ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL (2o και Τελευταίο Μέρος)

Καλησπέρα Φίλες και Φίλοι
Καλοκαιρινούς σας βρίσκω και πολύ το χαίρομαι
Εν μέσω λοιπόν καλοκαιρινών απουσιών και διακοπών, το καλύτερο δηλαδή, σήμερα, για όσους εξ ημών, παραμένουν ...οίκαδε ή ρίχνουν και καμιά ματιά στα δικτυακά ιστολογικά δρώμενα, θα επανέλθουμε σε ένα θέμα ξεχασμένο εδώ και καιρό.

Ταξίδι στο Ελληνικό Musical (Μέρος 1ο)

Είχαμε ξεκινήσει στο πρώτο μέρος να μιλάμε για το Ελληνικό Κινηματογραφικό Musical, είδος και στυλ, που το χρωστάμε στον μεγάλο μας δημιουργό ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ κατά βάση και επίσης στην FINOS FILM η οποία ήταν και ο βασικός παραγωγός των ανάλογων μεγάλων εκείνων παραγωγών που γέμισαν ομορφιά, μουσική, γέλιο και χάρη τα καλοκαίρια μας.

Να θυμηθούμε ότι ο Γιάννης Δαλιανίδης έφιαξε μια σειρά τέτοιων ταινιών δίνοντας Ελληνική πινελιά και χρώμα στο είδος.
Έτσι γεμίσαμε από Λάμψη, ομορφιά, γοητεία, κοσμοπολίτικα μέρη, χρώμα, γέλιο, εξαίρετη υπέροχη Μουσική αλλά και ερμηνείες που παρέμειναν αξέχαστες.

Θα συνεχίσουμε σήμερα από εκεί που αφήσαμε τη σκυτάλη στο 1ο μέρος. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960

1966  "ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΟΙ ΧΑΝΤΡΕΣ"



  Από τις γλυκύτερες μουσικές comedy του Κινηματογράφου μας

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγη:  FINOS FILM
Φωτογραφία:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Μοντάζ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Τραγούδι:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΛΕΚΑ ΜΑΒΙΛΗ, ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ



Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ήταν ένας εξαίρετος όμιλος Ηθοποιών:

ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ με GUEST την ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ



Η Ταινία φυσικά και διέπρεψε εισπρακτικά, αγαπήθηκε όπως όλες του είδους της, κόβοντας 531.287 εισιτήρια στην πρώτη προβολή.

Το ΘΕΜΑ το θυμάστε. Επίκεντρο αυτή τη φορά η ΠΛΑΚΑ με τις όμορφες μουσικές της φωλιές. Ένας ΕλληνοΑμερικάνος επιχειρηματίας προσπαθεί να στήσει μουσική επιχείρηση σε μια λαϊκή ταβέρνα της Πλάκας σε συνδυασμό με μια ομάδα φίλων που "αλληλοσπαράσσονται" από προσωπικές και ερωτικές διαμάχες.
Καταλύτης στις εξελίξεις η εμφάνιση της απαστράπτουσας νεαρής σε ένα νεόφερτο ξένο club, η οποία και βάζει φωτιά στις σχέσεις τους.



Ο Γιάννης Δαλιανίδης με τις "ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΧΑΝΤΡΕΣ" η αλλιώς διεθνώς
"LES PERLES GREQUES" αναγκάζει παρακαλώ τις ΚΑΝΝΕΣ και τους δημοσιογράφους όπου προβάλλεται εκτός συναγωνισμού να τρέχουν πίσω από την ταινία, το φολκλόρ της και την αξεπέραστη γοητεία της ΖΩΗΣ ΛΑΣΚΑΡΗ.
Τα τραγούδια που ακούγονται στην ταινία είναι πραγματικά εκπληκτικά.

1968  "ΜΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΤΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΑ"



Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILM

Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:  ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική:  ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Τραγούδι:  ΜΙΜΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Χορογραφία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ



Το άστρο της μεγάλης αυτής Ελληνίδας πρωταγωνίστριας, της ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, λάμπει μεγαλόπρεπα στην ταινία με μια καταλυτική επιβλητική παρουσία της ως Γυναίκα.

Μαζί της ένα επίσης εξαίρετο καστ:  ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ.

Η Ταινία σπάει τα ταμεία με 615.483 εισιτήρια στην πρώτη προβολή



Το ΘΕΜΑ αφορά πάλι τη διαπλοκή στις σχέσεις πολλών νεαρών παιδιών. Την Αννούλα, που θέλει να διακριθεί στα καλλιστεία σε αντίθεση με τα τρία της αδέλφια.
Την εφοπλίστρια κ. Απέργη, που κάνει τη ζωή της και βάζει ...φωτιές στις σχέσεις των παιδιών, όλα αυτά σε μια όμορφη comedy πλυμμηρισμένη με μουσική και χορό.



Η Ταινία με δύο τραγούδια σταθμός "ΤΟΥ ΑΓΟΡΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ" και "ΕΙΜΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΓΛΕΝΤΙΟΥ" χτίζει το Μύθο της ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ στον Κινηματογράφο.
Η ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ κάνει μια εξαίρετη παρέλαση ομορφιάς χάδι στα μάτια μας
Η ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ πετάει στην κυριολεξία στα δικά τη χορευτικά.

1968  "ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ"



Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILMS

Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
Μουσική:  ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Χορογραφία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
Τραγούδι:  ΜΑΡΙΝΕΛΑ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΑΚΗΣ



Τα μάτια μας γεμίζουν από την εκπληκτική ζωγραφιά της ΥΔΡΑΣ. Στο πανέμορφο αυτό νησί γυρίζεται η ταινία με κάδρα πραγματικά καρτ ποστάλ, με χρώμα που κάνει τις καλοκαιρινές μας στιγμές να ταυτίζονται εικαστικά με την ταινία.

Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ το γνωστό κλασικό σύνολο Ηθοποιών με κάποιες προσθαφαιρέσεις:
ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΦΑΙΔΩΝ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΛΑΚΗΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΞΑΡΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ, ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ



Η Ταινία κόβει 414.724 εισιτήρια σε πρώτη προβολή.

Το ΘΕΜΑ της έχει να κάνει με την "απόβαση" κάποιων Αθηναίων, επίδοξων επενδυτών στην Ύδρα με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση του νησιού. Εκεί συγκρούονται τόσο οι ....επενδυτές όσο και με τους ντόπιους με σημείο αναφοράς ερωτικά καρχιοχτύπια και γοητείες.

Ποιος δεν θυμάται στην ουσία το πρώτο video clip στην Ελληνική σκηνή με τον μαέστρο Δαλιανίδη να γυρίζει το ονειρικό "ΤΟΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ" με τη φωνή του ΔΑΚΗ και το χορευτικό δίδυμο του ΛΑΚΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ-ΜΑΙΡΗΣ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ με φόντο τα υπέροχα Καμίνια στην Ύδρα.





Παρά το ότι η ταινία δεν είχε την εισπρακτική επιτυχία των δύο προηγουμένων, είναι η ταινία που ανέδειξε τα περισσότερα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ από τον Ελληνικό Κινηματογράφο.
Μετράτε:
"ΤΟΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ",  "ΑΝΟΙΞΕ ΠΕΤΡΑ",  "ΘΑ ΠΙΩ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ", "Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΩ". Ειδικά η ΜΑΡΙΝΕΛΑ στο "Άνοιξε πέτρα" στην κυριολεξία γράφει ...ιστορία και ο Σειληνός στον εκπληκτικό χορό του.

1969  "Η ΠΑΡΙΖΙΑΝΑ"

Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ επανέρχεται φουριόζα και ακαταμάχητη στο καινούργιο αυτό musical ποιού άλλου, φυσικά του γνωστού μας δημιουργού



Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILM

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Χορογραφία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
Μοντάζ: ΠΑΥΛΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Τραγούδι: ΜΑΡΙΝΕΛΑ



Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ εκτός από την ...γνωστή ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, έχουμε τους:
ΧΡΟΝΗ ΕΞΑΡΧΑΚΟ, ΕΡΡΙΚΑ ΜΠΡΟΓΕΡ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΡΑ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑ, ΓΙΩΡΓΟ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, ΡΙΑ ΔΕΛΟΥΤΣΗ

Ποιος δεν θυμάται την αξέχαστη ΑΤΑΚΑ της ΡΕΝΑΣ "Σούζυ τρως.....! και ψεύδεσαι και τρως....!" τι να θυμηθεί κανείς πραγματικά.
Η Ταινία πάει πολύ καλά εισπρακτικά, 554.428 εισιτήρια, πολύ μεγάλος αριθμός.



Το ΘΕΜΑ μας παραπέμπει σε μια μοδίστρα της κλασικής φτωχικής γειτονιάς, της Πελαγίας, η οποία πείθεται από την αδελφή της να ανοίξουν οίκο μόδας στο Κολωνάκι και αφού ξεκινάνε με επιτυχία, η ομάδα μεταφέρεται στην Μύκονο για να διοργανώσουν εκεί μια επίδειξη. Εκεί αρχίζουν και τα ερωτικά ...μπερδέματα.

Η Μεγάλη ΜΑΡΙΝΕΛΑ θριαμβεύει ξανά στη σκηνή με δύο της τραγούδια:
"ΔΩΣ ΜΟΥ ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ" και "ΖΩΓΡΑΦΙΣΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ"



1971  "ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΣΤΟΠ"



Εδώ πάμε πλέον σε μια "νέα γενιά" μουσικών ταινιών, που σημαδεύονται και από την εποχή της Χούντας. Παρ' όλα αυτά δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από τα κλασικά του είδους.
Μάλιστα η προβολή τους σημαδεύεται και από την είσοδο στο χώρο μιας νέας ομάδας εξαίρετων Ηθοποιών

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILM

Μοντάζ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
Μουσική:  ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Χορογραφία:  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ
Τραγούδι:  ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ



Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ έχουμε την επανεμφάνιση σε musical του εξαίρετου ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ μαζί με τους:  ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΧΡΟΝΗ ΕΞΑΡΧΑΚΟ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΜΙΡΑΝΤΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΚΑΦΑΣΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ, ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΟΥΣΑΚΗ ως guest

Το ΘΕΜΑ επανέρχεται στην ΠΛΑΚΑ σε ένα παλιό αρχοντικό, για την τύχη του οποίου ερίζουν τρία αδέλφια και μια ξαδέλφη από το Λονδίνο, που η άφιξή της με τις νεωτερίστικες ιδέες της αναστατώνει την συνύπαρξή τους. Καταλύτης και ένας γοητευτικός νεαρός που μπλέκεται και εκείνος στα ...πόδια τους.



Η Ταινία πέφτει στα 312.042 εισιτήρια καθώς ήδη η άφιξη της τηλεόρασης έχει ξεκινήσει το πριόνισμα του Κινηματογράφου.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης εδώ μεταφέρει στον Κινηματογράφο το αντίστοιχο ΘΕΑΤΡΙΚΟ του Θεάτρου Μπουρνέλλη. Ο ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ είναι το μεγάλο μουσικό αστέρι στην ταινία, τα τραγούδια του:  "ΚΙ ΕΣΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ", "ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΑΝΩΘΕ ΜΟΥ", "Μ' ΑΝΑΣΤΗΣΕΣ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ" γράφουν τη δική τους ιστορία.

1971  "MIA ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΣΤΟ ΧΑΡΕΜΙ"



Η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ επανέρχεται και πάλι με τον χαρακτηριστικό αέρα της, το μπρίο και τη φρεσκάδα της σε μια σειρά Μουσικών κωμωδιών φυσικά του Γιάννη Δαλιανίδη

Σενάριο-Σκηνοθεσία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILM

Μοντάζ: ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική:  ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Χορογραφία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ

Η ταινία πάει καλά παρά την αρχόμενη περίοδο κρίσης, κόβει και αυτή 455.385 εισιτήρια πρώτης προβολής



Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ δεσπόζει η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ συνοδευόμενη από ένα έξοχο κάστ Ηθοποιών:  ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΟΝΕΛΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ

Το ΘΕΜΑ της ταινίας που κόβεται σε δύο στην ουσία μέρη, ένα ...Ελληνικό και ένα σε κάποιο ...Εμιράτο, το δεύτερο μέρος είναι και αυτό που κάνει πολύ μεγάλη "κοιλιά" θεματολογικά.
Η Ρένα λοιπόν με τα δύο της αδέλφια και την ...τρελή κοπελιά του ενός κερδίζουν ένα λαχείο το οποίο δυστυχώς έχει καταλήξει στο ....πλυντήριο του Χρόνη. Για να ...σωθούν από το κυνήγι της συνκατόχου του λαχείου βρίσκονται στη Ρόδο παριστάνοντας η Ρένα το ...μέντιουμ.



Να σημειωθεί ότι παρά τα χρόνια της κρίσης ο Φίνος γύρισε μια εξαιρετικά πολυδάπανη παραγωγή για τα μέτρα της εποχής.

1972  "Η ΚΟΜΜΗΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ"


Για μια ακόμα φορά η ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ κυριαρχεί απόλυτα με την πολλαπλή προσωπικότητά της στη σκηνή.
Αυτή τη φορά έχει κοντά της και τον Μεγάλο μας ΑΛΕΚΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ.

Ένα ακόμα εξαίρετο Musical δημιουργείται από τα πιο γραφικά και μουσικά στον Κινηματογράφο μας


Αυτή τη φορά το Musical αλλάζει χέρια δημιουργικά
Ο Μεγάλος μας ΑΛΕΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ είναι αυτός που με το Σενάριο και την Σκηνοθεσία του δίνει ζωή σε μια εξαίρετη Μουσική αισθηματική Comedy με φόντο τις ομορφιές της Κέρκυρας.

 Παραγωγή:  FINOS FILM
Φωτογραφία:  ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Χορογραφία: ΦΩΤΗΣ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΣ
Μουσική: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Η Ταινία κόβει 310.583 εισιτήρια σε καιρό κρίσης


Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ καινούργια απόλυτα πρόσωπα. Περάν των δύο κεντρικών πρωταγωνιστών παίζουν οι:
ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ, ΟΡΦΕΑΣ ΖΑΧΟΣ, ΜΑΚΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΛΟΙΟΣ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ και άλλοι

Το ΘΕΜΑ φωτογραφίζει την Αντζολίνα, μια δασκάλα της Μουσικής, παραδοσιακής Κερκυραίας, όπου ο Σωτήρης Καρέλης, της παρουσιάζεται για να αγοράσει το αρχοντικό της. Όμως τις μέρες εκείνες και ένα κλαμπ μουσικών ζητά το αρχοντικό της για να φιλοξενήσει την ορχήστρα τους που θα συνοδέψει την Ιταλίδα τραγουδίστρια Αλίντα Ρίτσι, η οποία όμως δεν έρχεται και εκεί ξεκινούν ...όλα.


Μεταξόπουλος-Φοντάνα σε ένα από τα καλύτερα και πιο αισθησιακά χορευτικά του Ελληνικού musical. Εξαίρετα τα τραγούδια από την Ρένα Βλαχοπούλου.

Το "Κέρκυρα-Κέρκυρα με το ποντικονήσι" γράφει ιστορία με τους στίχους του Σακελλάριου και τη βοήθεια του Κατσαρού που έγραψε τη Μουσική.

1972  "Ο ΜΑΓΚΑΣ ΜΕ ΤΟ ΤΡΙΚΥΚΛΟ"



Μπαίνουμε σταδιακά στα δύο τελευταία musical του Ελληνικού Κινηματογράφου, στα οποία δεσπόζει η μεγάλη μορφή ενός εξαίρετου και πολυτάλαντου Ηθοποιού μας του 
ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑ

Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILM

Μοντάζ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Χορογραφία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ

Τραγούδι:  ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ



Στις ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ όπως είπαμε δεσπόζει η μορφή του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑ, που έχει τη δυνατότητα αλλαγής διάθεσης από το δράμα στην κωμωδία, έχει το στυλ, έχει ακόμα και το ταλέντο του τραγουδιού σε ιδιαίτερα λαϊκό στυλ

Δίπλα του οι:  ΤΟΝΙΑ ΚΑΖΙΑΝΗ,  ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ,  ΝΙΤΣΑ ΜΑΡΟΥΔΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΒΙΛΙΚΑΣ

Η Ταινία δεν έχει την αποδοχή των προηγούμενων musicals και τα εισιτήριά της είναι 163.910 στην πρώτη προβολή



Το ΘΕΜΑ της ταινίας είναι η μορφή ενός απλού, έντιμου λαϊκού άντρα της δουλειάς και του μόχθου, του Σταύρου, τον οποίο προσλαμβάνει στη δουλειά της η Τόνια προσπαθώντας να αλλάξει άρδην τους λαϊκούς του τρόπους. Ένας βιασμός στον εσωτερικό κόσμο του κεντρικού ήρωα που ήδη είναι ερωτευμένος με την Τόνια βάζουν τα πάντα σε ένα καζάνι που βράζει.

Και αυτό το έργο είναι Κινηματογραφική μεταφορά του ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ "Το Σεξ και πως να το αποκτήσετε" του Γιάννη Δαλιανίδη που ανέβηκε στο Θέατρο Πάνθεον την εποχή 1970-71.

Εκπληκτικά τα δύο τραγούδια της ταινίας, αυτό του Σταύρου Παράβα αλλά και το "Θα περάσει ο καιρός" του εξαίρετου Φίλιππα Νικολάου.

1972 "ΤΟ ΚΟΡΟΪΔΑΚΙ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑΣ"



Η Δεύτερη παρουσία του ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΑΡΑΒΑ σε musical αυτή τη φορά σε κάτι διαφορετικό, πιο πλούσιο σε ρόλους και πρόσωπα.
Σενάριο-Σκηνοθεσία:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Παραγωγή:  FINOS FILM

Φωτογραφία: ΝΙΚΟΣ ΓΑΡΔΕΛΗΣ
Μοντάζ:  ΜΠΑΜΠΗΣ ΑΛΕΠΗΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Μουσική: ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ



Κεντρικό ερμηνευτικό δίδυμο ο έξοχος ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ σε ένα ακόμα ρόλο λαϊκού τύπου που ερωτεύεται σφόδρα μια ξεπεσμένη μεγαλοΚυρία, την ΜΠΕΤΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ
Κοντά τους οι:  ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ, ΒΑΣΟΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ

Η Ταινία πάει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη με 248.711 εισιτήρια πρώτης προβολής.



Στο ΘΕΜΑ της, όπως είπαμε, ο φτωχός απλός μεροκαματιάρης Σταύρος είναι ερωτευμένος με μια ξεπεσμένη και φαντασμένη αριστοκράτισσα, τη Μάιρη, που με την αδελφή της τη Νόρα, προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Σταύρος προσπαθεί με κάθε τρόπο να σώσει την χρειοκοπία τους μέσα από χίλια δυό προβλήματα.

Και το έργο αυτό είναι θεατρική μεταφορά του ομώνυμου έργου του Γιάννη Δαλιανίδη που παίχτηκε με το δίδυμο ΠΑΡΑΒΑ-ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ στο METROPOLITAN.
Γυρίστηκε δε στα εντελώς νέα στούντιο της FINOS στα Σπάτα.

************************

Κλείνοντας την αναφορά μας στο Ελληνικό Musical θα ήθελα να σταθώ σε μια ακόμα Κινηματογραφική δημιουργία του ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ που αυτή τη φορά είναι ένα
ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ

1969  "ΓΥΜΝΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ"



Ο Δαλιανίδης παίρνει το εξαίρετο θεατρικό δράμα του ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ  "ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ" και κάνει ένα εξαίρετο λαϊκό Χορόδραμα που εντυπωσιάζει.

Παραγωγή: FINOS FILM

Φωτογραφία:  ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
Μοντάζ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
Ντεκόρ:  ΜΑΡΚΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
Μουσική:  ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ
Χορογραφία:  ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ

Τραγούδι:  ΜΑΡΙΝΕΛΑ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ



Συγκλονιστικό το κεντρικό ερμηνευτικό δίδυμο:  ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ
Δίπλα τους μια σειρά εξαίρετων ηθοποιών:
ΣΟΦΙΑ ΡΟΥΜΠΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΙΛΗΝΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΑΡΚΟΥΛΗΣ,  ΧΡΟΝΗΣ ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ, ΜΑΡΙΑ ΦΩΚΑ και πολλοί άλλοι.

Πολύ καλή η αποδοχή της ταινίας με 335.054 εισιτήρια

 
Στο ΘΕΜΑ της ταινίας τώρα: Μπορούν οι μεγάλες ταξικές διαφορές και συγκρούσεις να γεφυρωθούν κάτω από μια ερωτική αγάπη ; μπορεί μια πλούσια Γυναίκα, καλομαθημένη να αγαπήσει αληθινά και να γίνει αποδεκτή στον βασανισμένο εργατόκοσμο που θα την βλέπει πάντα ως "εισβολέα" στα σπλάχνα του ;
Ένα μεγάλο θέμα που οι συγκρούσεις και ο αγώνας για να σταθεί μια Αγάπη ανάμεσα στο θάνατο, την προκατάληψη, το καμίνι των αντιθέσεων, είναι δραματικός με ανάλογη τραγική κατάληξη, δίκην αρχαίας τραγωδίας που θα δώσει την κάθαρση.



Η Ταινία έπεσε πάνω στην απόπειρα του Αλέκου Παναγούλη κατά του δικτάτορα Παπαδόπουλου και έτσι η προγραμματισμένη Μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ αντικαταστάθηκε από αυτήν του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ, που έδωσε τον καλύτερο εαυτό του με εξαίρετα τραγούδια και μουσικό ύφος που σημαδεύουν την ταινία.

**********************

Φίλες και Φίλοι, ταξιδέψαμε μαζί και ολοκληρώσαμε το ταξίδι μας στον πανέμορφο κόσμο του
Ελληνικού Κινηματογραφικού Musical.
Σταθήκαμε σε όλες σχεδόν τις παραγωγές που κύρια σημάδεψαν τον Κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο.
Ένα είδος που λατρεύτηκε από το κοινό δικαιολογημένα, ένα είδος που σήμερα είναι γεμάτο νοσταλγία, χρώμα, υπέροχη μουσική και τραγούδια με τη σφραγίδα κατά βάση του μεγάλου ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, ένα είδος που είναι άρρηκτα δεμένο με το καλοκαιρινό χρώμα, τους έρωτές του, τα όνειρά του.

Ελπίζω να το χαρήκατε.



Σχόλια

  1. Εσύ παιδί μου δεν είσαι μόνο ενας blogger αξιώσεων είσαι και μεγάλος Λ α ο π λ α ν ο ς....

    Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς ν' αντισταθεί σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι στο παρελθόν μαζί σου. Παρέα με όλους τους "μεγάλους" και "ωραίους" του Ελληνικού κινηματογράφου.

    Στα κατάρτια του καραβιού σου μας ανέβασες και τα κύματα της θάλασσας των αναμνήσεων σου (μας) συγχρονίστηκαν ξετρελαμμένα, άλλοτε πάλι παθιασμένα, ερωτευμένα θαρρείς κι αυτά ,με τις αθάνατες μελωδίες που μας συνόδεψαν σε τούτη την καταπληκτική διαδρομή που μας πρότεινες τόσο έντεχνα κι αφοπλιστικά ζωντανά λες και ήταν χτές ….
    Πολλοί από τους πρωταγωνιστές του ταξιδιού ,καραβοκύρη μας,έφυγαν κι όσοι έμειναν δεν είναι πια οι Εκείνοι οι ίδιοι....Τα νιάτα πέρασαν, οι εποχές άλλαξαν , το κλίμα τους δεν είναι πια της μόδας.
    Οι μνήμες όμως που ευτυχώς αναβιώνουν στο παρόν από ανθρώπους με μεράκι σαν Εσένα, παραχωρούν στην σκληρή εποχή που ζούμε την τρυφερότητα, την ομορφιά, την ανθρωπιά, την αισθητική, που τόσο πολύ μας λείπει.

    Γειά σου Γιάννη μου ,καλά να περνάς όπου και νάσαι .Νομίζω ότι είσαι και Συ απ’ αυτούς που μπορούμε νάμαστε καλά όπου και νάμαστε ,αρκεί να τάχουμε καλά με τον εαυτό μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Λυγερή μου. Λαοπλάνος ε ; χαχαχχχαχαχαχαχα. μάλλον το καλοκαίρι είναι αυτό που μας σπρώχνει πίσω σε γλυκές, τρυφερές, μουσικές αναμνήσεις, που φωλιάζουν σαν ώριμος θησαυρός στον κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο.
      Οι πρωταγωνιστές εκείνοι αναχώρησαν ναι. Όμως κατά έναν παράξενο τρόπο είναι πάντα κοντά μας, δεν έφυγαν ποτέ, δεν μας πρόδωσαν.
      Ευχαριστώ κορίτσι μου για τα καλά σου λόγια. Καλή σου συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Ναι, το χάρηκα. Παρουσίασες μοναδικά τις ταινίες-μιούζικαλ με τις οποίες μεγαλώσαμε και μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω και το πρώτο μέρος του αφιερώματος.
    Μη ξαναπούμε τα ίδια περί εποχών, καλλιτεχνών, ερμηνειών, σεναρίων κλπ γιατί πάλι θα μελαγχολήσουμε. Κρατάμε αυτές τις δημιουργίες ως το καλύτερο δείγμα του σύχρονου κινηματογραφικού μας πολιτισμού και μας μένει μια γλυκύτητα στο στόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγαλύτερη χαρά για μένα Πέτρο δεν υπάρχει από το να νιώθω ότι κάτι προσέφερε αυτή η δουλειά. Έτσι, να νιώθουμε όμορφα, χαρούμενα, νοσταλγικά. Το δικαιούμαστε καλοκαιριάτικα.
      Καλά να περνάς φίλε.

      Διαγραφή
  3. Αξεπέραστα τραγούδια!!
    Θυμάμαι ακόμα πόσο διασκεδάζαμε ακούγοντάς τα, σε μια πιο ανέμελη εποχή :)
    (τα πρόλαβα ναι ναι!!)
    Σε χαιρετώ ελπίζω να είσαι καλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα μου καλησπέρα. Το παλεύω κοπέλα μου εδώ, κλεισμένος στο ελεεινό άστυ που τουλάχιστον για λίγες μέρες τον Αύγουστο γίνεται ανθρώπινο.
      Τα τραγούδια αυτά θαρρώ είναι αθάνατα και διαχρονικά. Δεν υπάρχει γλέντι, δεν υπάρχει ρομάντζο, δεν υπάρχει χαλάρωση που δεν στολίζεται με τις νότες τους. Και αυτό είναι η παντοτινή αξία τους, η καταξίωσή τους.
      Να είσαι καλά και να περνάς όμορφα καλή μου.

      Διαγραφή
    2. Μα δεν είναι υπέροχη άδεια η Αθήνα;
      Έλα ας μη γκρινιάζουμε!
      Σου απαντώ και εδώ για την Πάρο, δεν μου χαλάς κανένα όνειρο γιατί φυσικά το έχω διαπιστώσει εδώ και χρόνια αυτό που λες.
      Απλά ποια είναι η διαφορά μας, ότι δεν υποκύπτω σε αυτή την πλευρά, επιμένω να βλέπω την ομορφιά αλλού και να δημιουργώ στιγμές στα απλά πράγματα, χωρίς να μυκονοποιηθώ! :)

      Διαγραφή
    3. Κατερίνα μου ναι, καλά κάνεις και το χαίρομαι. Να μην δέχεσαι την ασχήμια κορίτσι μου και να μην υποτάσσεσαι. Αυτό είναι κατάκτηση.
      Όσο για την Αυγουστιάτικη ΑΘήνα ναι, είναι φιλική. Και έχω επωφεληθεί με κάμποσες εξορμήσεις σε μέρη, που δεν είχα πάει, όπως το Αττικό άλσος, και κάποιες βουτιές στην παραλία του Φαλήρου στα πολύ καθαρά νερά του επιλεγμένα συνδυασμένα με ποδηλατοβόλτα. Τι λες ε ;
      Καλή συνέχεια θα σου ευχηθώ κορίτσι μου και ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ