OTTO PREMINGER: Ένας Σκηνοθετικός Θρύλος



OTTO PREMINGER



Ένας Αυστριακός Σκηνοθέτης στον κόσμο του HOLLYWOOD

"Ο ΤΡΕΛΟΣ ΒΙΕΝΝΕΖΟΣ"  κατά το ...παρατσούκλι του



OTTO LUDWIG PREMINGER

5 Δεκέμβρη 1905-23 Απρίλη 1986

Μια θρυλική μορφή στο χώρο του ΘΕΑΤΡΟΥ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ξεκίνησε τη δημιουργία του στο χώρο του θεάτρου, έφυγε στο HOLLYWOOD όπου και σκηνοθέτησε πάνω από 35 ταινίες σε μια τεράστια καριέρα 50 περίπου χρόνων.

Ένας ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ που θεωρείται από τους ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ στο χώρο του
FILM NOIR καθώς συγκεκριμένες του δημιουργίες θεωρούνται Αριστουργήματα του είδους.

Ιδανικός στην ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ μέσα σε ακραίες καταστάσεις:

  • ΝΕΚΡΟΦΙΛΙΑ στην ταινία "ΛΑΟΥΡΑ"
  • ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΙΑ στην ταινία "ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΟ"
  • ΥΠΝΩΣΗ στην ταινία "Ο ΓΚΡΕΜΟΣ"
  • ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ στην ταινία "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΧΕΡΙ"
  • ΒΙΑΣΜΟΣ στην ταινία "ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"
  • ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ στην ταινία "ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ"



ΒΑΣΙΚΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο OTTO PREMINGER γεννήθηκε στο WIZNITZ, μια μικρή Πόλη βόρεια της BUKOVINA στην σημερινή ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Τότε περιοχή της ΑΥΣΤΡΟ-ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ.
Οι γονείς του ήταν Εβραϊκής καταγωγής. Ο Πατέρας του MARKUS ήταν Εισαγγελέας με μεγάλη επιρροή στην αυτοκρατορική αυλή τότε της ΑυστροΟυγγαρίας.

Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος βρήκε την Οικογένεια του Markus Preminger να φεύγει στην Αυστρία σε έναν πιο ασφαλή τόπο. 

Έμειναν ένα χρόνο στο GRAZ και στη συνέχεια μετακόμισαν στην ΒΙΕΝΝΗ την οποία και ο OTTO πλέον θεωρούσε ως γενέτειρά του.

O OTTO PREMINGER στο ΘΕΑΤΡΟ

Η Πρώτη επαφή του μεγάλου δημιουργού με την Τέχνη ήταν να γίνει ΗΘΟΠΟΙΟΣ.
Στα νεανικά του χρόνια ρίχτηκε με τα μούτρα αποστιθίζοντας τεράστιους μονόλογους του κλασικού θεατρικού ρεπερτορίου και ουδέποτε ντράπηκε να ζητήσει ακροατήριο.
Η καλύτερη εκτέλεση ήταν στον "ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙΣΑΡΑ" του MARK ANTHNY.
Όμως η ένταση και η έκταση του Πολέμου ανάγκασε πάλι την οικογένειά του να μετακινηθεί το 1916


Ο Πόλεμος τελείωσε, ο Πατέρας του ολοκλήρωνε τη Νομική και την ασκούμενη δικηγορία στην Βιέννη και έτσι ο ΟΤΤΟ μπόρεσε σοβαρά να στήσει μια καριέρα στο ΘΕΑΤΡΟ.

Στα 17 του χρόνια, ο μέντοράς του MAX REIHNHARDT ανέλαβε να στήσει μια Θεατρική εταιρεία στην Βιέννη σε ένα ιστορικό θέατρο 135 ετών.
Ο ΟΤΤΟ ζητούσε επίμονα ακρόαση για μήνες με αποτέλεσμα να απογοητευθεί παρά τα γράμματά του και τις προσωπικές του επισκέψεις.

Ο ΟΤΤΟ ήταν "μανιακός" με το θέατρο στο βαθμό να αφήνει και να χάνει μαθήματα από το σχολείο του φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον REINHARDT. 
Στο τέλος τελείωσε το σχολείο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Στις 1/4/1924, το θέατρο άνοιξε και έτσι ο ΟΤΤΟ εμφανίστηκε στην κωμωδία του CARLO GOLDONI  "ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΔΥΟ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ" . Η Επόμενη του εμφάνιση ήταν στον "ΕΜΠΟΡΟ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ", όπου γνωρίστηκε με τον WILLIAM DIETERLE με τον οποίο συναντήθηκαν αργότερα στο HOLLYWOOD.
O REINHARDT μολονότι έβλεπε τις ερμηνευτικές δυνατότητες του PREMINGER, ήταν ο άνθρωπος που είδε και τις ικανότητές του στην δημιουργία αλλά και στη διοίκηση όπου συνεργάστηκαν μαζί σε ένα θέατρο στο SCHONBRUNN.
Έτσι ξεκίνησαν και οι πρώτες του σκηνοθετικές παρεμβάσεις. Του ήταν ευχάριστο να ανακαλύπτει νέα ταλέντα.
Στα 1930 ένας μεγάλος Βιομήχανος από το ΓΚΡΑΤΣ τον πλησίασε και του έκανε προσφορά για να σκηνοθετήσει το φιλμ "THE GREAT LOVE". O PREMINGER δεν είχε φυσικά το ίδιο πάθος για τον Κινηματογράφο όπως το θέατρο αλλά δέχτηκε.
Το φιλμ γυρίστηκε και έκανε πρεμιέρα στο Αυτοκρατορικό θέατρο της Βιέννης στις 21/12/1931 με πολύ καλά αποτελέσματα.
Από το 1931-35 σκηνοθέτησε 26 shows με τη συμμετοχή εξεχουσών ηθοποιών:  LILI DARVAS, LILIA SKALA, HARRY HORNER, OSKAR KARLWEIS, ALBERT BASSERMANN, LUISE RAINER
Το 1931 γνωρίστηκε με την Ουγγαρέζα MARION MILL με την οποία παντρεύτηκε το 1932 ελάχιστες ώρες μετά το διαζύγιό της με τον πρώτο της σύζυγο.


στο HOLLYWOOD

Τον ΑΠΡΙΛΗ 1935 ο Αμερικάνος παραγωγός Κινηματογράφου JOSEPH SCHENCK του ζήτησε ένα ραντεβού με τον DARRYL ZANUCK, συνεργάτη της TWENTIETH CENTURY FOX με σκοπό την αναζήτηση ενός νέου σκηνοθετικού ταλέντου. Έτσι συμφωνήθηκε μια πρόσκληση στο LOS ANGELES για εργασία με την εταιρεία.

Από την ΒΙΕΝΝΗ έφτασε στο ΠΑΡΙΣΙ με τραίνο, με άλλο τραίνο στη ΧΑΒΡΗ και από εκεί επιβιβάστηκε στο πλοίο "ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ" με προορισμό την ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ όπου έφτασαν στις21/10/1935
Η Πρώτη του δουλειά ήταν να σκηνοθετήσει ένα φιλμ που όντως πήγε πολύ καλά και στο χρόνο και οικονομικά με αποτέλεσμα ο ZANUCK να του δώσει προαγωγή σε Σκηνοθέτη Α-list, δίνοντάς του την ταινία "NANCY STEELE IS MISSING" με την σταρ WALLACE BEER.
Η τελευταία όμως τον απαξίωσε, αρνήθηκε να δουλέψει με έναν σκηνοθέτη ...άγνωστο που δεν μπορούσε να ....προφέρει το όνομά του και έτσι ο ZANUCK του έδωσε την Κωμωδία
"DANGER-LOVE AT WORK" με την ANN SOTHERN
Η Ταινία είχε πρεμιέρα τον 9/1937 και πήγε εξαιρετικά καλά.



Τον Νοέμβρη 1937, ο μόνιμος απεσταλμένος του ZANUCK, GREGORY RATOFF, ενημέρωσε τον ΟΤΤΟ ότι θα αναλάβει την σκηνοθεσία του "KIDNAPPED", του πιο δαπανηρού έργου στην εταιρεία πάνω σε ένα σενάριο της Νουβέλας του ROBERT LOUIS STEVENSON.
Οι έντονες όμως διαφωνίες του με τον παραγωγό στο θέμα του σεναρίου, που είχε αναλάβει ο ίδιος ο ZANUCK, τους οδήγησαν σε έντονη ρήξη, με αποτέλεσμα τον διωγμό του και την διακοπή της συνεργασίας τους με τον ΟΤΤΟ να διεκδικεί επίμονα τα δεδουλευμένα του.


Ο PREMINGER έψαξε για δουλειά στα άλλα studios αλλά για 2 ολάκερα χρόνια ήταν παντελώς εκτός παραγωγής....!
Εστίασε στη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ και αυτό το έκανε με ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
Στο BROADWAY βρήκε μακροχρόνιες συνεργασίες με την LAURETTE TAYLOR και τον μεγάλο VINCENT PRICE στο "OUTWARD BOUND" και στο "MY DEAR CHILDREN" με τους JOHN & ELAINE BARRYMORE. Επίσης έπαιξε και στο φίλμ "MARGIN" υποκρινόμενος μάλιστα έναν ....ΝΑΖΙ.

Επίσης του προσφέρθηκε θέση έδρας στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του YALE όπου άρχισε να διδάσκει σκηνοθεσία και υποκριτική.
Μια σειρά από γεγονότα, που έχουν να κάνουν με την επιτυχία του "MARGIN" και συγκυρίες που αφορούσαν την απουσία προσώπων με τα οποία ο PREMINGER είχε συγκρουστεί στην FOX τον έφεραν ξανά σε συνεργασία με τον WILLIAM GOETZ, τον άνθρωπο που έτρεχε τώρα την FOX, να εντυπωσιαστεί από τη δουλειά του και να υπογράψει ένα 7ετές νέο συμβόλαιο με την παλιά του εταιρεία.

1943 λοιπόν με την επιτυχία "MARGIN FOR ERROR" σε σκηνοθεσία OTTO PREMINGER με τουςJOAN BENNETT, MILTON BERLE και τον ίδιο.





Το 1944 γυρίζεται με ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΩΔΗ ΤΡΟΠΟ η δραματική πολεμική comedy
"IN THE MEANTIME DARLING"
επίσης με σκηνοθέτη τον ίδιο και αρχικό καστ τους:  JEANNE CRAIN, FRANK LATIMORE και τον EUGENE PALLETTE.
Αρχικός τίτλος για την ταινία ήταν το "ARMY WIVES" και είχε θέμα τις θυσίες των συζύγων των μαχητών του πολέμου στον Β' Παγκ. πόλεμο.
Ο PREMINGER ήρθε σε άμεση σύγκρουση με τον Φιλο-Ναζί PALLETTE που δρούσε σαν φασίστας, ζήτησε το διώξιμο του από την παραγωγή πράγμα που έγινε και η ταινία άλλαξε τίτλο με μεγάλη επιτυχία.


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ

Το 1944, είναι η Μεγάλη στιγμή για τον OTTO PREMINGER
Είναι η στιγμή της σκηνοθεσίας ενός φιλμ που καθιερώνεται ανάμεσα στα κλασικά αριστουργήματα του παγκόσμιου FILM NOIR Κινηματογράφου.

Είναι η στιγμή για την "LAURA"

Πάμε λίγο στο παρασκήνιο της δημιουργίας της ταινίας.
Ο ZANUCK επέστρεψε από το στρατό με δεδομένο το μίσος του απέναντι στον ΟΤΤΟ.
Ο Τελευταίος δεν ήταν για να σκηνοθετήσει το έργο αλλά μόνο για να φτιάξει τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.
Την σκηνοθεσία ήταν να αναλάβει ο ROUBEN MAMOULIAN, ο οποίος άρχισε να αγνοεί τον παραγωγό του ξεκινώντας να γράψει εκ νέου στο σκριπτ.
Ο PREMINGER δεν είχε αντιρρήσεις για την άγνωστη GENE TIERNEY και τον DANA ANDREWS, σταμάτησε μπροστά στο εμπόδια της επιλογής του ρόλου του WALDO, LAIRD CREGAR. Η Πρόταση του PREMINGER για τον συγκεκριμένο ρόλο ήταν ο CLIFTON WEBB. Παρά τις αντιρρήσεις του παραγωγού ο οποίος αντιπαθούσε τον Ομοφυλόφιλο WEBB, ο PREMINGER έπεισε τον ZANUCK να προχωρήσουν σε ακρόαση, η οποία όχι μονάχα ήταν επιτυχής αλλά ο WEBB υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας την ίδια στιγμή που ο επίδοξος σκηνοθέτης MAMOULIAN απολύονταν λόγω σοβαρών διαφωνιών στην δημιουργία της ταινίας.

Η "LAURA", ένα ρομαντικό film noir μυστηρίου, ξεκίνησε να γυρίζεται στις 27/4/1944 με project 849.000 $ και ο PREMINGER ανέλαβε πανηγυρικά την σκηνοθεσία.

Το φιλμ βασίστηκε στην Νουβέλα της VERA CASPARY, σε σενάριο του JAY DRATLER και αποτέλεσε ένα έργο σταθμό, ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, που εκτόξευσε τη φήμη και την αξία του PREMINGER στα ύψη.

Το φιλμ τιμήθηκε με τρία (3) ΒΡΑΒΕΙΑ OSCAR, Σκηνοθεσίας, Κινηματογράφισης, και παρακαλώ και Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για τον CLIFTON WEBB

Επίσης στην ταινία αναδείχτηκε και το κεντρικό ερμηνευτικό δίδυμο των GENE TIERNEY & DANA ANDREWS.







Η ΠΟΡΕΙΑ της ΚΑΤΑΞΙΩΣΗΣ

Το 1945 ακολουθεί η Ιστορική δραματική comedy
"A ROYAL SCANDAL"

με τους TALLULAH BANKHEAD, CHARLES COBURN, ANNE BAXTER


Το 1945 είναι η σειρά για τον μεγάλο δημιουργό για ένα ακόμα μνημειώδες film noir

"FALLEN ANGEL"

Ένα συγκλονιστικό αστυνομικό film noir με ένα μεγάλο τρίο ερμηνευτών:

DANA ANDREWS, ALICE FAYE,  LINDA DARNELL





Εδώ ο OTTO PREMINGER παίρνει το θέμα της ΠΡΟΙΚΟΘΗΡΙΑΣ και το δουλεύει με μοναδικό και μαεστρικό μυστηριακό τρόπο καθώς ένας πονηρός άντρας πάμφτωχος ερωτεύεται μια όμορφη και λεύτερη σερβιτόρα αλλά παντρεύεται μια πλούσια γυναίκα για να καρπωθεί τα χρήματά της.
Μια εντυπωσιακή καυτή τριγωνική σχέση δοσμένη με μοναδικό μυστήριο και ύφος καθώς η νεαρή σερβιτόρα βρίσκεται δολοφονημένη και φυσικά οι ενδείξεις ενοχής πέφτουν στη σύζυγο.

Το 1946 γυρίζει το πρώτο ΕΓΧΡΩΜΟ φιλμ, που ξεφεύγει από το γνωστό κλίμα, ένα ιστορικό musical
"CENTENNIAL SUMMER"

με τους JEANNE CRAIN, LINDA DARNELL, CORNEL WILDE

Δύο Γυναίκες, δύο εργάτριες, παλεύουν για έναν άντρα...


Το 1947 έχουμε την Ιστορική δραματική περιπέτεια
"FOREVER AMBER"
βασισμένο στην Νουβέλα της KATHLEEN WINSOR
με τους LINDA DARNELL, CORNEL WILDE, RICHARD GREENE




Την ίδια χρονιά γυρίζει και το ρομαντικό δράμα

"DAISY KENYON"

με τους:  JOAN CRAWFORD, DANA ANDREWS, HENRY FONDA


ένα φιλμ με επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία


Πολλές από τις ταινίες εκείνης πλέον της εποχής για τον OTTO αρχίζουν να σπάνε διάφορα taboo για το Hollywood προκαλώντας άμεσα τόσο την MOTION PICTURE ASSOCIATION of AMERICA'S PRODUCTION CODE όσο και τη μαύρη λίστα του HOLLYWOOD.

Το 1949 ένα ακόμα εξαίρετο film noir δίνεται στη σκηνή

"WHIRLPOOL"  (Ο ΓΚΡΕΜΟΣ)

με τους:  GENE TIERNEY, RICHARD CONTE, JOSE FERRER





Η Δεκαετία του 1950 ξεκινάει με ένα ακόμα εξαίρετο film noir αστυνομικό

"WHERE THE SIDEWALK ENDS"  (ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ)

πάντα με το υπέροχο αχώριστο δίδυμό του DANA ANDREWS, GENE TIERNEY και τον GARRY MERRILL






Ακολουθούν τα:

1951  "THE 13TH LETTER" επίσης μυστηριακό film noir με την LINDA DARNELL, CHARLES BOYER, MICHAEL RENNIE

1952  "ANGEL FACE" επίσης ένα ακόμα αριστουργηματικό film noir με τους ROBERT MITCHUM, JEAN SIMMONS, MONNA FREEMAN






Το 1953 αλλάζει η θεματολογία αυτή τη φορά με μια όμορφη ρομαντική comedy

"THE MOON IS BLUE"

WILLIAM HOLDEN, DAVID NIVEN, MAGGIE MCNAMARA

βασισμένο στην μεταφορά του αντίστοιχου θεατρικού που είχε ανέβει στο BROADWAY




Το 1955 ο OTTO PREMINGER περνάει σε ένα ακόμα αριστούργημα, που έμελλε, με τη σειρά του να θίξει ωμά και σοκαριστικά για την εποχή, το θέμα της ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ από την ΗΡΩΙΝΗ.
Στην Νουβέλα του NELSON ALGREN σκηνοθετεί το

"THE MAN WITH THE GOLDEN ARM"

με τους FRANK SINATRA, KIM NOVAK, ELEANOR PARKER

Μια συγκλονιστική ταινία που συγκίνησε και είχε πολύ μεγάλη απήχηση



Μια συγκλονιστική κοινωνική noir νυχτερινή περιπέτεια για τον άνθρωπο, που προσπαθεί αδύναμος να αντιμετωπίσει τα πάθη του, τις εξαρτήσεις του, να χτίσει τα όνειρά του για να ξεφύγει από το αδιέξοδο. Ο FRANK SINATRA ίσως στον καλύτερο ρόλο της καριέρας του.



Στο μεταξύ το 1954 είχε περάσει και σε ένα ακόμα άγνωστο είδος για αυτόν,
το κλασικό WESTERN

"RIVER OF NO RETURN"

Μια εξαίρετη δημιουργία σε άγνωστα μονοπάτια για τον PREMINGER

MARYLIN MONROE, ROBERT MITCHUM, RORY CALHOUN




Ακολουθούν:

1957 Το ιστορικό βιογραφικό δράμα "JEANNE D' ARC" με τους: RICHARD WIDMARK RICHARD TODD, ANTON WALBROOK

1958 Το συγκλονιστικό δράμα "BONJOUR TRISTESSE" με ένα τρίο θρυλικών ονομάτων στις ερμηνείες:  JEAN SEBERG, DAVID NIVEN, DEBORRAH KERR




Το 1959 έρχεται μια ακόμα τεράστια θρυλική επιτυχία με ένα ακόμα μεγάλο φιλμ.

Είναι σειρά του Preminger να πιάσει το θέμα του Σεξουαλικού βιασμού σε ένα συγκλονιστικό θρίλερ noir αστυνομικού μυστηρίου

"ANATOMIA ENOΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ"

JAMES STEWART, LEE REMICK, BEN GAZZARA

Μια ταινία υποψήφια για ...7 OSCAR, ταινία, που μία ακόμα φορά σοκάρισε το κοινό με την αλήθεια και ωμότητά της, πολυβραβευμένη στην παγκόσμια κινηματογραφική σκηνή



Η Ταινία είναι ένα κλασικό δικαστικό δράμα με τις απρόβλεπτες βυθίσεις στους εσωτερικούς κόσμους των ηρώων.

Η Δεκαετία του 1960 ξεκινάει με ένα Ιστορικό δράμα Περιπέτειας

"EXODUS"

βασισμένο στο best seller του LEON URIS

Εδώ ο PREMINGER έχει τη δύναμη να χτυπήσει ωμά την λεγόμενη "μαύρη λίστα" του HOLLYWOOD όπου δίνει στον αποκλεισμένο DALTON TRUMBO να γράψει το σενάριο 
Με τους:  PAUL NEWMAN, EVA MARY SAINT, RALPH RICHARDSON



Ακολουθούν δύο ταινίες:

1962  Το δραματικό θρίλλερ "ADVISE AND CONSENT" ένα πολιτικό δράμα από το best seller του ALLEN DRURY με τους FRANCHOT TONE, LEW AYRES, HENRY FONDA

1963 Το ιστορικό πολεμικό δράμα "THE CARDINAL" με τους TOM TRYON, JOHN HUSTON, ROMY SCHNEIDER ταινία που ήταν υποψήφια για 6 βραβεία OSCAR





Η ΥΣΤΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Κλείνοντας η δεκαετία του 1960 μπαίνουμε και στην ύστερη φάση της μεγάλης δημιουργίας του OTTO PREMINGER
Στα χρόνια αυτά θα συναντήσουμε κάποιες μεγάλες κινηματογραφικές δημιουργίες με πολύ μεγάλα ονόματα του Κινηματογράφου

Το 1965 γυρίζει το θρίλερ μυστηρίου

"BUNNY LAKE IS MISSING"
(Ο ΥΠΟΠΤΟΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ)

Το φιλμ γυρίστηκε στην Αγγλία με τον μεγάλο LAURENCE OLIVIER, την CAROL LYNLEY και τον KEIRR DULEA



Πάρα πολλά και έντονα εδώ τα στοιχεία του ψυχολογικού θρίλερ όμοια με αυτά στην "ΨΥΧΩ"

Το 1967 γύρισε το δράμα 
"HURRY SUNDOWN"
με τους MICHAEL KANE, JANE FONDA, JOHN PHILIPP LAW



Το 1968 επανέρχεται στην comedy με το

"SKIDOO"

στο οποίο υπάρχει μια προσπάθεια στην επαναφορά του χίππυ κωμικού στοιχείου δεκαετίας 1960


Οι δύο του τελευταίες ταινίες ήταν:

1975 η δραματική περιπέτεια δράσης  "ROSEBUD" 
με τους PETER O' TOOLE, RICHARD ATTENBOROUGH, CLIFF GORMAN
Η ταινία δεν πήγε καλά και μάλλον έκανε κακό στην ύστερη φήμη του PREMINGER

και το 1979 σκηνοθετεί τη Νουβέλα του GRAHAM GREENE

"THE HUMAN FACTOR"

Ένα καλό δραματικό θρίλερ με τους RICHARD ATTENBOROUGH, DEREK JAKOBI. NICOL WILLIAMSON




ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο OTTO PREMINGER ήταν παντρεμένος με την MARION αλλά ήταν ευρέως γνωστό στους κύκλους ότι η συμβίωσή τους, ήταν καθαρά τυπική και όχι ουσιαστική.
Δεν προχώρησαν σε διαζύγιο. Ήταν ελεύθερος να έχει τις προσωπικές του σχέσεις, ζούσε σαν εργένης και γνωρίστηκε με την GYPSY ROSE LEE με την οποία ξεκίνησε μια σχέση.
Προσπάθησε να την ωθήσει στο κόσμο του Κινηματογράφου αλλά εκείνη προτίμησε να είναι μια stripper.
Μαζί έκαναν ένα αγόρι, τον ERIK. Η LEE δεν ήθελε καν να αποκαλυφθεί η πατρότητα του παιδιού μήτε καν στο ίδιο. Στο αγόρι η μητέρα του έδωσε το όνομα ERIK KIRKLAND από το επώνυμου του τέως συζύγου της.
Έφτασε ο PREMINGER στα 60 του χρόνια και ο γιος του στα 22 κατάφεραν πλέον να συναντηθούν σαν ΠΑΤΕΡΑΣ και ΓΙΟΣ...

Στα 1946 η MARION του ζήτησε παράδοξα διαζύγιο. 

O PREMINGER θεωρείται και όντως είχε ιδιαίτερα έντονη ζωή στις ερωτικές του σχέσεις.
Σε ένα ταξίδι στο Μεξικό συναντήθηκε με την Σουηδέζα AXEL WENNER GREN.
Στη συνέχεια έκανε σχέση με την NATALIE DRAPER ανηψιά της πρώην συζύγου του.
Γύρω στα 1954 ξεκίνησε να έχει σχέση με την Ηθοποιό DOROTHY DANDRIDGE

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Ο OTTO PREMINGER έφυγε από τη ζωή στην ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ το 1986 σε ηλικία 80 ετών, πλήρης ημερών από Καρκίνο ενώ είχε προσβληθεί και από την νόσο του Αλτσχάιμερ.


ΓΕΝΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Η Δημιουργία του OTTO PREMINGER περιλαμβάνει:

  • 12 ταινίες σαν Ηθοποιός
  • 31 ταινίες σαν Παραγωγός
  • 42 ταινίες σαν Σκηνοθέτης

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Η Αναγνωρισιμότητα του OTTO PREMINGER είναι δεδομένη στον κόσμο του παγκόσμιου Κινηματογράφου

Έχει τιμηθεί με 7 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 14 Υποψηφιότητες

3 φορές Υποψήφιος για OSCAR καλύτερης σκηνοθεσίας, 2 φορές για υποψήφιες ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΗΠΑ και 1 βραβείο BAFTA
Tιμήθηκε με ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ το 1955 και το 1960 μπήκε με αστέρι στο WALK  OF FAME 



Αυτός λοιπόν ήταν ο μεγάλος αυτός δραματουργός του FILM NOIR
Ένας άνθρωπος που τίμησε τον Κινηματογράφο με τον ύψιστο τρόπο που ταιριάζει σε αυτόν.

Ένας από τους λίγους μέντορες του Κινηματογράφου, που προσέγγισε την ανθρώπινη ψυχή, τα βάθη της, τα πάθη της, που δούλεψε στο σκοτεινό και σκιερό κόσμο των FILM NOIR
μιας τέχνης που θεωρείται από τις ελάχιστες εκείνες τέχνες και κινηματογραφικές σχολές γεμάτες γοητεία, μυστήριο, αγωνία, στους ατέλειωτους κατήφορους του ασυνείδητου και του συνειδητού.































Σχόλια

  1. τον ξερω! πολυ καλος! αγαπημενος! υπεροχη η παρουσιαση-αφιερωμα σου για αλλη μια φορα! :)
    καλο βραδυ φιλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Κική μου που σου άρεσε και σε ευχαριστώ πολύ για τα λόγια και την παρουσία σου. Να έχεις ένα όμορφο βράδυ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο