DARREN ARONOFSKY: Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ της ΣΚΕΨΗΣ

Κυρίες και Κύριοι
αγαπητές Φίλες και Φίλοι του CINEFIL
Στα πλαίσια του σταθερού βήματος για τον "ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ του ΜΗΝΑ" σήμερα έχουμε την Τιμή να ψηλαφούμε
και να παρουσιάζουμε έναν ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ.
Έναν ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ του σύγχρονου Κινηματογράφου, της ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ της ΣΚΕΨΗΣ και του ΤΑΞΙΔΕΜΑΤΟΣ του ΜΥΑΛΟΥ.
Φίλες και φίλοι, ο

DARREN ARONOFSKY



Αμερικανός στην καταγωγή, γεννημένος στις 12 Φλεβάρη 1969 στο BROOKLYN NEW YORK
ο DARREN είναι απο τους σύγχρονους Κινηματογραφικούς δημιουργούς φιλοσοφικών και εγκεφαλικών προσεγγίσεων, που αναζητάει με τρόπο δύσκολο, επώδυνο, σκοτεινό αρκετές φορές, τα βάθη της ανθρώπινης σκέψης, τα νοητική και υποσυνείδητα "ταξίδια" του Νου.
Δεν θεωρείται ο Σκηνοθέτης και δημιουργός του λεγόμενου "εύπεπτου" και αμιγώς εμπορικού φίλμ, της κλασικής δηλαδή ...Αμερικανιάς, αλλά το έργο και οι προσεγγίσεις του άπτονται περαιτέρω ζητημάτων.

Οι γονείς του: ΑΒΡΑΑΜ και ΣΑΡΛΟΤ
Πήγαιναν συχνά σε παραστάσεις του BROADWAY και από τα παιδικά του χρόνια το ενδιαφέρον για την ΤΕΧΝΗ ήταν μεγάλη και ο πόθος άσβηστος.
Το 1987 σπούδασε ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΡΑΦΟ και ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ του ΧΑΡΒΑΡΝΤ με συγκεκριμένη ειδίκευση στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ. Αποφοίτησε το 1991.
Από τις σπουδές του ακόμα τον τράβηξε ο Κινηματογράφος και κύρια τα ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ.
Μέσα απ τον Κινηματογράφο θεώρησε ότι μπορούσε να εκφράσει τις σκέψεις και απόψεις του.

Η Δραστηριότητά του στον ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ είναι πολυσύνθετη έχοντας στην δημιουργία του τα εξής:

  • Σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ σε 2 έργα
  • Σαν ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ σε 7 έργα
  • Σαν ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ σε 6 έργα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ σε 10 έργα


Η ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ

Η Μεγάλη καριέρρα του DARREN ARONOFSKY ξεκινάει στα 1998 με το μεγάλο Δράμα, θρίλλερ επιστημονικής φαντασίας

"PI"

Με τους: SEAN GULLETTE, MARK MARGOLIS, BEN SHENKMAN

Η ταινία στην κυριολεξία στήθηκε με ελάχιστα χρήματα απο δωρεές φίλων και δική του συμμετοχή και κατάφερε να ΣΑΡΩΣΕΙ στην κυριολεξία τον αμέσως επόμενο καιρό εμπορικά με την αποδοχή της κερδίζοντας 9 βραβεία και ακόμα 7 υποψηφιότητες




ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΤΑΙΝΙΑ που αποδίδει στην έννοια της "επιστημονικής φαντασίας" αυτό που σοβαρά είναι και όχι τις κλασικές εμπορικές γελοιότητες.
Ταινία αγχωτική, διεισδυτική, ιδιαίτερα θετική στη σκέψη, θα την έλεγε κανείς "ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ", εξαίρετη για τους λάτρεις του ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ


Το 2000 έρχεται η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΘΕΩΣΗ:

"REQUIEM FOR A DREAM"

Βασισμένο στην Νουβέλλα του HUBERT SHELBY JR δούλεψε 3 ολάκερα χρόνια για τη δημιουργία της με την ίδια ομάδα παραγωγής.
Η Ταινία είναι ένα ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΡΑΜΑ που έμεινε ΣΤΑΘΜΟΣ στον ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

Η Αποδοχή της ;; απίστευτη....!!! 7,3 εκατομ. $ οι πρώτες εισπράξεις.

27 ΔΙΕΘΝΗ ΒΡΑΒΕΙΑ και 36 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ, αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο....!!!

Με τους: ELLEN BURSTYN, JARED LETO, JENNIFER CONNELLY, MARLON WAYANS, CHRISTOPHER MCDONALD, LOUISSE LASER

Μια ταινία που αποτυπώνει τον ΑΓΩΝΑ ΖΩΗΣ του ARONOFSKY ενάντια στα ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ και γενικά στην ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ που προκαλεί στην προσωπική μας ζωή η ΚΡΥΦΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ.

Ερμηνείες ζωής με ένα ΤΕΛΟΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ, όπως επίσης και η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑΘΜΟΣ του CLINT MANSELL

Οι ήρωες της ταινίας ασήμαντα ανθρωπάκια που τους πνίγει η αστική κοινωνία. ΧΑΠΙΑ-ΠΡΕΖΑ-ΣΕΞ και ΜΟΝΑΞΙΑ-ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ-ΦΘΟΡΑ-ΠΟΝΟΣ.

ΤΑΙΝΙΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ, ορισμός της άρνησης και της παραίτησης με ΡΕΣΙΤΑΛ ΗΘΟΠΟΙΙΑΣ.









Το 2006 έρχεται η συνέχεια με την δημιουργία της επίσης μεγάλης ταινίας

"THE FOUNTAIN" ("Η ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ")

Ένα ρομαντικό δράμα επίσης επιστημονικής φαντασίας, που για να ολοκληρωθεί πέρασε από ...40 κύματα καθώς άλλαξε στο μεσοδιάστημα το γκρουπ των πρωταγωνιστών από την ΚΕΗΤ ΜΠΛΑΝΣΕΤ & ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ.

Τελικοί ερμηνευτές: HUGH JACKMAN, RACHEL WEISZ, ELLEN BURSTYN, MARK MARGOLIS, STEPHEN MCHATTIE

Η Ταινία περιγράφει τρία διαστήματα: παρελθον, παρόν, μέλλο. Αντικείμενο της ταινίας, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ, η αληθινή φύση του ΘΑΝΑΤΟΥ, σαν ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΝΕΑΣ ΖΩΗΣ. Ατμόσφαιρα έργου σκοτεινή, με σημαντικά φοβικά στοιχεία και στο τέλος έρχεται η κάθαρση της σκέψης.

ΘΕΜΑ: Ένας άντρας, μέσα σε ένα χρονικό εύρος χιλίων ακριβώς ετών, αναζητά το στοιχείο εκείνο που θα τον κάνει ευτυχισμένο. Είτε αποδίδοντας φόρο τιμής στην μία και μοναδική βασίλισσα του, είτε ανακαλύπτοντας την γιατρειά για την άρρωστη γυναίκα του, είτε εντοπίζοντας το ελιξίριο της ζωής.

Ταινία υποψήφια για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, τιμήθηκε με 6 βραβεία και ακόμα 15 υποψηφιότητες.










Το 2008 έχουμε την ταινία:

"Ο ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ" ("THE WRESTLER")

Ένα μεγάλο ρομαντικό δράμα με αντικείμενο το σκληρό κόσμο ενός επαγγελματία Παλαιστή.

Όλη η ταινία είναι γυρισμένη επάνω στο κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας που το υποδύεται ο Mickey Rourke. Έναν δοξασμένο παλαιστή που πλέον βρίσκεται στο μεταίχμιο της καριέρας του και προσπαθεί να βγάλει τα προς το ζην από τους αραιούς αγώνες που δίνει. Η ταινίαδιαθέτει αρκετά ντοκουμενταρίστικη διάθεση καθώς χρησιμοποιεί μονοκάμερο στο χέρι ακολουθώντας τον πρωταγωνιστή σε όλη τη καθημερινότητα του ελλείψει μουσικής επένδυσης.

Έπαιξαν οι: MICKEY ROURKE, MARISA TOMEI, EVAN RACHEL WOOD, MARK MARGOLIS, TODD BARRY, WASS STEVENS

O ARONOFSKY κατάφερε και σε αυτή την ηλικιακή περίοδο τιθάσευσε τον MICKEY ROURKE να λειτουργήσει πάνω στα σκηνοθετικά και ανθρώπινα μέτρα του, αποδίδοντας συγκλονιστική ερμηνεία την οποία δεν μας είχε συνηθίσει να δίνει.

Πραγματικά ο "ΠΑΛΑΙΣΤΗΣ" στέκεται πάνω στους ...ώμους του πρωταγωνιστή της.
Στην ταινία εδώ ο ARONOFSKY δεν ακολουθεί τα προηγούμενα μέτρα του ξεφεύγοντας αρκετά από τις σκηνοθετικές και φιλοσοφικές του φόρμες.

Η Ταινία έχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ με 41 διεθνή βραβεία (!!!) και ακόμα 35 υποψηφιότητες, αριθμός πραγματικά ιλλιγγιώδης.








Το 2010, ο μεγάλος Σκηνοθέτης επιστρέφει πανυγηρικά στις κλασικές φιλοσοφικές του νόρμες με μια συγκλονιστική ταινία, η οποία και αυτή του άνοιξε την πόρτα του "παραδείσου"

"THE BLACK SWAN" ("Ο ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ")

Η Ταινία είναι ένα "μαύρο" ψυχολογικό δράμα θρίλλερ, αφιερωμένο στην ανθρώπινη υστερία για τελειομανία και επαγγελματική ανάδειξη.

Οι δύο τελευταίες ταινίες του Darren Aronofsky αποτελούν σπουδή στις τραγικές θυσίες που απαιτεί ο στόχος της τελειότητας στο φιλόδοξο ανταγωνιστικό κόσμο του θεάματος. Πορτραίτα του, αρχικά ο ο παλαιστής και τώρα, μια τρυφερή μπαλαρίνα, που η προσωπικότητά της είναι υποσιτισμένη και ανεπαρκής για τον μεγάλο ρόλο της καριέρας της. Οι διαφορές των δύο πορτραίτων φυσικά είναι ακραίες, μια και στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με κόσμο υποβαθμισμένου περιθωρίου και στην περίπτωση του Μαύρου Κύκνου απολαμβάνουμε την υψηλότερη ευγενική τέχνη του κλασικού μπαλέτου. Το πεδίο εστίασης του Aronofsky φυσικά είναι οι ομοιότητές των δύο αυτών πορτραίτων: Η εξαντλητική παραποίηση, σε βαθμό κακοποίησης, του φυσικού σώματος, από την εμμονή του τέλειου επαγγελματισμού που, θα αποθεωθεί από το κοινό και ο αμείλικτος ψυχολογικός τραυματισμός, που ρέπει από την παράνοια στην καταστροφή. Στον Μαύρο Κύκνο η προσέγγιση δεν είναι συγκινησιακή, αλλά εξελίσσεται σε έναν ψυχολογικό εφιάλτη.

Παίζουν οι: NATALIE PORTMAN σε μια συγκλονιστική ερμηνεία ψυχής και ζωής, που της δίνει πανυγηρικά OSCAR ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ το 2011, μαζί με βραβείο BAFTA

MILA KUNIS, VINCENT CASSEL, BARBARA HERSHEY, WINONA RYDER, BENJAMIN MILLEPIED

Η Ταινία στην κυριολεξία ανατρέπει κάθε πρηγούμενη τιμητική αναγνώριση των ταινιών του ARONOFSKY και τιμάται με 57 διεθνή βραβεία (!!!) και ακόμα 124 υποψηφιότητες...!!!











Στην ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ του ζωή ο DARREN ARONOFSKY είχε σχέση με την ΡΕΙΤΣΕΛ ΒΑΪΣ από το 2001 και αρραβωνιάστηκαν το 2005.
Απέκτησαν μαζί έναν γιό, τον ΧΕΝΡΥ ΤΣΑΝΣ, στα 2006. Το 2010 ανακοίνωσαν το χωρισμό τους αλλά εξακολουθούν να παραμένουν αγαπημένοι και πολύ φίλοι.


Αυτός φίλες και φίλοι, είναι ο μεγάλος DARREN ARONOFSKY.
Μια προσωπικότητα του Κινηματογράφου που δεν μένει στα στενά Κινηματογραφικά όρια αλλά επεκτείνεται σε στράτες φιλοσοφικές και κοινωνικές για να μας δώσει σκέψεις και προβληματισμούς στα δύσβατα μέρη του ανθρώπινου νου και της ψυχής.

Του ευχόμαστε πάντα να δημιουργεί και να εμπνέεται έχοντας κάτι νέο να μας δώσει...















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

Γιάννης Φέρτης: Για πάντα στον κόσμο της καρδιάς μας

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ