ΑΝΤΡΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ (Μέρος 1ο)

Το CINEFIL φίλες και φίλοι συνεχίζει να κρατά τους χαλαρούς καλοκαιρινούς του ρυθμούς για όσες φίλες και φίλους βρίσκονται "εντός των τειχών" και εξακολουθούν να είναι on line στους δικτυακούς τόπους.
Το καλοκαίρι καλά κρατεί. Και βέβαια και εμείς έχουμε τη διάθεση να μένουμε σε ατμόσφαιρα καλοκαιρινού Σινεμά.

Σήμερα σας έχω κάτι διαφορετικό. Δεν είναι ταινία, δεν είναι κατηγορία, δεν είναι κάποιος συγκεκριμένος λειτουργός-δημιουργός του Κινηματογράφου μας.
Σήμερα θα κάνουμε μια "παρέλαση" ειδικά αφιερωμένη, κατά βάση, στο Γυναικείο Κοινό μας και στις προτιμήσεις του, χωρίς αυτό φυσικά να αποκλείει τον Αντρικό πληθυσμό
Θα σταθούμε στην

ΑΝΤΡΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ 

στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Με λίγα λόγια θα κάνω μια αναφορά σε Ηθοποιούς μας, χωρίς σαφή χρονολογική σειρά, που αποτέλεσαν  ΑΝΤΡΙΚΑ "ΕΙΔΩΛΑ" στην Κινηματογραφική μας Σκηνή.
Πρότυπα που φυσικά πολλές φορές είναι τόσο δαφορετικά που δεν συναντιούνται ώς προσωπικότητες ή χαρακτήρες.

Το θέμα μας θα εξαντληθεί σε ΔΥΟ ΜΕΡΗ καθώς ο αριθμός των Ηθοποιών που "παρελαύνουν" είναι μεγάλος και δεν μπορεί να καλυφθεί σε μια παρουσίαση.

Λοιπόν, ξαπλώστες στην αναπαυτική ξύλινη πολυθρόνα, στον ίσκιο, βάλτε δίπλα το χυμό σας και πάμε στην Οθόνη προβολής:

**********************
 

ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ


Από τις επιβλητικότερες αντικές μορφές στον Ελληνικό Κινηματογράφο ο εξαίρετος Ηθοποιός μας.
Πατρινός στην καταγωγή, γεννημένος στις 17 Αυγούστου 1937 κόσμησε με την παρουσία και ερμηνεία του τον κλασικό Ελληνικό Κινηματογράφο


Από το 1959 ξεκίνησε η μεγάλη του καριέρα και συνεχίζεται μέχρι σήμερα πάντα αεικίνητος και γοητευτικός.
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΦΩΚΑΣ ενσάρκωσε το αντρικό πρότυπο μιας συγκρατημένης θέλησης, ενός ερωτικού πάθους που δεν εκδηλωνόταν πάντα με τρόπο εκκωφαντικό αλλά στις εκρήξεις του ήταν εκπληκτικός.


Από τα χαρακτηριστικά του, το παρουσιαστικό του, το ύφος του θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει ως τον "Ομάρ Σαρίφ" του Ελληνικού Σινεμά.


******************************

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ


Από τις πιο κλασικές νεανικές αντικές γοητευτικές παρουσίες στον χώρο του Σινεμά.
Αθηναίος στην καταγωγή, γεννημένος το 1935, απόφοιτος της σχολής του Εθνικού Θεάτρου, από τα μεγαλύτερα εν δυνάμει ταλέντα της μεγάλης οθόνης στο ξεκίνημά του.


Από το 1955 όταν πρωτοεμφανίστηκε, κατ' ευθείαν στα βαθιά, στην "ΣΤΕΛΛΑ" του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ συνέχισε για πάρα πολλά χρόνια να αποτελεί βασική μορφή είτε σαν πρωταγωνιστής είτε σαν δευτερολίστας σε πάρα πολλές ταινίες μας.


Είχε μια κλασική αντρική γοητεία και το χαρακτηριστικό του νεαρού εραστή με την αγνότητα σαν βασικό χαρακτηριστικό του.

************************

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ


Ο Μεγάλος Ωραίος και Gentleman καρδιοκατακτητής του Ελληνικού Θεάτρου και Κινηματογράφου.
Αθηναίος στην καταγωγή, γεννημένος στις 9 Μάρτη 1921, έφυγε στις 16 Γενάρη 1998
Από τις μεγαλύτερες και πιο πληθωρικές αντρικές παρουσίες στην Σκηνή μας.


Η Τεράστια υποκριτική του δυναμική και κουλτούρα του έδινε τη δυνατότητα ως άντρας να απλώσει πολλά χαρακτηριστικά στο ερμηνευτικό αντρικό του πρότυπο.
Από τον απλό φουκαρά νεαρό που παλεύει να σταθεί, μέχρι τον επιβλητικό γοητευτικό άντρα που με το πράο αλλά δυναμικό του ύφος ερωτεύεται και αγαπιέται.


**********************

ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ


Ο Σκληρός αλλά με την απόλυτη αγαθή και στεγνά έντιμη ψυχή Ηθοποιός μας.
Ο Έλληνας BURT LANCASTER από τις μεγαλύτερες και εμβληματικές και αυτός μορφές των αντρών που γοήτευσαν καρδιές και συγκίνησαν ψυχές στη Σκηνή μας.
Γεννημένος στο Μαυρολιθάρι της Φωκίδας το 1924, έφυγε από κοντά μας στις 28 Νοέμβρη 2010.


Από το 1944 δούλεψε στον Ελληνικό Κινηματογράφο μέχρι το 1997, για 53 ολάκερα χρόνια ατέλειωτης προσφοράς.
Ένας σκληρός, εκφραστικός, επιβλητικός άντρας, που αγαπούσε με πάθος, με αυθορμητισμό, που δεν ήταν καρδιοκατακτητής αλλά ο άντρας εκεινος που ζει τα αισθήματά του κατάβαθα στη ψυχή του.
Ο Δυναμισμός του αποτελούσε την κύρια πηγή έμπνευσής του.


*************************

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ


Ένας ακαταμάχητος Γόης της ώριμης ηλικίας, ο μεγάλος μας Ηθοποιός, από τα πρότυπα εκείνα που δίνουν ...ζωή και κουράγια στους άντρες των 40+ στην Ηλικία.
Γεννημένος στις 13 Μάρτη 1913 στην Αθήνα, έφυγε από κοντά μας στις 28 Ιούνη 1985.
Ένας άντρας ηθοποιός που η γοητεία του σφράγισε τον Κινηματογράφο μας σε όλο το ηλικιακό του πέρασμα στην Οθόνη.
Από το 1939 που πρωτοεμφανίστηκε μέχρι και το 1981


Άντρας πρότυπο με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του "ευγενή", του ώριμου έμπειρου εραστή, του ανθρώπου που παρά το ότι ερμήνευσε ένα πελώριο εύρος ανθρώπινων χαρακτήρων κατάφερνε να διατηρεί τη γοητεία του και τον ερωτισμό του.
Που και δεν τον εύρισκες. Στρατιωτικός ; νεαρός γοητευτικός εραστής ; ακάματος Πατέρας ; ώριμος Μπον Βιβέρ καρδιοκατακτητής ; επιπόλαιος μπλοφατζής και εγωκεντρικός ; σοβαρός ; γεμάτος χιούμορ και γέλιο ;
Ένας πραγματικός θησαυρός.


Θα μπορούσες ίσως να τον προσομοιάσεις με το στυλ του LINO VENTURA στα χαρακτηριστικά του.


*********************

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ


Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ερωτικά ινδάλματα όλων των εποχών του Ελληνικού Κινηματογράφου ο μεγάλος μας ερμηνευτής.
Αθηναίος στην καταγωγή, γεννημένος στις 27 Νοέμβρη 1928, έφυγε από κοντά μας στις 8 Νοέμβρη 2005
Μια εμβληματική μορφή που σημάδεψε τον Κινηματογράφο μας με την παρουσία, τη γοητεία του και το εύρος της υποκριτικής του δυνατότητας


Αιώνιος Εραστής του Κινηματογράφου μας. Από το 1949 μέχρι το 2001 στη μεγάλη του διαδρομή.
Συνήθως σε θετικούς ρόλους, ακόμα και οι λίγες εμφανίσεις του σε κόντρα ρόλο έδιναν μια ξεχωριστή νότα στην προσωπικότητά του.
Είτε δυναμικός, αποφασιστικός, είτε γλυκός, τρυφερός, είτε σκληρός είτε μαλακός είχε μια απίστευτη γοητεία στην αντρική του παρουσία και γοητεία.




*****************

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ


Το Οργισμένο Είδωλο του Ελληνικού Κινηματογράφου. Μια αντρική φιγούρα και προσωπικότητα που ξεχωρίζει στους noir χαρακτήρες και όχι μόνο του Ελληνικού Σινεμά.
Ο Μεγάλος Ηθοποιός, Αθηναίος στην καταγωγή, γεννήθηκε στις 5 Δεκέμβρη 1934, έφυγε στις 30 Γενάρη 2007.
Μια από τις δραματικότερες αντρικές μορφές στον Ελληνικό Κινηματογράφο


Τι να πει κανείς για τον μεγάλο Νίκο Κούρκουλο. Για τον άνθρωπο που ζούσε στα όρια του υποκριτικού πάθους, δίκην φιγούρας Αρχαίας τραγωδίας.
Ερωτικός όσο λίγοι, γοητευτικός, εκρηκτικός, πομπώδης, οδηγούσε τα ερμηνευτικά του πρότυπα στα άκρα της συναισθηματικής έκφρασης.
Το 1957 ξεκίνησε η μεγάλη του διαδρομή η οποία και τερματίστηκε πρόωρα στα 1982.


Το ερμηνευτικό του πλάτος ήταν τεράστιο. Ερμήνευσε άντρες του περιθωρίου, άντρες που έγιναν λαϊκοί ήρωες και πρότυπα, ιστορικά πρόσωπα, μοιραίους χαρακτήρες, πάντα με απόλυτη ταύτιση του ρόλου που υπηρετούσε. Από τους ηθοποιούς που πολλές φορές ταυτίστηκε με τους Αμερικάνικους ήρωες του noir με την απαράμιλλη γοητεία του.

****************

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ


Ακόμα μια θρυλική μορφή από τους άντρες Έλληνες Ηθοποιούς που σημάδεψαν την Τέχνη μας.
Πολυτάλαντη προσωπικότητα, άνθρωπος της τέχνης, της ζωγραφικής, της υποκριτικής, άνθρωπος του αγώνα, ο μεγάλος Μιχάλης Νικολινάκος έδωσε και αυτός με τη σειρά του μια χαρακτηριστική σφραγίδα στην γοητεία των αντρών του Κινηματογράφου μας.
Λάκωνας στην καταγωγή, γεννημένος το 1923, έφυγε από κοντά μας στις 13 Δεκέμβρη 1994.


Η Κλασική ομορφιά του, το παράστημά του, η χαρακτηριστική του μελαγχολική ματιά του έδωσε χαρακτηριστικά του "μοιραίου" άνδρα με έκδηλη ερωτική γοητεία που απλώνονταν γύρω του.
Πολλές φορές τα πρότυπά του ερμήνευσαν ρόλους με σκοτάδια στη ψυχή, ρόλους όπως στο "Έγκλημα στο Κολωνάκι" που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα του και την ερωτική του γοητεία.

Κινηματογραφικά ξεκίνησε το 1953 και τελείωσε σχετικά πρόωρα το 1968.


Ο Μιχάλης Νικολινάκος δεν ήταν ο άνθρωπος των εκρήξεων και των ξεσπασμάτων.
Δούλεψε με μοναδική ικανότητα τον ψυχολογικό χαρακτήρα του μινιμαλισμού, της μελαγχολίας, ενός μποέμ χαρακτήρα βουτηγμένο στο μυστήριο.

*****************

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ


Ακόμα ένας μεγάλος μας Ηθοποιός που άφησε και αυτός ανεξίτηλη τη δική του γοητεία στις Κινηματογραφικές μας Οθόνες.
Γεννημένος στις 29 Αυγούστου 1934, έφυγε στις 8 Αυγούστου 2004
Από τους άντρες ηθοποιούς μας που η καλλιτεχνική του διαδρομή σημαδεύτηκε από την προσωπική του σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία και παντελώς άλλαξε απόλυτα και τη διαδρομή του.
Οι πρώτοι αντρικοί χαρακτήρες που ερμήνευσε ο μεγάλος μας Ηθοποιός έδιναν βάση και χώρο για έναν άντρα γοητευτικό, έναν άντρα όχι με τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του εραστή, αλλά έναν άντρα με τη δική του έντονη προσωπικότητα.


Η Φιλμογραφία του ξεκινά το 1956 και ολοκληρώνεται το 1996.
Το εύρος των χαρακτήρων που ερμήνευσε ήταν τεράστιο σε μια σειρά ρόλους με μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Ιστορικές προσωπικότητες, χαρακτήρας του μέσου συζύγου, ρόλους μυστηρίου, ρόλους που ενσάρκωσε την εικόνα του λαϊκού παλικαριού.



******************

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ


Θα μπορούσαμε εύκολα να τον ονομάσουμε ως Έλληνας Charles Bronson.
Ένας κλασικός "σκληρός" εξωτερικά άντρας του Ελληνικού Κινηματογράφου.
Μια εικόνα "ακατέργαστου" μονοκόμματου "άξεστου" και αδέξιου ερωτικά αντρικού χαρακτήρα, που κρύβει στα ενδότερα της ψυχής του ένα ηφαίστειο ερωτικού πάθους, ικανό να τον οδηγήσει στην αυτοκαταστροφή.
Γεννημένος στις 29 Μάη 1935 στον Πύργο Ηλείας από τις μεγαλύτερες και αυτός μορφές των αντρών Ηθοποιών που πέρασαν από τις οθόνες μας


Η Μεγάλη του Φιλμογραφία ξεκινάει το 1956 και συνεχίζεται ως τις μέρες μας με τελευταία εμφάνιση στην Οθόνη το 1991.
Οι αντρικοί χαρακτήρες που έχει υπηρετήσει έχουν ένα μεγάλο εύρος και ηλικιακά και θεματολογικά.
Στρατιωτικός, Σκληρός άνθρωπος του περιθωρίου ("Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω", "Κοινωνία ώρα μηδέν"), τρυφερός ώριμος άντρας ερωτεύσιμος και δοτικός, άνθρωπος του νόμου.

Ο Κώστας Καζάκος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "εραστής" και καρδιοκατακτητής. Εξωτερικά ήταν απότομος, ίσως αποτρεπτικός. Η Εσωτερική του αντρική καρδιά ήταν γεμάτη Αγάπη, έρωτα, δόσιμο, ένας θησαυρός για τη Γυναίκα που θα κέρδιζε την καρδιά του.



********************

Εδώ, φίλες και φίλοι, θα κλείσουμε το 1ο ΜΕΡΟΣ του σημερινού μας θέματος.
Υπομονή για την ...συνέχεια.
Ελπίζω να το απολαύσατε.
Εύχομαι σε όλες και όλους να περνάτε ένα όμορφο Καλοκαίρι

Σχόλια

  1. Φυσικά και το απόλαυσα.
    Δικό σου αφιέρωμα και να μην είναι ολοκληρωμένο; Αυτό δεν γίνεται!
    Καλό μήνα Γιάννη και να περνάς καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωω Πέτρο , τι ευγενικά και τιμητικά τα λόγια σου...! ευχαριστώ καλέ μου φίλε. Ναι μεν έχω αραιώσει λίγο τις Σινε-αναρτήσεις, καλοκαίρι γαρ, αλλά πάντα είμαστε εδώ, στο κλίμα των ημερών. Να περνάς και εσύ όμορφα φίλε μου.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ