΙΑΔΗ   "ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΝΕΙΑ".

Τον έχουμε απολαύσει σε ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ σε σημαντικές και μεγάλες ταινίεςπου άφησαν εποχή:
Σταχυολογούμε μερικές από αυτές, καθώς δούλεψε με ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΣ αλλά δίπλα σε ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ.
"Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ" στο πλάι της ΕΛΛΗΣ ΛΑΜΠΕΤΗ, "ΜΕ ΤΗ ΛΑΜΨΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ" του Πάνου Γλυκοφρύδη το 1966, "ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ" του Ντίνου Δημόπουλου στο πλαί του ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ, ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, "ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ" του Ντίνου Δημόπουλου το 1967, "ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ" του Γιάννη Δαλιανίδη το 1968, "ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ" του Γιάννη Δαλιανίδη το 1969, "ΟΡΑΤΟΤΗΣ ΜΗΔΕΝ" του Νίκου Φώσκολου το 1970, "ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ" του Νίκου Φώσκολου το 1970 σε έναν συγκλονιστικό ρόλο του Ψυχίατρου, "ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ"  του Πάνου Γλυκοφρύδη το 1970, "ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ" του Πέτρου Λύκα το 1973 και τέλος το 1974 στο δικαστικό ιστορικό δράμα του Πάνου Γλυκοφρύδη  "Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΙΦΟΣ:  Μια αυθεντική λαϊκή παραδοσιακή μορφή στον Κινηματογράφο μας 
Υπήρξε και αυτός ένας Ηθοποιός κόσμημα σε κυρίως Κωμικές ταινίες. Πάντα με την λαϊκή του χαρακτηριστική φυσιογνωμία, τον αυθεντικό τρόπο υποκριτικής του απέδωσε με τρόπο ασυναγώνιστο διάφορες λαϊκές φυσιογνωμίες σε ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΗΘΟΣ ΤΑΙΝΙΩΝ στις οποίες συμμετείχε.
Γεννήθηκε το 1918 και Πέθανε στις 27 ΜΑΗ 1986, σε Ηλικία μόλις 68 ετών.
Ήταν γιός επίσης του Ηθοποιού ΣΠΥΡΟΥ ΤΖΙΦΟΥ.
Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι ΑΚΡΩΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ για Ηθοποιό. Ξεκινάει το 1948, στην ταινία "ΟΧΥΡΟ 27" του ΜΑΥΡΙΚΙΟΥ ΝΟΒΑΚ και τελειώνει το 1986, 38 ολάκερα χρόνια στην πρώτη γραμμή, με την ταινία του ΠΑΥΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ "ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ".
Έχει συμμετάσχει σε:  81 Κινηματογραφικές ταινίες (!!!) , αριθμός πραγματικά εντυπωσιακός για τη μεγάλη του προσφορά.
Τον θυμόμαστε σε κάποιες χαρακτηριστικές εμφανίσεις όπως αυτές στο "ΘΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ" στον Βαγγέλη τον μεταφορέα, στο "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ και ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ" στο ρόλο του δύστροπου ταβερνιάρη, στο "ΤΡΕΛΟΣ ΠΑΛΑΒΟΣ ΚΑΙ ΒΕΓΓΟΣ" στο ρόλο του Ξενοδόχου και σε τόσες άλλες παρουσίες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΒΟΥΣΙΑΝΟΣ:  Ο Αγαθός Γίγαντας του Ελληνικού Κινηματογράφου

Αχώριστος σύντροφός μας σε δεκάδες Ελληνικές ταινίες, σημάδεψε με την απίστευτα χαρακτηριστική του επιβλητική μορφή όλη τη χρυσή εποχή του Ελληνικού Κινηματογράφου.
"Τεράστιο" κορμί, φωνή επιβλητική και βροντώδη αλλά ΨΥΧΟΥΛΑ πραγματική. Μια από τις μορφές που ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ποτέ όσα χρόνια και αν περάσουν. 


Γεννήθηκε το 1908 και δεν υπάρχει επίσημη αναφορά στην ημερομηνία του Θανάτου του.
Αποτελεί και ΙΣΤΟΡΙΚΗ μορφή στο χώρο των ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ Ηθοποιών καθώς, πολέμησε στον ΕλληνοΙταλικό πόλεμο και έγινε αμέσως μέλος του ΕΛΑΣ.
Ήταν απόφοιτος της ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ και η καρριέρα του ξεκίνησε στην ΠΡΟΖΑ. Συνεργάστηκε με μεγάλους θιάσους όπως αυτούς του ΕΘΝΙΚΟΥ και της ΜΑΡΙΚΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ.
Μετά τον πόλεμο πέρασε στο ΛΥΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, στη ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.
Η Καριέρα του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ξεκινάει το 1953 στην ταινία του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΖΑΒΕΛΛΑ "ΤΟ ΣΩΦΕΡΑΚΙ" και κλείνει το 1969 στην ταινία του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΖΙΑΣ".
Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του περιλαμβάνει 16 Κινηματογραφικές ταινίες, σε κάποιες δε από τις οποίες είναι ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ με όλη τη σημασία της λέξης, οπως στις:
"ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ", ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ", "ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ", "ΕΞΩ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ",  "Ο ΗΛΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΤ'", "ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ"

ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ:  Μια ακόμα λαϊκή χαρακτηριστική αντρική φυσιογνωμία στον Ελληνικό Κινηματογράφο


Το έιχαν τότε το χάρισμα οι "εύσωμες" παρουσίες στο χώρο της Υποκριτικής να είναι ντυμένες με τόση αυθεντικότητα, με τόσο ταλέντο, με τόση λαϊκή έκφραση, η οποία δυστυχώς σήμερα δεν συναντάται στους "χτισμένους" και "φτιασιδωμένους" ηθοποιούς.
Ο ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ήταν και εκείνος μετη σειρά του μια τέτοια χαρακτηριστική μορφή, που ΞΕΧΩΡΙΣΕ στον Ελληνικό Κινηματογράφο.


Ο ΡΑΛΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1902 στη ΟΔΗΣΣΟ της ΡΩΣΙΑΣ. Επίσης ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ κύρια σε ΚΩΜΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ. ΑπΌ ΤΟ 1920 ξεχώρισε με τη συμμετοχή του σε πολλούς θιάσους σε ΟΠΕΡΕΤΕΣ και ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ.
Το 1940 κατοίκησε μόνιμα στην ΑΘΗΝΑ και το 1944 συνεργάστηκε μόνιμα στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ.

Το σπίτι του ήταν στην ΚΗΦΙΣΙΑ και είχε φιλικές σχέσεις με την ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ και την ΡΕΝΑ ΝΤΟΡ. Δεν έκανε οικογένεια, απλά είχε την ανηψιά του και μια αδελφή.
Το 1972 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα με το ΖΑΧΑΡΟ και έμεινε παντελώς αναπηρος στα πόδια του. Το 1973 πούλησε το σπίτι του στην Κηφισιά και έμεινε στην αδελφή του στη ΠΑΤΜΟ. Το 1974 το καλοκαίρι, σε ηλικία μόλις 72 ετών έφυγε από τη ζωή και τάφηκε στην ΠΑΤΜΟ. 

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του ξεκινάει το 1939 στην ταινία του ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ  "ΝΥΧΤΑ ΧΩΡΙΣ ΞΗΜΕΡΩΜΑ" και τελειώνει το 1966 στην ταινία του ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΑΛΑΤΗ  "ΠΛΗΓΩΣΕΣ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ".
Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 59 Κινηματογραφικές ταινίες, αριθμός πολύ εντυπωσιακός για τα χρόνια του.
Τον έχουμε απολαύσει σε άπειρες κωμικές ταινίες σε διάφορους ρόλους και χαρακτήρες όπως:
"ΕΞΩ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ", "ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ", "ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ" στο ρόλο του μάγειρα, "ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΠΟΥΛΙ", "Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΗ" στο ρόλο ενός απίθανου γιατρού, "ΟΙ ΔΟΣΑΤΖΗΔΕΣ", "ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ" και πάρα πολλές άλλες. 


ΜΙΡΚΑ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ:  Ένα γλυκό "σπουργίτι" στον Ελληνικό Κινηματογράφο


Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει αυτό το γλυκύτατο "BABY FACE" που το χαρήκαμε σε πάρα πολλές εμφανίσεις τη χρυσή εποχή του Κινηματογράφου μας.
Τρυφερή, γλυκύτατη, όμορφο χαμόγελο, εκφραστικά μάτια, γενικά μια παρουσία σαν μικρό στολίδι στη σκηνή


Έχει γεννηθεί στην ΑΘΗΝΑ το 1945 ή άλλες πηγές το 1947
Ξεκίνησε μαθήματα ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΧΟΡΟΥ στα μικρά της χρόνια και σπούδασε Υποκριτική στηΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΒΑΦΙΑ.
Αδελφός είναι ο επίσης ηθοποιός ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ με τον οποίο δούλεψαν πολύ στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ.
Στα μέσα του 1950 ξεκινάει τις εμφανίσεις της στο ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και το 1955 αρχίζει ηΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ της.

Το 1967 παντρεύτηκε τον Γερμανό-Αμερικανό επιχειρηματία Καρλ Έπσερ και λίγο αργότερα μετέβη στις ΗΠΑ όπου ξεκίνησε καριέρα στη τηλεόραση συμμετέχοντας σε διάφορες εκπομπές. Παράλληλα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή της Columbia, καθώς και μαθήματα Business Administration στο πανεπιστήμιο UCLA.
Το 1978 επέστρεψε στην Ελλάδα και άρχισε να παίρνει μέρος σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Το 1956 ξεκινάει η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της στην ταινία του ΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΑΝΤΩΝΑΚΗ "ΚΥΝΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ" και τελειώνει μέχρι σήμερα το 1995 στη μεγάλη δημιουργία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ "ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ"
Έχει συμμετάσχει σε 40 ταινίες από τις οποιες σταχυολογούμε τις:

"ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ", "ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ" σε μια συγκλονιστική της εμφάνιση, "ΨΗΛΑ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΧΙΤΛΕΡ" στο ρόλο της γλυκιάς ΔΑΝΑΗΣ, "ΟΡΓΗ" στο ρόλο της ΡΙΤΑΣ, "Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ" σε ένα γλυκύτατο ρόλο της νεαρής κόρης, "ΕΡΩΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ" στο ρόλο της ΤΖΕΝΗΣ, "ΚΟΡΟΪΔΟ ΓΑΜΠΡΕ" στο ρόλο της τρυφερής ΦΑΝΗΣ, "Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ" στο ρόλο της μιας κόρης, "ΛΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ" σε ένα δύσκολο και τολμηρό ρόλο, "ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ" στο ρόλο της ....πέτρας του σκανδάλου, "ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ" στο ρόλο της ΒΑΣΩΣ.




ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ:  Μια ακόμα τρυφερή γλυκιά "δεσποινίς" στον Ελληνικό Κινηματογράφο


Και εδώ η γλυκύτατη ΝΤΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΗ ενσάρκωνε στον Ελληνικό Κινηματογράφο την ομορφιά ψυχής και σώματος με το πανέμορφο πρόσωπό της, την απέριττη χάρη της, τη σεμνότητά της και την ευγένεια στο φέρσιμό της.
Μας έκανε συντροφιά σε δεκάδες ταινίες που την γνωρίσαμε σαν μια γλυκύτατη ευγενική "δεσποινίδα" που ξεκινάει τα πρώτα βήματα της ζωής της.


Γεννήθηκε το 1940 και σήμερα ζει διακριτικά και σεμνά όπως ήταν πάντα. Στο πρόσφατο παρελθόν την είδαμε μονάχα σε μια τηλεοπτική σειρά. Παντρεύτηκε με τους ΑΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑΝΤΗ και ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟ. Έχει 5 συνολικά παιδιά, 3 με τον πρώτο συζυγό της και 2 με τον δεύτερο. Κάποτε ήταν για ένα διάστημα μαζί με τον ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ της ξεκινάει το 1957 στην ταινία του ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ "ΤΑ ΜΑΝΑΒΑΚΙΑ"και κλείνει το 1971 στην ταινία "ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ" του ΓΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ.
Έχει συμμετάσχει συνολικά σε 61 Κινηματογραφικές ταινίες, αριθμός εντυπωσιακός για την ηλικία της.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μερικές όπως:

"ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ",  "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ",  "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ", "ΣΧΟΛΗ ΓΙΑ ΣΩΦΕΡΙΝΕΣ", "Ο ΧΑΖΟΜΠΑΜΠΑΣ", "Ο ΜΟΔΙΣΤΡΟΣ"


ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΝΤΗΣ:  Όταν η δυστροπία της εμφάνισης γίνεται ταλέντο υποκριτικής και ψυχής


Ο Αξέχαστος πραγματικά κωμικός μας ηθοποιός, το "ασχημόπαπο" του Ελληνικού Κινηματογράφου, ο χαρακτηριστικός "μύωπας" με τα παραμορφωτικά γυαλιά, που έγινε καρικατούρα αυθεντική σε άπειρες Ελληνικές ταινίες.
Συμπαθέστατος, εκφραστικός και το κυριότερο αγαπητός και σεμνός

Γεννήθηκε στην ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ το 1913 και πέθανε στις 27 ΝΟΕΜΒΡΗ 1983, σε ηλικία μόλις 70 ετών. Είναι μάλιστα ΘΕΙΟΣ της γνωστής ηθοποιούς ΝΕΝΑΣ ΜΕΝΤΗ και του ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΑΛΑΒΑΝΙΔΗ.


Υπήρξε ...περιζήτητος στον Κινηματογράφο σε δεύτερους ρόλους και έτσι η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ.
Ξεκίνησε το 1951 στην ταινία των ΝΤΙΝΟΥ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΙΜΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ  "ΠΡΟ ΠΑΝΤΟΣ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ" και τελειώνει το 1976 στην ταινία "Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΣΦΑΛΙΑΡΑΣ" του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ.
Έπαιξε συνολικά σε 60 ταινίες

Που να τον ξεχωρίσεις και που να τον αναφέρεις. Υπήρξε σχεδόν ΠΑΝΤΟΥ....! σε άπειρες κωμικές ταινίες κυρίως.

"Η ΚΑΦΕΤΖΟΥ", "ΤΟ ΤΕΜΠΕΛΟΣΚΥΛΟ", "ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΟΙΡΑΣ", "ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣΠΙΤΗΣ", "Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΤΕΡΑΡΧΟΣ", "ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ", "Ο ΠΑΠΑΤΡΕΧΑΣ", "ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ", "ΗΣΑΪΑ ΧΟΡΕΥΕ", και τόσες τόσες άλλες......

Σχόλια

  1. Εξαιρετικοί όλοι!!!! Και κάποιες πληροφορίες που δίνεις δεν τις ήξερα, οπότε σ' ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ σε ευχαριστώ Μαργαρίτα μου για τη συμμετοχή. Καλή Σαρακοστή σου εύχομαι.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

Κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο: "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir