SPAGHETTI WESTERN: Ένας Κινηματογραφικός Θρύλος

SPAGHETTI WESTERN
Ώρα για κάτι διαφορετικό Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Ώρα για ένα είδος Κινηματογράφου που άφησε Ιστορία, που καλλιέργησε ένα Μύθο, ένα Θρύλο.
Ώρα για να ταξιδέψουμε στην Άγρια Αμερικάνικη Δύση μέσω ....Ιταλίας
Ένα Κινηματογραφικό είδος που Ξάφνιασε, Άρεσε, Καθιερώθηκε και στο τέλος πέρασε στην Κινηματογραφική Ιστορία για τις μεγάλες στιγμές που προσέφερε στο Κοινό φτιάχνοντας μάλιστα τους δικούς του "οπαδούς" που το συνοδεύουν πάντα και φυσικά στις μέρες μας.
Από τις γραμμές του πέρασαν Μεγάλοι Δημιουργοί, Σκηνοθέτες, Μεγάλοι Ηθοποιοί και φυσικά συντελεστές της Τέχνης του Κινηματογράφου.
To SPAGHETTI WESTERN είναι ένας "τίτλος" που όπως ξέρουμε δόθηκε στις ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ WESTERN στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στον απόηχο της συγκεκριμένης σκηνοθετικής άποψης και τεχνοτροπίας που έδωσε ο μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης SERGIO LEONE, ο οποίος θεωρείται και ο "ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ" του είδους.
Σύμφωνα με τον Ηθοποιό ALDO SAMBRELL η συγκεκριμένη φράση επινοήθηκε από τον Ιταλό δημοσιογράφο ALFONSO SANCHA.
Μάλιστα στην αρχή ο όρος χρησιμοποιήθηκε ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΑ για να τονίσει το "μη αυθεντικό" του είδους που ανθούσε στις ΗΠΑ αλλά με την πάροδο του χρόνου καθιερώθηκε και φυσικά έγινε αποδεκτή.
Οι ταινίες συγκεκριμένου τύπου δεν περιορίστηκαν μόνο στην ΙΤΑΛΙΑ αλλά γυρίστηκαν όπως ήταν φυσικό σε όλη τη ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ: ΓΕΡΜΑΝΙΑ (OSTERN WESTERN), στην ΙΣΠΑΝΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ. Είναι το λεγόμενο ΔΥΤΙΚΟ WESTERN στο οποίο στην πορεία του χρόνου δόθηκε καθολικά ο τίτλος SPAGHETTI WESTERN.
Το ΤΥΠΙΚΟ CAST αυτών των ταινιών ήταν:
ΙΤΑΛΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ, ΙΤΑΛΟ-ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ, ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΙΤΑΛΟΙ ή ΙΣΠΑΝΟΙ, Ανάμικτη σύνθεση Ηθοποιών στο οποίο συμμετείχαν: ΙΤΑΛΟΙ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ, ΙΣΠΑΝΟΙ, ΓΑΛΛΟΙ, συνήθως σχεδόν πάντα συμμετείχε ένας "απερχόμενος" STAR του HOLLYWOOD αλλά και ένας ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ επίσης ο οποίος στην συνέχεια καθιερώθηκε στην Παγκόσμια σκηνή όπως π.χ. η περίπτωση του KLINT EASTWOOD.


Στο ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ: 1960-1980 γυρίστηκαν περίπου 600 τέτοια Φιλμς.
Εκείνες όμως οι ταινίες που καθιέρωσαν και απογείωσαν το SPAGHETTI WESTERN ήταν η ΘΡΥΛΙΚΗ ΤΡΙΛΟΓΙΑ του μεγάλου SERGIO LEONE:
  • 1964 "A FISTUL OF DOLLARS"
  • 1965 "ΜΟΝΟΜΑΧΙΑ ΣΤΟ EL PASO"
  • 1966 "Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΣΧΗΜΟΣ" και τέλος
  • 1968 "ONCE UPON A TIME IN THE WEST"
Οι ταινίες αυτές καθιέρωσαν το SPAGHETTI WESTERN, πέρασαν στη μορφή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΘΡΥΛΟΥ και σε αυτό, εκτός της μεγάλης ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ του LEONE, συνέβαλαν οι ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ Μεγάλων Ηθοποιών όπως οι:
  • KLINT EASTWOOD
  • GIAN MARIA VOLONTE
  • CLAUDIA CARDINALE
  • HENRY FONDA
  • JASON ROBARDS
  • CHARLES BRONSON
  • LEE VAN CLEEF
  • ALDO SHAMBRELL
  • MARIO BREGA
  • LUIGI PISTILLI
Για την επιτυχία των μεγάλων αυτών ταινιών και το πέρασμά τους στην Ιστορία του Κινηματογράφου, επίσης συνετέλεσε αποφασιστικά, ένας ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ του Κινηματογράφου,
ο ENNIO MORRICONE, του οποίου η συγκλονιστική Μουσική έμπνευση συγκινεί τα πάντα στο διάβα της ακόμα και σήμερα.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Τα περισσότερα SPAGHETTI WESTERN έγιναν με ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ σε φυσικές τοποθεσίες θα έλεγε κανείς ξεχασμένες από τη Φύση και τους ανθρώπους, άγνωστες και κατάξερες, για να μπορέσουν να αναπαραστήσουν πιστά το αντίστοιχο Αμερικανικό τοπίο της Δύσης.
Για να αναπαρασταθούν σωστά τα ημίξηρα τοπία της Ν.Δ. Αμερικής και του Βορείου Μεξικού τα γυρίσματα έγιναν κοντά στην ΕΡΗΜΟ TABERNAS στην ΑΛΜΕΡΙΑ της Ν.Α. ΙΣΠΑΝΙΑΣ αλλά φυσικά και σε εσωτερικά ρυθμισμένα ανάλογα studios.
Πολλά γυρίσματα έγιναν στην ΙΤΑΛΙΑ, στα Πάρκα VALLE DEL TREJA, στην περιοχή CAMPOSECCO, στους λόφους γύρω από το CASTELLUCCIO και στην περιοχή γύρω από το Βουνό GRAN SASSO, στα λατομεία του TIVOLI και στην ΣΑΡΔΗΝΙΑ.
ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ του ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ WESTERN

Μην νομίσει κανείς ότι ο κόσμος του Αμερικάνικου FAR WEST συγκίνησε Κινηματογραφική τους Ευρωπαίους δημιουργούς μονάχα στα μέσα του 1960 με το SPAGHETTI WESTERN.
Οι επιρροές πηγαίνουν πάρα πολλά χρόνια πίσω.
Είναι απίθανο αλλά αληθινό ότι το Ευρωπαϊκό WESTERN είναι τόσο παλιό όσο και ο ....Κινηματογράφος.
οι ΑΔΕΛΦΟΙ LUMIERE κάνουν τη πρώτη προβολή το ...1895 και στα 1896 έχουμε την ταινία "ΙΝΔΙΑΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ".
Στην ΙΤΑΛΙΑ η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΥΣΗ ως δραματικό σκηνικό πάει πίσω στα 1910 στην ΟΠΕΡΑ του GIACOMO PUCCINI "LA FANCIULLA DEL WEST", η οποία μάλιστα διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου SPAGHETTI WESTERN.
Επίσης εκεί γύρω στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμ υπήρξαν Ευρωπαϊκά φιλμς βασισμένα στο WESTERN τότε όμως κύρια για ΚΩΜΩΔΙΑ ή ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ.
ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
Η ΠΡΩΤΗ Αμερικανο-Βρετανική Δυτική παραγωγή γυρίστηκε στην ΙΣΠΑΝΙΑ το 1958, με την ταινία "THE SHERIFF OF FRACTURED JAW" του RAUL WALSCH και ακολούθησε το 1961 το "SAVAGE GUNS". Οι ταινές αυτές καθιερώνουν την ΙΣΠΑΝΙΑ σαν προνομιακό χώρο γυρισμάτων.
Ακολουθεί σειρά πολλών δημιουργιών με αρκετές κωμωδίες
Εδώ πραγματικά υπάρχει μια ΔΥΣΔΙΑΚΡΙΤΗ ΓΡΑΜΜΗ από το κλασικό SPAGHETTI WESTERN και το EUROWESTERN.
Η Διακριτή γραμμή δόθηκε όπως είπαμε από τον SERGIO LEONE.
O LEONE αλλάζει τα πάντα στις ταινίες αυτές: ΥΦΟΣ, ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ, ΜΟΤΙΒΟ, ΜΟΥΣΙΚΗ καθιερώνοντας πλέον το συγκεκριμένο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΥΛ.
Μια ακόμα κατηγορία στο είδος αυτό, βασίστηκε στο ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΞΙΚΑΝΟ ΛΑΪΚΟ ΗΡΩΑ EMILIANO ZAPATA.
Γυρίστηκαν αρκετές σημαντικές ταινίες με βάση την Ιστορία και τη δράση του:
"A BULLET FOR THE GENERAL" DAMIANO DAMIANI
"THE BIG GUNDOWN", "FACE TO FACE", "RUN MAN RUN" του SERGIO SOLLIMA
"THE MERCENARY AND COMPANEROS" του SERGIO CORBUCCI
"TEPEPA" του GIULIO PETRONI
Οι ταινίες αυτές καθιέρωσαν μια ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ στο SPAGHETTI WESTERN αυτή των ZAPATA WESTERNS.
Μάλιστα οι ταινίες αυτές έχουν ΣΑΦΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΑ και ΑΝΤΙ-ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ αναδεικνύοντας τον ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ του ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ.
Μια ακόμα ΥΠΟΚΑΤΗΓΟΡΙΑ των SPAGHETTI WESTERNS μετά την εποχή της ΑΚΜΗΣ είναι αυτή των
DJANGO WESTERNS
Η Αρχή γίνεται με ένα σημαντικό φιλμ, του SERGIO CORBUCCI "DJANGO" στο οποίο πρωταγωνιστεί ο μεγάλος FRANCO NERO.
Εδώ αναδεικνύεται η μορφή ενός άλλου ήρωα, του DJANGO στο όνομα του οποίου στήνεται η συγκεκριμένη υποκατηγορία.
Ανάλογες τέτοιες παραγωγές υπήρξαν οι:
"TEXAS ADIOS", "MASSACRE TIME", "THE RETURN OF RINGO", "THE FORGOTTEN PISTOLERO", "ONE THOUSAND DOLLARS ON THE BLACK", "SEVEN DOLLARS ON THE RED"
Εδώ στις ταινίες αυτές λάμπει ένας ακόμα μεγάλος Ηθοποιός, ο GIULLIANO GEMMA, ο οποίος και πρωταγωνιστεί στη σειρά αυτή των ταινιών έχοντας το κλασικό όνομα "GARY".
ΚΛΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΗΡΩΩΝ στα SPAGHETTI WESTERNS είναι αυτό του ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΚΔΙΚΗΤΗ. Ένας άντρας που εμφανίζεται από το μακρυνό παρελθόν, κουβαλώντας πάνω του πληγές, βιώματα, βήματα γκρίζα προδοσίας και εγκατάλειψης, εμφανίζεται διεκδιώντας την αποκατάσταση της ζωής του και την απόδοση δικαιοσύνης με τον κλασικό προσωπικό τρόπο του FAR WEST.
Τέτοιες περιπτώσεις ΗΡΩΩΝ είχαμε σε πάρα πολλά κλασικά Φιλμς όπως:
"FOR A FEW DOLLARS MORE", "ONCE UPON A TIME IN THE WEST", "TODAY WE KILL TOMORROW WE DIE", "A REASON TO LIVE A REASON TO DIE", DEATH RIDES A HORSE", "VIVA DJANGO", "THE DEVIL'S BACKBONE"



Στα 1968, το SPAGHETTI WESTERN φτάνει στην ΚΟΡΥΦΗ της ΑΚΜΗΣ του.
Απο εκεί και πέρα έχουμε την Οικονομική κατάρρευση με το 1/3 της Ιταλικής παραγωγής να φτάνει στο 1/10 το 1969.
Παρ' όλα αυτά υπήρξαν ταινίες με ΜΕΓΑΛΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σποραδικά όπως το:
"THEY CALL ME TRINITY" ENZO BARBONI'S
Εδώ έχουμε την εμφάνιση ενός διδύμου Ηθοποιών που έμειναν και αυτοί κλασικοί:

TERENCE HILL & BUD SPENCER

συγκροτούν ένα απαράμιλλο ΔΙΔΥΜΟ σε μια σειρά ταινιών δίνοντας νέα ώθηση στο SPAGHETTI WESTERN.

"TRINITY IS STILL MY NAME", "GOD GORGIVES I DON'T", "ACE HIGH", "BOOT HILL" με ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ τον
GIUSEPPE COLIZZI.




Στις ταινίες του BARBONI έχουμε ένα ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ που μπάινει πλέον στο SPAGHETTI WESTERN.
Είναι το στοιχείο της ΚΩΜΩΔΙΑΣ και του ΓΕΛΙΟΥ.
Αρκετά κωμικά στοιχεία έρχονται να λειάνουν τη Βία των λοιπών ταινιών, να δώσουν ελαφρά χαρακτηριστικά στους χαρακτήρες και τη ψυχοσύνθεσή τους.

Η Ίδια εξέλιξη συνοδεύεται φυσικά και στο ΜΟΥΣΙΚΟ ΚΟΜΜΑΤΙ των ταινιών όπου η ΜΟΥΣΙΚΗ των FRANCO MICALIZZI & GUIDO-MAURIZIO DE ANGELIS φέρνουν μια πιο συναισθηματική και ελαφριά αλλαγή στο Μουσικό μέρος των ταινιών.

Με τον τρόπο αυτό τα TRINTY SPAGHETTI WESTERNS βρήκαν μιμητές και συνεχιστές σε μια σειρά δημιουργούς
Ακολούθησαν δημιουργίες βασισμένες στο στυλ του TERENCE HILL: "MAN OF THE EAST", "A GENIUS TWO PARTNERS AND A DUPE"
στο στυλ του BUD SPENCER: "IT CAN BE DONE AMIGO"


Η Αρχή της δεκαετίας του 1970 βρίσκει πλέον το SPAGHETTI WESTERN στη φάση του κλεισίματος της πορείας του.

Οι τελευταίες δημιουργίες του SERGIO LEONE: "ONCE UPON A TIME IN THE WEST", "DUCK YOU SUCKER", "MY NAME IS NOBODY" ήταν αυτές που κλείνουν αυτόν το μεγάλο κύκλο.

Στα μέσα του 1970, λίγες παραγωγές όπως τα: "KEOMA" & "FOUR OF THE APOCALYPSE" προσπάθησαν να αναβιώσουν τις πριν την εποχή TRINITY φόρμουλες αλλά στην ουσία το SPAGHETTI WESTERN πλέον είχε κλείσει το μεγάλο του κύκλο.

Οι τελευταίες παραγωγές: "DJANGO II" FRANCO NERO & "TROUBLEMAKERS" TERENCE HILL-BUD SPENCER μάλλον πλέον κλείνουν οριστικά τη μεγάλη αυτή περίοδο.


ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ
Στη διαδρομή αυτή του SPAGHETTI WESTERN υπήρξαν και άλλες αξιοσημείωτες παραγωγές ταινιών, που μπορεί να μην πήγαν ψηλά στο ΙΤΑΛΙΚΟ BOX OFFICE αλλά έχουν τη δική τους σημαντική Ιστορία.
Ένα τέτοιο CULT SPAGHETTI WESTERN είναι το "DJANGO KILL" του GIULIO QUESTI
Άλλες επίσης σημαντικές παραγωγές είναι τα:
"MATALO" CESARE CANEVARI
"BLINDMAN" TONY ANTHONY
Επίσης στην πριν του "FISTFUL OF DOLLARS" εποχή είχαμε κάποια φιλμς με θεματογραφία από Πρόσωπα της ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΔΥΣΗΣ όπως: BUFFALO BILL, WYATT EARP, BILLY THE KID
Σημαντικό είναι επίσης να τονίσουμε ότι υπήρξαν μεγάλες ταινίες SPAGHETTI WESTERN που στηρίχτηκαν και εμπνεύστκαν σε ΚΛΑΣΙΚΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ και ΑΡΧΑΙΑ ΔΡΑΜΑΤΑ.
"FAIDRA WEST", "JOHNNY AMLET" είχαν άμεσες αναφορές στον τίτλο και στην υπόθεσή τους.
Από τον ΣΑΙΞΠΗΡ είναι εμπνευσμένη η ταινία: "ΣΚΟΝΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ".
Το "FORGOTTEN PISTOLERO" είναι βασισμένο στην εκδίκηση του ΟΡΕΣΤΗ
Η Ιστορία της επιστροφής του RINGO έχει άμεσες αναφορές στην τελευταία ραψωδία της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ.
Ακόμα και ο μεγάλος PIER PAOLO PASOLINI δίνει τη δική του SPAGHETTI WESTERN εκδοχή στην υπέροχη ταινία:
"REQUIESCANT"
με σαφέστατα ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά
Εδώ έχουμε την αντίσταση των φτωχών Μεξικάνων αγροτών ενάντια στους καταπιεστές τους.
Όσον αφορά τώρα τη ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ μέσα στα SPAGHETTI WESTERNS
Σίγουρα είχαμε ερωτικά στοιχεία, όμως αυτά να έπονται από τα χαρακτηριστικά της βίας και οι όποιες αναφορές να έχουν να κάνουν με την άσκηση βίας απέναντι στη Γυναίκα.
Όσον αφορά την ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΑ υπάρχουν αναφορές σε κάποιες ταινίες όπως οι "DJANGO KILL", "REQUIERSCANT" με έντονα όμως τα κρυμένα χαρακτηριστικά.
Ευθεία και άμεση αναφορά αντρικής σχέσης έχουμε μόνο στην ταινία "THE RUTHLESS FOUR" του GIORGIO CAPITANI όπου εκεί η αναφορά είναι σαφής και άμεση.
Αυτή, αγαπητές φίλες και φίλοι, ήταν η διαδρομή μας στο θρυλικό SPAGHETTI WESTERN
σε ένα Κινηματογραφικό Μύθο που κάλυψε και γέμισε μεγάλο μέρος των παιδικών και νεανικών χρόνων των 60's.
Θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε εκ νέου αναφορές μεμονωμένα σε δημιουργούς του είδους που έμειναν αξέχαστοι.
Ας θυμηθούμε τώρα μαγικά κάποιες αλησμόνητες μουσικές στιγμές





Σχόλια

  1. Sergio Leone αγαπημένος, αλλά πολύ μου άρεσαν και οι ταινίες με Terence Hill & Bud Spencer! Ennio Morricone έγραψε υπέροχη μουσική για ταινίες!
    Πολύ όμορφη παρουσίαση Γιάννη, σ' ευχαριστούμε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Πρώτος θεωρείται μέγιστος δραματουργός του είδους. Το δίδυμο κατάφερε και έδωσε ένα ελαφρύ κωμικό στοιχείο στο είδος που το θυμομαστε με γλυκύτητα Μαργαρίτα ακόμα και σήμερα καθώς έχει δεθεί άρρηκτα με τα παιδικά μας χρόνια. Σε ευχαριστώ.

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο