JULES DASSIN: Ένας Σκηνοθέτης γεμάτος Ελλάδα....

Φίλες και φίλοι του CINEFIL
σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
γεμάτο από ΕΛΛΑΔΑ.
Έναν άνθρωπο της Τέχνης και του Πνεύματος, γεμάτο καθάριο Ελληνικό Ουρανό, γεμάτο με το φως του Ελληνικού Λαού, έναν ΑΓΩΝΙΣΤΗ και ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ μαέστρο της Έβδομης Τέχνης.
Έναν ...ξένο που μοιάζει τόσο "δικός μας" σε όλα του. Στην εκρητικότητά του, στην αισθητική του, στην αγωνιστικότητα, στο πείσμα του. Έναν άνθρωπο που στάθηκε δίπλα στον Ελληνικό Λαό στις ώρες της Τυραννίας του και δεν δίστασε να πάρει θέση στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα.
Κυρίες και Κύριοι, απόψε μιλάμε για τον

JULES DASSIN


18 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1911-31 ΜΑΡΤΗ 2008 (Έζησε γεμάτα 97 χρόνια)
ο JULES DASSIN γεννήθηκε στο MIDDLETOWN, CONNECTICUT, USA, Αμερικανός στην καταγωγή, έζησε πολλά χρόνια στη ΓΑΛΛΙΑ αλλά και στην ΕΛΛΑΔΑ που τον συνόδευσε και στην τελευταία του έξοδο.
Η Οικογένειά του ήταν ΡωσοΕβραϊκής καταγωγής μεταναστών στις ΗΠΑ με 8 παιδιά. Σε μικρή ηλικία έζησε στο HARLEM NEW YORK. Σχολείο έκανε στο BRONX αλλά με τα τόσα οικονομικά προβλήματα της πάμφτωχης οικογένειάς του δεν κατάφερε να το τελειώσει (!!!).
Ο Κόσμος της ΤΕΧΝΗΣ και του ΘΕΑΤΡΟΥ τον συνεπήρε από νεαρό και ήδη το 1936, σε ηλικία 25 ετών, ερμήνευε μικρούς ρόλους σε θεατρικές παραστάσεις καθώς και να γράφει ΣΕΝΑΡΙΑ σε ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ έργα.
Το 1940, στα 29 του χρόνια μετακόμισε στο HOLYWOOD όπου και ξεκίνησε τον μεγάλο του αγώνα στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ.


ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ κάνει σχεδόν τα ....πάντα:
  • 11 Ταινίες γράφει το ΘΕΜΑ και το ΣΕΝΑΡΙΟ
  • 6 Ταινίες κάνει την ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • 6 Ταινίες πάιζει σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ
  • 25 Ταινίες κάνει την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Τα πρώτα του βήματα τα κάνει στην ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ δίπλα στον θρυλικό ALFRED HICHCOCK σαν ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ στην ταινία "ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ"  (MR AND MRS SMITH-1942) και η συνέχεια τον βρίσκει επίσης Βοηθό με τον MARC HELINGER με τον οποίο δημιουργεί δύο ταινίες
Η Καριέρα του στις ΗΠΑ

Το 1942 έρχεται η ΠΡΩΤΗ του ΤΑΙΝΙΑ:   "ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙ" με τους:  CONRAD VEIDT, ANNA AYARS, FRANK REICHER



Από τότε και εξ αιτίας της ποιότητας του έργου του η πορεία είναι ΑΝΟΔΙΚΗ στην ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ.
Η Συνεργασία του με τις μεγάλες εταιρείες:  METRO GOLDWIN MAYERS & UNIVERSAL ανοίγει το δρόμο σε ΕΞΑΙΡΕΤΑ FILMS NOIR.
Μεγάλες ταινίες που ξεχωρίζουν όπως οι:
  • "REUNION IN FRANCE" 1942 Πολεμικό δράμα με τους JOAN CROWFORD, JOHN WAYNE, PHILIP DORN
  • "THE CANTERVILLE CHOST" 1944 Εξαίρετη Κωμωδία φαντασίας με τους:  CHARLES LAUGHTON, ROBERT YOUNG, MARGARET O' BRIEN
  • "BRUTE FORCE" 1947 Ένα αριστουργηματικό αστυνομικό film noir με τους BURT LANCASTER, HUME CRONYN, CHARLES BICKFORD
  • "NAKED CITY" 1948 Ένα εξαίρετο επίσης αστυνομικό film noir με τους BARRY FITZERALD, HOWARD DUFF, DOROTHY HART
  • "NIGHT AND THE CITY" Το 1950 έρχεται η κορύφωση με αυτό το αριστούργημα που τον καθιερώνει στο είδος των films noir με τους:  RICHARD WIDMARK, GIENE TIERNEY, GOOGIE WITHERS
Ο DASSIN μπάινει στο μάτι για τα καλά των "χαφιέδων" του HOLYWOOD και ο ΕΛΙΑΣ ΚΑΖΑΝ τον κατηγορεί ευθέως για ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ με αποτέλεσμα να μπει στις "ΜΑΥΡΕΣ ΛΙΣΤΕΣ" του συστημικού HOLYWOOD και η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ Εποχή του ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΥ στις ΗΠΑ τον οδηγεί στο να βρει ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ στη ΓΑΛΛΙΑ και αργότερα στην ΕΛΛΑΔΑ.












Το 1952, η ΜΠΕΤΤΥ ΝΤΕΪΒΙΣ προσλαμβάνει τον ΝΤΑΣΣΕΝ για κάνει την σκηνοθεσία στο musical "TWO'S COMPANY" στο BROADWAY παρά το έντονο παρασκήνιο εναντίον του σαν Αριστερού. Το θεατρικό δεν πήγε καλά μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ΝΤΕΪΒΙΣ αρρώστησε και οι παραστάσεις αναβλήθηκαν. Έτσι, άνεργος και κυνηγημένος ο DASSIN αναγκάζεται πλέον να διαφύγει στην ΕΥΡΩΠΗ μαζί με την οικογένειά του

Ο JULES DASSIN στην ΕΥΡΩΠΗ

στην Ευρώπη, ο μεγάλος δημιουργός θα ξεκινήσει μια ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ που θα τον οδηγήσει στα ύψιστα επίπεδα αναγνώρισης και καταξίωσης στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ.

Το 1955 έρχεται το δραματικό αστυνομικό "RIFIFI", το οποίο κερδίζει ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ και άλλα ακόμα 4 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ με τους:  JEAN SERVAIS, CARL MOHNER, ROBERT MANUEL




Στα πλαίσια του ΦΕΣΤΙΒΑΛ, στις 18 ΜΑΗ, γνωρίζεται με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, η οποία αντιπροσώπευε στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ μαζί με τον ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗ τη συμμετοχή της ταινίας "ΣΤΕΛΛΑ".
Ο ΕΡΩΤΑΣ είναι κεραυνοβόλος μεταξύ τους, μέσα σε μια σχέση που ξεκίνησε γεμάτη πάθος και έρωτα και συνέχισε έτσι κατά θαυμαστό τρόπο μέχρι το τέλος, κάτι σπάνιο για τον καλλιτεχνικό αλλά και ανθρώπινο χώρο.

Από εδώ και πέρα ο JULES DASSIN δένεται πέρα από το ανθρώπινο και με το καλλιτεχνικό με την ΜΕΛΙΝΑ με την οποία ξεκινούν το μεγάλο τους δρόμο σε ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

Έτσι το 1957, ο DASSIN μετακομίζει πλέον στην Ελλάδα και γυρίζει την ταινία "HE WHO MUST DIE"  (CELUI QUI DOIT MOURIR) που αποτελεί μια συγκλονιστική μεταφορά στον Κινηματογράφο του μεγάλου έργου του ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ  "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ" με τους:  JEAN SERVAIS, CARL MOHNER, GREGOIRE ASLAN, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ





Το 1959 γυρίζει την ταινία  "LA LEGGE" (ΘΗΛΥΚΟΣ ΔΑΙΜΩΝ), ένα εξαίρετο δράμα με τεράστια ονόματα του Κινηματογράφου:

GINA LOLLOBRIGIDA, MARCELLO MASTROIANNI, PIERRE BRACEUR





Μάλιστα αυτήν την ταινία ο DASSIN αργότερα θα την θεωρήσει εξαιρετικά ...δύσκολη καθώς η ....ζήλεια της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ για την LOLO ήταν παροιμιώδης.......
Η Συνέχεια είναι εξ ίσου πλέον μεγαλειώδης για τον δημιουργό.
Το 1960 γίνεται το μεγάλο "μπαμ" με την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ".
Η Λάμψη της ΜΕΛΙΝΑΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ πλάι σε ένα σύνολο τεράστιων ηθοποιών στο Λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ απογειώνει την ταινία σε παγκόσμια πρωτοφανή επιτυχία με ένα OSCAR Καλύτερης Μουσικής για τον μεγάλο ΜΑΝΟ, τρεις υποψηφιότητες OSCAR για ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, Α' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΡΟΛΟ, ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ και μια ακόμα ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ ΒΡΑΒΕΙΟ.
Στο πλάι της ΜΕΛΙΝΑΣ ποιον να πρωτοθυμηθείς:  ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΟΥΝΤΑΣ, ΤΙΤΟΣ ΒΑΝΔΗΣ, ΔΕΣΠΩ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΦΕΡΜΑΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ, ΔΗΜΟΣ ΣΤΑΡΕΝΙΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΜΗΤΣΟΣ ΛΥΓΙΖΟΣ, όλακερο σχεδον το Ελληνικό Σινεμά της εποχής.





Το 1962 έρχεται η συγκλονιστική "ΦΑΙΔΡΑ", η μεταφορά στην μεγάλη Οθόνη της κλασικής τραγωδίας του ΕΥΡΥΠΙΔΗ "ΙΠΠΟΛΥΤΟΣ" από την  ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΛΥΜΠΕΡΑΚΗ.
Ταινία που συγκλόνισε με μεγάλους ηθοποιούς:  ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ANTHONY PERKINS, RAF VALLONE, ELIZABETH ERCY, ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΠΑΔΟΥΚΑ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ, ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ
Μοναδική η μουσική του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ αυτή τη φορά.
Ταινία υποψήφια για OSCAR, ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, BAFTA



Ακολουθούν δύο ακόμα μεγάλες ταινίες του:
  • 1963  "ΤΟΠ ΚΑΠΙ" η μεγάλη Αστυνομική comedy περιπέτειας με τους:  PETER USTINOV, ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, MAXIMILLIAN SCHELL, OSCAR Καλύτερου υποστηρικτικού ρόλου για τον PETER USTINOV, DAVID DI DONATELLO ΒΡΑΒΕΙΟ για την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ και 4 υποψηφιότητες ακόμα
  • 1966 "10:30 ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΒΡΑΔΥ"  Ένα εξαίρετο δράμα με τους ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ROMY SCHNEIDER, PETER FINCH




Το 1967, ο JULES DASSIN, παίρνει τη γλυκιά του "εκδίκηση" στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας με την ΜΕΛΙΝΑ στο BROADWAY, NEW YORK ανεβάζοντας μια θεατρική μεταφορά του "ΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ"  "ILIA DARLING", με ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

JULES DASSIN και η ΧΟΥΝΤΑ του 1967

Η 21 Απρίλη 1967 βρίσκει το ζευγάρι στις ΗΠΑ. Έντονα πολιτικοποιημένοι και οι δύο μένουν στο ΠΑΡΙΣΙ μέχρι το 1974 και από εκεί οργανώνουν την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ της διασποράς.
Πρωτοστατεί σε εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, σε θεατρικές παραστάσεις και το 1974 γυρίζει τη "ΔΟΚΙΜΗ" ένα συγκλονιστικό documentair με τους ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ-ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΟΛΥΜΠΙΑ ΔΟΥΚΑΚΗ και τον μεγάλο LAURENCE OLIVIER.


Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δυό μέρες μετά τη πτώση της ΧΟΥΝΤΑΣ, ο JULES DASSIN με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ επιστρέφουν στην ΑΘΗΝΑ και ξεκινάνε πάλι το μεγάλο καλλιτεχνικό τους δρόμο.
Εδώ θα σκηνοθετήσει σημαντικές και ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ:
"ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ",  "ΓΛΥΚΟ ΠΟΥΛΙ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ",  "ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΣΠΑΡΑΓΜΩΝ",  "Ο ΓΛΑΡΟΣ",  "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΑΚΟΥ"
Στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ο DASSIN επιστρέφει το 1978 με το δράμα του:   "ΚΡΑΥΓΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ" με την ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ELLEN BURSTYN, ΑΝΔΡΕΑ ΒΟΥΤΣΙΝΑ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ, ΦΑΙΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗ


Η Ταινία ήταν υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ ΗΠΑ και ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΩΝ καλύτερης σκηνοθεσίας.
Tελευταία του ταινία το 1980 με το ερωτικό δράμα "CIRCLE OF TWO" με μεγάλους ηθοποιούς, RICHARD BURTON, TATUM O' NEAL, NORMA DELL' AGNESE



Ο JULES DASSIN στην προσωπική του ζωή είχε ένα πρώτο γάμο με την Βιολονίστα BEATRICE LAUNER και έκαναν τρία παιδιά, τον διάσημο τραγουδιστή JOE DASSIN που χάθηκε πρόωρα, την ηθοποιό JULIE DASSIN και τη μουσικοσυνθέτρια RICKIE DASSIN έχοντας και τρία εγγόνια.

ο JULES DASSIN έμεινε μαζί με τη λατρεμένη του ΜΕΛΙΝΑ ως το τέλος............

μια υπέροχη φλογερή σχέση που τους ένωσε μέχρι το θάνατο. Πλήρης ημερών ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ έφυγε από τη ζωή στις 31 Μάρτη 2008 στα 97 του χρόνια και τάφηκε αγκαλιά με τη ΜΕΛΙΝΑ που λάτρεψε στο Κοινό τους έσχατο Σπίτι..

Αγάπησε και λάτρεψε την Ελλάδα, την ιστορία της, το ΛΑΟ της.
Πάλαιψε για αυτόν, αγωνίστηκε για αυτόν, ανάδειξε τις αρετές του, τα πάθη του, τον έρωτά του, τα όνειρά του, ενθάρρυνε τις ελπίδες του και τα βάσανά του.
Δεν σταματούσε στιγμή να διαλαλεί στα Διεθνή Φόρουμς για την ΑΞΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΗΣ και του ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ένας πιονέρος της ΤΕΧΝΗΣ και του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ένας άνθρωπος που σε πιάνει ΔΕΟΣ αν αναλογιστείς με ποιες ΜΟΡΦΕΣ του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ συνεργάστηκε βήμα το βήμα και σε ποιους δρόμους βάδισε..

Ήταν ο JULES DASSIN που τον νιώθαμε έντονα δίπλα μας, ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟ και ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ Συνοδοιπόρο.

Ένας ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ γεμάτος από το Φως και το χρώμα του Ελληνικού Ουρανού και των αιώνιων λαϊκών Πόθων...

 









 

Σχόλια

  1. Εξαιρετικός σκηνοθέτης και πολύ γλυκός άνθρωπος!!!!
    Καλό μήνα και συγχαρητήρια για το αφιέρωμα Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό μήνα σου Μαργαρίτα.....! πραγματικά μορφή ο DASSIN....! και όπως λες με τη γλυκύτητα στη ζωή του.

      Διαγραφή
  2. Ωραίο και "χορταστικό" αφιέρωμα!
    Καλό σου μήνα και καλές γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια....! να είμαστε καλά και να περάσουμε όμορφες και ανθρώπινες γιορτές....!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ