JEAN RENO: Ο ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ



JEAN RENO


Σήμερα αγαπητές Φίλες και Φίλοι, στα πλαίσια της παρουσίασης του Ηθοποιού του Μήνα, θα μιλήσουμε για έναν Μεγάλο Ηθοποιό του σύγχρονου Δυτικού Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που χαρακτηρίζεται από μια διττή προσωπικότητα.
Από τη μια πλευρά ακτινοβολεί μια χαρακτηριστική ηρεμία τόσο εσωτερικού κόσμου όσο και σωματικής έκφρασης, μια εσωστρέφεια, μια εμφανέστατη ευαίσθητη πλευρά και από την άλλη κραυγάζει έναν γνήσιο δυναμισμό, μια αυτοπεποίθηση, μια σιγουριά αποφασιστικότητας.
Ο JEAN RENO είναι ο Ηθοποιός εκείνος που, τα τελευταία χρόνια ανέβηκε πολύ ψηλά  τα σκαλιά του Κινηματογράφου και έχει το χάρισμα να αγαπιέται από τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ για την ευαίσθητη αυτή και ελαφρά μελαγχολική πλευρά του και από τους ΑΝΤΡΕΣ για τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά του.


JUAN MORENO ERRERE Y RIMENES
το πλήρες εντυπωσιακό όνομά του
Γεννήθηκε στις 30 ΙΟΥΛΗ 1948 στην CASABLANCA του ΜΑΡΟΚΟ από ΙΣΠΑΝΟΥΣ γονείς, οι οποίοι μετανάστευσαν στην Βόρειο Αφρική για να γλυτώσουν από τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ του ΦΡΑΝΚΟ στη χώρα τους.
Πέρασε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια σχετικά ανέμελα στις πανέμορφες παραλίες του τόπου με πέντε φίλους ώσπου ο ΠΟΛΕΜΟΣ στο ΜΑΡΟΚΟ ανάγκασε την Οικογένεια να επιστρέψει στη ΓΑΛΛΙΑ το 1965 και να γίνουν ΓΑΛΛΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ.
Έκανε τη στρατιωτική του θητεία στο Γαλλικό στρατό αναγκαστικά για να αποκτήσει Υπηκοότητα και εκεί διέγνωσαν στοιχειωδώς το καλλιτεχνικό του ταλέντο αναθέτοντάς του ερασιτεχνικά καθήκοντα διασκεδαστή.
Στο μεταξύ είχε ήδη πάρει τις πρώτες καλλιτεχνικές σπουδές στη ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ της CASABLANCA.

H Δεκαετία 1970 ήταν για αυτόν σκληρή εργασιακά για να μπορέσει να ζει με λίγους ρόλους στην ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ και στο ΘΕΑΤΡΟ.
Το δυναμικό του ταμπεραμέντο, ο εξαιρετικός και επιβλητικός του σωματότυπος, του έδωσαν στην αρχή ρόλους ΒΙΑΟΥΣ και ΣΚΛΗΡΟΥΣ κάτι που στον ίδιο δεν άρεσε και προσπάθησε συνειδητά να το αλλάξει.
Χάρη στο ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΝ ΤΑΛΕΝΤΟ του και την ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ του ΕΚΦΡΑΣΗ άλλαξε αυτό το στερεότυπο και μπόρεσε άνετα να ερμηνεύσει μεγάλης ποικιλίας ρόλους από σκληρούς, βίαιους, κωμικούς, τρυφερούς, ανθρώπινους.

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
Η Πορεία της ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑΣ του είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή τόσο για την εξέλιξή του από μικρό σε Πολύ μεγάλο Ηθοποιό όσο και για την Ποσότητα της δουλειάς του.
Έχει πάιξει σαν ΗΘΟΠΟΙΟΣ σε 85 Κινηματογραφικές ταινίες μέχρι σήμερα.
Αρχής γενομένης το 1979 στην ουσία με την ΤΑΙΝΙΑ του ΚΩΣΤΑ ΓΑΒΡΑ, ναι ενός Έλληνα,  "CLAIRE DE FEMME", ένα εξαίρετο δράμα με πολύ μεγάλους τότε Ηθοποιούς όπως ο YVES MONTAND, ROMY SCHNEIDER, ROBERTO BEGNINI.
Στη συνέχεια ξεκινάει ΠΕΡΙΟΔΙΕΣ στην ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ με το: DIDIER FLAMAND THATRE COMPANY έχοντας σημαντικές εμφανίσεις.
Η ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1980 είναι εκείνη που ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ πλέον το ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ του και τον καθιερώνει σαν ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΙΜΟ ΔΙΕΘΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟ με φτασμένο επίπεδο και ΦΗΜΗ.
Το 1984 εμφανίζεται στο ΔΡΑΜΑ του BERTRAND BLIER  "NOTRE HISTOIRE" στην σκιά του μεγάλου ALAIN DELON και της NAHTALIE BAYE.


Ο Άνθρωπος όμως που στην ουσία ΑΝΕΔΕΙΞΕ το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΤΑΛΕΝΤΟ του JEAN RENO και τον "απογείωσε" σε επιτυχία και διεθνή αναγνώριση είναι ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΑΛΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ  LUC BESSON.
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ στις παρακάτω μεγάλες και σημαντικές ταινίες του:

  • 1984  "L' AVANT DERNIER" 
  • 1984  "LA DERNIER COMBAT"
  • 1985  "SUBWAY"




Το 1988 έρχεται μια ΤΑΙΝΙΑ ΣΤΑΘΜΟΣ για τον ιδιο όχι μονάχα καλλιτεχνικά αλλά και προσωπικά:

"LE GRAND BLEU"  (ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΓΑΛΑΖΙΟ) σε σκηνοθεσία του LUC BESSON, ένα εκθαμβωτικό δράμα με τον JEAN MARC BARRE και την JOANNE ARQUETTE
H συγκλονιστική αυτή πραγματικά ταινία, την έχουμε ήδη παρουσιάσει σε ξέχωρη αναφορά, εκτόξευσε τη Φήμη και την επιτυχία του JEAN RENO δυστυχώς όμως "τρελαίνοντας" και τον ίδιο.




Άσχημα παρασυρμένος από την επιτυχία, εγκαταλείπει την οικογένεια του, την NATALIE DYSKIEWICZ και τα δύο του παιδιά για να μεταβληθεί σε ....play boy, πορεία καταστροφής που μέσα σε ένα χρόνο αντιλαμβάνεται και πισωγυρίζει στην ώριμη πλευρά του.
Ο LUC BESSON γίνεται πλέον ο πνευματικός και καλλιτεχνικός του μέντορας.
Ακολουθούν δύο ακόμα ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ:
  • 1990 "NIKITA" μια δραματική περιπέτεια με την ANNE PARILLAUD
  • 1994  "LEON" μια δυναμική βίαιη σκληρή αλλά και συνάμα εξαιρετικά τρυφερή και ανθρώπινη αστυνομική περιπέτεια με τους GARY OLDMAN, NATALIE PORTMAN





Από το 1994 και μετά ο JEAN RENO με τις τεράστιες αυτές επιτυχίες, όπως ήταν αναμενόμενο, ανοίγει τις πόρτες του HOLYWOOD και αυξάνει τις συμμετοχές του σε ταινίες που φτάνουν τις τρεις το χρόνο.

  • 1995 Ένα μικρό ρόλο στην ταινία του LAWRENCE KASDAN "FRENCH KISS"
  • 1996 Συμμετοχή στο θρίλλερ του BRIAN DE PALMA  "MISSION IMPOSSIBLE"
  • 1996  Στην ΓΑΛΛΙΚΗ Περιπέτεια του FRANCIS VEBER  "LE JAGUAR"
  • 1997 Στην Περιπέτεια κωμωδίας του RENE MANZOR  "UN AMOUR DE SORCIERE"


Το 1998 ερχόμαστε να τον απολαύσουμε και πάλι σε ένα φιλμ περιπέτειας του RONALD EMERICH, τον γνωστό
"ΓΚΟΤΖΙΛΛΑ" ενώ επίσης την ίδια χρονιά τον απολαμβάνουμε πλάι στον μεγάλο ROBERT DE NIRO, στο αξιόλογο Αστυνομικό δράμα του JOHN FRANKENHEIMER   "RONIN"



Δεν ξέρει να λησμονά το Γαλλικό Κινηματογραφικό κοινό και το 2004 εμφανίζεται στο δυνατό θρίλλερ του OLIVIER DAHAN  "LES RIVIERES POURPRES" με τους BENOIT MAGIMEL & CRHISTOPHER LEE.



Το 2006 έχει δύο ακόμα μεγάλες επιτυχίες με τις ταινιες:

  • "ΡΟΖ ΠΑΝΘΗΡΑΣ" του SHAWN LEVY με τους STEVE MARTIN, KEVIN KLINE
  • και τη ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ του RON HOWARD που προκάλεσε πάταγο:   "ΚΩΔΙΚΑΣ ΝΤΑ ΒΙΤΣΙ"



ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Ο JEAN RENO έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει 4 παιδιά, δύο από κάθε γάμο του. Η Πρώτη του σύζυγος η GENEVIEVE, είχε την SANDRA και τον MICKAEL. H Δεύτερη σύζυγός του είναι η Πολωνή NATHALIE DYSKIEWICZ σε μια ταραχώδη, όπως είπαμε, σχέση με την οποία έχουν τον TOM και την SERENA.
Ο JEAN RENO ζει μόνιμα στη ΓΑΛΛΙΑ, στο ΠΑΡΙΣΙ αλλά διατηρεί σπίτια στο LOS ANGELES και τη ΜΑΛΑΙΣΙΑ.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

Στην καριέρα του μέχρι τώρα έχει ΔΥΟ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ και ακόμα 4 υποψηφιότητες



Εδώ λοιπόν κλείνουμε το αφιέρωμά μας σε αυτόν τον μεγάλο και αγαπημένο Ηθοποιό που θα έλεγε κανείς με όχι φανφαρόνικο τρόπο κρατά την ποιότητά του και την αναγνωρισιμότητά του σε μεγάλα και διεθνή επίπεδα, έχοντάς τον θαυμάσει και απολαύσει σε πολλές μικρές αλλά και μεγάλες εμφανίσεις.

Το γλυκό του πρόσωπο, άλλοτε θλιμμένο, άλλοτε τρυφερό, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με οργή και ένταση, πάντα μένει ανάμεσα στις αγαπημένες μας επιλογές ανάμεσα στις σύγχρονες μορφές της Κινηματογραφικής τέχνης.



Σχόλια

  1. Τέτοια blogs σπανίζουν στο Internet, χαίρομαι πολύ που σε ανακάλυψα, έχεις συγκεντρώσει φοβερό υλικό!
    Ένα μεγάλο ευχαριστώ και να ξέρεις ότι σε διαβάζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λία μου, σε ευχαριστώ πολύ για τη μεγάλη πραγματικά Τιμή για μένα. Κάθε ένας μας έχει το μεράκι του, όπως εσύ με το ραδιοφωνικό θέατρο έτσι και εγώ με τον Κινηματογράφο. Είναι για μας ανακούφιση το ότι αυτό όλο το βγάζουμε προς τα έξω.
      Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον και τον περίπατο μαζί μου.
      Επίσης εδώ: http://cinefil.pblogs.gr/ υπάρχει και το πρωτογενές υλικό για το ίδιο ιστολόγιο αν θες να ψάξεις για υλικό.
      Και πάλι σε ευχαριστώ για όλα.

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω με τη Λία, τέτοια ιστολόγια όντως σπανίζουν!!!!
      Εξαιρετικό το αφιέρωμά σου στον Jean Reno!!!!

      Διαγραφή
    3. Κυρίες μου σας ευχαριστώ πολύ ειλικρινά......!!!! με αρκετή υπερβολή θα έλεγα.... Μαργαρίτα μου να είσαι καλά. Συνεχίζουμε πάντα με γνώμονα την έκφρασή μας και το μεράκι μας. Καλά να είσαι.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ