WIM WENDERS: "ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ"


Φίλες και Φίλοι
η PATRICIA HIGHSMITH, είναι μια από τις λατρεμένες μου εμβληματικές μορφές στο
χώρο της παγκόσμιας αστυνομικής λογοτεχνίας.
Το έργο της τεράστιο και ιστορικό φιγουράρει και αυτό δίπλα στο έργο άλλων μορφών του συγκεκριμένου είδους.
Ο Ήρωάς της, σε μια ιστορική Πενταλογία, είναι ο TOM RIPLEY, μια αμφιλεγόμενη μορφή Αμερικάνου που βρίσκεται μόνιμα μπλεγμένος σε διάφορες περιπέτειες με το χώρο του υπόκοσμου.


Το "Παιχνίδι του RIPLEY" ένα από τα κλασικά της αριστουργήματα, γράφτηκε το 1974 και εκδόθηκε σε παγκόσμια πρώτη το 1974 στο Λονδίνο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το εκπληκτικό αυτό μυθιστόρημα μεταφέρεται στον Κινηματογράφο από έναν πολύ μεγάλο Κινηματογραφικό δημιουργό, που έχει γράψει τη δική του σχολή πάνω στην Κινηματογραφία

WIM WENDERS


"ΕΝΑΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΦΙΛΟΣ"


(DER AMERIKANISCHE FREUND)




Μια Κινηματογραφική μεταφορά που γενικά σέβεται τη δουλειά της συγγραφέως, πατάει σε μεγάλο βαθμό πάνω στην ιστορία της και ακολουθεί την ατμόσφαιρά της.
Φυσικά έχουμε τις κλασικές αλλαγές που πάντα, δυστυχώς, συνοδεύουν ανάλογες μεταφορές λογοτεχνικών έργων στη μεγάλη οθόνη αλλά το αποτέλεσμα σε γενικό βαθμό είναι μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ταινία που παραμένει συλλεκτική για το είδος της.


ΤΟ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Ο WIM WENDERS, ο μεγάλος αυτός σύγχρονος Γερμανός δημιουργός, στήνει μια σύνθεση δύο κάδρων, δύο διαφορετικών κόσμων.
Αυτόν της Αμερικής, του κόσμου της, των ανθρώπων της, των αντιλήψεων και των αξιών που εκφράζουν και από την άλλη αυτόν της Κεντρικής Ευρώπης και δη της Γερμανίας.
Ο TOM RIPLEY είναι ο άναρχα λεύτερος τυχοδιώκτης, που κινείται στα όρια του νόμου, με τις δικές του αξίες και αντιλήψεις περί παρανομίας και ηθικής. Αυτός ο χαρακτήρας έρχεται να συναντήσει με τον JONATHAN ZIMMERMANN, έναν βιοτέχνη της κορνίζας, του κάδρου και του πολιτισμού κάτω από ομιχλώδης και σκοτεινές συνθήκες.
Κεντρική ιδέα η ΦΙΛΙΑ. Η αξία που συναντά ο RIPLEY σε έναν άλλον από το δικό του κόσμο, σε μια Γερμανία ενοχική, τραυματισμένη, υποταγμένη στις νόρμες και τον εθνικό διχασμό της δεκαετίας του 1970.

Με βάση αυτό το υπόβαθρο, ο WENDERS φτιάχνει ένα υπέροχο υπαρξιακό δράμα, που πατάει στα χνάρια του έργου της PATRICIA HIGHSMITH σε μια πλοκή που βήμα το βήμα σε γεμίζει άγχος, σε κάνει να φορτώνεσαι με μια τρομακτική αγωνία για την εξέλιξη κάτω από το πρωτότυπο παιχνίδι που η άλλη γωνιά του Ατλαντικού έχει στήσει στον απλό JONATHAN



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:  WIM WENDERS

ΜΟΥΣΙΚΗ: JURGEN KNIEPER

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ROBBY MULLER

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  ISOLDE NIST

FILM EDITING:  PETER PRZYGODDA


ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

DENNIS HOPPER στο ρόλο του TOM RIPLEY

BRUNO GANZ στο ρόλο του JONATHAN JIMMERMANN

LISA KREUZER στο ρόλο της MARIANNE ZIMMERMANN

GERALD BLAIN στο ρόλο του RAOUL MINOT

NICHOLAS RAY στο ρόλο του DERWATT

HEINZ JOACHIM KLEIN στο ρόλο του DR. GABRIEL

ANDREAS DEDECKE στο ρόλο του μικρού DANIEL


ΤΟ ΘΕΜΑ

O JONATHAN ZIMMERMANN, βιοτέχνης ενός μικρού ατελιέ με κορνίζες στο Αμβούργο. Ζει με τη Γυναίκα του MARIANNE και τον νεαρό γιο τους. Πάσχει από οξεία μυελογενή λευχαιμία και οι πιθανότητες να ζήσει είναι περιορισμένες ως προς το χρόνο. Τον προσεγγίζει στο ατελιέ ένας ταλαντούχος έμπορος τέχνης και αμφιλεγόμενος Αμερικάνος, ο TOM RIPLEY, γνωρίζοντας την κατάστασή του, τον πείθει έμμεσα μέσω του Αμερικάνου RAOUL MINOT να δολοφονήσει έναν Ιταλό Μαφιόζο στο Παρίσι έναντι μεγάλης αμοιβής, η οποία θα εξασφαλίσει το μέλλον της οικογένειάς του.
Η Αποδοχή της πρότασης του MINOT εισάγει τον JONATHAN σε έναν άγνωστο για αυτόν κύκλο αίματος, εξαπάτησης με απρόβλεπτες εξελίξεις που συμπαρασύρουν τα πάντα στη ζωή του.


ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΦΟΝΤΟ

Τα χρώματα του WIM WENDERS και η Φωτογραφία του ROBBY MULLER είναι πανέμορφα.
Το λιμάνι του Αμβούργου αναδεικνύει μια ανέλπιστη ομορφιά, λουσμένη στα φώτα του δειλινού, σε μια παράξενη ηρεμία σαν να κρύβει πολλά.


Ο Ρυθμός της ταινίας δεν είναι γρήγορος. Ακολουθεί έναν κανονικό ρυθμό, που τις κατάλληλες στιγμές αυξάνει. Ένα μόνιμο άγχος γεμίζει σταδιακά τα πάντα. 
Έχουμε μια κλειστοφοβική σκηνοθεσία, μια σκοτεινή φωτογραφία, που όμως έχει διαλείμματα με πολύ χρώμα. Πολύ καλό μοντάζ που αναδεικνύει το ψυχογράφημα των ηρώων του.

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ


DENNIS HOPPER


Ο Εξαίρετος Αμερικάνος Ηθοποιός είναι πραγματικά μοναδικός στο ρόλο του Τεξάνου TOM RIPLEY. Ενός Εμπόρου τέχνης, με σκοτεινό παρελθόν, με πράξεις τυχοδιωκτικές αλλά κινούμενες σε μια άλλη ηθική δεοντολογία.


Η Μετάλλαξη των συμπεριφορών του DENNIS HOPPER στην ερμηνεία του ως RIPLEY τον κάνει να συναντήσει τη Φιλία...! να ζήσει εντελώς αυθόρμητα και ξαφνικά την ανθρώπινη φιλία, την οποία φτάνει ως το τέλος. Μια ερμηνεία δραματική, συγκινητική, επιβλητική.

BRUNO GANZ

Γεννημένος το 1961 ο γνωστός Ελβετός Ηθοποιός. εδώ στο ρόλο του JONATHAN JIMMERMANN του απλού βιοτέχνη οικογενειάρχη, που ξαφνικά στη ζωή του αλλάζουν τα πάντα σε έναν εφιάλτη που δεν λογάριασε ποτέ


Ερμηνεία άψογη. Είναι στιγμές που νιώθεις να συμπάσχεις με αυτόν τον άνθρωπο σε αυτό που ζει. Βλέπεις το βλέμμα του, την πάλη που γίνεται μέσα του, τα αδιέξοδα, τους φόβους.
Εξαιρετικός


LISA KRAUZER

Η Γερμανίδα Ηθοποιός ερμηνεύει εδώ την MARIANNA ZIMMERMANN, τη σύζυγο του JONATHAN.


Ερμηνεία από αυτές που κάποιος χαρακτηρίζει "σιωπηρή". Παρακολουθεί τη πορεία του άντρα της. Σοκάρεται σαν αντιλαμβάνεται που έχει εμπλακεί. Αντιδρά, οδηγεί την οικογένειά της σε ρήξη. Αλλά είναι εκεί τελικά, αντιλαμβανόμενη το ότι μπορεί να βοηθήσει, να σώσει.
Όλες αυτές οι μετατροπές αποδίδονται με πολύ καλό τρόπο σε μια ερμηνεία άψογη.


Μπορεί η KRAUZER να μην έχει αυτό το φινετσάτο το Αμερικάνικο ή το Ιταλικό. Μπορεί να μην μεταδίδει καυτό ερωτισμό αλλά πρώτα απ' όλα είναι Γυναίκα και Μητέρα, έχει τη δύναμη του εσωτερικού της κόσμου να δηλώνει φωναχτά "παρών"


GERALD BLAIN 

Ο Γάλλος ηθοποιός στο ρόλο του RAOUL MINOT, του ανθρώπου που πιέζει και σπρώχνει τον JONATHAN στην παρανομία, μετατρέποντάς τον σε εκτελεστή ενάντια στη Μαφία.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Οι διακρίσεις της ταινίας ήταν σημαντικές στα παγκόσμια Κινηματογραφικά δρώμενα.

6 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 3 Υποψηφιότητες

Ανάμεσά τους:

Τρία βραβεία Γερμανικού φεστιβάλ Κινηματογράφου , Βραβείο SAN JORDI FESTIVAL ερμηνείας για τον BRUNO GANZ.
Υποψήφιο για Χρυσό Φοίνικα Βενετίας




Ένα ακόμα σχόλιο για την υπέροχη Μουσική της ταινίας από τον JURGEN KNIEPER
Ακολουθεί με τρόπο άψογο το κλίμα της ταινίας ιδιαίτερα προς το μεγάλο φινάλε.


Μια εξαιρετική δραματική ταινία από αυτές που ξεχωρίζουν στο είδος της.
Ένας WENDERS που δημιουργεί κάνοντας και τέχνη και Κοινωνιολογία.
Ένα θέμα από εκείνα της μεγάλης συγγραφέως, PATRICIA HIGHSMITH, που σε ταράζουν.
Χαρακτήρες που σε εκπλήσσουν, καταστάσεις που σε σοκάρουν για το πόσο ξαφνικά και απλά μπορεί η καθημερινή απλή σου ζωή να μετατραπεί σε έναν ζοφερό εφιάλτη.












Σχόλια

  1. Έψαξα να την κατεβάσω αλλά δεν...
    Να υποθέσω ότι αυτή με τον Μάλκοβιτς είναι ριμέικ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο μου καλησπέρα σου. Μπορείς να την αναζητήσεις σε κάποιο video club και εγώ εκεί την είδα.
      Το "RIPLEY'S GAME" είναι ξεχωριστή ταινία της LILIANA CAVANI πάνω στο ίδιο βιβλίο της HIGHSMITH. Πρωταγωνιστούσε ο JOHN MALKOVICH. Δεν την έχω δει για να έχω άποψη αλλά είναι εξίσου βραβευμένη και διακριθείσα ταινία. Ευχαριστώ φίλε και καλή σου συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Δεν την έχω δει!
    Θα την έχω στα υπόψιν!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Μαρία μου. Βάλτην στο πίσω μέρος του μυαλού σου Μαρία. Αξίζει. Ευχαριστώ για τη βόλτα και όμορφο απόγευμα να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Μάλιστα. Δεν γνώριζα την ταινία, μα η ως τώρα επαφή μου με τη δουλειά του Wenders έχει εντυπωθεί στη μνήμη μου - ξέρω πως δεν θα ξεχάσω το "Wings of Desire". Το γεγονός μάλιστα πως η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο που αναφέρεις την καθιστά ακόμα περισσότερο ενδιαφέρουσα. Έχει, λοιπόν, προστεθεί, στη λίστα με τις ταινίες που θα δω στο άμεσο μέλλον. Ευχαριστούμε, Γιάννη, για την πρόταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα φίλε "Κούνελε". Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Κάνε τη λίστα σου με την ηρεμία σου φίλε και θα επανέλθουμε. Η Ταινία είναι πραγματικά από αυτές που πρέπει να δει κανείς που αναζητά ποιότητα στον Κινηματογράφο. Το δε story εκπληκτικό.
      Καλή συνέχεια να έχεις.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ