ΗΘΟΠΟΙΟΣ του ΜΗΝΑ: JOHNNY DEPP


Κυρίες και Κύριοι
Αγαπητές Φίλες και Φίλοι
Σήμερα έχουμε "εδώ" στο CINEFIL μια ξεχωριστή φιγούρα στο χώρο του Κινηματογράφου.
Ένας Ηθοποιός που βρίθει από ταλέντο, από προσωπικότητα τέχνης, που εκφραστικά ακτινοβολεί με τη δυνατότητά του να ερμηνεύει ρόλους που απόλυτα πάντα έχουν κάτι το ξεχωριστό, το ιδιόμορφο, το αλλιώτικο.
Μάλιστα φτάνει κανείς σε σημείο πλέον, να "μην μπορεί" να  τον δει να ερμηνεύει ένα σύνηθες υποκριτικό μοντέλο έχοντάς τον συνηθίσει σε μορφές και ρόλους εντελώς διαφορετικούς.
Ιδού λοιπόν "εδώ" κοντά μας, στον "Ηθοποιό του Μήνα"

 JOHNNY DEPP


Γοητευτικός, εκφραστικός, παράξενος, χαρισματικός, κλασικό πορτραίτο "αντι-ήρωα" πολλές φορές με μεταφυσική διάσταση.
Ο Johnny Depp ως ένας χαρισματικός ηθοποιός δοκιμάστηκε ήδη με επιτυχία σε μια σειρά πολυποίκιλων ρόλων σε διαφορετικά είδη κινηματογράφου δημιουργώντας άλλοτε το πρότυπο του νέου και ωραίου που εκπέμπει χιούμορ και μια δόση ειρωνείας και άλλες φορές το πορτρέτο ενός «αντιήρωα» με μεταφυσική διάσταση όπως χαρακτηριστικά τον βλέπουμε στο ρόλο του καπετάνιου Τζακ Σπάροου από την πολύ πετυχημένη εμπορικά σειρά ταινιών «Οι πειρατές της Καραϊβικής».
Ο ίδιος δηλώνει απλά ότι κάνει απλώς την δουλειά του αγαπώντας το ίδιο όλους τους ήρωες που έπαιξε προσπαθώντας να επιλέγει τις δουλειές του σύμφωνα με τις προσωπικές του επιθυμίες και όχι με τα εμπορικά κριτήρια της Αμερικανικής βιομηχανίας του κινηματογράφου.



Αν κάνει κάποιος ένα επίμονο ζουμ στο πρόσωπό του θα μπορούσε να δει και να διαγνώσει ένα από τα πλέον "κλειστά", όμορφα πρόσωπα που διαπερνώνται από μια γλυκιά μελαγχολία, μια παράξενη Θλίψη θα έλεγε κανείς, σαν να απλώνεται πίσω από το πρόσωπο αυτό κάτι το σκούρο, το σκοτεινό, το εξπρεσσιονιστικό.
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Γεννήθηκε στις 6 Σεπτέμβρη 1963 στο OWENSBORO του KENTUCKY
Όταν ήταν πολύ μικρός η οικογένεια του μετακόμισε στο Miramar στη Florida. Στα δώδεκα η μητέρα του, του αγόρασε μια κιθάρα, έτσι μετά από μερικά χρόνια αποφάσισε να παρατήσει το σχολείο και να αφοσιωθεί στη μουσική. Έπαιζε σ' ένα συγκρότημα, τους 'The Kids' που άνοιγαν πολλές φορές τις συναυλίες γνωστών τραγουδιστών, όπως του Iggy Pop. Ο Johnny αργότερα μετακόμισε μαζί με το συγκρότημα του στο Los Angeles ελπίζοντας για κάτι καλύτερο.
Παντρεύτηκε στα είκοσι του με τη μακιγιέζ Lori Allison, αλλά ο γάμος κράτησε μόνο δύο χρόνια (1983-1985).
Η καριέρα του σαν μουσικός απέτυχε, δεν είχε δουλειά και σύντομα ακολούθησε το διαζύγιο. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ήταν τυχερός γιατί η γυναίκα του τον είχε συστήσει στο Nicolas Cage. Αν και στην αρχή δε συμπαθούσε ο ένας τον άλλον, δεν άργησαν να γίνουν καλοί φίλοι. Ο Nicolas τον έπεισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία και τον γνώρισε στον ατζέντη του. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε στο «A Nightmare on Elm Street» (1984). Μετά το ταπεινό αυτό ξεκίνημα λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την εντυπωσιακή εξέλιξη της καριέρας του.



Τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο είχε στην ταινία Ο παίδαρος (1990) του Τζον Γουότερς. Την πρώτη του μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία όμως είχε ως Έντουαρντ στην ταινία Ο Ψαλιδοχέρης (1990). Προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ρομαντική κωμωδία Μπένι και Τζουν (1993).
Το 1995 ξεκίνησε μια δεύτερη καριέρα ως μουσικός και κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με το συγκρότημά του, τους P, στο οποίο έπαιζε και ο μπασίστας των Red Hot Chili Peppers, ο Flea, για να υποστηρίξει τον φίλο του. Ωστόσο το άλμπουμ δεν είχε αξιόλογη επιτυχία.
Ο Ντεπ συμπληρώνει τους κινηματογραφικούς του ρόλους με «ιδιαίτερα χουζούρια». Όπως λέει ο ίδιος, ερμηνεύει τους ρόλους του χρησιμοποιώντας κατά ένα τρίτο την «μέθοδο Στράσμπεργκ» (το λεγόμενο method acting), κατά ένα τρίτο χαρακτηριστικά γνωστών του ίδιου του Ντεπ και κατά ένα τρίτο τα διάφορα «χουζούρια».



Πολυτάραχος και στην προσωπική του ζωή, πέρασε από πολλές επικίνδυνες συμπληγάδες που αρκετές φορές κόντεψαν να του κοστίσουν επικίνδυνα.
Το 1993 κατηγορήθηκε για εμπορία ναρκωτικών. Το 1994 συνελήφθη στο Μανχάταν επειδή είχε κλέψει τη σουίτα ενός ξενοδοχείου (πλήρωσε 2000$ για αποζημίωση). Από το 1998 ζει μαζί με την Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιό Βανέσα Παραντί στη Γαλλία. Έχουν δυο παιδιά.
Η αδερφή του Ντεπ, η Κρίστι, είναι η μάνατζέρ του. Ο αδερφός του, Ντάνι, είναι σεναριογράφος.

Η ΒΑΣΙΚΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

  • Το 1985 και 1986 παίρνει μέρος στο "RESORT" και στο "PLATOON"
  • Το 1990 στο "CRY BABY" του JOHN WATERS
  • Το 1990 επίσης έρχεται η αποθέωση στην μεγάλη του συμμετοχή στον "ΨΑΛΙΔΟΧΕΡΗ" του TIM BURTON με την WYNONA RIDER, ρόλος και ερμηνεία συγκλονιστική στην οποία κερδίζει επάξια Υοψηφιότητα για ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ



Η Ερμηνεία του στην ταινία αυτή τον κατατάσσει στους πλέον "δύσκολους" πλέον και "παράξενους" εσωστρεφείς ερμηνευτές του Κινηματογράφου, ρόλους ανάλογους στους οποίους θα τον δούμε και αργότερα.

  • Στη συνέχεια το 1993 και 1994 ακολουθούν τα:  "BENNY AND JOON" & "ED WOOD" των JEREMIAH CHECHIK & TIM BURTON ξανά, ταινίες πάλι με υποψηφιότητα ΧΡΥΣΗΣ ΣΦΑΙΡΑΣ.



Mε τις ταινίες αυτές πλέον καθιερώνεται σαν σημαντική μορφή στο χώρο της Υποκριτικής κερδίζοντας επάξια σοβαρότατους πλέον ρόλους σαν πρωταγωνιστής

  • Το 1997 παίζει στο "DONNIE BRASCO" του MIKE NEWELL παρέα με τον μεγάλο AL PACINO με μια ερμηνεία που τον χαρακτηρίζει σαν τον ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΗΘΟΠΟΙΟ της γενιάς του.
  •  Το 1998 τον βρίσκουμε στο "FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS" του TERRY GILLIAM και το 1999 πάλι στο δρόμο του είναι ο TIM BURTON με άλλη μια εκπληκτική ταινία, το "SLEEPY HOLLOW" (ΑΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ)με πολλές και σημαντικές βραβεύσεις.

 
 
ο Καρτουνίστας TIM BURTON πλέον έχει γίνει ο ΓΚΟΥΡΟΥ του JOHNNY DEPP έχοντας αναδείξει τεράστιες πτυχές της μεγάλης του τέχνης.

  • Το 2000 είναι στο "BEFORE NIGHT FALLS" του JULIAN SCHNABEL και την ίδια χρονιά έρχεται η τρυφερή αποθέωση με το "CHOCOLAT" του LASSE HALLSTROM με την υπέροχη επίσης CARRIE ANN MOSS
 
 
  •  Το 2001 ρισκάρει πολύ με έναν Κόντρα ρόλο στην ταινία του TED DEMME  "BLOW" στο ρόλο ενός έμπορα ναρκωτικών μαζί με την PENELOPE CRUZ.
  •  Το 2001 συνεχίζει στο "FROM HELL" των ALBERT & ALLEN HUGHES όπου και αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τους φόνους του θρυλικού Τζακ Αντεροβγάλτη. Ένα πολύ καλό ατμοσφαιρικό έργο και φυσικά ερμηνεία με την HEATHER GRAHAM
 
 
 
 
  • To 2003 έρχεται ο ρόλος που πλέον θα σημαδέψει την καριέρα του. Δεν είναι άλλος από αυτός του θρυλικού "ΠΕΙΡΑΤΗ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪBΙΚΗΣ" που τον ενσαρκώνει ο JACK SPARROW στην επική ΤΡΙΛΟΓΙΑ
    • "THE CURSE OF THE BLACK PEARLE"       GOR VERBINSKI
    • "DEAD MAN CHEST" (2006)
    • "AT WORLD'S END" (2007)
     
  •  
  •  
    Τριλογία η οποία θεωρείται πλέον Κινηματογραφικό Έπος με τεράστια εμπορική επιτυχία, μέσα από την οποία ο JOHNNY DEPP στην κυριολεξία ΟΡΓΙΑΣΕ Ερμηνευτικά, εκφραστικά, αισθητικά.
    Ένας ρόλος που απελευθέρωσε λες όλη τη μαγεία του παράξενου κόσμου και των τεραστίων μεταφυσικών δυνατοτήτων αυτού του Ηθοποιού.

    Oι "ΣΚΟΤΕΙΝΟΙ" πλέον ρόλοι γίνονται ρουτίνα στα δάχτυλά του και έρχεται το:

    "ΟΝCE UPON A TIME IN MEXICO" του ROBERT RODRIGUEZ και το 2004 το εξ' ίσου σκοτεινό "SECRET WINDOW"  του DAVID KOEPP βασισμένο σε μια νουβέλλα του μεγάλου STEVEN KING. 




  • Το 2004 έρχεται μια ακόμα ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ στην λαμπερή καριέρα του JOHNNY DEPP. Είναι η ταινία του ΜΑRC FORSTER   "FINDING NEVERLAND" στην οποία και υποδύεται τον συγγρφέα του PETER PAN  J.M.BARRIE.  Η Ερμηνεία του είναι συγκλονιστική, ίσως απ τις καλύτερες και κερδίζει επάξια τη ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ και 2η υποψηφιότητα Α' Ανδρικού ρόλου για OSCAR.
Η Ταινία πραγματικά ήταν εκπληκτική με τους πρωταγωνιστές να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.
JOHNNY DEPP, KATE WINSLET, JULIE CHRISTIE, DUSTIN HOFFMAN
 
 
 
 
  • Το 2005 πρωταγωνιστεί στην ταινία του TIM BURTON και πάλι:     "CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY"  μια Οικογενειακή comedy φαντασίας με πολύ μεγάλη επιτυχία και αποδοχή στο κοινό.
  • Η Ταύτισή του με τον TIM BURTON συνεχίζεται και το 2006, δανείζει τη φωνή του στο ANIMATION "CORPSE BRIDE"    ("ΝΕΚΡΗ ΝΥΦΗ") μαζί με την HELENA BONHAM CARTER, την εξαιρετική αυτή Ηθοποιό με την οποία θα συναντηθούν και αργότερα όπως θα δούμε.
  • Η Αποθέωση με τον TIM BURTON συνεχίζεται και το 2007 έρχεται το "δαιμονικό"  "SWEENEY TODD: THE DEMON BARBER OF FLEET STREET" όπως είπαμε μαζί με την HELENA BONHAM CARTER και τον ALAN RICKMAN.  
Ο TIM BURTON δηλώνει για τον JOHNNY DEPP:     "Αγαπώ να δουλεύω με τον Johnny επειδή είναι ένας ηθοποιός που αρέσκεται στο να δοκιμάζει νέα πράγματα. Αυτό με εξιτάρει. Κάθε φορά που δουλεύουμε μαζί είναι όλο και καλύτερα. Ο Sweeney είναι ένας από τους καλύτερους χαρακτήρες μου. Η ιδέα του να δημιουργήσω κάτι τέτοιο και να δω τον Johnny να προσδίδει στο χαρακτήρα του την ποιότητα ενός σύγχρονου rock star είναι φανταστικό".
 
 
 
 
Εδώ ο JOHNNY DEPP στην κυριολεξία παρουσιάζει ένα "δαιμονικό" προφίλ που αναδύεται με τον τρόπο που μονάχα εκείνος ξέρει μέσα από το χορό εφιαλτικών υποσυνείδητων καταδύσεων. Μια ακόμα μεγάλη ερμηνεία

  • Το 2010 τον βρίσκουμε, με ποιον άλλον άραγε, τον ΤΙΜ ΒURTON, στην Οικογενειακή περιπέτεια φαντασίας  "ALICE IN WONDERLAND" πάλι αχώριστο ζευγάρι καλλιτεχνικά με την HELENA BONHAM CARTER
 
 
 
 Το 2010 έρχεται μια στροφή στο ρόλο του σε κάτι πάλι "κλασικό" "φυσιολογικό" έξω από τα μυστηριώδη νερά του. Μια φιλόδοξη ταινία του FLORIAN HENCKEL VON DONNERSMARCK     "Ο ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ" όπου είχε για συμπρωταγωνίστρια την εκθαμβωτική ANJELINA JOLIE.
 
 
 
Φανερά έξω από τα ερμηνευτικά "νερά" του εδώ ο JOHNNY DEPP δείχνει μια ερμηνευτική "κούραση" καθώς το μοντέλο του ήρωα "δεν του βγαίνει" ερμηνευτικά

  • Το 2011 έρχεται η τέταρτη δημιουργία της μεγάλης σειράς "ΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ" με την ταινία του ROB MARSHALL    "PIRATES OF CARRIBEAN: ON STRANGE TIDES"   ("ΣΕ ΑΓΝΩΣΤΑ ΝΕΡΑ") με μια πλειάδα γνωστών ηθοποιών που ακολουθησαν από τις προηγούμενες σειρές:   PENELOPE CRUZ, GEOFFREY RUSH
 
 
 Το 2011 τον βλέπουμε στην δραματική ρομαντική comedy του BRUCE ROBINSON   "THE RUM DIARY"  ("ΜΕΘΥΣΜΕΝΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ"
 
 
 
ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ από τη θυελλώδη ζωή του

Ο τύπος ασχολήθηκε πάρα πολύ μαζί του λόγω του στυλ που είχε υιοθετήσει: του κακού, του cool, που δεν πρόσεχε το image του, που έπινε πολύ, που κάπνιζε ακόμα περισσότερο, που είχε δοκιμάσει όλων των ειδών τις ναρκωτικές ουσίες ενώ δεν ήταν και λίγες οι συλλήψεις του για βανδαλισμούς. Ο τύπος ασχολήθηκε έντονα και με την ερωτική του ζωή που ήταν πολυτάραχη. Το 1985 έχει χωρίσει με τη Lori Allison. Ακολουθεί μια πενταετία που είχε απ' όλα: αναγνωρισιμότητα, γυναίκες, χρήμα, ναρκωτικά και πάμπολλες απόπειρες αποτοξίνωσης. Το 1990 ανοίγει το δικό του trendy club στο L.A. που το ονόμασε Viper Room και θα μείνει στην ιστορία αφού εκεί το 1993 ο River Phoenix πεθαίνει από υπερβολική δόση ηρωίνης και κοκαΐνης.
Εκεί ο Depp έκανε συχνά εμφανίσεις με τη μπάντα του που ονομάζεται "P". (1995 κυκλοφόρησε και το πρώτο τους άλμπουμ). Γνωρίζεται και αρραβωνιάζεται τη Winona Ryder. Ήταν τέσσερα χρόνια μαζί και ένα χρόνο μετά τον χωρισμό τους το 1994 γνώρισε την Kate Moss στο Cafe Tadac στη Νέα Υόρκη. Το 1998 χωρίζουν και αρχίσε να βγαίνει με τη Γαλλίδα ηθοποιό και τραγουδίστρια Vanessa Paradis. Μετά από μερικούς μήνες παντρεύονται και είναι ακόμα μαζί.
Ώριμος πια, σήμερα σαραντάρης, ζει μια ήρεμη ζωή μαζί μετά αγαπημένα του πρόσωπα τη γυναίκα του Vanessa, τη κόρη του Lily - Rose Melody που γεννήθηκε το 1999 και το γιο του Jack που ήρθε στη ζωή το 2002, απαλλαγμένος πια από τις παλιές κακές συνήθειες του παρελθόντος που λίγο έλειψαν να του κοστίσουν την ίδια του τη ζωή.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ του JOHNNY DEPP

Άπειρα και ύψιστης βαρύτητας είναι τα ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ που συνοδεύουν τον JOHNNY DEPP στην καλλιτεχνική του διαδρομή
46 ΔΙΕΘΝΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ και ακόμα 57 ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ
Αριθμός που προκαλεί πραγματικά ίλιγγο για την σημασία του
Ανάμεσα στα βραβεία του σαν Α' ΑΝΤΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ συγκαταλέγονται ΧΡΥΣΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΝΝΩΝ, OSCAR, CESAR FRANCE, EMPIRE AWARD U.K., USA ΧΡΥΣΗ ΣΦΑΙΡΑ, HOLLYWOOD FILM FESTIVAL 2003 ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, IRISH FILM AND TV AWARDS, ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΗΠΑ ΤΑΙΝΙΩΝ, LONDON CRITICS CIRCLE FILM AWARDS 1996 ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, MTV MOVIE AWARDS, REMBRANDT AWARDS, RUSSIAN GUILD OF FILM CRITICS
Αυτός φίλες και φίλοι ήταν ο παράξενος, ο γοητευτικός, ο γλυκά μελαγχολικός, ο δαιμονικός, ο κλειστός JOHNNY DEPP.
Μια Κινηματογραφική μορφή που έχει δώσει τεράστιο έργο στο CINEMA και έχει ακόμα πάρα πολλά να προσφέρει μέσα στη γκάμμα των πολύ δύσκολων και διαφορετικών ρόλων στους οποίους πραγματικά τον έχουμε απολαύσει και μας έχει ταξιδέψει.


Σε κόσμους μαγικούς, σκοτεινούς, υποσεινήδητους, δαιμονικούς, ερωτικούς, ποιητικούς.....


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις τελευταίου μήνα

Χρυσά ζευγάρια στο Ελληνικό σινεμά (Μέρος 3ο)

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ και ....ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

Αντρική λάμψη στο κλασικό Χόλιγουντ (Top stars actors in classic Hollywood) Μέρος 1ο