ΤΑΞΙΔΙ στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL (Μέρος 1ο)

Αγαπητές Φίλες και Φίλοι,
σήμερα θα κάνουμε ένα ταξίδι σε ένα Κινηματογραφικό Είδος που αγαπήσαμε, σε ένα είδος που μας προσέφερε αρκετή ξεγνοιασιά, αναπόληση, μια φυγή κάπου ανάμεσα σε ...ροζ σύννεφα και πολλά μα πάρα πολλά χαμόγελα.

Μιλάμε για το MUSICΑL, το είδος αυτό του Κινηματογράφου, που έλαμψε στο Αμερικάνικο κύρια Κινηματογραφικό στερέωμα στην περίοδο 1930-1960. Αλλά εμείς δεν θα μιλήσουμε για το Αμερικάνικο musical αλλά για το Ελληνικό.
Αν πάρει κανείς το κουβάρι του Ελληνικού Κινηματογράφου, από το 1960 και κάτω στη δεκαετία αυτή, τότε θα ξετυλίξει πάρα πολλές Κινηματογραφικές δημιουργίες που μας χάρισαν λαμπερό χρώμα, καθάριο χιούμορ, χαμόγελα, ευρηματικά κωμικά στοιχεία, πανέμορφη μουσική, αξιοσημείωτα χορευτικά.
Ένα μίγμα των χαρακτηριστικών του Λαού μας, των απλών ανθρώπων της διπλανής πόρτας δοσμένα με τρόπο Κινηματογραφικά μουσικό.

Είναι το ....πάντα ΚΛΑΣΙΚΟ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ

ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL

ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ
Μιλώντας στην Ελλάδα για MUSICAL στον Κινηματογράφο, όλα σχεδόν περικλείνονται σε ένα όνομα:
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ
Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό το παραπάνω, δεν είναι. Από τις 14 βασικές κλασικές ΤΑΙΝΙΕΣ MUSICAL του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στο διάστημα: 1960-1972, οι 12 είναι δημιουργίες του Δαλιανίδη.
Ο Μεγάλος μας δημιουργός είχε πάθος με το είδος αυτό του Κινηματογράφου και δεν δίστασε, παρά τα πενιχρά έως ανύπαρκτα μέσα παραγωγής, να δώσει ολάκερο τον εαυτό του και στο είδος αυτό.
Οι άλλοι δύο Σκηνοθέτες που ανέδειξαν musicals ήταν ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ με τον ΓΙΩΡΓΟ ΣΚΑΛΕΝΑΚΗ.
Καθένας τους σκηνοθέτησαν από Μία ταινία πάνω στο είδος αυτό.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Το Α και το Ω σε μια Κινηματογραφική δημιουργία δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από την ΠΑΡΑΓΩΓΗ.
Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, στην συντριπτική του πλειοψηφία είχε την ΤΥΧΗ να έχει αρωγό του και χρηματοδότη του τον μεγάλο ΦΙΛΟΠΟΙΜΕΝΑ ΦΙΝΟ και την μεγάλη
ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ
"Πατέρας" του Ελληνικού Κινηματογράφου και κατ΄αντανάκλαση ο άνθρωπος που στήριξε Οικονομικά και τεχνικά με τα μέσα της εποχής το Ελληνικό MUSICAL
Η ΜΟΥΣΙΚΗ
Εξ ορισμού σε ένα MUSICAL τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του αλλά και στη διαχρονική του αξία, παίζει η ΜΟΥΣΙΚΗ και φυσικά τα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL εκτός από την ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, τον όμιλο των ΗΘΟΠΟΙΩΝ που έπαιξαν, χρωστάει τις μεγάλες του επιτυχίες στην ΜΟΥΣΙΚΗ του και στα τραγούδια του.
Στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ MUSICAL μεσουρανεί μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ: Ο ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ
Πανταχού παρών ο μεγάλος ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΣ είναι αυτός που κατά πλειοψηφία συντριπτική ντύνει με την απαράμιλλη μουσική του και τις μελωδίες του όπως και τους ρυθμούς του τις ταινίες αυτές, γεγονός που συντελεί στο να μείνουν μέχρι σήμερα ΑΞΕΧΑΣΤΕΣ μην πω και ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΕΣ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ
1962   "ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΟ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΚΡΥΟ"   ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ
με τους ΝΤΙΝΟ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟ, ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ,  ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
Είναι το πρώτο musical που γυρίζει για τον Κινηματογράφο ο ΔΑΛΙΑΝΙΔΗΣ με μια πλειάδα μεγάλων ηθοποιών που πλέον στο περίπου αρχίζουν και αποτελούν την κλασική Ομάδα ερμηνευτών πάνω στην οποία θα κινηθει και στη συνέχεια.
Η ΜΟΥΣΙΚΗ φυσικά του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ και οι ερμηνείες απολαυστικές.


1963  "ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ"  ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Ο Μεγάλος μας δημιουργός εδώ έρχεται να δώσει το 2ο στην ιστορία του Ελληνικού Κινηματογράφου και Μοναδικό δικό του MUSICAL.
Σε παραγωγή: ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΑΡΙΔΗ, ΑΦΟΙ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΙ, ΚΩΣΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΑΡΡΗ
πάνω στο έργο του ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ και σε ΣΕΝΑΡΙΟΝΙΚΟΥ ΤΣΙΦΟΡΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του μεγάλου ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ και μια εκπληκτική ΜΟΥΣΙΚΗ του ΚΩΣΤΑ ΚΛΑΒΒΑ, ο ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ φτιάχνει ίσως το πιο NOIR Αμερικάνικο MUSICAL στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Οι ερμηνείες των: ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ, ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ, ΑΝΝΑΣ ΦΟΝΣΟΥ, ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΕΙΛΗΝΟΥ, ΤΖΟΛΥΣ ΓΑΡΜΠΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΒΙΒΕΤΑΣ ΤΣΙΟΥΝΗ είναι απαράμιλλες......!

Ντεκόρ, τραγούδια, ατμόσφαιρα, ύφος δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα από το κλασικό NOIR MUSICAL.









1964   "ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ"    ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του προχωράει ο δημιουργός μας στο 2ο musical που δίνει στον Κινηματογράφο μας.
Με την υπέροχη μουσική του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, τη ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ του ΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ δίνει ένα πανέμορφο, γλυκύτατο φιλμ με τον γνωστό όμιλό ηθοποιών του της πρώτης του δημιουργίας

ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΕΛΕΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΓΚΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΑΓΑΝΕΑΣ

Το "ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΙΕΙ" είναι και η ΠΡΩΤΗ ΣΙΝΕΜΑΣΚΟΠ ΤΑΙΝΙΑ στην Ελληνική παραγωγή



1965   "ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ"   ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

Πάλι σε σενάριο δικό του ο Δαλιανίδης προχωράει στην 3η του ανάλογη ταινία πάνω σχεδόν στο ίδιο θεματικό και αισθητικό μοτίβο.
Με τον ΠΑΥΛΟ ΦΙΛΙΠΠΟΥ στην ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ και φυσικά το ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ στην τρυφερή μουσική έχουμε τον γνωστό όμιλο των προηγούμενων ηθοποιών αυτή τη φορά με αρκετές αλλαγές

Λάμπουν με την παρουσία τους οι:  ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΤΟΥΖΟΣ, ΧΟΛΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ΕΛΕΝΗ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ

Τα τραγούδια της ταινίας:  "ΕΧΩ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗ ΚΑΡΔΙΑ" και "ΕΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ Μ΄ΑΣΤΕΡΙΑ" με τις φωνές των ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, αφήνουν εποχή στον Ελληνικό Κινηματογράφο και όχι μόνο μέχρι σήμερα.






1965   "ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΦΙΛΗΜΑ"    ΓΙΑΝΝΗ ΔΑΛΙΑΝΙΔΗ

"Έχω και ....Κότερο πάμε μια βόλτα ;"      Ποιος δεν θυμάται την κλασική ατάκα της ταινίας ;;;

Ακάθεκτος ο Δαλιανίδης στην ίδια χρονιά προχωρεί στην επόμενη ταινία που πραγματικά δεν αφήνει τους αγαπημένους του φίλους και το κοινό του χωρίς την επόμενη επιτυχία.

Και αυτή τη φορά το ΣΕΝΑΡΙΟ δικό του, φυσικά η ΠΑΡΑΓΩΓΗ στην ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜΣ όπως σε όλες τις ταινίες του, με ΜΟΥΣΙΚΗ ποιου άλλου του ΜΙΜΗ ΠΛΕΣΣΑ, με ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ των ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΟΥΚΙΔΗ και ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ πάει σε μια έξοχη δημιουργία γεμάτη λαμπερό χρώμα, πανέμορφη αισθητικά και γεμάτη χαμόγελα και γέλιο αλλά την εκπληκτική μουσική του μεγάλου ΠΛΕΣΣΑ.

Στον γνωστό τελευταίο όμιλο Ηθοποιών προστίθεται η ακτινοβολούσα ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ μαζί με τους:
ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΘΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΚΩΣΤΑ ΒΟΥΤΣΑ, ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟ, ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ, ΧΛΟΗ ΛΙΑΣΚΟΥ, ΑΛΕΚΟ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟ, ΓΙΩΡΓΟ ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗ, ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ

Εκπληκτική η ΤΖΕΝΗ ΒΑΝΟΥ στις ερμηνείες τραγουδιών





Το "ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ κι ΗΡΘΕ η ΑΝΟΙΞΗ ΚΟΝΤΑ ΜΟΥ" με τη γλυκύτατη φωνή του ΑΝΔΡΕΑ ΝΤΟΥΖΟΥ ακόμα το σιγοτραγουδάμε τρυφερά και ρομαντικά.....



"Γίστες ....στω...." άλλο ένα τραγούδι σήμα κατατεθέν του Ελληνικού Κινηματογράφου από αυτή την ταινία


1966  "ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ"    ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΛΕΝΑΚΗ

Με την ταινία αυτή θα κλείσουμε το 1ο μέρος του αφιερώματός μας στο Ελληνικό MUSICAL.

O γνωστός μας σκηνοθέτης δίνει εδώ το μοναδικό του και αυτός musical σε εντελώς διαφορετικό μοτίβο, χρώμα και κλίμα φιλμ από τα προηγούμενα του Γιάννη Δαλιανίδη.

Σε ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΛΕΚΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ των ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ-ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΝΙΚΟΥ ΓΑΡΔΕΛΗ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ, ο ΣΚΑΛΕΝΑΚΗΣ κάνει ένα ΜΑΥΡΟΑΣΠΡΟ ΦΙΛΜ που βασίζεται στο αναδυόμενο ΔΙΔΥΜΟ της εποχής

ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ-ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ που μαζί με τους:
ΒΑΣΙΛΗ ΑΥΛΩΝΙΤΗ, ΡΙΚΑ ΔΙΑΛΥΝΑ, ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ, ΝΙΚΗΤΑ ΠΛΑΤΗ στήνουν μια καθαρή λαϊκοχορευτική ταινία που πλυμμηρίζει απο συρτάκι και τα χορευτικά του ΦΩΤΗ ΜΕΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ.




Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ Τραγουδάει το "ΛΕΥΤΕΡΗ-ΛΕΥΤΕΡΗ" που άφησε εποχή στο χορευτικό λαϊκό τραγούδι.





Τα "ΜΑΤΙΑ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ" με τη στεντόρεια καθάρια φωνή του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ αφήνει τη δική του εποχή στον Ελληνικό Κινηματογράφο.

Σχόλια

  1. Αγαπημένα ελληνικά μιούζικαλ που δεν θα βαρεθούμε ποτέ να βλέπουμε! Με εξαιρετικούς σκηνοθέτες και ηθοποιούς! Με υπέροχη μουσική και τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει!
    Περιμένω και τη συνέχεια!
    Καλή εβδομάδα Γιάννη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαργαρίτα μου ευχαριστώ πολύ. Καλή βδομάδα να έχεις. Έτοιμο και το 2ο μέρος έρχεται. Καλό σου βράδυ

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Ηλίας Λογοθέτης: Στο δρόμο της αθανασίας

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο

Όταν ο Μάρλον Μπράντο σόκαρε τα Όσκαρ