ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ JEUNE PREMIER του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (Οι Νεώτεροι)

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
επανερχόμαστε στο αγαπημένο μας θεμα των JEUNE PREMIER, Αντρών Ηθοποιών, που διέπρεψαν στον Κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο.
Στο ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ, παρουσιάσαμε τους ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ εκείνους Μεγαλους ερμηνευτές που άφησαν το δικό τους άστρο, γοητεία και σφραγίδα στον Κινηματογράφο μας.
Με την ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ τους ΚΑΘΙΕΡΩΣΑΝ το ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΟΗΤΕΙΑΣ και ΛΑΜΨΗΣ που παραμένει ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΟ στη πορεία των χρόνων φωτεινό σημάδι της επιρροής τους.

ΣΗΜΕΡΑ θα τελειώσουμε το κύκλο αυτό με το ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ με ΑΝΑΦΟΡΑ στους
ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ZEUNE PREMIER που ακολούθησαν ή συμπορεύτηκαν με το πρώτο μεγάλο Κύμα.

ΘΥΜΙΖΩ: Ότι στην διεύθυνση:
http://cinefil-net.blogspot.gr/
υπάρχει ΑΝΟΙΧΤΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ (Δεξιά στήλη στο κέντρο), για να δηλώσετε την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ
στο ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ που λανσάρισαν οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Πάμε λοιπόν:


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ

1936-1998

Ο Αέρινος Γοής του Ελληνικού Κινηματογράφου


Ένας Άντρας με απίστευτα εκφραστικό πρόσωπο, ένας γητευτής γυναικείων καρδιών...
ένα πρόσωπο άλλοτε μελαγχολικό, άλλοτε θλιμμένο, άλλοτε κωμικό, άλλοτε ερωτευμένο, άλλοτε οργισμένο.
Ένας ΜΕΓΑΛΟ ΗΘΟΠΟΙΟΣ που είχε και το μαγικό ΧΑΡΙΣΜΑ του ΧΟΡΟΥ.

Τον έβλεπες, τον ένιωθες στιγμές να "πετάει", να "ίπταται", να εκφράζει με το χορό την καταιγίδα των συναισθημάτων που έβγαζε προς τα έξω.



Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ δεν ήταν τυχαίο πρόσωπο. Γεννημένος στην ΑΙΓΙΝΑ, βγήκε στο ΘΕΑΤΡΟ το 1954 και στη συνέχεια καθόλου τυχαία δεν γίνεται ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΧΟΡΕΥΤΗΣ αφού σπουδάζει ΧΟΡΟ και ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ, στη ΡΑΛΟΥ ΜΑΝΟΥ, έχοντες για δάσκαλους τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ: ΚΑΣΤΡΙΝΟ και ΓΡΙΜΑΝΗ

Στο χορό είχε παρτεναίρ στον Ελληνικό Κινηματογράφο κύρια τις: ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ και ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ με την οποία ήταν και παντρεμένος για ένα διάστημα.

Δυστυχώς οι κάκιστες επιλογές του στην προσωπική του ζωή τον οδηγούν σε παρακμή πρόωρα και σε  πρόωρο θάνατο στα 62 του χρόνια.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ:  Από το 1957 μεχρι το 1974, για 17 χρόνια τον απολαμβάνουμε σε 26 Κινηματογραφικές ταινίες

ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ παραμένουν οι εμφανίσες του στα:

"ΟΡΓΗ",  "ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ",  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ",  "Ο ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ",  "ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΖΩΗ",  "ΞΥΠΟΛΗΤΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ",  "ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ", "ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ",  "ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΣΤΟΠ"





Ακόμα και μετά την απόσυρσή του από τον ενεργό Ελληνικό Κινηματογράφο ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ συνέχιζε να δουλεύει πάνω σε ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ για το ΘΕΑΤΡΟ σε μεγάλες και φιλόδοξες δουλείες και επιθεωρήσεις.

ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ: Ακαταμάχητος ΓΟΗΣ με το ΓΛΥΚΟ, ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟ, ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ Χαμόγελό του.....Πάντα γεμάτος έκρηξη στο συναίσθημα κάτι που το εξέφραζε σωματικά με το χορό και την κίνηση, ταμπεραμέντο αυθορμητισμού που είναι απρόβλεπτος.



ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ

1936-2013

ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΑΓΟΡΙ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ




Στις αναμνήσεις μας και είναι εξαιρετικά πλούσιες από την παρουσία του, θα μείνει ανεξίτηλη η λάμψη του συνήθως ΝΕΑΡΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ, γεμάτου απαράμιλλη ΓΟΗΤΕΙΑ, ΛΑΜΨΗ, ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΡΩΤΙΚΗ ΦΩΝΗ, ΕΥΓΕΝΕΙΑ.

Ένας μεγάλος και λαμπερός Ηθοποιός που έδωσε το δικό του ΠΡΟΤΥΠΟ στον ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ

Ο ΑΝΤΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ πέρα από την υποκριτική σπούδασε και ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ στις ΗΠΑ από το 1967 όπου και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1973 μαζί με την Οικογένειά του.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι εξαιρετικά πλούσια. Ξεκινάει το 1953 και κλείνει το 2001.
Στα 48 αυτά χρόνια, κοντά μισό αιώνα, εμφανίζεται σε:
36 Κινηματογραφικές ταινίες

ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ λάμποντας στις:

"ΕΞΩ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ",  "ΟΤΑΝ ΛΕΙΠΕΙ Η ΓΑΤΑ",  "Η ΒΙΛΛΑ ΤΩΝ ΟΡΓΙΩΝ",  "ΕΞΩ ΦΤΩΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΔΙΑ",  "ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ",  "ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ",  "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ",  "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ",  "ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ"








ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ: Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ σαν ΑΝΤΡΑΣ ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ, χαρακτηρίζονταν από την ΕΥΓΕΝΕΙΑ και την πραότητα που του έδινε η όμορφη παρουσία του. Γεγονός που ανέδυε μια ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ. Δυναμικό και εκρηκτικό τον αντικρύζουμε σε μια έξοχη παρουσία του στις "ΦΟΥΣΚΟΘΑΛΑΣΣΙΕΣ" όπου και εκεί αναδύει τη γνησιότητά του ως απλού και ευθύ άντρα.
Στα musicals του αξέχαστου ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ διέπρεψε και σε χορευτικές εμφανίσεις δίκην "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ" του στυλ του PRESLEY.



ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ

1936

Ο ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ΓΟΗΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Μιλάμε για μια από τις πιο χαρακτηριστικές εμβληματικές ΝΕΑΝΙΚΕΣ φιγούρες ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η Παρουσία του έχει μείνει χαρακτηριστική ακόμα και σε ανέκδοτες αναφορές γοητείας.


Ντεμπουτάρισε στα ....βαθιά του Ελληνικού Κινηματογράφου, το 1955, στο θρύλο του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ  "ΣΤΕΛΛΑ" έχοντας κάνει τις καλλιτεχνικές του σπουδές στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ.

Αρρενωπός κλασικά, σωματώδης, επιβλητικός, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο του στη σωματική και εξωτερική του εμφάνιση.
Είχε τη γλυκύτητα στη συμπεριφορά του και ενέπνεε έναν έντονο ρομαντισμό στο γυναικείο φύλο.

Έπαιξε σε πολλές ταινίες, κύρια ΜΕΛΟ στην αρχή αλλά μετά τον χαρήκαμε σε πολύ καλές κωμωδίες.



Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του είναι ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΜΕΓΑΛΗ.
Από το 1955 μέχρι το 2002, 47 ολάκερα χρόνια, εμφανίζεται σε 75 Κινηματογραφικές ταινιες, αριθμός τεράστιος σαν δουλειά και προσφορά.

Τον έχουμε ξεχωρίσει στις ταινίες:

"ΣΤΕΛΛΑ",  "ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΚΟΛΩΝΑΚΙ",  "Η ΛΙΖΑ ΤΟΣΚΑΣΕ",  "ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ",  "ΤΥΦΛΑ ΝΑΧΕΙ Ο ΜΑΡΛΟΝ ΜΠΡΑΝΤΟ"





ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ:  Άντρας επιβλητικός, με άψογο σώμα, επιβλητικό, έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, χαμογελαστός, γλυκός και γενικά ρομαντικός πάντα. Ενέπνεε έναν αέρα αγνής Νιότης, ένας σύγχρονος "Ηρακλής" χαμηλών τόνων, ήταν κάποια από τα στοιχεία που έβγαιναν από το πρότυπο του.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ

1937

Ο ΓΟΗΣ με το ΧΑΜΟΓΕΛΟ και το ΧΙΟΥΜΟΡ



Η ΓΟΗΤΕΙΑ του και το ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ΠΕΡΙΣΣΕΥΕ απλόχερα και γνήσια στον κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο.

Εξαιρετική ομορφιά, επιβλητικός, με χιούμορ να ξεχειλίζει, Κωμικός Ηθοποιός που παρά το ότι "πίεζε" τα χαρακτηριστικά του στους ρόλους ΚΩΜΩΔΙΑΣ που ερμήνευε, δεν τον έκαναν στο παραμικρό να χάνει τη χαρακτηριστική του ΓΟΗΤΕΙΑ και ΕΛΞΗ.




Γέννημα θρέμα της ΑΘΗΝΑΣ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ, μοναχοπαίδι οικογένειας με παράδοση και μεγάλη ιστορία στους λαϊκούς αγώνες της Εθνικής μας Αντίστασης, πολύ δύσκολη παιδική ζωή στη βιοπάλη, έδωσε τον εαυτό του στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ περνώντας αριστούχος στο ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και μετά στην ανώτερη σχολή Κινηματογράφου.



ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του:

Απο το 1957 μέχρι το 1981, για 24 χρόνια μέχρι σήμερα ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ μας γοητεύει και μας γεμίζει χαμόγελα στον Ελληνικό Κινηματογράφο αλλά και στο Θέατρο στο οποίο είχε συχνές εμφανίσεις στο τέλος.

Έχει εμφανιστεί σε 32 Κινηματογραφικές ταινίες. Τον ξεχωρίζουμε στις:

"ΛΑΘΟΣ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ",  "Η ΛΙΖΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ",  "ΟΡΓΗ",  "Ο ΓΑΜΠΡΟΣ ΜΟΥ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ",  "ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ",  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ",  "Ο ΕΜΙΡΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΗΣ",  "Η ΣΩΦΕΡΙΝΑ",  "Ο ΜΠΟΥΦΟΣ",  "ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΣΤΟΠ"







ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ:  Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΤΖΑΣ υιοθετεί έναν Άντρα που δουλεύτηκε σε δυο περιόδους των εμφανίσεών του. Στις παλιότερες ταινίες του, ένας νεαρός, σοβαρός, μετρημένος, γοητευτικός, ρομαντικός και ένας στις πιο ώριμες εμφανίσεις του όπου έχει πλέον αποκτήσει και το στοιχείο του ώριμου άντρα, γεμάτου χιούμορ, χαμόγελο, με τα παντοτινά πανέμορφα και εκφραστικά του μάτια.


ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ

1941

Το Πανέμορφο "Ρεμάλι" του Ελληνικού Κινηματογράφου



Ψηλός, επιβλητικός, πανέμορφος, αρρενωπότατος, με ένα δικό του αυστηρά προσωπικό γοητευτικό στυλ,
ένας από τους κλασικότερους Κόντρα Ζεν πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου, έλαμψε με την παρουσία του όπου και αν εμφανίστηκε

Γεννημένος στην Αθήνα τον Αύγουστο, εμφανίστηκε στον Ελληνικό Κινηματογράφο το 1958 με μια πρώτη εμφάνιση στην ταινία "ΕΝΑΣ ΗΡΩΣ ΜΕ ΠΑΝΤΟΥΦΛΕΣ" και έκλεισε τις εμφανίσεις του το 1982, στην ταινία "ΠΑΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ".

Έκτοτε το κλασικό και ξακουστό "ΡΕΜΑΛΙ" "εξαφανίστηκε" από τα φώτα της δημοσιότητας, ζώντας με σεμνότητα.
Παρά τις κόντρα εμφανίσεις του σε πολλές ταινές, είναι άνθρωπος εξαιρετικά ΦΙΛΙΚΟΣ και ΣΕΜΝΟΣ.

Για πολλούς θεωρείται το ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ




Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του αναφέρει συμμετοχή σε 23 Κινηματογραφικές ταινίες.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μεγάλες εμφανίσεις του στις:

"Η ΣΩΦΕΡΙΝΑ",  "ΤΟ ΡΕΜΑΛΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΟΝΟΣ ΝΕΓΡΗ",  "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ",  "ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ",  "ΜΑΝΤΩ ΜΑΥΡΟΓΕΝΟΥΣ"

Ο Ρόλος του στην ταινία του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ "ΤΟ ΡΕΜΑΛΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΟΝΟΣ ΝΕΓΡΗ" τον απογείωσε και τον καθιέρωσε στο συγκεκριμένος ύφος ερμηνείας.

Εκρηκτικός στην εμφάνισή του στην ταινία επίσης του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ  "ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΑΡΤΩΛΗΣ ΑΘΗΝΑΣ"  με τη ΖΕΤΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και την ΙΛΥΑ ΛΙΒΥΚΟΥ






ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ:  Η Αντρική εικόνα που εξωτερίκευε ο ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ ήταν προσαρμοσμένη συνήθως στον κόντρα ρόλο του ΚΑΚΟΥ, ΑΣΩΤΟΥ, ΕΚΦΥΛΟΥ, ΕΡΑΣΤΗ ΑΝΤΡΑ, ο οποίος πολλές φορές ακροβατούσε στα όρια της παρασιτικής ζωής σε βάρος γυναικών για την επιβίωσή του. Ο Άντρας ΑΛΚΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ στους ρόλους του, δεν ήταν για τις μέσης στάθμης Γυναίκες. Ζούσε στα όρια και καλούσε τη γυναίκα δίπλα του επίσης στα όρια της ηδονικής και παρακμιακής φυγής. Ακαταμάχητη όμως η εικόνα του σαν Πανέμορφος επιβλητικός άντρας, με κλασική γοητεία που πραγματικά άφησε εποχή.



ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ

1942-1987

Ο ΓΛΥΚΥΤΑΤΟΣ και ΕΥΑΛΩΤΟΣ ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ





Απίστευτα όμορφος με εξαιρετική λεπτότητα ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ άφησε και αυτός τη δική του σφραγίδα στο πέρασμά του στον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Ένα πέρασμα που σημαδεύτηκε άδικα από την τραγική Φυγή του στα 45 του μόλις χρόνια έχοντας μπροστά του μια ολάκερη καριέρα να υπηρετήσει.

Ο Πολύ τρυφερός και ευάλωτος συναισθηματικά ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, με καταθλιπτικά προβλήματα, έβαλε τέλος στη ζωή του με τραγικό τρόπο, αυτοκτονώντας. Φήμες έλεγαν ότι πίστευε έμμονα ότι έπασχε από AIDS λόγω ομοφυλόφιλων επαφών που είχε στη προσωπική του ζωή, γεγονός μάλλον που οφείλονταν στις εμμονές του παρά στην αλήθεια.

Ήταν γλυκύτατος Οικογενειάρχης και με εξαίρετη φιλία με τον ΣΤΑΥΡΟ ΠΑΡΑΒΑ. Το τέλος του σημαδεύτηκε με ΘΡΗΝΟΥΣ από το κόσμο που τον αγαπούσε πολύ.

Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ του ξεκινάει το 1959 στην "ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ" και κλείνει το 1977 στο εξαίρετο "Ο ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ"

35 Κινηματογραφικές ταινίες κερδίζουν την εμφάνισή του με διαφορετικούς ρόλους πολλές φορές αντίθετους μεταξύ τους είτε σε τρυφερό ρομαντικό εραστή είτε σε κάποιο κυνικό συμφεροντολόγο.

Τον έχουμε ξεχωρίσει στις:

"ΙΛΙΓΓΟΣ",  "ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ" με πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία στη μεγάλη ταινία του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ πλάι στη ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ και ΜΑΝΟ ΚΑΤΡΑΚΗ,  "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ",  "ΣΤΕΦΑΝΙΑ",  "ΤΗΣ ΖΗΛΕΙΑΣ ΤΑ ΚΑΜΩΜΑΤΑ",  "ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑΣ", "Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ",  "ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ", "Ο ΚΥΡ ΓΙΩΡΓΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΤΑΙ"

Υπήρξε από τις αγαπημένες επιλογές του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ







ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ:  Το αντρικό πρότυπο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΥΡΝΑ έπαιξε σε δύο είδη ρόλων. Σε αυτό του γλυκού, ρομαντικού, πανέμορφου και γοητευτικού άντρα που αγαπά, που παλεύει για τον έρωτά του, που πάντα έχει να δώσει και να προσφέρει και σε εκείνο που του προσέδωσε η ΚΟΝΤΡΑ ανάθεση ρόλων όπως του αδίστακτου νεαρού, του ώριμου συμφεροντολόγου που δεν διστάζει. Γενικά πάντως το πρότυπό του σαν ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ ήταν η λαμπερή και συνάμα ζεστή εικόνα ενός πολύ γοητευτικού άντρα.



ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ

1944

Ο Λαμπερός Επιβλητικός Ζεν Πρεμιέ του Ελληνικού Κινηματογράφου



Πανύψηλος, επιβλητικός, εξαιρετική αρρενωπή ομορφιά, σταθερά συγκεκριμένο πρότυπο εξωτερικής μορφής, πανέμορφο πρόσωπο, κρυστάλλινη φωνή, τι άλλο θα μπορούσε εξωτερικά να διαθέτει ένας άντρας ηθοποιός πέραν των συγκεκριμένων υποκριτικών του ταλέντων, για να κάνει τη δική του μεγάλη πορεία σαν ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ.

Ο Μητιληνιός μας σταρ, με Δραματικές σπουδές στη σχολή του μεγάλου ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΕΛΗ, του Κ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, με τρία χρόνια μαθητείας στη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου της Ακαδημίας Τέχνης του Ιλλινόις, έκανε το ξεκίνημά του στο Αρχαίο Θέατρο με την "ΑΝΤΙΓΟΝΗ" και στον Κινηματογράφο το 1964 με τον "ΕΓΩΙΣΜΟ" του ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ.




ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Ξεκινάει, όπως είπαμε, με ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ στον "ΕΓΩΙΣΜΟ", το 1964 και τελευταία του εμφάνιση είναι το 2010, στο "ΤΟ ΣΙΝΕΜΑ ΓΥΜΝΟ" σε μια ταινία ανασκόπηση του Ελληνικού Ερωτικού Κινηματογράφου, στον οποίο είχε μεγάλη συμμετοχή σε άκρως αισθησιακές ταινίες για την εποχή.

Συμμετείχε σε 36 Κινηματογραφικές ταινίες.
Τον έχουμε δεί σε πάρα πολλά είδη ρόλων. Του γοητευτικού νεαρού εραστή, του ώριμου πλούσιου άντρα που σαγηνεύει, του τρυφερού γοητευτικού κυρίου, του αγριωπού σκληρού ανελέητου σε ταινίες όπως "ΑΓΑΠΗ και ΑΙΜΑ", σε έντονη πολεμική δράση περιπέτειας όπως "Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ". Και σε άλλα είδη πιο περιθωριακών και άλλων σκληρών ρόλων

Χαρακτηριστικές άξεχαστες και έξοχες οι συμμετοχές του στις ταινίες:

"ΔΑΚΡΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ",  "ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ",  "ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΙΜΑ",  "ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ" σε ένα αξέχαστο ρομαντικό δίδυμο με την ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ που άφησε πραγματικά εποχή, "28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 5,30",  "Η ΧΑΡΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ",  "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ",  "ΚΑΥΤΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ"









ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΥ:  Ο ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ ασκεί την επίδρασή του με μια εξέχουσα γοητεία συνήθως σκληρού, επιβλητικού και αρρενωπού άντρα. Δεν είναι λίγες οι φορές που εμπνέει τρυφερότητα, ρομαντισμό, κάτι που έχει τη δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσει και να δώσει. Από τις πλέον χαρακτηριστικές αντρικές μορφές στον Κινηματογράφο. Εκεί που τον απολάμβανες ρομαντικό, τρυφερό, ευαίσθητο, εκεί μεταμορφονώταν σε αδίστακτο αιμοβόρο σκληρό και διεκδικητικό μέχρι τέλους.
Από τους τελευταίους αν όχι ο τελευταίοςΚινηματογραφικούς ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ μας.


Θαρρώ Φίλες και Φίλοι, κάναμε μια μεγάλη διαδρομή στα ΑΝΤΡΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ που ενσάρκωσαν ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ ρόλους στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Τόσο στους κλασικούς όσο και στους νεώτερους θα μπορούσαμε να κάνουμε προσθήκες ΜΕΓΑΛΩΝ και ΤΡΑΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ όπως οι:

ΠΕΤΡΟΣ ΦΥΣΣΟΥΝ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΛΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, 

που σίγουρα ενσάρκωσαν συγκεκριμένους ΑΝΤΡΙΚΟΥΣ ΡΟΛΟΥΣ σε μια τεράστια καριέρα η ακόμα και τον αξέχαστο ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑ, κλασικό ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ αλλά του σύγχρονου ΘΕΑΤΡΟΥ και όχι Κινηματογράφου.

Οι παραπάνω μεγάλοι Ηθοποιοί όμως, χωρίς αυτό στο ελάχιστο να αναιρεί την αξία και προσφορά τους, δεν αποτέλεσαν αυτό που κλασικά οριοθετεί τον όρο ΖΕΝ ΠΡΕΜΙΕ.

Ελπίζω το "ταξίδι" να ήταν όμορφο και ....γοητευτικό για το ...Γυναικείο φύλλο αλλά και τους ΣΙΝΕΦΙΛ κάθε φύλου και ηλικίας.

Σχόλια

  1. Σειληνός...πολυτάλαντος, το ζεϊμπέκικο που χόρεψε στην Παριζιάνα όταν ο Πουλόπουλος τραγουδούσε "Όταν μιλάς για χωρισμό" μοναδικό!!!!
    Εξαιρετικοί και οι υπόλοιποι ζεν πρεμιέ που αναφέρεις. Ο Βουρνάς είχε πολλά να δώσει, κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς...
    Σ' ευχαριστούμε πολύ ΚΑΙ γι' αυτό το αφιέρωμα Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαργαρίτα μου πραγματικά ο εντοπισμός σου είναι πολύ σημαντικός. Οι χορογραφίες του Σειληνού στην κυριολεξία ήταν χοροί ψυχής, έκφρασης, σώματος και συναισθημάτων. Τα ζεϊμπέκικα που χόρεψε και όχι μόνο, κάθε ένα από αυτά είχε τα δικά του σημάδια να εκφράσει.
    Πραγματικά ο Βουρνάς έφυγε με τραγικό τρόπο, δείγμα της κατάθλιψης και των ρόλων της στον άνθρωπο, καθώς δυστυχώς και των κοινωνικών προκαταλήψεων που σημαδεύουν βιώματα ανθρώπων.
    Μαργαρίτα ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφο το ταξίδι με ταλαντούχους και ωραίους ηθοποιούς σε ταινίες που αγαπήσαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπέττυ, σε ευχαριστώ πολύ για το σχόλιό σου. Πράγματι έτσι είναι. Καλό Σ/Κ σου εύχομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

"Οι Μαύροι Πίνακες" ένα αριστούργημα στη μικρή οθόνη

Κλασικά αριστουργήματα της λογοτεχνίας στον κινηματογράφο: "Ανεμοδαρμένα ύψη" της Έμιλυ Μπροντέ

"Ο Θάνατος θα ξανάρθει" του Ερρίκου Θαλασσινού. Ταινία σταθμός στο Ελληνικό Αστυνομικό Noir