Ελληνικό Film Noir: "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ" του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
σήμερα θα ξαναπιάσω το γαϊτανάκι της υπέροχης κατηγορίας του
ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ FILM NOIR που είχαμε αφήσει στην τελευταία ανάρτηση της
στις 3 Απριλη με το εξαίρετο "Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΠΟΛΥ" του ΙΩΝΑ ΝΤΑΪΦΑ

Σήμερα το Μενού έχει ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ
Τον μεγάλο δάσκαλο του Ελληνικού Αστυνομικού Μυθιστορήματος.
Τον άνθρωπο που έδωσε στον Ελληνικό Κινηματογράφο την εξαίρετη δημιουργία του στο αντικείμενο.
Και φυσικά μιλάμε για τον ΑΣΤΥΝΟΜΟ ΜΠΕΚΑ, το πνευματικό "δημιούργημα" του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ, που συνόδεψε πολύ μεγάλο μέρος του έργου του.

Μετά το "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ" λοιπόν σήμερα θα πάμε σε στην μεταφορά στην μεγάλη οθόνη ενός ακόμα ιστορικού αστυνομικού μυθιστορήματος του ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ


"ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"


Το οποίο μετουσίωσε σε μια συγκλονιστική ταινία noir ο μεγάλος μας σκηνοθέτης:

ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ


Η Ταινία ανέβηκε τον Σεπτέμβρη του 1960 στους Κινηματογράφους, κόβοντας 67610 εισιτήρια, ανερχόμενη στην 7η θέση ανάμεσα σε 58 ταινίες εκείνης της περιόδου.
Μεγάλη λοιπόν εισπρακτική επιτυχία και όπως θα δούμε και εξαίρετη αποδοχή στα φεστιβαλικά δρώμενα.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σενάριο:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ

Σκηνοθεσία:  ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

Κινηματογράφιση:  ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΞ,  ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ

Μοντάζ:  ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

Παραγωγός:  Δαμασκηνός-Μιχαηλίδης

Μουσική:  ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ




ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ στο ρόλο του ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ στο ρόλο της ΕΛΕΝΑΣ ΠΑΥΛΙΔΗ

ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ στο ρόλο της ΘΑΛΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑ

ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ στο ρόλο της ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ

ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του ΧΑΡΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ


ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ στο ρόλο του Επιθεωρητή ΜΠΕΚΑ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του δημοσιογράφου ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΚΡΗ


ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ στο ρόλο του ΣΤΑΥΡΟΥ

ΕΦΗ ΜΕΛΑ στο ρόλο της ΡΟΖΑΣ ΔΕΛΛΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ στο ρόλο του Φύλακα

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ στο ρόλο του Barman

ΓΚΙΚΑΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ στο ρόλο του ΑΓΓΕΛΟΓΛΟΥ

ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ και ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ συμμετοχές





ΤΟ ΘΕΜΑ

Ένα Ελληνικό Θέατρο κλείνει στα παρασκήνιά του την πλοκή του δράματος:
Η Ηθοποιός ΡΟΖΑ ΔΕΛΛΗ, γνωστή για τα ερωτικά της σκάνδαλα και τις παρασκηνιακές της λειτουργίες στα θεατρικά παρασκήνια, βρίσκεται δολοφονημένη στο καμαρίνι της.

Ο Επιθεωρητής Μπέκας, συνεπικουρούμενος από τον κλασικό φίλο του Δημοσιογράφο Μακρή αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας έχοντας απέναντί του σοβαρά προβλήματα να εξηγήσει.

Το κλειδωμένο καμαρίνι της δολοφονημένης, την ύποπτη συμπεριφορά του νεαρού ηθοποιού Χάρη Αποστολίδη, την συνάδελφό της Έλενα Παυλίδη έντονα απέναντί της με μίσος. Το ρόλο της κολλητής φίλης της δολοφονημένης Θάλειας Χαλκιά, όπως επίσης και το ρόλο του Παύλου Στεφάνου φίλου και προστάτη της νεκρής....





Το Σκηνοθετικό Φόντο

Ο ΝΤΙΝΟΣ ΚΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ με το επιτελείο του: Δύο πολύ μεγάλους Κινηματογραφιστές όπως ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΡΥΔΗΣ-ΦΟΥΞ και ο ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ, και ο ίδιος ο σκηνοθέτης στο Μοντάζ, δίνουν στην ταινία μια Υπέροχη κλασική μαυρόασπρη ατμόσφαιρα πλέκοντας ένα από τα πιο εξαίρετα film noir του Ελληνικού Κινηματογράφου, που και αυτό λειτουργεί ως "σχολείο κινηματογραφίας"

Το "σκοτεινό" στοιχείο είναι παντού: Στα καμαρίνια, στις κουίντες του θεάτρου, στο παρασκήνιο, στο δρόμο. Δεμένο με το εξαίρετο μυστήριο που σκεπάζει όλο το έργο μέχρι την κορύφωση και την ανακάλυψη της αλήθειας.

Η Ατμόσφαιρα της ταινίας ολοκληρώνει την εξαιρετικότητά της με την χαρακτηριστική Μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ ο οποίος με τις lite jazz αποχρώσεις του δίνει και μουσικά τη σφραγίδα του Αμερικάνικου Noir στην ταινία.


ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

Το επιτελείο όλων των ερμηνευτών της ταινίας είτε πρωταγωνιστές είτε δεύτεροι-υποστηρικτικοί ρόλοι είτε συμμετοχές, εγγυάται ένα προς ένα την ποιότητα της απόδοσης.

Ο ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του δημοσιογράφου ΜΑΚΡΗ είναι εκπληκτικός, δείγμα του τεράστιου ταλέντου αλλά και της υποκριτικής προσωπικότητας του μεγάλου μας πρωταγωνιστή. Λάμπει στην ταινία σε κάθε της καρέ.


Ο ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ στο ρόλο του ΜΠΕΚΑ είναι ίσως η πιο αυθεντική μεταφορά στον Κινηματογράφο του πρότυπου του Επιθεωρητή του Γιάννη Μαρή.
Επιβλητικός, απλός, σαφής, σίγουρος για τις κινήσεις του και σαρκαστικός



Η ΜΑΡΩ ΚΟΝΤΟΥ σε ένα ακόμα ρόλο FEMME FATALE εκείνης της εποχής για την πανέμορφη, αισθησιακή Ελληνίδα ηθοποιό, ερμηνεύει την Έλενα Παυλίδη με τον αέρα της έντονης ανταγωνιστικότητας που επικρατεί στις ψηλές θέσεις του θεάματος.


Η ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ είναι η μεγάλη αποκάλυψη στην ταινία σε Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, αυτόν της ΘΑΛΕΙΑΣ ΧΑΛΚΙΑ, της επιστήθειας φίλης της δολοφονημένης αλλά και μιας εξαιρετικά σκοτεινής παρουσίας στην υπόθεση. Η Μεγάλη μας Ηθοποιός και συγγραφέας, αποδίδει το ρόλο συγκλονιστικά με εσωτερικότητα που σαγηνεύει πραγματικά γεγονός που της δίνει και το σχετικό βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ ακόμα μια φορά σε ένα "μεγάλο" βαρύ ρόλο, πολλές φορές σιωπηρός αλλά τόσο μα τόσο εκφραστικός εκείνη τη χρυσή εποχή των ερμηνειών του.


Ερμηνεύει το ρόλο του με μια χαρακτηριστική στωικότητα ου σε αφήνει εντυπωσιασμένο.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ είναι ένα πρόσωπο στο "ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ" που η μικρή σχετικά συμμετοχή του είναι τόσο χαρακτηριστική που λες και πρωταγωνιστεί. Σαν να είναι διαλεγμένος με το απόλυτο της επιτυχίας στο ρόλο του ταμία στο θέατρο.
Εκπληκτικός πραγματικά


Ο ΘΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ στο ρόλο του νεαρού Ηθοποιού Αποστολίδη εξαίρετος. Είναι μια σειρά εμφανίσεις του πρόωρα χαμένου αυτού μεγάλου Ηθοποιού στα Αστυνομικά film noir του Ελληνικού κινηματογράφου εκείνης της εποχής που ήταν "σήμα κατατεθέν" της σοβαρότητας και της υποδομής του.

Η ΑΛΙΚΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ στο ρόλο της ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ επίσης εξαίρετη. Πως θα μπορούσε άλλωστε....από αυτή τη μεγάλη μας ηθοποιό.

Ο ΓΚΙΚΑΣ ΜΠΙΝΙΑΡΗΣ εδώ σε κόντρα ρόλο, ο ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΔΙΑΝΕΛΛΟΣ, ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ και η ΣΑΠΦΩ ΝΟΤΑΡΑ, σε ρόλο εμφάνισης, θαρρείς πως συμπληρώνουν εξαίρετα το όλο καστ των Ηθοποιών.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η ταινία απέσπασε ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:


  • Β' ΓΥΝΑΙΚΕΊΟΥ ΡΟΛΟΥ για την υπέροχη ΖΩΡΖ ΣΑΡΡΗ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ για τους ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΑΡΥΔΗ ΦΟΥΞ και ΣΥΡΑΚΟ ΔΑΝΑΛΗ
Αυτό φίλες και φίλες ήταν το

"ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ"

Μια ταινία που πλέον διατηρεί συλλεκτική καλλιτεχνική αξία, θα μπορούσε να πει κανείς ότι "διδάσκεται" σε όλη την τη δομή και παρουσίαση στις σημερινές γενιές ηθοποιών.

Ένα έργο που ανέβασε το επίπεδο του Ελληνικού Αστυνομικού film noir σε πολύ μεγάλα ύψη....

Σχόλια

  1. Το πιστεύεις ότι δεν την έχω δει ποτέ;; Γιατί να προβάλουν στην τηλεόραση συνέχεια τις ίδιες και τις ίδιες και όχι τις συγκεκριμένες;; Ξετρελάθηκα που είδα ότι παίζει και η Ζωρζ Ζαρρή, ήταν, είναι και θα είναι (γιατί οι συγγραφείς ζουν αιώνια μέσα από τα έργα τους) η λατρεμένη μου συγγραφέας των παιδικών-εφηβικών χρόνων.
    Την καλησπέρα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατερίνα, σήμερα το βράδυ στην ΕΡΤ την έχουν προγραμματίσει για ΠΡΟΒΟΛΗ. Με ενημέρωση μια καλή φίλη. Αν θες μπορείς να την δεις.....!!! Πραγματικά μεγάλη ταινία και ερμηνείες. Ευχαριστώ για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
  2. δεν το έχω δει ποτέ το έργο ελπίζω αν ψάξω να το βρώ ευχαριστώ Γιάννη φίλε μου καλό σ.κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου Νικόλα. Είναι εύκολα προσβάσιμο στο διαδίκτυο το έργο και μπορείς να το δεις, να το απολαύσεις. Ευχαριστώ και όμορφο Σ/Κ να έχεις.

      Διαγραφή
  3. Για τον Μαρή έχω κάνει παλαιότερα εκτενέστατο σχόλιο και επομένως δεν είναι υπερβολή να γράψω πως (και) με αυτό το αφιέρωμά σου, "χτύπησες φλέβα"!
    Το "Έγκλημα στα Παρασκήνια" είναι μια από τις ταινίες που μπορώ να παρακολουθώ δίχως να βαριέμαι, παρόλο που, μετά την πρώτη φορά, δεν υπάρχει η αγωνία για το δολοφόνο.
    Θα συμφωνήσω με το κείμενό σου ακόμη και στα... κόμματα και της τελείες!
    Για τις ερμηνείες, για τη σκηνοθεσία, για το μουσικό (ή μήπως "μαγικό") χαλί του Πλέσσα...
    Δύο μικρές σημειώσεις μόνο: για τον Θανάση Μυλωνά που εκτός από εξαίρετος ηθοποιός υπήρξε ένας πολύ προσιτός και πολύ ευγενικός άνθρωπος.
    Και για τον Δήμο Σταρένιο, τον οποίο θεωρώ εκ των κορυφαίων μας ηθοποιών. Ήταν τέτοια η στόφα του που, νομίζω, δεν υπήρχε περίπτωση, να κάνει μεγάλο και τον πιο μικρό ρόλο.

    Τέλος... για την υπέροχη δουλειά που κάνεις στο ιστολόγιό σου, ένα βραβειάκι σε περιμένει εδώ!

    Να περάσεις όμορφα την Κυριακή σου!
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρούλα μου καλησπέρα σου.
    Κατ' αρχήν να σε ευχαριστήσω θερμότατα για την Τιμή της τόσο όμορφης διάκρισης για μένα. Ειλικρινά σε ευχαριστώ πάρα πολύ και την κρατώ σε περίοπτη θέση.

    Όσον αφορά αυτό καθ' εαυτό το Θέμα μας εδώ, χαίρομαι που ακούω για τον αλησμόνητο Θάνο Μυλωνά τέτοια είδηση καθώς, δεν το κρύβω, έκρυβε κάτι "σκοτεινό" ή αν θες έβγαζε κάτι "αντιπαθητικό" η μορφή του. Τελικά τα φαινόμενα μας απατούν σφόδρα.
    Για τον Δήμο Σταρένιο δεν υπάρχουν σχόλια περαιτέρω, νομίζω τα είπες όλα. Ανεπανάληπτος πραγματικά.

    Ευχαριστώ για το σχόλιό σου καλή μου και να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ