IRENE JACOB: Ένα πρόσωπο γεμάτο τρυφερότητα


IRENE JACOB

Σήμερα φίλες και φίλοι, θα κάνουμε ένα αφιέρωμα σε μια ΕΞΑΙΡΕΤΗ ΗΘΟΠΟΙΟ που αποτελεί ένα εκφραστικό κόσμημα στον
Σύγχρονο Κινηματογράφο.
Μια Ηθοποιό που η υποκριτική της δεινότητα έχει γράψει το δικό της προσωπικό πέρασμα σε δύσκολες εμφανίσεις και ταινίες απαιτήσεων.
Η Μούσα του Μεγάλου KRZYSTOF KIESLOWSKI είναι ένα πέρασμα που είναι γεμάτο ευαισθησία και απλό ρεαλισμό που σε αφοπλίζει.
Η IRENE JACOB γεννήθηκε στις 15 Ιούλη 1966 στο SURENSES, HAUTS DE SEINE στη ΓΑΛΛΙΑ, ένα δυτικό προάστειο του ΠΑΡΙΣΙΟΥ.
Η Μικρότερη από τα τρία αδέλφια της οικογένειας μεγάλωσε σε υψηλά μορφωμένη οικογένεια και σε περιβάλλον ανάλογο. Ο Πατέρας της Φυσικός και η μητέρα της ψυχολόγος, ο ένας αδελφός της Μουσικός και τα άλλα δύο της επιστήμονες.
Στα 1969, η οικογένεια μετακόμισε στην ΓΕΝΕΥΗ, ΕΛΒΕΤΙΑΣ όπου πλέον και έζησε με την νεαρή JACOB να ξεκινάει το ενδιαφέρον της για τις Τέχνες.
"H Οικογένειά μου ήταν πολύ ντροπαλή με τα αισθήματα και ποτέ δεν μιλήσαμε για αυτά, αλλά στο τέλος καταλήξαμε να αναμιχθούμε λιγουλάκι. Αυτό έγινε κατά ένα λόγο καθώς η έλξη που ένιωσα για το θέατρο ήταν γιατί ήθελα να είμαι κοντύτερα σε ιστορίες που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν στη σχέση μου με την οικογένειά μου"
Η Πρώτη της Αγάπη στην υποκριτική ήταν ο θρυλικός CHARLIE CHAPLIN. Την μάγεψαν οι ταινίες του. Την γέμισαν συγκίνηση και γέλιο καθώς έλεγε η ίδια. Και αυτό ακριβώς εστίασε σε ένα φιλμ. Το ξύπνημα των αισθημάτων.
Το 1977, στην ηλικία μόλις των 11 έκανε μαθήματα στο ΩΔΕΙΟ ΓΕΝΕΥΗΣ  στη ΜΟΥΣΙΚΗ και κέρδισε βραβείο ξένων γλωσσών καθώς μιλούσε ΓΑΛΛΙΚΑ, ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ, ΙΤΑΛΙΚΑ. Στη συνέχεια σπούδασε στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ του ΛΟΝΔΙΝΟΥ. Το 1984 μετακινήθηκε στο ΠΑΡΙΣΙ όπου σπούδασε Υποκριτική στην ΓΑΛΛΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ.


Βλέπουμε λοιπόν ότι η Ηθοποιός με το γλυκύτατο και αφοπλιστικά αθώο χαμόγελο, ένα από τα πιο απλά, καθημερινά, αληθινά φωτεινά πρόσωπα του Κινηματογράφου με μια απαράμιλλη γοητεία, έχει πολύ μεγάλη υποδομή σπουδών και καλλιέργειας.
ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Συνολικά η Γαλλίδα Ηθοποιός έχει μέχρι σήμερα στο ενεργητικό της:
53 Κινηματογραφικές ταινίες, από το 1987 μέχρι το 2013
Το ντεμπούτο της ήτανε το 1987, σε ηλικά 21 ετών στην ταινία του LOUIS MALLE  "AU REVOIR, LES ENFANTS" παίζοντας μια δασκάλα του πιάνου. Σε τεσσερα χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους σε έξι Γαλλικές ταινίες.
Το 1991, είναι η ΜΕΓΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ της και μια συνάντηση που θα σημαδέψει την ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ της ΚΑΡΙΕΡΑ.
Ο Μεγάλος Πολωνός σκηνοθέτης KRZYSTOF KIESLOWSKI την επιλέγει στο απόλυτο πρόσωπο στα μεγάλα του έργα:
"H ΔΙΠΛΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΒΕΡΟΝΙΚΑ " Το δραματικό αριστουργηματικό ψυχογράφημα  μιας αλληγορικής ιστορίας δύο νεαρών γυναικών στην ΠΟΛΩΝΙΑ και ΓΑΛΛΙΑ τις οποίες υποδύθηκε η ίδια η IRENE JACOB.
H Εκπληκτική της ερμηνεία της έδωσε Α' ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και υποψήφια για Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ CEJAR






Η Φήμη της απογειώνεται και στο διατημα 1992-1993 δέχεται συνεχείς προτάσεις από το HOLYWOOD
Το 1994 μια ακόμα τεράστια ταινία ΤΡΙΛΟΓΙΑ  του KIESLOWSKI  "ΤΑ ΤΡΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ"  (THREE COLORS) έρχεται να συνεχίσει τις μεγάλες εμφανίσεις της.
Στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" πρωταγωνιστεί με τον μεγάλο JEAN LOUIS TRINTIGNANT, τον FREDERIQUE FEDER στο ρομαντικό αυτό δράμα μυστηρίου, που θριαμβεύει στα παγκόσμια φεστιβάλς.
Η IRENE κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ BAFTA & CESAR







Από μια εσωστρέφεια της φύσης, η JACOB είχε την αξιοθαύμαστη ικανότητα να εκφράσει την συναισθηματική αναταραχή των χαρακτήρων με πολύ λίγα λόγια. Αυτό κορυφώθηκε στην ταινία αυτή του KIESLOWSKI και η JACOB περιγράφει την εμπειρία της με τον Πολωνό δημιουργό:
"Η Κάμερα του KIESLOWSKI μοιάζει σαν μικροσκόπιο.... o KRZYSTOF ήταν πάντα πολύ κοντά και πολύ ακριβής στις κατευθύνσεις του. Ήταν κάτι που δεν μπορούσε να το πεί πριν γίνει. Το έβλεπες, το ένιωθες να γίνεται στο γύρισμα. tτου άρεσε να το επαναλμβάνει λίγο πριν το κάνει..."
Ο Θρίαμβός της στο "ΚΟΚΚΙΝΟ" της έδωσε τερατια παγκόσμια αναγνώριση. Οι προσφορές από μεγάλες Αμερικάνικες εταιρείες παραγωγής έπεφταν βροχή. Η Ίδια όμως αποφάσισε να ξεκουραστεί και το έκανε 9 μήνες με ξεκούραση διαβάζοντας: ΤΟΛΣΤΟΪ, ΜΠΑΛΖΑΚ, ΣΙΝΓΚΕΡ και πολλές αυτοβιογραφίες.
Από το 1995 ως το 1999 εμφανίζεται και παίζει σε μια σειρά ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ και ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ταινιών με διαφορετικούς βαθμούς αποδοχής και κριτικής επιτυχίας.
Το 1995 είναι για εκείνη μια ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ με ...έξι ταινίες (!!!)
"VICTORY" το ρομαντικό δράμα του MARK PEPLOE με τους WILLEM DAFOE, SAM NEILL
"BEYOND THE CLOUDS" ένα εξαίρετο ρομαντικό δράμα του μεγάλου MICHELANGELO ANTONIONI με τους FANNY ARDANT, CHIARA CASELLI
"OTHELLO" στη μεγάλη μεταφορά του έργου του ΣΑΙΞΠΗΡ από τον OLIVER PARKER ερμηνεύοντας την ΔΥΣΔΑΙΜΟΝΑ μαζί με τον LAURENCE FISHBURNE, KENETH BRANAGH









Από το 1997 ώς το 2000 έκανε αρκετές ταινίες από τις οποίες ξεχωρίζουν οι:

  • 1997 "INCOGNITO" Αστυνομικό θρίλλερ του JOHN BADHAM με τους JASON PATRIC, THOMAS LOCKYER
  • 1998  "U.S. MARSHALS" Αστυνομικό θρίλλερ περιπέτειας του STUART BAIRD με τους TOMMY LEE JONES, WESLEY SNIPES, ROBERT DOWNEY JR.
  • 1999 "THE BIG BRASS RING" το δράμα του GEORGE HICKENLOOPER με τους WILLIAM HURT
  • 1999  "HISTORY IS MADE AT NIGHT" μια ρομαντική comedy του LIKKA JARVI LATURI με τους BILL PULMAN & BRUNO KIRBY









Η Αρχή του 2000 βρίσκει την IRENE JACOB να αφήνει σταδιακά τον Κινηματογράφο καθώς δεν έχει κάποια μεγάλη επιτυχία, εμφανίζεται σε κάποιες ανεξάρτητες Ευρωπαϊκές παραγωγές και ξαναζωντανεύει τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΡΑ της.


ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ
Η IRENE JACOB έχει στο δικό της παλμαρέ ΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ΤΡΕΙΣ ακόμα ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ.
Ήδη αναφέραμε τα σημαντικά από αυτά με τα οποία τιμήθηκε σε ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.
Θεωρείται σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ με ένα ΚΟΡΥΦΑΙΟ πέρασμα ύψιστης ποιότητας στον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ και κύρια ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.
Τον τελευταίο καιρό έχει "σιγήσει" και δεν την έχουμε θαυμάσει σε κάποια εμφάνισή της στη μεγάλη Οθόνη.
Η Παρουσία της, η απίστευτη απλότητα και ειλικρίνεια με την οποία ερμηνεύει τους ρόλους της, η εξαιρετική ομορφιά και λάμψη της, που μπορεί να μην την χαρακτηρίζει ως FEMME FATALE αλλά ως μια ΓΥΝΑΙΚΑ όμορφη, απόλυτα αισθησιακή, καθημερινή και συνάμα χαρακτηριστικά ΤΡΥΦΕΡΗ και ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ.
Μακάρι σύντομα να απολαύσουμε επόμενες εμφανίσεις της.








Σχόλια

  1. Θα ήθελα να τη δω στο θέατρο! Ερμηνεύει και σε καθηλώνει μόνο με την εκφραστικότητα του προσώπου και του σώματος!
    Ακόμα ένα πολύ καλό αφιέρωμά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα σου....! δεν έχεις άδικο.....! στο θέατρο θα ήταν εξαιρετική....!!! Έχει μια αφοπλιστική δύναμη εκφραστικότητας, τέχνης και μεγάλου αισθησιασμού. Ο Ερωτισμός της είναι γεμάτος απλότητα, πραγματικότητα χωρίς ίχνος φτιασιδώματος. Ευχαριστώ πάρα πολύ για το σχόλιό σου.

      Διαγραφή
    2. Δεν μπόρεσα, κι έψαξα πολύ (!) να βρω mail επικοινωνίας. Αν μπορείς, επικοινώνησε στο womaninblog@gmail.com. Θέλω, για κάτι πολύ απλό, να μιλήσουμε.

      Διαγραφή
  2. Μια όμορφη απλή κι αληθινή κοπέλα, μια ηθοποιός με ταλέντο και ποιότητα δίνουν δίκαια το κίνητρο για αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα που έγραψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αngel κορίτσι μου καλησπέρα σου. Πραγματικά, όπως είπα και παραπάνω, αυτή είναι η τεράστια δυνατότητα και συνάμα αλήθεια της IRENE...! η θαυμαστή της αμεσότητα και απλότητα. Δεν μπορείς να την πείς femme fatale αλλά είναι γεμάτη αισθήσεις που ξεχειλίζουν. Καλό βράδυ και σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ