ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ: "ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ-ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ" Ξέφρενο Καλοκαιρινό Γέλιο

Καλοκαιράκι Φίλες και Φίλοι του CINEFIL.....
Παρά την ...ολοφάνερη ...αστάθειά του και την ....τρέλα που κουβαλάει μέχρι τώρα στις αλλαγές του καιρού του,
το καλοκαιρινό χρώμα, το άρωμά του, το ξεσήκωμα των αισθήσεών του, απαιτούν αλλαγή διάθεσης με πολλά μα πολλά χαμόγελα....!
Και βέβαια το καλοκαιράκι δεν μπορεί να μην έχει μεγάλες δόσης ....Τρέλας, χιούμορ και άφθονου αυθόρμητου γέλιου....
Σαν τέτοιο λοιπόν θαρρώ δεν υπάρχει καλύτερη ιδέα από τον Αθάνατο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.....!
Πάμε λοιπόν αγαπητές Φίλες και Φίλοι να ανασύρουμε μια από τις καλύτερες δημιουργίες του Ελληνικού ΚΙνηματογράφου από έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ.

ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ

"ΜΙΑ ΤΡΕΛΗ-ΤΡΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ"



Ο Μεγάλος μας δημιουργός, ΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ "πατάει" πάνω στο εκπληκτικό ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΟ "ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΛΗΡΟΥΣ" με δουλεμένο ΣΕΝΑΡΙΟ των μεγάλωνΠΟΛΥΒΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ και δίνει στον Κινηματογράφο μας μία από τις ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ στο χώρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΩΜΩΔΙΑΣ.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ:  25 ΟΚΤΩΒΡΗ 1965
ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ Α' ΠΡΟΒΟΛΗΣ:  521134 Θεατές, αριθμός από τους μεγαλύτερους για εκείνην την εποχή.



Η Τεράστια επιτυχία της αξέχαστης αυτής κωμωδίας οφείλεται στο ΑΒΙΑΣΤΟ ΓΕΛΙΟ που έβγαζε κάθε στιγμή,
σε μια πρωτόγνωρη για τα Ελληνικά δεδομένα ανατρεπτικότητα στο χιούμορ, με το "τρελό" να δίνεται με τρόπο τόσο γλυκό, τόσο φωτεινό και τόσο τρυφερό που πραγματικά νομίζω το θέμα της είναι ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ διαχρονικά.
Βέβαια πέραν του ίδιου του σεναρίου, της άριστης Σκηνοθεσίας και των λοιπών συντελεστών της παραγωγής που θα αναφέρουμε, τεράστιο ρόλο στην επιτυχία και στην καταξίωση της ταινίας έπαιξαν οι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ ΔΡΟΣΕΡΕΣ ΞΕΦΡΕΝΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ μιας πλειάδας ΗΘΟΠΟΙΩΝ που δεν έχεις πραγματικά την ....τύχη να συναντήσεις εύκολα.



ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  FINOS FILMS
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗΣ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ:  ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΛΕΡΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ:  ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ, ΑΡΓΥΡΩ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ
ΜΟΝΤΑΖ:  ΠΕΤΡΟΣ ΛΥΚΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ:  ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Αντιλαμβάνεστε στην πρώτη ματιά το ειδικό ....βάρος των δημιουργών της ταινίας, οι οποίοι έδωσαν ότι καλύτερο

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ στο ρόλο της ΜΙΚΑΣ (Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ)
ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ στο ρόλο του ΑΝΔΡΕΑ (Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ)
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ στο ρόλο του πατέρα ΣΤΕΛΙΟΥ (Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ)
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ στο ρόλο της μητέρας ΤΖΙΝΑΣ, της ....θρυλικής ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑΣ (Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ στο ρόλο του ΜΙΚΗ (Β' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ στο ρόλο της ΣΙΣΣΥ (Υποστηρικτικός γυναικείος ρόλος)
ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ στο ρόλο του ΜΙΛΤΟΥ (Υποηστικτικός αντρικός ρόλος)
ΛΙΛΥ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ στο ρόλο της ΝΑΝΑΣ (Υποστηρικτικός γυναικείος ρόλος)
ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ στο ρόλο του ΜΑΝΩΛΗ
ΝΙΤΣΑ ΜΑΡΟΥΔΑ στο ρόλο της ΦΙΛΙΩΣ


ΤΟ ΘΕΜΑ

Ποιος δεν θυμάται άραγε το .......απίθανο, ξεκαρδιστικό, ...εξωφρενικό θέμα της ταινίας ;;;
Μια τρελή-τρελή οικογένεια λοιπόν:
Η Μίκα είναι μια νεαρή γυναίκα που ζει στην τρελή αυτή οικογένεια. Η μητέρα της, η Πάστα Φλώρα, είναι αλλοπαρμένη, η μικρή της αδελφή ανεξέλεγκτη και ο σχεδόν διαζευγμένος με τη μητέρα της πατέρας, είναι καλός αλλά δειλός. Ενώ είναι αρραβωνιασμένη με τον Μίκη, μια μέρα πριν το γάμο τους, πηγαίνει στη Βενετία και παντρεύεται τον Ανδρέα, ο οποίος αφού ανακαλύπτει την φύση της οικογένειας της, χωρίζει την Μίκα και αναλαμβάνει να τους λογικέψει. Εκεί ξεκινάνε τα παντελώς ανατρεπτικά και ξέφρενα για το συντηρητικό status μια μεσοαστικής Ελληνικής Οικογένειας.
Οι ΑΤΑΚΕΣ που "σκάνε" στην ταινία είναι πραγματικά απίστευτες.......!!!!! και δοσμένες με τέτοιο τρόπο που συνηγορούν και αποδεικνύουν την ...τρελή υφή της ΟΙκογένειας....!
TRIVIA και ΣΧΟΛΙΑ (Δοσμένα μέσα από την επίσημη Ιστοσελίδα της FINOS FILMS www.finosfilm.com )
Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου του Νίκου Τσιφόρου και του Πολύβιου Βασιλειάδη "Οι Γυναίκες Προτιμούν τους Σκληρούς"
Το έργο αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα του ελληνικού κοινου διαχρονικά, ενώ ανέδειξε την έξοχη Μαίρη Αρώνη με το ρόλο της ως "Πάστα Φλώρα"

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρόλο της "Πάστα Φλώρα" είχε προτείνει αρχικά ο Φίνος στην Ρένα Βλαχοπούλου, αλλά εκείνη αρνήθηκε, μη θέλοντας να παίξει τη μητέρα της Καρέζη για λόγους γυναικείας φιλαρέσκειας. 

Η ταινία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της Τζένης Καρέζη, με ένα μεγάλο μουσικοχορευτικό φινάλε σε μια χάρτινη Βενετία, όπου ο Γιάννης Βογιατζής τραγουδάει στα ιταλικά το τραγούδι "Η πρώτη μας νύχτα", το οποίο είχε πρωτοτραγουδήσει ο Λάκης Παυλίδης στα ελληνικά, στην ταινία "Μερικοί το Προτιμούν Κρύο". 

Κορυφαία ατάκα της Μαίρης Αρώνη, σε πρόταση της Καρέζη να κάνει δίαιτα με σαλάτες: "Και οι αγελάδες τρώνε σαλάτες, αλλά είναι τετράπαχες!"




Η Φωτογραφία της Ταινίας του ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ είναι εκπληκτική. Έντονο, υπέροχο χρώμα, γεμάτο φως, κύριο χαρακτηριστικό μιας σειράς επίσης Σκηνοθετικής πινελλιάς του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ σε όλα του τα έργα, γεμάτα φως, χρώμα, έντονα χρώματα, κοντράστ εναλλαγής.
Η Μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ χαρακτηριστική όπως πάντα άλλωστε στα έργα του.
Οι ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΕΣ του ΓΙΑΝΝΗ ΦΛΕΡΥ δίνουν το δικό τους χρώμα. Ίσως το έργο λίγο να κάνει "κοιλιά" στο φινάλε με το έντονο Βενετσιάνικο χορογραφικό του μέρος που σαν να δείχνει να τραβάει λίγο σε μάκρος αλλά γενικά είναι άψογη.



ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

ΑΛΕΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ-ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Το βασικό πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας, οι δύο πρώτοι ρόλοι είναι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΙ.....!!!!
Τι να σταθείς τώρα να ....κρίνεις για δύο ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ στον Ελληνικό Κινηματογράφο που "χορεύουν" τα είδη του στα δάχτυλα του χεριου τους χαρακτηριστικά.
Έχοντας και οι δύο το στοιχείο του χιούμορ και της Κωμωδίας σε ιδιαίτερα ανεπτυγμένο τόνο, είχαν ήδη μεγαλουργήσει πάλι σαν κορυφαίο δίδυμο και στο "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ" το 1964. Απλά εδώ συνεχίζουν.....! και μεγαλουργούν.....!
ΜΑΙΡΗ ΑΡΩΝΗ
ΚΟΡΥΦΑΙΑ πραγματικά η μεγάλη Ηθοποιός μας, μια εμβληματική μορφή πραγματικά, εδώ η ερμηνεία της ΑΛΛΟΠΑΡΜΕΝΗΣ ΠΑΣΤΑ ΦΛΩΡΑΣ είναι μακράν για ΒΡΑΒΕΙΟ....ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.....!!!! Εντελώς στο δικό της .....κόσμο, μοναδικά αφηρημένη, εκφραστική, σαν να μην συμβαίνει τίποτα ολόγυρά της, δίνει ένα ΡΕΣΙΤΑΛ Ερμηνείας.
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Αγαθός Πατέρας ΣΤΕΛΙΟΣ.....! μια κλασική φιγούρα "χαζομπαμπά" και πιεσμένου συζύγου, μια παραπλήσια εκδοχή με το ρόλο που ερμήνευσε στο "ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ", ο μεγάλος μας Ηθοποιός δίνει αυτό που ξέρει.....! και το κάνει με τρόπο ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ.....!!!
Οι ατάκες του με την τρελοπαρμένη του σύζυγο είναι αμίμητες.....! η ...αφύπνιση του "εγώ" του και των αντανακλαστικών του δίνεται με τρόπο γραφικής λατρεμένης φιγούρας ΜΠΑΜΠΑ-ΣΥΖΥΓΟΥ στην Ελληνική Οικογένεια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΛΙΒΩΚΑΣ
Ο ....Αμίμητος ΜΙΚΗΣ.....! Ο Μοσχαναθρεμμένος γαμπρός, το πλουσιόπαιδο του Μπαμπά    "Μα Μίκα.....τι θα πει ο Μπαμπάς....έχω ράψει και σακάκι...." είναι ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΕΣ στον Κινηματογράφο μας και ο Γλυκύτατος Μεγάλος αυτός Ηθοποιός μας τις δίνει με τρόπο που μονάχα εκείνος ξέρει....!
Επίσης όλοι οι άλλοι ερμηνευτές είναι χαρισματικοί και εξαιρετοι στο ρόλο τους.



ΘΡΥΛΙΚΕΣ ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ ΑΤΑΚΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Πάμε να θυμηθούμε κάποιες ατάκες που άφησαν κυριολεκτικά ....εποχή από τη συγκεκριμένη ταινία λιώνοντάς μας κυριολεκτικά στο γέλιο, αποδεικνύοντας το τεράστιο συγγραφικό ταλέντο των σεναριογράφων της εποχής αλλά και τον εκφραστικό τρόπο των Ηθοποιών που τις δούλεψαν.
Κάθε σύγκριση με τις σημερινές δήθεν αστείες ατάκες της θεατρικής Ελληνικής ....θεατρικής σκηνής σε κάνει να βάζεις τα ...κλάματα από την πνευματική ένδεια και το εκφραστικό κενό:


Πάστα Φλώρα: Ζορζ, πώς τον λέγανε εκείνον τον άνθρωπο στη μυθολογία, που πήγαινε κάθε πρωί ένας γύπας
 και του 'τρωγε το συκώτι;
Ζορζ: Δεν ξέρω, κυρία Τζίνα.
Μαίρη: Προμηθέα.
Πάστα Φλώρα: Όχι, καλέ, ο Προμηθέας είναι βιβλιοπωλείο.

Μίκα: Πώς το λένε εκείνο το ουγγαρέζικο έθιμο, που άμα σπας ένα ποτήρι φέρνει ευτυχία;
Ανδρέας: Γκούλατσακ.
Μίκα: Μπα, το ξέρεις;
Ανδρέας: Ξέρω κι ένα άλλο ελληνικό, που σπας ένα κεφάλι και φέρνει δυστυχία.

Πάστα Φλώρα: Φαντάζομαι θα φας μαζί μας. Μια και μας παντρεύτηκες, πρέπει να φας μαζί μας.

Μίκης: Ελπίζω, dear sir, τώρα που γνωριστήκαμε, να 'ρθείτε και στο γάμο μου, με τη γυναίκα σας,
 φυσικά.
Μίκα: Μίκη, αδύνατον.
Μίκης: Γιατί;
Μίκα: Για τεχνικούς λόγους. Και πρέπει να σας γνωρίσω εσάς τους δυο. Κύριοι, ο αρραβωνιαστικός
 μου, ο άντρας μου.

Στέλιος: Ποιος σκοτώθηκε;
Σίσυ: Ο Μίκης, μπαμπά, χτύπησε μ' ένα αυτοκίνητο;
Στέλιος: Βρε, το καημένο το παιδί... Πέθανε πολύ;


Πάμε τώρα και να θυμηθούμε μερικές από τις πλέον απίθανες στιγμές της ταινίας:
Εδώ......Μιλάμε για ....ΞΥΛΟ.....!!!! Πολύ ξύλο......!!!!! απολαύστε το.....!!!



ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ-ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ, Γαμπρός και ...Πεθερός καταστρώνουν σχέδιο δράσης....!



Χαρείτε λοιπόν αγαπητές φίλες και φίλοι, μέσα στο καλοκαίρι μας, μια από τις πλέον δροσερές, εκπληκτικές, φωτεινές και ξεκαρδιστικές τρελές κωμωδίες του Ελληνικού Κινηματογράφου...

Σχόλια

  1. Κορυφαία κωμωδία, ούτε που θυμάμαι πόσες φορές την έχω δει!!!! Εξαιρετικοί όλοι οι ηθοποιοί!!!!
    Μπράβο για την παρουσίαση Γιάννη!!!!
    Υ.Γ. Μια διόρθωση: Λάκης Παλίδης είναι το όνομα, τον ξέρω από το Facebook.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχαχαχαχα Μαργαρίτα, μου φαίνεται θα την ξαναδώ και εγώ έτσι να ελαφρύνω λίγο τη διάθεσή μας. Ναι έχεις όντως δίκιο για τη διόρθωση.....! Ευχαριστώ....! Καλό Σάββατο να έχεις.

      Διαγραφή
  2. την έχω δει 10-20-30 φορές και θέλω να τη δω πάλι και πάλι και πάλι! τι ταινία! τι σενάριο! τι ερμηνείες έξοχες, από τον πρώτο έως τον τελευταίο ηθοποιό! για ποιον να πρωτομιλήσεις; ποια ατάκα ν' αφήσεις απ' έξω; έχουν περάσει τόσα χρόνια, θα περάσουν τόσα κι άλλα τόσα και ακόμα θα βρίσκονται στο στόμα μας!
    μπράβο Γιάννη, υπέροχα απολαυστικό το αφιέρωμά σου! να είσαι και να περνάς καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι.....έτσι....Βίκυ μου.....! πραγματικά σωστή η διάθεσή σου.....! τι να αφήσεις και τι να πιάσεις. Ποταμός......! ας είναι καλά που ακόμα και μετά τόσα χρόνια μας δίνουν τη φρεσκάδα τους. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Να έχεις ένα όμορφο Σ/Κ Βίκυ.

      Διαγραφή
  3. :) Από τις αγαπημένες μου!! Είχα πάντα και μια αγάπη για την Καρέζη και μόνο!
    Είχε την ίδια νονά με την μητέρα μου, αλλά ποτέ δεν την γνωρίσαμε.
    Πάστα Φλώρα αξεπέραστη!!
    Καλή συνέχεια Γιάννη φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωωωωωω.......φαντάζομαι Κατερίνα.....! μάλιστα....! ευτυχής αυτή η συγκυρία.....! Ευχαριστώ κορίτσι μου για την επίσκεψη και το σχόλιο... Πάστα Φλώρα ναι.....!!!!! μιλάμε ...πρότυπο.......!!! άφησε θρύλο. Καλή συνέχεια να έχεις.

      Διαγραφή
  4. όσες φορές και να δεις μια Ελληνική ταινία πάντα θα σε χαλαρώσει, γιαυτό τις εκτιμώ τόσο και βλέπω τακτικά το finos film από το novago στο laptop μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εξαιρετική επιλογή φίλε γιάννη και εξαιρετική ταινία ...προσφάτως έτυχε να την παρακολουθούμε με παρέα και είναι τόσο διαχρονικά και επίκαιρα όλα ... η πάστα φλώρα μια εξαιρετική προσωπικότητα δε !!!! ευχαριστώ και χαίρομαι και απολαμβάνω πάντα τις αναρτήσεις σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μιχάλη καλησπέρα. Ευχαριστώ για την επίσκεψη. Εννοείται ότι θα συμφωνήσω με την άποψή σου και να το απολαύσουμε όσο μπορούμε. Καλή σου συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νικόλα μου καλησπέρα σου.....! η καλύτερη φάση σε όλο αυτό είναι μια καλή παρέα.....! και έτσι η χαρά διπλασιάζεται......γίνεται απόλαυση. Και πολύ καλά έκανες....! Νικόλα και εγώ φίλε απολαμβάνω την παρουσία σου και τις εμπνεύσεις σου. Καλό βράδυ φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ