ORIOL PAULO: "ΤΟ ΣΩΜΑ" Ο Θάνατος δεν είναι πάντα το τέλος

Φίλες και Φίλοι
πριν λίγες μέρες πέτυχα ένα "λαχείο"
Ένα ...Κινηματογραφικό λαχείο πραγματικά που μου άνοιξε την πόρτα σε μια συγκλονιστική ταινία, που έρχομαι με χαρά να σας παρουσιάσω.
Στον σύνδεσμο που σας βάζω παρακάτω, στο εξαίρετο blog της καλής μας φίλης, Κικής Κωνσταντίνου
ΕΚΦΡΑΣΟΥ
βρήκα μια ανάρτηση με θέμα μια Αστυνομική ταινία θρίλερ του σύγχρονου Ισπανικού Κινηματογράφου, εδώ: El Cuerpo-Το Σώμα



Η "Πόρτα" λοιπόν σε αυτό το θέμα με έφερε μπροστά σε μια ταινία συγκλονιστική, σε ένα Κινηματογραφικό δημιούργημα που ξεχωρίζει πραγματικά για την ποιότητα, την σύλληψη αλλά το κυριότερο για μια Ανατροπή την οποία δεν μπορείτε να φανταστείτε κυριολεκτικά.

Είδα λοιπόν την ταινία και έρχομαι εδώ ...τρέχοντας να την παρουσιάσω. Πάμε λοιπόν
Ο 42χρονος Ισπανός Σκηνοθέτης:

ORIOL PAULO

γράφει και σκηνοθετεί

"ΤΟ ΣΩΜΑ"

("EL CUERPO"  -  "THE BODY")




ή αλλιώς με δευτερεύοντα τίτλο:  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ"

Ο Ισπανικός σύγχρονος λοιπόν Κινηματογράφος, για μια ακόμα φορά, δείχνει την αστείρευτη δύναμή του. Την έμπνευση των δημιουργών του, τους ερμηνευτές του, τις παραγωγές του.
Και γράφει εδώ μια ταινία που προσωπικά την συγκαταλέγω ανάμεσα στις δυνατότερες και πιο φορτισμένες από κάθε οπτική γωνία ταινίες.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Έτος δημιουργίας: 2012
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19 Μάη 2016
 (Αν είναι δυνατόν τέτοια καθυστέρηση στη διανομή της ταινίας. Γεγονός που αποδεικνύει το ότι όποιο κινηματογραφικό σκουπίδι του Αμερικάνικου σωρού παράγεται, έρχεται με τη μία στην Ελλάδα. Σε αντίθεση με τον αμιγώς Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο που αν ...φιλοτιμηθεί κάποιος διανομέας θα δούμε την ταινία. Στην παρούσα περίπτωση τέσσερα ολάκερα χρόνια αργότερα, απίστευτο έτσι ; )

Σενάριο:  ORIOL PAULO & LARA SENDIM
Σκηνοθεσία:  ORIOL PAULO
Μουσική: SERGIO MOURE
Κινηματογράφιση:  OSCAR FAURA
Παραγωγή:  BALTER GALLART
Διακόσμηση:  NURIA MUNI
Ενδυματολογία:  MARIA REYES


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

JOSE CORONADO στο ρόλο του Επιθεωρητή JAIME PENA



HUGO SILVA στο ρόλο του συζύγου ALEX ULLOA



BELEN RUEDA στο ρόλο της συζύγου MAYKA VILLAVERDE



AURA GARRIDO στο ρόλο της CARLA



JUAN PABLO SHUK στο ρόλο του Αστυνοιμικού PABLO
ORIOL VILA στο ρόλο του Αστυνομικού MATEOS
PATRICIA BARGALLO στο ρόλο της Αστυνομικού NORMA




SILVIA ARANDA στο ρόλο της RUTH συζύγου του Επιθεωρητή JAIME




CRISTINA PLAZAS στο ρόλο της Ιατροδικαστού DR. TAPIA



ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο Αστυνομικός Επιθεωρητής HAIME PENA προσπαθεί να αποκαταστήσει την ψυχολογική του ισορροπία δέκα χρόνια μετά την έμμεση δολοφονία της συζύγου του RUTH σε ένα τραγικό αυτοκινητιστικό δυστύχημα καθώς το αυτοκίνητο που τους χτύπησε με την κόρη τους τους εγκατέλειψε αβοήθητους.
Ο Επιθεωρητής, με την Ομάδα του, καλείται να διελευκάνει μια εξαιρετικά μυστήρια και παράξενη υπόθεση που εκτιλίσσεται στο Νεκροτομείο.
Ο Φύλακας του Νεκροτομείου,  εκεί, στη μέση μιας άγριας βροχερής νύχτας, τραυματίζεται θανάσιμα από διερχόμενο αυτοκίνητο καθώς τρέχει πανικόβλητος.
Η Αστυνομία διαπιστώνει ότι από το Νεκροτομείο έχει εξαφανιστεί η σωρός της MAYKA VILLAVERDE, μιας ώριμης, αισθησιακής και επιτυχημένης γυναίκας επιχειρηματίας στο χώρο του φαρμάκου.
Ο Επιθεωρητής αποκλείει το Νεκροτομείο και ξεκινάει τις έρευνές του ξεκινώντας με βασικό μάρτυρα τον νεαρότερο σύζυγο της νεκρής γυναίκας ALEX ULLOA.
Καθώς όμως ξεσπάει μια δυνατή καταιγίδα το Νεκροτομείο απομονώνεται με συνεχείς διακοπές ρεύματος. Εκεί μια σειρά από παράξενα και ανεξήγητα φαινόμενα αρχίζουν να εκτυλίσσονται  διαγράφοντας μια εφιαλτική και ανεξέλεγκτη βραδιά για όλους.



Τι είδους φιλμ είναι "ΤΟ ΣΩΜΑ"

"ΤΟ ΣΩΜΑ" είναι ένα κλασικό Αστυνομικό δράμα μυστηρίου που σε κρατά σε αυξανόμενη αγωνία που επικεντρώνεται σε δύο άξονες:
Πρώτα η αναζήτηση του πιθανού ενόχου της κλοπής του νεκρού σώματος καθώς και το κίνητρο. Εδώ δηλαδή έχουμε να κάνουμε με ένα κλασικό "WHODUNIT" (Ποιος το έκανε) αστυνομικό φιλμ.
Δεύτερον, η εμπλοκή στην εξέλιξη του φιλμ, μιας αλυσίδας παράξενων φαινομένων και γεγονότων μέσα στο Νεκτροτομείο με σαφέστατα πλέον σημεία αναφοράς ενός Θρίλερ που παγώνει το αίμα.
Ο Συνδυασμός των δύο αυτών πορειών οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου ανατροπή, η οποία θα σας συγκλονίσει και στοιχηματίζω ότι δεν υπάρχει θεατής ή αναγνώστης του σεναρίου που μπορεί να την προδιαγράψει ή να την διαισθανθεί.



Η ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗ ΦΟΡΜΑ

Ο Σκηνοθέτης της ταινίας, ο 37χρονος τότε Καταλανός ORIOL PAULO, έχει στα χέρια του ένα δικό του αλλά και της LARA SENDIM εκπληκτικό Σενάριο με όλο το πεδίο μπροστά του να μεγαλουργήσει.
Φτιάχνει λοιπόν μια σκοτεινή ταινία, στην οποία κυριαρχεί κατά βάση η λεγόμενη αρχή του πραγματικού κινηματογραφικού χρόνου. Μια αρχή που δούλεψε πολύ ο μεγάλος HITCOCK βασικά στην ταινία του "THE ROPE". Με λίγα λόγια το δράμα εκτυλίσσεται σε πραγματικό χρόνο κατά βάση στον κλειστό χώρο του Νεκροτομείου σε μια εφιαλτική νύχτα μιας τρομερής καταιγίδας που είναι παρούσα σε όλο της το μεγαλείο.
Ο σκηνοθέτης δουλεύει πολύ παράλληλα flash back πλάνα, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την πορεία στα δρώμενα και να κάνουμε τις συνδέσεις.
Υπάρχουν και πλάνα σε άλλους χώρους με βοηθητικό χαρακτήρα. Ο Κορμός της δράσης είναι το Νεκροτομείο.
Τα χρώματα πανέμορφα και εντυπωσιακά. Η Διακόσμηση των χώρων εντυπωσιακή, ο φωτισμός εκπληκτικός όπως και η φωτογραφία. Η Μουσική δένει αρμονικά και υπερτονίζει την ατμόσφαιρα μυστηρίου στην οποία πάρα πολλές φορές θα καρδιοχτυπήσετε εκρηκτικά.










ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Πάρα πολύ πλούσια σε ρόλους η ταινία, ρόλους μάλιστα που έχουν ο καθένας τους το δικό τους ειδικό βάρος.
Πολύ σημαντική η παρουσία πολλών Γυναικείων ρόλων τους οποίους υποδύονται με υπέροχο τρόπο οι γυναίκες Ηθοποιοί που αναφέραμε.

Το Πρόσωπο που ερμηνευτικά κυριαρχεί είναι ο Επιθεωρητής JAIME PENA και η Αστυνομική του ομάδα.




Ο 55χρονος τότε Μαδριλένος Ηθοποιός JOSE CORONADO, στέκεται στην βάση της ταινίας ως ο κύριος ρόλος. Επιβλητικός, ανθρώπινος, σκληρός επαγγελματίας αλλά και κλονισμένος άνθρωπος. Είναι εκείνος που κινεί τα νήματα, παλεύει εναγωνίως να βρει την αλήθεια και να λύσει το μυστήριο που διαπλέκεται γύρω του. Ερμηνεία που σε καθηλώνει σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Στον αντίποδά του, ο άλλος βασικός αντρικός ρόλος είναι ο σύζυγος, ο νεαρός ALEX ULLOA τον οποίο και υποδύεται ο 40χρονος τότε επίσης Μαδριλένος ηθοποιός HUGO SILVA.
Θα μπορούσε να τον χαρακτηρίσει κανείς ως κόντρα βασικό ρόλο της ταινίας.
Πολύ καλή  ερμηνεία.



Πάμε τώρα στους Γυναικείους βασικούς ρόλους:

Η ώριμη και αισθησιακή επιτυχημένη σύζυγος MAYKA VILLAVERDE. Το πρόσωπο της αγωνίας καθώς το δικό της σώμα έχει κλαπεί από το Νεκροτομείο.
Η ερμηνευτική της παρουσία υπάρχει μέσω των flash back της ταινίας, ναι ; ή όχι ; είμαστε σίγουροι ;
Η 47χρονη τότε Μαδριλένα κουκλάρα BELEN RUEDA δίνει μια ερμηνεία εκπληκτική αποδίδοντας την ταυτότητα μιας πλούσιας, απόλυτα επιτυχημένης γυναίκας-αφέντρας, που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, που αγαπά τον άντρα της αλλά συνάμα νιώθει και την απειλή του χρόνου που τους χωρίζει να λειτουργεί σε βάρος της, κάτι που της υπερτονίζει την σκληρότητα και την εξουσιαστική της φύση.





Η Δεύτερη Γυναίκα της ταινίας, είναι η όμορφη νεαρή CARLA, μαθήτρια του ULLOA στο Πανεπιστήμιο, στενή του φίλη και μετά ερωμένη του. Μια δυνατή σχέση χτίζεται μεταξύ τους για να δημιουργηθεί το κλασικό ερωτικό τρίγωνο των ανθρώπινων σχέσεων.
Η 23χρονη τότε επίσης Μαδριλένα AURA GARRIDO θεωρώ ότι έχει τον Β' Γυναικείο ρόλο της ταινίας με μια ερμηνεία έξοχη, δυνατή, εκφραστική.






Στην συνέχεια έχουμε μια ακόμα Γυναικεία παρουσία, ως υποστηρικτικού ρόλου.
Αυτήν την ιατροδικαστού DR. TAPIA.
Μια όμορφη και γλυκιά Γυναίκα σε ένα πολύ δύσκολο και σκληρό επάγγελμα που δεν της έχει αφαιρέσει τα ανθρώπινα και τρυφερά της χαρακτηριστικά, τα οποία και εκφράζει ως προς τον Επιθεωρητή.
Μια ακόμα Μαδριλένα Ηθοποιός, η 43χρονη τότε όμορφη CRISTINA PLAZAS αποδίδει με ήρεμο, εξαίρετο τρόπο τα χαρακτηριστικά του ρόλου της



Μια ακόμα Γυναικεία συμμετοχή με βαρύνουσα σημασία είναι αυτή της RUTH, της συζύγου του επιθεωρητή JAIME.
Η αναφορά της έχει το χαρακτήρα της συμμετοχής στην ταινία αλλά η παρουσία της ως επίδραση στη ζωή του άντρα της καθοριστική.
Η 43χρονη Καταλανή SILVIA ARANDA υποδύεται την τραγικά χαμένη σύζυγο του επιθεωρητή που εμφανίζεται στους εφιάλτες των αναμνήσεών του.

Επίσης αναφορά να κάνουμε στους τρεις Ηθοποιούς, δύο άντρες και μια γυναίκα, που ερμηνεύουν την αστυνομική ομάδα του Επιθεωρητή

JUAN PABLO SHUK, ORIOL VILA, PATRICIA BARGALLO
με πολύ καλές ερμηνείες

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

"ΤΟ ΣΩΜΑ" έχει διακριθεί στα εγχώρια Ισπανικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου και εκτός αυτού.
Συνολικά έχει τιμηθεί με 3 ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 8 Υποψηφιότητες






"ΤΟ ΣΩΜΑ" φίλες και φίλοι είναι ένα 100% δημιούργημα του σύγχρονου εξαίρετου Ισπανικού Κινηματογράφου.
Έχει ένα συγκλονιστικό Σενάριο, έναν Σκηνοθέτη που βραβεύτηκε για τη δουλειά του αυτή στη χώρα του
Είναι ένα Θρίλερ μυστηρίου με ένα φινάλε που λίγες ταινίες του είδους διαθέτουν.
Ερμηνείες εξαίρετες, υποδειγματικές. Μεσογειακά ταμπεραμέντα που ταιριάζουν απόλυτα στην δική μας ψυχοσύνθεση ως θεατές.
Μία ακόμα φορά να ευχαριστήσω την Κική Κωνσταντίνου για την ανακάλυψη της ταινίας και να σας προτρέψω ανεπιφύλακτα να την δείτε. Θα σας καθηλώσει, θα σας συγκινήσει.





Σχόλια

  1. Ξέρεις τι σκέφτομαι; Πόσα σενάρια θα μπορούσαν να είχαν γίνει βιβλία (μερικά σαφώς και έχουν γίνει), γιατί ως γνωστόν, εκτός από το σινεμά, πολλά βιβλία έχουν τον τρόπο να σου μεταδίδουν το συναίσθημα. Φυσικά έκαστο στο είδος του, εννοώ και το σινεμά και το βιβλίο έχουν την γοητεία τους. Ωραία κινηματογραφική πρόταση Γιάννη ✿

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρα ενδιαφέρουσα σκέψη. Συνήθως συμβαίνει το ανάποδο. Ένα Βιβλίο, ένα διήγημα ή νουβέλλα ανεβαίνει στον Κινηματογράφο. Δεν έχει γίνει θαρρώ ποτέ το ανάποδο. Φυσικά και θα ήταν ενδιαφέρον αλλά η γραφή, το βιβλίο θα πρέπει να είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
      Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Καλό βράδυ να έχεις Πέτρα μου.

      Διαγραφή
  2. Και αστυνομικό και θρίλερ;;; Λυπήσου με! Με τα αστυνομικά μόλις έχω εξοικειωθεί... (Αυτή την περίοδο βλέπω Πουαρό!!!)
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωωω Αλεξάνδρα τι λες τώρα....! Πουαρό έτσι ; τέλεια...!!!! μιλάμε είναι σπουδή αυτή η παρακολούθηση που κάνεις. Δεν μου λες ; ποια σειρά βλέπεις ; προφανώς αυτήν με τον DAVID SUCHET θεωρώ έτσι ; Πολύ καλά κάνεις καλή μου, ανοίγεις ένα ξεχωριστό παράθυρο στο Σινεφίλ σου και στο λογοτεχνικό σου να το ξέρεις.
      Καλή συνέχεια να έχεις και όμορφο τριήμερο.

      Διαγραφή
  3. Δεν το έχω δει, αλλά θα το ψάξω οπωσδήποτε. Καλή εβδομάδα κι ευχαριστώ για την πρόταση Γιάννη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαργαρίτα μου, να το κάνεις. Στο συνιστώ ανεπιφύλακτα. Ευχαριστώ για την παρουσία σου καλή μου φίλη. Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ