Πριν Αλέκτορα Φωνήσαι...



"Αμήν λέγω σοι οτι εν ταύτη τη νυκτί πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις απαρνήση με..."

(Κατά Ματθαίον Κεφ. 34, Στ. 34)

Η Άρνηση του Πέτρο προς Εκείνον είναι ένα ράπισμα στη δική μας Λιποψυχιά απέναντι σε κάθε δύσκολή ή μεγάλη ώρα στην οποία καλούμαστε να υπερασπιστούμε τις αξίες της ζωής.
Είναι ένα ράπισμα στη δική μας έπαρση, όμοιαν με αυτήν που επέδειξε ο Πέτρος δηλώνοντας στον Δάσκαλό του ότι δεν θα τον αποχωριστεί ποτέ...

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε εκφωνήσει τέτοιους μεγάλους λόγους φίλες και φίλοι, πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις είτε για να αυτοεπιβεβαίωσουμε μια απόλυτα επιφανειακή δική μας αίσθηση δύναμης είτε για να κερδίσουμε ή ίσως να πουλήσουμε την εκδούλευση συμπαράστασης σε κάποιο δικό μας μεγάλο πρόσωπο.

Και έρχεται η μοιραία εκείνη στιγμή όπου η δήλωση αυτή γίνεται εμπρός μας σκόνη και άμμος κάτω από το βάρος του φόβου μας, του δισταγμού μας, 

Η άρνηση του Ιησού από τον Πέτρο έρχεται να μας δώσει το ανθρώπινο στοιχείο του Φόβου που ενυπάρχει φυσιολογικά μέσα μας.
Ένας φόβος που μεγαλώνει από την απόλυτη πίεση της βίας που δεχόμαστε.
Όμως και αυτή η άρνηση έρχεται να μας δηλώσει ξεκάθαρα ότι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι δυνατόν να εκφεύγουμε ή να ελισσόμαστε είτε διπλωματικά είτε τακτικά από το βάρος των μεγάλων και επώδυνων αποφάσεων.

Αν ο Πέτρος εκείνες τις στιγμές δήλωνε ευθαρσώς την αλήθεια θα είχε και αυτός να αντιμετωπίσει τη χλεύη, τον προπηλακισμό και τη βία ομού μετά του διδασκάλου του. Εκείνη τη στιγμή το βάρος αυτό δεν μπόρεσε να το σηκώσει.


Στην αλησμόνητη, πολυσυζητημένη και συγκλονιστική ταινία του MEL GIBSON "ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ", η σκηνή της άρνησης του Ιησού από τον Πέτρο είναι απίστευτης συναισθηματικής δύναμης.
Ο Ιησούς εξευτελίζεται, χτυπιέται, ματώνει, την ίδια στιγμή που ο Πέτρος δεν αντέχει να κάνει αυτό που πραγματοποιεί ο δάσκαλος του. Να σηκώσει τον δικό του Σταυρό, να μείνει δίπλα του, κοντά του.

Οι ήχοι από τα χτυπήματα και τους προπηλακισμούς που δέχεται Εκείνος ξεχωρίζουν και ακούγονται με ξεχωριστό εμφαντικό τρόπο για να τονίσουν την αντίθεση της στιγμής και την αντίδραση του προσώπου του Ιησού όπως και το πρόσωπο του Πέτρου.


Σε μια σκηνή που συγκλονίζει, σε μια σκηνή ύψιστης φόρτισης, δύο πρόσωπα καρέ-καρέ μαρτυρούν τη δική τους κατάσταση. Μαέστρος στο συναίσθημα ο MEL GIBSON μας προσφέρει μια σκηνή που θα μας σημαδεύει για χρόνια.



Στη ζωή μας φίλες και φίλοι, οφείλουμε να είμαστε ψυχολογικά έτοιμη για την μεγάλη αυτή στιγμή της υπέρτατης αναμέτρησης με τον εαυτό μας. Με την ύστατη επιλογή μας. Με τον συμβιβασμό και την συναλλαγή ή με την αντίσταση και τη λύτρωση.

Να ευχηθώ σε όλες και όλους σας

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ



Σχόλια

  1. Χριστός Ανέστη!
    Εξαιρετική προσέγγιση φίλε μου.
    "Συμβιβασμός-συναλλαγή ή αντίσταση-λύτρωση";
    Ευχές για υγεία και φώτιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Άννα μου. Χρόνια σου πολλά. Ευχαριστώ για την παρουσία σου και το σχόλιό σου. Να είσαι καλά με υγεία και ότι άλλο όμορφο επιθυμείς.

      Διαγραφή
  2. Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά και καλή εβδομάδα, Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαργαρίτα μου σε ευχαριστώ πολύ. Αληθώς Ανέστη κοπέλα μου. Πολλές ευχές με ότι όμορφο επιθυμείς.

      Διαγραφή
  3. Χριστος Ανεστη φιλε μου...μακάρι η Αναστασή ΤΟΥ να γεμισει με ελπίδα και δυναμη να αντεχουμε τις δυσκλίες της ζωής. η ταινια συγκλονιστική..
    χρονια πολλα με υγεία... καλο σου βραδυ..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια Πολλά και καλά Ρούλα μου. Ευχαριστώ για τις ευχές σου. Αληθώς Ανέστη να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου. Καλό βράδυ να έχεις με ότι όμορφο επιθυμείς.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ