DAVID SUCHET: Ο ΠΟΥΑΡΩ και ΕΓΩ


Φίλες και Φίλοι
σας το είχα υποσχεθεί από παλιά...! όταν μιλήσαμε για τον θρυλικό Ήρωα της AGATHA CHRISTIE, τον ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ (HERCULES POIROT).
Σαν είχαμε παρουσιάσει τους Ηθοποιούς εκείνους που τον ερμήνευσαν στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο. Είχαμε μάλιστα σταθεί σε τρεις Ηθοποιούς: 
Στους PETER USTINOV, ALBERT FINLEY και τέλος στον μακροβιότερο από όλους, τον 

DAVID SUCHET


Στον μεγάλο Άγγλο Ηθοποιό, που ταύτισε την καλλιτεχνική του διαδρομή με το ρόλο τουΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ.
Δεν έχω εδώ σκοπό να καταθέσω μια παρουσίαση του έργου και της δουλειάς του DAVID SUCHET.
Απλά θέλω να σταθώ πάνω στην απόλυτη ενσάρκωση ενός ρόλου, που όμοιό του δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της Υποκριτικής.
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο DAVID SUCHET πιθανά και ψυχολογικά πλέον να είχε ταυτισθεί στο απόλυτο με τις αξίες, τον τρόπο, το στυλ, το ύφος του ήρωα που υποδύονταν για 25 ολάκερα χρόνια.


Λίγα Λόγια για αυτόν:

Ο DAVID SUCHET γεννήθηκε στις 2 Μάη 1946 στο Λονδίνο.
Από νωρίς ενδιαφέρθηκε για το ΘΕΑΤΡΟ και έγινε μέσα στα 1960 μέλος του Εθνικού Θεάτρου Νεότητας της Μεγάλης Βρετανίας. Στη συνέχεια σπούδασε στην Ακαδημία Μουσικής και Δραματικής Τέχνης του Λονδίνου και το 1973 γίνεται μέλος του Royal Shakespeare Company.
Έπαιξε Οθέλλο, Τυβάλδο και άλλους Σαιξπηρικούς ρόλους με ιδιαίτερη καταξίωση.
Για τη συνέχεια άρχισε να δουλεύει και να εμφανίζεται σε μεγάλες παραγωγές της Βρετανικής τηλεόρασης μέσα στη δεκαετία του 1970-80 και αργότερα και στον Κινηματογράφο.
Στην Τηλεόραση ερμήνευσε πολύ μεγάλες ιστορικές προσωπικότητες όπως ο SIGMUND FREUD (1984), WILLIAM SHIRER (1986), AARON (1995), LOUIS MAYER (1999).
Το 1989 ξεκινάει η τεράστια παραγωγή του μεγάλου έργου της AGATHA CHRISTIE
στην τηλεοπτική μεταφορά του ΗΡΑΚΛΗ ΠΟΥΑΡΩ από το κανάλι ITV στο οποίο ο ίδιος ο DAVID SUCHET ερμηνεύει όλη τη δέσμη των έργων της μεγάλης δραματουργού μέχρι το 2013.


Ανακάλυψα λοιπόν, μετέφρασα και σας δίνω μια ΠΛΗΡΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του ίδιου, που δόθηκε στις 10 Νοέμβρη 2013 στην Δημοσιογράφο EMMA JOHN, στην Βρετανική μεγάλη εφημερίδα: THE GUARDIAN

"Ο ΠΟΥΑΡΩ και ΕΓΩ"


Λίγοι είναι οι detectives που αγαπήθηκαν τόσο όσο ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ. Και σαν το τελευταίο επεισόδιο μιας τηλεοπτικής κινηματογραφικής σειράς, που κράτησε 25 ολάκερα χρόνια, παίζεται αυτή τη βδομάδα, κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει πιο λυπηρό αποχαιρετισμό από τον ίδιο της τον πρωταγωνιστή, τον DAVID SUCHET.
Στην συνέντευξη αυτή μιλάει στην Emma John τόσο ο ίδιος όσο και μια σειρά συντελεστές της σειράς τι σήμαινε για αυτούς ο μικρός θρυλικός Βέλγος.

Ο DAVID SUCHET αρέσκεται να σκέφτεται για τη ζωή όπως ακριβώς ο ιστός της αράχνης. Η Αράχνη, ξέρετε, συνηθίζει να πλέκει τον ιστό της ξεκινώντας από το πίσω μέρος. Με λίγα λόγια δεν μπορεί να δει τι ακριβώς πλέκει. "Η Μόνη φορά που μπορεί να δει τι έχει δημιουργήσει είναι τη στιγμή που θα γυρίσει", λέει ο SUCHET με σκεπτικισμό.



Είναι μια φιλοσοφική διαπίστωση που τρέχει στο μυαλό του σήμερα. Πριν 25 χρόνια, ζητήθηκε από τον DAVID SUCHET να ερμηνεύσει τον μικρό και ιδιόρρυθμο Βέλγο detective ήρωα της Agatha Christie, Ηρακλή Πουαρώ, σε μια δραματική τηλεοπτική κινηματογραφική σειρά του ITV, με σημείο αναφοράς τη χρονική περίοδο του τέλους της δεκαετίας του 1930.

Ο Αδελφός του David, o John, στέλεχος στο ITV τον προειδοποίησε για το ρόλο:
"Δεν θα τον άγγιζα καν...", του είπε, "Δεν σου ταιριάζει καθόλου..." και ο SUCHET ο ίδιος δεν είχε καν αγγίξει βιβλίο της Agatha Christie. Αλλά συμφώνησε. Και την επόμενη βδομάδα, που θα "λύσει" και την τελευταία του υπόθεση στο ITV, ο SUCHET θα πει αντίο στον χαρακτήρα με τον οποίο στην κυριολεξία ταυτίστηκε και πολυ-αγαπήθηκε στην καριέρα του.

Έλυσε τα «Abc Murders», ξεδίπλωσε την πλοκή στο «Mysterious Affair at Styles», έκανε τις αποκαλύψεις στο «Έγκλημα στον Νείλο». Στις τελικές σειρές κάθε δράματος συνοδεύεται από εκείνες τις εκπληκτικές λεπτομέρειές του που τον φέρνουν πάντα κοντά στην αλήθεια. Στο μεταξύ εκείνος γερνά, και δυστυχώς ξέρουμε ότι υπάρχει ένας ακόμα θάνατος από τον οποίο δεν μπορεί να δραπετεύσει.

Εδώ τον βλέπουμε στην Ειδική τελετή, στην οποία βραβεύτηκε το 2002, στο Buckingham Palace από την ίδια τη Βασίλισσα για την ερμηνεία του ως Ηρακλής Πουαρώ
Whitehaven Mansions, το σπίτι του Ηρακλή Πουαρώ. Ονομάζεται Florin Court και βρίσκεται στο Charterhouse Square στο Λονδίνο.


Σήμερα όσο ο Suchet παρατηρεί τον γκριζωπό ουρανοξύστη στο 14ο πάτωμα των studios του ITV στο Southbank, η Πόλη είναι τυλιγμένη σε μια γκριζωπή διάθεση.
«Δεν τον έχω ακόμα θρηνήσει», λέει ο Suchet ευγενικά. «Νομίζω πως θα ξανάρθει. Και θα μου λείψει απ τη ζωή μου μέχρι να πεθάνω. Αλλά όλα έχουν το χρόνο τους. Έτσι και εκείνος».

Ακόμα και χωρίς το πολυτελές εμφατικό μουστάκι και το καλοβουρτσισμένο καπέλο του ο Suchet στέκεται αλάνθαστος, ντυμένος κόσμια με ένα μπλε πουκάμισο, γκρενά γιλέκο και σκούρο jean. Είναι λίγο πιο καθαρός στη μορφή του από την διάσημη τηλεοπτική του εμφάνιση, η φωνή του είναι πολύ πιο βαθιά από τότε, δείχνει ικανός για ένα παρατεταμένο γέλιο που θα προκαλούσε αναμφίβολα μια σύσπαση στο φρύδι του όπως τότε στον θρυλικό ομόλογό του.


Ελάχιστοι ηθοποιοί έγιναν σαν τον Suchet, την ζωντανή ενσάρκωση ενός λογοτεχνικού ήρωα detective. O John Thaw το έκανε με τον Επιθεωρητή Morse, o Raymond Burr το έκανε με τον Perry Mason. O Scherlock Holmes του Jeremy Brett έχει τους τίτλους του, καθώς η μητέρα μου λέει ότι η Miss Marple θα έπρεπε επίσημα να είχε αποσυρθεί από την τηλεόραση ύστερα από την ερμηνεία της μεγάλης Joan Hickson. Κανείς όμως από τους παραπάνω δεν μπορεί να διεκδικήσει τη διάρκεια του Poirot του Suchet.



Οι ιστορίες του Επιθεωρητή Morse κράτησαν 33 ολάκερα επεισόδια. Τότε αυτή η επίδοση φαινόταν απλησίαστη. Όμως ο Suchet ολοκλήρωσε τον Πουαρώ ερμηνεύοντας 70 Νουβέλες στην Οθόνη. Οι ακραία σχολαστικοί μελετητές της Christie καλοπροαίρετα θα μπορούσαν να πουν ότι δύο ιστορίες της, τα «THE LEMESURIER INHERITANCE» & «CAPTURE OF CERBERUS» δεν φιλμογραφήθηκαν.

Ο Suchet στο νέο του βιβλίο «Ο ΠΟΥΡΑΡΩ και ΕΓΩ», παραδέχεται ότι έγινε σκληρό πολλές φορές, να ξέρει που ο μυστακοφόρος detective τελείωνε και που ξεκινούσε.

«Λοιπόν, μ' αρέσει να είμαι ακριβής», λέει ο Suchet. «Δεν μου αρέσει να βλέπω ανακατεμένες εικόνες. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα στη σειρά. Αγαπώ την συμμετρία. Το ελπίζω αν και δεν είμαι τόσο βασανιστικός σαν εκείνον». Π.χ. Ο Πουαρώ δεν έτρωγε βραστά αυγά αν δεν είχαν απόλυτα το ίδιο μέγεθος.

Μπορεί κανείς να ρωτήσει τον οποιονδήποτε έπαιξε με τον David Suchet. Η Μοναδική λέξη που επανειλημμένα θα άκουγες είναι «λεπτολόγος». Οι συμπρωταγωνιστές του θυμούνται τον θαυμαστό του τρόπο που μπορούσε να απομνημονεύσει την 10 λεπτη παρουσίαση στην οποία ο Πουαρώ επιμελέστατα αποκαλύπτει τον Δολοφόνο, και να την κάνει με τη μία.



Υπάρχει μια πρόταση στο βιβλίο του, όπου παρουσιάζεται η μεγάλη προσοχή του Suchet στην τελειότητα τέτοια που δεν τον έκανε και τον πιο εύκολο άνθρωπο να δουλέψει κανείς μαζί του. Υπάρχουν ιστορίες όπου αρνείται να φορέσει κάποια συγκεκριμένα κοστούμια και κάποιες νεώτερες με το να συζητά τον τρόπο με τον οποίο θα κάτσει σε κάποιο παγκάκι.
"Όταν έρχεται η ώρα να παλέψω για ένα ρόλο στη σειρά, με τον τρόπο που εγώ θέλω να το κάνω, φοβάμαι ότι δεν είναι καθόλου εύκολο" παραδέχεται ο ίδιος. Επίσης παραδέχεται ότι "Ποτέ δεν μου άρεσε να έρχεται ο σκηνοθέτης να με καθοδηγήσει πως θα παίξω το ρόλο. Ποτέ...!"
Έτσι στις τελευταίες ιστορίες της σειράς ο ίδιος έγινε και εκτελεστικός παραγωγός με μια αξιοσημείωτη δημιουργική δύναμη. Μπορώ να τον φανταστώ, λέω, να είναι ένας σκληρός άντρας με τον οποίον πας να διαπραγματευτείς. "Δεν θέλω σε κανέναν να δημιουργώ ενόχληση ή ζημιά" λέει με απολογητικό τόνο "αλλά πιστεύω υπήρξαν σκηνοθέτες που πέρασαν δύσκολα κοντά μου. Και τώρα νιώθω να τους ζητήσω συγγνώμη".

Ακόμα, νομίζω αξίζει να το πει κανείς, στην οικογένειά μου, όπου το μυστήριο του φόνου θεωρείται η στιγμή της ακμής στην τηλεόραση, όπου επίσης το δείπνο, καλύπτονταν από τις τρομακτικές κραυγές κάποιου που ανακάλυπτε ένα πτώμα στους θάμνους. Εκεί ο Πουαρώ πάντα ξεχώριζε για τις ψηλές του αξίες αλλά και το διαμέτρημα ποιότητας των ηθοποιών του.
Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ευχηθεί σε σειρά μυστηρίου για τους Damian Lewis, Russell Toyey, Christopher Eccleston πριν γίνουν διάσημοι ;
Και σίγουρα οι θεατές δεν θα μπορούσαν να δουν τον Michael Fassbender σε μια συνήθως λεπτή απόδοση ερμηνεία σαν αυτή που έδωσε στο "Μετά την κηδεία" (After the Funeral).



Οι υποθέσεις της Christie, στις οποίες ο θάνατος επισκέπτεται την γιορτινή ατμόσφαιρα του χωριού και οι κληρονόμοι χάνουν τα κοσμήματα της οικογένειας, μπορούν φυσικά να δείχνουν γραφικά γελοίες μπροστά στο μοντέρνο διαιτολόγιο του Scandi-noir ή την ατέλειωτη περιστροφή της Αμερικάνικης εγκληματολογίας.

Αλλά σε ένα κόσμο έντονου άγχους, που κλονίζεται ηθικά από το έγκλημα, ο εύρωστος εγωισμός και η ηθική εντιμότητα του Ηρακλή Πουαρώ είναι σχεδόν ένα μεγάλο προσόν. Μια άνεση.

"Έχει έναν μεγάλο ανθρωπισμό, που θα μπορούσε να μου αρέσει ακόμα περισσότερο" λέει ο Suchet. "Μια αγάπη για τον κόσμο, μια αίσθηση δικαίου. Δεν θα κάνει ποτέ κάτι αν δεν πιστεύει ότι είναι το σωστό και πιστεύω ότι αυτό αρέσει και στο κοινό".
Η Απόδειξη αυτής της αποδοχής βρίσκεται στα e-mails των θαυμαστών της σειράς, τα οποία ο Suchet παραλαμβάνει σε μεγάλο αριθμό. Και συνηθίζει να απαντάει σε κάθε γράμμα ξεχωριστά, κάτι που το γνωρίζω και εγώ από προσωπική εμπειρία. Η Μητέρα μου του έγραψε το 1991, όταν έπαιζε τότε στο "Timon of Athensat thw Young vic". Του μίλησε για ...μας, τις δύο μικρές της κόρες, εμένα δηλαδή και την αδελφή μου, που τον θαυμάζαμε ως Ηρακλή Πουαρώ. Ο SUCHET απάντησε φυσικά και μας προσέφερε ένα τσάι και κουβέντα πριν ξεκινήσει μια θεατρική Σαιξπηρική παράσταση στην οποία έπαιζε. Έτσι κάτσαμε στο Young Vic Cafe, η αδελφή μου και εγώ, συγκλονισμένες από την πρώτη αυτή επαφή με τη φήμη και καθώς η πειστική συζήτηση μαζί του συνεχίζονταν μας άφησε με την αίσθηση του ανθρώπου που έπαιξε έναν μεγάλο ήρωα γεμάτος ευγένεια και χαρισματικότητα, ιπποτικός και με σπινθιροβόλα ματιά όπως ακριβώς ο ήρωάς του στην Οθόνη. Ίσως η ιδιαίτερη αυτή εμπάθεια να προέρχεται από το γεγονός ότι του άρεσε ο Πουαρώ, ένας ξένος μην ξεχνάμε στην Αγγλία, τον είχε ήδη νιώσει σαν τον "Ξένο".




"Κοίταξέ με...!" λέει τώρα, δείχνοντας τα χαρακτηριστικά του. "Ήμουνα πάντοτε ενήμερος, ιδιαίτερα για το χρώμα μου. Δεν είμαι ο τυπικός Βρεττανός." Η Πατρική του οικογένεια ήταν ΡωσοΕβραίοι από την σημερινή Λιθουανία, φεύγοντας για να γλυτώσουν το πογκρόμ στην Νότια Αφρική. Ο Πατέρας του, John, σπούδασε γιατρός και γύρισε στην Βρετανία για να γίνει ένας ανώνυμος τεχνικός ιατρικού εργαστηρίου που δούλευε δίπλα στον Alexander Fleming στην ανακάλυψη της Πενικιλλίνης.
Με τα δυό του αδέλφια, τον John & Peter, ο Suchet απόλαυσαν τις σπουδές τους σε ένα Οικοτροφείο όπου ο ίδιος διακρίθηκε στον αθλητισμό. Στην συνέχεια τον τράβηξαν οι σπουδές πάνω στην δραματική τέχνη και έτσι δεν συναντήθηκε με τις επιθυμίες του πατέρα του. "Σκέφτηκε ότι είναι πολύ κατώτερο να έχει ένα γιο ηθοποιό" αλλά για τη μητέρα του τη Joan, η εξέλιξη αυτή ήταν ο διακαής πόθος της.
Η ίδια ήταν καλλιτέχνιδα στο χώρο του Music Hall και πάλευε με απεγνωσμένο τρόπο για μια καλή καριέρα. "Ήταν μάλλον τραγικό", εξηγεί ο Suchet. "Πήγαινε για μια μικρή συμμετοχή στο έργο Αντώνιος και Κλεοπάτρα αλλά δεν τον πήρε. Σαν αποτέλεσμα ήταν να απογοητευθεί πάρα πολύ και να τα εγκαταλείψει.


Η Θεατρική καριέρα του Suchet ανήκει σε υψηλό επίπεδο. Στο Σαιξπηρικό θέατρο έπαιξε τον Ιάγο στον "Οθέλλο" του Ben Kingsley. Η ερμηνεία του στην "Oleanna" του David Mamet, που σκηνοθέτησε ο μεγάλος Harold Pinter, εξασφάλισε τη θέση σε ρόλους της σύγχρονης θεατρικής παράδοσης. Όποιος τον είδε στην τελευταία παραγωγή του West End "Το μακρύ ταξίδι της Μέρας μέσα στη Νύχτα" διαπίστωσε το μεγάλο επίπεδο της καλλιτεχνικής του παρουσίας. Είναι μια καριέρα την οποία δεν θα είχε χωρίς τον Πουαρώ λέει ο ίδιος ή χωρίς τη σύζυγό του Sheila, την οποία και ερωτεύτηκε από το 1972 και η οποία θυσίασε τη δική της καλλιτεχνική υποκριτική καριέρα για να τον βοηθήσει εκείνον να προχωρήσει κρατώντας για την ίδια το μεγάλωμα των δύο παιδιών τους.
Στα γυρίσματα του Πουαρώ, η Sheila, ξύπναγα στις 4:30 τα ξημερώματα για να τον βοηθήσει να μάθει τις γραμμές του ρόλου του. Στο γύρισμα της διαβολικά δύσκολης σκηνής του «Εγκλήματος στο Orient Express», καθόταν υπομονετικά δίπλα. «Πρέπει να είμαι το πιο δύσκολο και ...μαρτυρικό πρόσωπο για να ζει κανείς μαζί μου» λέει χαμογελώντας. «Όμως εξακολουθούμε να είμαστε μαζί, να είμαστε εκεί. Και είμαστε πολύ περήφανοι για όλο αυτό το χρόνο, για τον αγώνα μας και ότι έχουμε καταφέρει μαζί».

Αυτό βέβαια δεν περιλαμβάνει την απόφαση ότι θα αποσυρθεί σύντομα από την υποκριτική. Μετά την ολοκλήρωση του γυρίσματος κάποιων ντοκυμανταίρ, ο Suchet θα ακολουθήσει την παραγωγή «The last Confession», του Jonathan Church στον Καναδά, Αυστραλία και ΗΠΑ, και επίσης υπάρχει κάποια καινούργια ταινία που τον περιμένει για το 2015.
Το επόμενο Πάσχα, στο μεταξύ, θα δει την δημοσίευση μιας απόλυτα προσωπικής του δουλειάς, ενός audio-book για τη Βίβλο, το οποίο το ηχογραφούσε πριν 2 χρόνια ανάμεσα στις διακοπές των γυρισμάτων στο studio. Είναι γνωστό ότι ο Suchet έγινε Χριστιανός διαβάζοντας ένα βιβλίο στο ξενοδοχείο το 1986 και ελπίζει ότι θα ενθαρύννει κόσμο να ακολουθήσει τη Βίβλο για πρώτη φορά, για την οποία λέει με χιουμοριστική διάθεση ότι «είναι το μόνο Βιβλίο που πουλάει περισσότερο από τα έργα της Agatha Christie».
Μας έλεγε ότι θα μπορούσε να ξαναγυρίσει στην απεικόνιση του Πουαρώ, εαν εμφανιστεί μια χρηματοδότηση στην παραγωγή μιας έκδοσης για τον Κινηματογράφο. «Εκείνο που κληρονόμησα από αυτόν, είναι η χαρακτηριστική του προσφώνηση -Oh la-όταν κάτι απρόσμενο συνέβαινε» και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μην μου λείψουν οι πανέμορφοι γεμάτοι χρώμα προορισμοί του Παρισιού, της Αιγύπτου, της Τυνησίας».


O Suchet με συνόδευσε στην πόρτα της εξόδου με όλο τον Ιπποτισμό και την ευγένεια που συνοδεύει την αναχώρηση ενός φίλου. «Είμαι άνθρωπος των παλιών παραδόσεων», παραδέχεται. «Θαρρώ ότι έχω γεννηθεί σε ...λάθος αιώνα». Καθώς με αποχαιρετά, ελέγχει τον εαυτό του «Θα ήμουνα χαρούμενος να σε συναντήσω ξανά» λέει και χαμογελά φέρνοντας στο νου του την αράχνη, τον ιστό της αράχνης. Ακούγεται σαν τα μυστήρια της Agatha Christie, του έριξα μια ματιά όταν γύρισα σπίτι. Το έγραψε το 1954. Αναρωτιέμαι αν ο Suchet γνωρίζει ότι θα είναι το τελευταίο επεισόδιο του Πουαρώ στο ITV στις 13 Νοέμβρη στις 9 το βράδυ ακριβώς.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Αυτός φίλες και φίλοι είναι ο DAVID SUCHΕΤ ή αλλιώς ...ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΩ...

Πιο καταξιωμένη φιγούρα Ηθοποιού για ένα ρόλο δεν θα συναντήσει κανείς στην ιστορία της Υποκριτικής.
Ξέρω, η συνέντευξη είναι μεγάλη σε έκταση και σίγουρα θα σας κούρασε. Όμως δεν είναι δυνατόν ένα τέτοιο γεγονός να συντμηθεί καθώς θα ήταν βεβήλωση στο ίδιο το θέμα μας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ