"AMERICAN BEAUTY" Το Υπαρξιακό και Κοινωνικό Δράμα του SAM MENDES

Έχουν περάσει σχεδόν 15 χρόνια από τότε που ο Άγγλος Σκηνοθέτης, τότε στα 34 του χρόνια,
SAM MENDES

πήρε το υπέροχο Σενάριο του 42 χρονου τότε, Αμερικάνου Συγγραφέα ALAN BALL


και έδωσε στον Κινηματογράφο ένα ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που θεωρείται πλέον ΚΛΑΣΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΔΡΑΜΑ πάνω στον σύγχρονο Κινηματογράφο.
Μια ταινία, φίλες και φίλοι, που βουτάει στα βαθιά όχι μονάχα της Αμερικάνικης κοινωνίας και του λεγόμενου "Αμερικάνικου ονείρου" της τρέχουσας εποχής, αλλά γενικά πραγματοποιεί μια σοκαριστική ΤΟΜΗ πάνω στη σημερινή μεσοαστική ΔΥΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
Κυρίες και Κύριοι, έχω την Τιμή να σας παρουσιάσω ένα μεγάλο Κινηματογραφικό ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ, που στο τέλος του 20ου Κινηματογραφικού αιώνα, "σάρωσε" στο πέρασμά του, τα Κινηματογραφικά δρώμενα αλλά και έβαλε παντελώς ΓΥΜΝΗ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ, ΩΜΗ, τη σαθρότητα των σημερινών Ανθρώπινων Οικογενειακών σχέσεων.


"AMERICAN BEAUTY"



-Χρειάζομαι έναν Πατέρα υπόδειγμα....! Όχι ένα χαζό αγόρι που ζαχαρώνει κάθε φίλη μου....! Είναι αξιοθρήνητος....! Κάποιος πρέπει να τον απαλλάξει απ τη δυστυχία του...
-Θες να τον σκοτώσω για χάρη σου ;
-Ναι....! θα το έκανες ;

Αυτοί  είναι οι BURNHAMS........





-Το όνομά μου είναι LESTER BURNHAM., Αυτή είναι η γειτονιά μου, αυτός είναι ο δρόμος μου. Αυτή είναι η ζωή μου... Είμαι 42 ετών και σε ένα χρόνο θα πεθάνω....!  Φυσικά αυτό δεν το ξέρω ακόμα....αλλά κατά κάποιο τρόπο είμαι ήδη νεκρός....!
Κοιτάξτε με......! αυνανίζομαι στο ντουζ......! Αυτό είναι το κορύφωμα της μέρας μου. Από εδώ και πέρα μόνο κατηφόρα...


-Αυτή είναι η Γυναίκα μου η CAROLYN....! Κοιτάξτε πόσο ταιριάζει η ψαλίδα που κρατάει με τα τσόκαρά της. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Μόνο που τη βλέπω πεθαίνω από κούραση......Δεν ήταν πάντα έτσι, κάποτε ήτανε ευτυχισμένη......! Κάποτε ήμασταν ευτυχισμένοι.....


-Αυτή είναι η μοναχοκόρη μας, η JANE. Η JANE είναι μια απόλυτα τυπική περίπτωση teenager. Οργισμένη, ανασφαλής, μπερδεμένη....! Θα της έλεγα ότι όλα αυτά περνάνε. Αλλά δεν θέλω να της πω ψέμματα.....!
Η Γυναίκα μου και η Κόρη μου με θεωρούν χαμένο από χέρι. Και .....έχουν δίκιο.....! έχω χάσει κάτι. Δεν ξέρω τι ακριβώς είναι αυτό. Αλλά ξέρω ότι δεν ένιωθα πάντα τόσο ...ναρκωμένος. Αλλά ξέρετε κάτι ; Ποτέ δεν είναι αργά για να το ξαναβρώ....


Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΑΜΠΩΝΕΙ.......ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!!!
Η "ΕΠΙΤΥΧΙΑ" και η ΑΓΟΡΑΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΣΚΕΠΑΖΕΙ.....ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ...!!!
Κοιτάξτε καλύτερα......!!!
Αυτή η ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑ μιας κάμερας, στο χέρι του RICKY FITTS  (WES BENTLEY), του νεαρού γείτονα των BURNHAMS, ο οποίος και καταγράφει σχεδόν τα ...πάντα. Μικές, προσωπικές, απόκρυφες και απλές στιγμές των ανθρώπων που εστιάζει το ενδιαφέρον του ολόγυρά του είναι αυτό ακριβώς το ......"ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ"  (LOOK CLOSER....!!!)



ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ένα κλασικό μεσοαστικό Αμερικάνικο Σπίτι στα όμορφα προάστεια μιας Πόλης. Μια Οικογένεια, προτεραιότητες στην έννοια και στη φιλοσοφία της Καριέρας. Ένα ολόχρυσο περιτύλιγμα μιας "φούσκας" ευτυχίας και ...όλα καλά ;
Κοιτάξτε καλύτερα.......!!
Εδώ ο SAM MENDES αρπάζει τη γραφή του ALAN BALL και την κάμερα ανά χείρας και ξεκινά τη μαρτυρική διαδικασία ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ.....! Της καθόδου στα άδυτα, στα απόκρυφα, στα απωθημένα, στα καταπιεσμένα, στα ανύπαρκτα, στα νεκρά..
Εξωτερικά επικρατεί Ησυχία, Τάξη και Ασφάλεια......κάπου όμως στα κατάβαθα ο ορίζοντας μαυρίζει και η καταιγίδα έρχεται καταλυτική.
O Πατέρας σε υπαρξιακή κρίση ταυτότητας αναζητά τη χαμένη του ταυτότητα και νιότη. Η Μητέρα βρίσκει νόημα ζωής μονάχα στις Πωλήσεις και στην καριέρα της, η Έφηβη Κόρη έχοντας χάσει κάθε ιδέα για τους γονείς της ερωτεύεται τον τρυφερό, ρομαντικό και παράξενο γιο του Φασίστα απόκρυφου Στρατιωτικού γείτονα, αντιλαμβάνεστε σε τι "καζάνι" πατάμε.
Πόσο δε όταν ο ...Μπαμπάς ερωτεύεται σφοδρά τη συμμαθήτρια της κόρης του στο κολλέγιο, μια λαμπερή ύπαρξη, με ύφος και στυλ ....Lolitas....
Άλλά είπαμε...!  Προσοχή.....η εξωτερική εικόνα είναι πάντα θαμπή...Κοιτάξτε καλύτερα.....!


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ

Πρεμιέρα:  18 Φλεβάρη 2000 (Ελλάδα)
ΜΟΥΣΙΚΗ:  THOMAS NEWMAN
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ:  CONRAD HALL
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ:  JULIE WEISS
DECORATION:  JAN BERGSTROM
ART DIRECTION:  DAVID LAZAN

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ:

KEVIN SPACEY στο ρόλο του LESTER BURNHAM
ANNETTE BENNING στο ρόλο της CAROLYN BURNHAM
THORA BIRCH στο ρόλο της JANE BURNHAM
WES BENTLEY στο ρόλο του RICKY FITTS
MENA SUVARI στο ρόλο της ANGELA HAYES
CHRIS COOPER στο ρόλο του Συνταγματάρχη FRANK FITTS
PETER GALLAGHER στο ρόλο του BUDDY KANE
ALLISON JANNEY στο ρόλο της BARBARA FITTS


ΣΚΕΨΕΙΣ πάνω στο ΘΕΜΑ της ΤΑΙΝΙΑΣ
Ο ALAN BALL με την Κάμερα του SAM MENDES ανοιγουν βήμα το βήμα την καλά σφαλισμένη πόρτα του "ΦΑΙΝΕΣΘΑΙ" και εισέρχονται με τρόπο μερικές φορές βίαιο, ωμό και σοκαριστικό στον κόσμο του "ΕΙΝΑΙ".
Στην μια πλευρά ΑΛΗΘΕΙΑΣ που χαρακτηρίζει αυτό που λέμε "ΜΕΣΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΕΣΟΑΣΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ".
Μια βουτιά που κάνει τον θεατή, ειδικά μια συγκεκριμένη κατηγορία θεατών, που "ταιριάζουν" στα ηλικιακά και κοινωνικά αυτά πρότυπα να αρχίσουν να "παγώνουν" από τα επιφανειακά κωμικά και ανάλαφρα στοιχεία και να αρχίζουν να νιώθουν το κόμπο να σφίγγει γύρω τους.
Κοιτάξτε καλύτερα.......!
Η Ιδεοληψία της ΚΑΡΙΕΡΑΣ και της ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ, αρχές που στο Αγγλοσαξωνικό πρότυπο ζωής και όχι μόνο δυστυχώς μεγαλουργούν και καθορίζουν συνειδήσεις, εδώ στην κυριολεξία καταρρακώνεται....
Νεκροί κατ' ουσίαν γάμοι, πεθαμένες σχέσεις, καμένες προσωπικότητες, απλές συγκατοικήσεις από ουσιαστικές συμβιώσεις, φοβικές αντιλήψεις, αλλά το κυριότερο φίλες και φίλοι, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ....! ένας τρόμος να εκφράσεις αυτό που στα κατάβαθά σου θέλεις και επιθυμείς και αυτό είναι ολοφάνερο στους πρωταγωνιστές της ταινίας.
Μια Γυναίκα-Μητέρα που πρώτα απ΄όλα υποφέρει και η ίδια, που όπως με τρόμο ομολογεί την ώρα της κρίσης, έχει και εκείνη σεξουαλικά απωθημένα, στα οποία δυστυχώς ουδέποτε έδωσε τη δέουσα σημασία καθώς την περίμεναν οι ....πωλήσεις και η επαγγελματική αναρρίχηση.
Ο Άντρας που έχει παραιτηθεί από τα πάντα, που έχει υποσκάψει την ίδια του την οντότητα, που νιώθει και είναι ήδη νεκρός καθώς ομολογεί..
Αλλά η κάμερα του MENDES σαρώνει τα πάντα.......! δεν σταματά μονάχα στην κύρια οικογένεια των BURNHAMS.
Πηγαίνει ....δίπλα ....! στους γείτονες....! για να μπήξει το "μαχαίρι" της και εκεί χωρίς οίκτο. Σε μια οικογένεια ενός φασίστα Συνταγματάρχη που καμαρώνει για τη συλλογή των όπλων του και τα αναμνηστικά του Χίτλερ, που έχει τον μοναχογιό του δίκην νεοσύλλεκτου στο σπίτι, που τον έχει στείλει στο ψυχιατρείο,
Που αντιμετωπίζει τη Γυναίκα του σαν να ...μην υπάρχει καν στο σπίτι, σαν να μην έχει και εκείνη τις δικές της ανάγκες.
Ένας τύπος που δεν θέλει καν να ακούσει για τους σιχαμένους Ομοφυλόφιλους "πούστηδες" που μολύνουν την κοινωνία μέχρι που..........μέχρι που...............αλλά....Κοιτάξτε καλύτερα......!
Αλλά η κάμερα σταματημό δεν έχει.....
Έχουμε και τα νέα παιδιά.....εκείνα που τώρα ανοίγουν τα φτερά τους.....που παίζουν σε ένα κόσμο με "μπάφους", που αναζητούν πρότυπο ΓΥΝΑΙΚΑΣ τη Λολίτα που αναζητά ένα επιτυχημένο αύριο δεχόμενη το ρόλο μιας οιωνεί συγκεκαλυμένης "πόρνης" που πρόστυχα και χωρίς αναστολές σκανάρει τις όποιες ανθρώπινες σχέσεις....
Όμως αυτές οι επιφανειακά "δήθεν απελευθερωμένες" κάτω από το ροζ ευτελές περίβλημα της σωματικής τους γύμνιας, μόλις κάνουν να ξεκουμπώσουν το μπούστο από το πανέμορφο στήθος τους, τότε τα πανέμορφα κόκκινα λουλούδια που ξεχύνονται και κατακλύζουν το χώρο, τι να είναι άραγε ;;;; μήπως αυτή η συγκλονιστική σκηνή σε οδηγεί σε κάποια ακόμα ανατροπή ;;;
Κοιτάξτε καλύτερα.....!!!


Και η σκηνή της ...έκρηξης.....ναι μιας έκρηξης.....μια νύχτα βασανιστικών φαντασιώσεων, στο συζυγικό κρεβάτι...
-Τι κάνεις ;
-Τίποτα.........
-Αυνανιζόσουν ;; ναι....! αυνανιζόσουν.....!
-Εντάξει.....σκότωσέ με.....! την έπαιζα......! μάλιστα.....! έπαιζα το πουλί μου.....!
-Αηδία.....!!!
-Ω......συγγνώμη αλλά ξέρεις συμβαίνει να έχω αίμα να τρέχει στις φλέβες μου....!
-Και εγώ το ίδιο.....!
-Ναι ;;; αλλά μονάχα εγώ δείχνω να κάνω κάτι για αυτό.....!
-Λέστερ αρνούμαι να ζω έτσι....αυτό δεν είναι γάμος....!
-Δεν είναι γάμος εδώ και χρόνια....! και εσύ ήσουν όλο χαρά που δεν μιλούσα μα τώρα άλλαξα.....! τώρα την ...πάιζω όταν ερεθίζομαι γιατί εσύ δεν βοηθάς καθόλου...
-Νομίζεις ότι μόνο εσύ έχεις σεξουαλικά απωθημένα ;
-Τότε έλα μωρό μου είμαι έτοιμος....!
-Μη μου κολλάς Κύριε,ξέρεις ότι μπορώ να πάρω διαζύγιο σε χρόνο μηδέν..
-Με ποιά αιτία ;; δεν είμαι μέθυσος....! δεν ξενοπηδάω...! δεν σε χτυπάω....! ούτε καν σε αγγίζω, από τότε που σαφώς έδειξες ότι δεν με θεωρείς καν απαραίτητο. Αλλά εγώ σε στήριξα....! Ο Νόμος λέει οτι δικαιούμαι τα μισά απ όσα έχεις τώρα.
-...........................
-Λοιπόν, για αυτό κλείσε το φως πριν ξανακοιμηθείς...!!
"Είναι ωραίο να βλέπεις ότι μπορείς να ξαφνιάζεις τον εαυτό σου....και αναρωτιέσαι τι άλλο ξεχασμένο μπορείς να κάνεις..."

"Επιτυχία" λοιπόν.....! τι ωραία λέξη.....! τι είδωλο....τι φετιχ για μια μεσοαστική κοινωνική τάξη.....!
για να δούμε το περιτύλιγμα σε έναν και μοναδικό διάλογο:
-Χωρίζουμε με τη Γυναίκα μου, πιστεύει ότι με απασχολεί μονάχα η καρριέρα μου...λες και η φιλοδοξία είναι κάτι σαν μειονέκτημα. Επωφελήθηκε όμως από τη ζωή που της πρόσφερε η επιτυχία μου.....!
-Δείχνατε τόσο ευτυχισμένοι προχθές στο πάρτυ......
-Πες με τρελό, αλλά η φιλοσοφία μου για να είσαι ευτυχισμένος είναι να προβάλεις συνεχώς μια εικόνα επιτυχίας"

Ο Αντιπροσωπευτικός διάλογος "αξιών" ανάμεσα στον BUDDY, εμπορικό συνεργάτη της CAROLYN  και την ίδια ....εντυπωσιασμένη τόσο που το επόμενο διάστημα να ζει το ...σεξουαλικό της απωθημένο μαζί του..



-Πως είναι η JANE ;
-Τι θέλεις να πεις ;
-Θέλω να πω.......πως είναι η ζωή της ; είναι ευτυχισμένη ; είναι δυστυχισμένη ; θα ήθελα καιρό να ξέρω αλλά ποτέ δεν θέλει να μου πει τίποτα....
-Είναι πραγματικά ευτυχισμένη...νομίζει πως είναι ερωτευμένη
-Μπράβο της.....
-Εσύ πως είσαι ;
-Πάει πολύς καιρός από τότε που κάποιος με ρώτησε για αυτό.......είμαι υπέροχα.....! είμαι υπέροχα......."


"Η Ζωή σου όλη λένε ότι περνάει μπροστά στα μάτια σου μια στιγμή πριν πεθάνεις........πρώτα απ' όλα αυτή η στιγμή κάθε άλλο παρά στιγμή  είναι.....! συνεχίζεται για πάντα.......σαν ωκεανός χρόνου.....για μένα ήταν μια νύχτα στην κατασκήνωση προσκόπων, που έβλεπα τα πεφτάστερα, τα κίτρινα φύλλα των δέντρων που έπεφταν στο δρόμο μας, τα χέρια της γιαγιάς μου και το δέρμα της που έμοιαζε με χαρτί, και η πρώτη μου φορά που είδα το ολοκαίνουργιο firebird του ξαδέλφου μου του Τόνυ, Και η JANE......ναι η JANE.....και η CAROLYN.....Μπορούσα να τσαντιστώ πολύ με αυτό που μου συνέβη, μα ........πως να θυμώσεις όταν υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο.....συχνά νιώθω ότι τη βλέπω όλη μαζί και δεν την αντέχω, γεμάτη η καρδιά μου σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, και μετά θυμάμαι να χαλαρώσω, και παύω να προσπαθώ να κρατηθώ από αυτήν.....και μετά κυλάει μέσα μου σαν βροχή....και δεν νιώθω τίποτα άλλα παρά μονάχα ευγνωμοσύνη.........για κάθε χαζή στιγμή της μικρής ζωής μου..
Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε τι λέω.....αλλά μην ανησυχείτε....μια μέρα θα καταλάβετε....."

ΟΙ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ

KEVIN SPACEY σε Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΡΟΛΟ σαν LESTER BURNHAM

Ο Αμερικάνος Ηθοποιός εδώ πραγματικά σε ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΖΩΗΣ......!!! Δεν έχουμε δει τον μεγάλο αυτό Ηθοποιό σε τέτοια επίπεδα ερμηνείας, συναισθηματικής έντασης και απλότητας.
Απόλυτα δικαιωματικά η ερμηνεία αυτή, σταθμός στην καριέρα του, τον οδηγεί σε OSCAR Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, σε ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ, σε BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΑΝΤΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ για το LONDON CRITICS FILM FESTIVAL, ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΞΕΝΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ για το ΡΩΣΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ και τόσα μα τόσα άλλα βραβεία...
Ο ρόλος του στην πορεία εξέλιξης της ταινίας "βαραίνει" όλο και περισσότερο. Συναισθηματικά στην αρχή, βρίσκει τη διέξοδο να εκφραστεί με μοναδικό τρόπο έχοντας κάνει αποφασιστικά τη δική του "επανάσταση" τονίζοντας την παρουσία της οντότητάς του σαν άνθρωπος.
Τι να πρωτοπείς για την ερμηνεία του SPACEY ; Γλυκός, οργισμένος, ερωτευμένος, εκστασιασμένος από την νεαρή συμμαθήτρια της κόρης του, ξαναγίνεται άντρας, ξανανιώθει την ερωτική φλόγα να φουντώνει και να κυλάει μέσα του.
Εκπληκτικός στην ερμηνεία του στον απελπισμένο του αγώνα να επαναπροσεγγίσει ερωτικά τη Γυναίκα του....
Γλυκύτατος και στωικός για να παρακαλέσει μονάχα τη ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑ. ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΣ στη στιγμή της ερωτικής επαφής με την ANGELA, μιας επαφής που ξεκινάει για να μην πραγματοποιηθεί ποτέ......!!





Η Στιγμή που ρωτάει για την ευτυχία της Κόρης του τη στενή της φίλη και παίρνει την απάντηση ότι είναι ευτυχισμένη, ο KEVIN SPACEY σας κάνει να μην τη λησμονήσετε ποτέ......!  τέτοια "εσωτερική" συναισθηματική απόδοση σε ένα και μοναδικό πρόσωπο δύσκολα πραγματικά βλέπεις.

ANNETTE BENING

στο Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ σαν CAROLYN BURNHAM
Γεννημένη το 1958 η Αμερικανίδα Ηθοποιός εδώ στο ρόλο της Συζύγου, Γυναίκας και Μητέρας κερδίζει επάξια με την εμφάνιση και ερμηνεία της:
OSCAR Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, Υποψηφιότητα ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ, ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ κάποια ενδεικτικά από τα "παράσημά" της σε ένα εξαιρετικά δύσκολο ρόλο που τον αποδίδει με απόλυτη επιτυχία.
Η Υστερική της προσωπικότητα και η πλήρης αφοσίωσή της στην ιδεοληψία του "λαμπερού" και του "επιτυχημένου", η ζωή της μονάχα ως "πωλήτρια" πολυτελών κατοικιών της έχει αφαιρέσει βήμα το βήμα όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά της ΓΥΝΑΙΚΑΣ και ΜΗΤΕΡΑΣ.


Η Εξωτερική της λαμπερή εμφάνιση δεν της δίνει την αναγκαία εσωτερική της γαλήνη....
Βήμα το βήμα, μετράει σοβαρές ήττες στην προσωπική της ζωή. Αντιλαμβάνεται τραγικά ότι ο σύζυγός της αναζητά την ερωτική ηδονή στον αυνανισμό, διαβλέπει το κενό τους, αντιλαμβάνεται και νιώθει και η ίδια την ανάγκη να ξανανιώσει την ερωτική ηδονή και τη βρίσκει στο νέο "είδωλό" της, έναν "εξαίρετο" ...star των πωλήσεων και εραστή μάλλον της καριέρας παρά της ίδιας...
Ο "KING" των ...πωλήσεων μπορεί να κάνει έρωτα καλά αλλά αφήνει την CAROLYN εντελώς ακάλυπτη στο τέλος...



"Χάνει" την κόρη της, υφίσταται ήττα και απώλεια και σαν ΜΗΤΕΡΑ και όταν ξανανιώθει το σπίρτο της ΗΔΟΝΗΣ από την προσέγγιση του ΣΥΖΥΓΟΥ της, τη κρίσιμη στιγμή .......φοβάται μήπως η μπύρα  που κρατάει ο άντρας της ....καταστρέψει τον ακριβό της καναπέ...
Είναι ερμηνευτικά όμορφη, είναι εκδηλωτική, λαμπερή, γίνεται "εμπορική" γιατί έτσι "πρέπει" αλλά σταδιακά αναδύει τη ΘΛΙΨΗ που βασιλεύει μέσα της ώς τη στιγμή που αποφασίζει να "ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΘΥΜΑ"........
Κραδαίνοντας λοιπόν ένα όπλο, στα έσχατα της ήττας της ουρλιάζει  "ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ....ΘΥΜΑ......ΛΕΣΤΕΡ.....ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΘΥΜΑ......" οδεύοντας σε μια ίσως ακόμα μεγαλύτερη.......
Είπαμε:     ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.....!



THORA BIRCH
στο ρόλο της νεαρής κόρης JANE BURNHAM
Γεννημένη το 1982 η Αμερικανίδα γλυκύτατη Ηθοποιός, στο ρόλο της έφηβης νεαρής Κόρης, είναι αφοπλιστικά εκπληκτική....!
Ο Συνδυασμός του εφηβικού με το γνήσια εκφρασμένο ερωτικό κινείται ερμηνευτικά σε πολύ υψηλά όρια για την νεαρή ηθοποιό.
Μια "κακομαθημένη" έφηβη μιας πλούσιας μεσοαστικής Οικογένειας, με όλα τα υλικά καλούδια στα χέρια της αλλά με ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ των γονιών της στη ζωή της, αναζητά ένα ΣΤΗΡΙΓΜΑ.....! Αναζητά έναν ΧΑΜΕΝΟ ΠΑΤΕΡΑ σαν υπόδειγμα που δεν βλέπει.



Αν και η ίδια έχει άμεση συμβολή στην "ισοπέδωσή" του αυτό ακριβώς το στιβαρό και συγκροτημένο πειθαρχικό υπόβαθρο το αναζητά με πάθος.
Η Ανάγκη της να υποκαταστήσει αυτό που της λείπει από τους γονείς της, το βρίσκει συναισθηματικά κατά πρώτον και ερωτικά κατά δεύτερον στον νεαρό γείτονά της RICKY FITTS, που γίνεται για αυτήν ο νέος της "φάρος" και σημείο αναφοράς της ζωής της.
Γλυκύτατη, εκφραστική, στιγμές στην ταινία ψυχρή, ίσως υπέρμετρα σκληρή από την άγνοιά της να δει πιο βαθιά, λογικό άλλωστε.
Η THORA BIRCH κατορθώνει και κλείνει με ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑ την νεαρή JANE....


Η Συγκλονιστική της ερμηνεία της δίνει ΒΡΑΒΕΙΟ BAFTA ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ στην ταινία, και επίσης πολλά ακόμα βραβεία στην ηλικία μόλις τότε των 17 ετών.....!

WES BENTLEY

στο ρόλο του νεαρού RICKY FITTS



Γεννημένος το 1978 ο Αμερικάνος νεαρός εδώ υποδέυται τον νεαρό γείτονα RICKY FITTS, τον άνθρωπο που θα εμπνεύσει, δώσει αγάπη, έρωτα και τρυφερότητα.
Τα λαμπερά του μάτια, η εξτρεμιστικά "παρανοΪκή" του εμφάνιση και αυτό το συγκλονιστικό του βλέμμα είναι σημείο κλειδί και σύμβολου για την ταινία.
Με την κάμερά του ανά χείρας, στις δύσκολες και κρίσιμες ώρες, είναι αυτός που συμβολίζει το "ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ" σε όλο το δημιούργημα.
Αναλύει, παρατηρεί, ένα άγρυπνο μάτι, χαμένο στο δικό του κόσμο, "φευγάτος" εντελώς αλλά συνάμα τόσο μα τόσο τρυφερός μέσα στην εκφραστική του σκληρότητα.



Η Σκηνή της περιγραφής του βίντεο με το κομμάτι του χάτρινου σκουπιδιού στη δίνη του αγέρα είναι όλα τα λεφτά καθώς και το παντελώς εξώκοσμο βλέμμα με το οποίο αποδίδει ύστατο χαιρετισμό στον "πεθερό" του LESTER έχοντας καταλάβει στην ουσία το πόσο ευτυχισμένος φεύγει...
Κερδίζει Υποψηφιότητα για BAFTA βραβείο υποστηρικτικού ρόλου, παίρνει ΒΡΑΒΕΙΟ SCREEN ACTORS GUILD Υποστηρικτικού ρόλου, και δεκάδες άλλα βραβεία για την εμφάνισή του.
MENA SUVARI
στο ρόλο της νεαρής ANGELA HAYES
Γεννημένη στα 1979 στις ΗΠΑ η πανέμορφη και λαμπερή Ηθοποιός εδώ σε ένα ρόλο "διπλό" που καθηλώνει με τη δυνατότητά της να τον δώσει και να τον εκφράσει.



Η Μία της όψη αυτής της "χαζής" και "πρόστυχης" νεαρής μαθήτριας που αναζητά με υπαρξιακό άγχος το ρόλο της ΕΡΩΤΙΚΗΣ ΛΟΛΙΤΑΣ στις σχέσεις της και τα πρότυπά της.
Μια νεαρή που που η ερμηνευτική της στοχεύει να δώσει την νεαρή που υπαρξιακά δεν θέλει με τίποτα να είναι μια "συνηθισμένη" κατά την άποψή της έφηβη. Μια "αβγαλτη".....!  Στην παρέα της και στην κολλητή της JAΝΕ εμφανίζεται αδίστακτη νυμοφανής νεαρή που "τα κάνει όλα", που "τα θέλει όλα" και "δεν διστάζει για τίποτα".
"Την πέφτει" ωμά και στα ίσια στον πατέρα της φίλης της τον LESTER, τον μαγεύει, τον ανασταίνει ερωτικά φαντασιακά.....
Αυτό είναι το ένα της πρόσωπο, το εξωτερικό.....!



Αλλά ....είπαμε:     ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ......!!!
Κάτω από το ένδυμα της πρόστυχης Λολίτας κρύβεται κάτι άλλο.....!!!! κάτι εκπληκτικό, κάτι συγκλονιστικό, κάτι τόσο μα τόσο τρυφερό που μας αποκαλύπτεται με τρόπο που ερμηνευτικά η SUVARI το δίνει συγκλονιστικά ερμηνευτικά στο φινάλε......
Το άλλο της πρόσωπο.....! η μεγάλη της αλήθεια που με τόσο ....κόπο και τρόπο έκρυβε........αυτή η μεγάλη και πανάκριβη αλήθεια βγαίνει με ένα τρόπο που σε κάνει να την κλείσεις στην αγκαλιά σου για πάντα ναι.....! για πάντα...



BAFTA ΒΡΑΒΕΙΟ Υποστηρικτικού ρόλου για την εξαίρετη Αμερικανίδα.....! SCREEN ACTORS GUILD ΒΡΑΒΕΙΟ επίσης.
CHRIS COOPER
στο ρόλο του Συνταγματάρχη FRANK FITTS
Γεννημένος το 1951 ο εξαίρετος Αμερικάνος επίσης ηθοποιος, ωωωωωω, ναι....! μας δίνει εδώ μια συγκλονιστική ερμηνεία με πρωτοφανές πάθος, ορμή, έκφραση.


Είναι στρατιωτικός καρριέρας, Συνταγματάρχης, Φασίστας, νοσταλγός του Χίτλερ, οικογενειάρχης με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τρόπο που λειτουργεί μέσα στο ίδιο του το σπίτι, στη συμπεριφορά του απέναντι στη γυναίκα του αλλά κύρια εδώ στο έργο τονίζεται ο ρόλος και η λειτουργία του σαν Πατέρας.


Ο CHRIS COOPER εδώ στην ταινία είναι η απόλυτα ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ που ολόγυρά του ανατρέπεται το σύμπαν ακόμα και το ίδιο το προσωπικό του οικοδόμημα.
Ομοφοβικός μέχρι υστερίας, εκφράζεται με μίσος για τους "πούστηδες" που κατέκλυσαν την κοινωνία, περνάει την άποψή αυτή στον ίδιο του το γιό, αδιαφορεί παντελώς για τη γυναίκα του, αγαπάει και λατρεύει τα όπλα του...
Τον παρατηρούμε να διαβαίνει το δικό του δρόμο μαρτυρίου, παρακολουθώντας το γιό του, που κάτι τον χαλάει στη συμπεριφορά του αλλά και στην περιστασιακή "ανεξήγητη" για αυτόν σχέση που έχει με τον γείτονά του LESTER..


Ο CHRIS COOPER στο ρόλο του ΠΑΤΕΡΑ ΑΦΕΝΤΗ κατρακυλάει στην άβυσσο καθώς γίνεται ο ίδιος καταλύτης στην εξέλιξη του έργου, αναζητώντας στον LESTER τον ....πιθανό, κατά φαντασία του, εραστή του γιού του.......
εκτός αν.........εκτός αν..........αλλά..........τίποτα δεν είναι όπως ...φαίνεται....
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ......!!!!!
Η Στιγμή της αλήθειας δεν την αντέχει ο CHRIS........δεν την αντέχει ο Αδέκαστος συνταγματάρχης FITTS και ο τρόμος μπροστά στην αποκάλυψη καθίσταται .......ανεξέλεγκτος.....



Η Ερμηνεία του CHRIS COOPER είναι για δύσκολα πράγματα και καλά κρυμένα αισθήματα. Είναι συγκλονιστικός και στο τέλος δεν ξέρεις αν είναι ο άνθρωπος που σου προκαλεί Τρόμο και Δέος ή πραγματικά Οίκτο......
PETER GALLAGHER
στο ρόλο του BUDDY KANE
Γεννημένος το 1955 ο επίσης εξαίρετος Αμερικάνος ηθοποιός εδώ υποδύεται τον "αστέρα" των πωλήσεων και εκφραστή της καριέρας και της εξωτερικής επιτυχίας των ανθρώπων.



Πραγματικά όμορφος, γοητευτικός σαν άντρας, με όλα εκείνα τα λαμπερά εξωτερικά στοιχεία που του δίνουν τον αέρα να κερδίζει τις εντυπώσεις και να αιχμαλωτίζει τις Γυναίκες που αρέσκονται στο "φαίνεσθαι".
Εξαίρετη ερμηνεία γεμάτη αληθοφάνεια και έκφραση από τον PETER GALLAGHER, είναι αυτός που θα αιχμαλωτίσει το βλέμμα αλλά θα τραβήξει επάνω του σαν μαγνήτη υπαρξιακά και ερωτικά την CAROLYN που στον άντρα αυτό ξαναζεί σεξουαλικά τα απωθημένα της αλλά την ύστατη ώρα και στιγμή που θα αναζητήσει το κάτι παραπάνω συναντά και εκεί την απόγνωση......
ALLISON JANNEY
στο ρόλο της BARBARA FITTS συζύγου του Συνταγματάρχη και μητέρας του RICKY
H εξαίρετη Αμερικανίδα ηθοποιός γεννημένη το 1959 εδώ, παρά την φαινομενική της σιωπή στο έργο, είναι μια τραγική ευνουχισμένη παντελώς Μητέρα και Γυναίκα, που ζώντας στη σκιά του αφέντη στρατιωτικού συζύγου, στερείται κάθε είδους αυτόνομης ύπαρξης.
Δεν μιλάει, δεν εκφράζεται, δεν έχει καν το δικαίωμα να δει κάτι δικό της στην τηλεόραση, δέχεται παθητικά τα πάντα, υπομένει τα θέλω του συζύγου της και φτάνει στο μαρτυρικό αποχαιρετισμό του γιού της.





Μια ερμηνεία στωικά "σιωπηρή" και μαρτυρικά καπιεσμένη.....που εντείνει το συναισθηματικό σφίξιμο στον θεατή.
Πραγματικά υπέροχη
Η ΜΟΥΣΙΚΗ
O Συνθέτης της ταινίας, Αμερικάνος THOMAS NEWMAN, δεν είναι μήτε χθεσινός μήτε περαστικός από τον Κινηματογράφο.
Έχει  γράψει τη Μουσική στην ταινία "ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΝΕΜΟ", αργότερα στο "WALL-E" το 2008, καθώς και στο άκρως εμπορικό και πανέμορφο μουσικά "SKYFALL" το 2012
Το 1999 στο "AMERICAN DREAM" φτιάχνει μια μουσική που γενικά δεν συνηθίζεται αφενός, αλλά και που στα "καυτά σημεία" έντασης και κορύφωσης της ταινίας είναι συγκλονιστικά μελωδική και απαλή.
Έχοντας έναν ρυθμό παράξενο στα ξεκινήματά της, σε πάει στο αποθεωτικό φινάλε με ένα τρόπο συγκλονιστικό..Σε ένα τρόπο που συμβάλλει μουσικά σε μια μακρινή απαλή "σιωπηρή" μουσική που αναδεικνύει αυτό που γίνεται στο κόσμο των ανθρώπων.
Η Μουσική του στην ταινία γίνεται Υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ. Κερδίζει το BMI FILM AND TV AWARDS,


ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ.......
Το φινάλε του "AMERICAN BEAUTY" επερχεται σαν Κάθαρση ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ..
Η Ατις και η Λύτρωση καταφτάνει με ένα τρόπο απίστευτα συνθετικό, δοσμένο μέσα από ένα σκηνοθετικό σκηνικό puzzle όπου οι σκηνές, εντελώς χωριστές και παράλληλες, ενώνονται στην κορύφωση και επικεντρώνονται εκεί που τα ΠΡΟΣΩΠΑ πλέον αποκαθάρονται, όπου η ΑΛΗΘΕΙΑ λάμπει, όπου ΟΛΟΙ Γίνονται αυτό που πραγματικά ΕΙΝΑΙ και όχι αυτό που ...ήθελαν να είναι και να φαίνονται...
Αλλά όπως πάντα στην ΑΡΧΑΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ο κεντρικός ήρωας φτάνει στην κορύφωση μέσα από ένα τραγικό δρόμο για αυτόν αλλά και για τους άλλους γύρω του.....
Οι εναλλαγές στους χαρακτήρες την ώρα της ύστατης κρίσης σε κάνει να "μην πιστεύεις" όσα βλέπεις, να μην φαντάζεσαι τι κρύβονταν πίσω και κάτω από "καλά κρυμμένα μυστικά"....


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ της ΤΑΙΝΙΑΣ
Το "AMERICAN BEAUTY" στον κόσμο των Κινηματογραφικών forums και Festivals πέρασε σαν μια "καταιγίδα" Τέχνης....!
Ο Γενικότερος καλλιτεχνικός αλλά μαζί και κοινωνικός θόρυβος που προκάλεσε έκανε πάταγο....!
96 (Ενενήντα έξι......δεν διαβάσατε λάθος..) ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και 74 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ....
Πως είπατε ;;;; και να πείτε ότι η ταινία είχε ..καθεστωτική αβάντα ; δεν θα το έλεγα καθώς τράβαγε τα άσχημα και τα άθλια κάτω από το χαλί της πολυτελούς Δυτικής οικογένειας.
Τι να προσπαθούμε τώρα να αριθμούμε από όλα αυτά τα βραβεία. Δεν υπήρξε συντελεστής της Κινηματογραφικής αυτής δημιουργίας που να μην βραβεύθηκε κάπου.

  • 5 OSCAR : ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ
  • 2 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ OSCAR : Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
  • 3 ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ:  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΣΕΝΑΡΙΟ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
  • 6 ΒΡΑΒΕΙΑ BAFTA (ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, Α' ΑΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ, EDITING, KAΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
  • 7 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ BAFTA
  • BΡΑΒΕΙΟ CESAR ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
  • ΒΡΑΒΕΙΟ LION ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
  • ΒΡΑΒΕΙΟ ΡΩΣΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
  • ΒΡΑΒΕΙΟ DAVID DONATELLO ΞΕΝΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Αυτή Φίλες και Φίλοι είναι η "ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ".......
Το "AMERICAN BEAUTY"
Ένα ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ, ΟΥΜΑΝΙΣΤΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ.....
Ένα δράμα που σου δίνει μια λύτρωση και ένα σκληρό μάθημα στα τελευταία λόγια του KEVIN SPACEY θωρώντας αφ' υψηλού την όλη ζωή του...
"....πως να θυμώσεις όταν υπάρχει τόση ομορφιά στον κόσμο.....συχνά νιώθω ότι τη βλέπω όλη μαζί και δεν την αντέχω. Γεμάτη η καρδιά μου σαν μπαλόνι έτοιμο να σκάσει, και μετά θυμάμαι να χαλαρώσω, και παύω να προσπαθώ να κρατηθώ από αυτήν.....και μετά κυλάει μέσα μου σαν βροχή....και δεν νιώθω τίποτα άλλα παρά μονάχα ευγνωμοσύνη.........για κάθε χαζή στιγμή της μικρής ζωής μου..
Είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε τι λέω.....αλλά μην ανησυχείτε....μια μέρα θα καταλάβετε....."


Σχόλια

  1. Ρίτα μου σε ευχαριστώ......! πραγματικά συγκλονιστική και αφοπλιστική σοκαριστικά ταινία. Καλή συνέχεια κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ